Marina produkter och rätter Lax Hur Bildas Pärlor I Ostron?

Hur Bildas Pärlor I Ostron?

Hur Bildas Pärlor I Ostron
Pärlguide. Hitta svar på dina frågor om pärlor Pärlor är naturens gåva. De skapas nere i det lugna, mörka havet och plockas upp som små mirakel fulla av ljus. En naturlig pärla skapas på grund av att en irritation i form av ett sandkorn eller ett litet djur hittar sig in i musslan eller ostronet. Djurets naturliga försvarsmekanism börjar sedan bilda lager på lager av pärlemor för att kapsla in irritationen. Många lager senare förvandlas den reaktionen till en fascinerande pärla. Innan man uppfann en metod för pärlodling var pärldykare tvungna att med livet som insats dyka djupt för att hitta de dyrbara pärlorna. South Sea-pärlor lyser nästan som satin och har en mjuk lyster. South Sea-pärlor är kända för att glöda djupt inifrån, i motsats till exempelvis sötvattenspärlor som har en mer tydlig och ytlig glöd. Tahiti-pärlan är en saltvattenpärla som odlas i vattnet runt Tahiti – som namnet också antyder. Så mycket som 90% av världens svarta pärlor handlas från Tahiti. Som namnet antyder bildas sötvattenspärlor i sötvattensmusslor. Kulturpärlor odlas i musslor och ostron på pärlfarmar runt om i världen. Barockpärlor har en organisk form, och tidigare sorterades dem bort i samband med exklusiva smycken. Idag har vi öppnat våra ögon för de vackra, vilda, naturliga formerna som barockpärlorna har, och de har blivit mycket eftertraktade. Pärlans värde beror på sju faktorer: Arkeologer har hittat pärlor i bostäder som är cirka 6000 år gamla, så pärlan har länge varit värdesatt av människan. Och eftersom det vid den tiden inte fanns någon logisk förklaring till hur något så vackert kunde uppstå ur ingenting, har myterna alltid följt pärlan.

Pärlor kan ses på många kända målningar eftersom de har spelat en viktig roll genom historien som statussymbol och som myt. Till skillnad från ädelstenar är pärlan inte en mineral utan en organisk produkt. Pärlor är med andra ord gjorda av ett naturligt material och de kräver därför vård för att bevara sin skönhet.

Det bästa sättet att ta hand om sina pärlor är att bära dem. Pärlorna behåller därmed sin naturliga fukt, vilket hjälper till att ge dem sin speciella lyster när de bärs. Pärlor föds i vattnet och klarar därför inte av att förvaras på för torra platser.

 • De är inte heller glada för stora temperatursvängningar som kan bidra till att förstöra pärlornas naturliga lyster.
 • Så tänk till om du till exempel ska åka på skidsemester och kommer att använda dina pärlor direkt i hög värme efter en lång, kall dag i backarna.
 • Ta hand om dina pärlor: Bär dina pärlor.

Det får dem att glittra. Förvara dem på ett mjukt ställe så att de inte repas. Var försiktig med stora temperaturförändringar. Var försiktig med parfym och hårspray. Var försiktig med tvål och alkohol. Rengör dem med ljummet vatten och en mjuk trasa. Med lite vård kommer dina pärlor att förbli vackra för alltid.

Finns det pärlor i svenska ostron?

Var kommer pärlan ifrån? Hur bildas den? – Pärlor kan bildas i musslor och ostron (molluskdjur) i sötvatten eller i havet. Det finns väldigt många arter som har den här förmågan, en del snäckor kan bilda pärlor men de pärlorna har andra egenskaper och saknar den speciella pärllystern.

Se en fantastisk video från SSEF här, hur pärlor bildas i naturen. Naturliga pärlor är egentligen resultatet av en reaktion hos ostron/musslor. Det har kommit in något innanför skalet som skaver och irriterar och sätter i gång en försvarsmekanism hos djuret som börjar producera samma material runt det som irriterar som den själv bygger upp sitt skal med, nämligen pärlemor.

I tunna, tunna lager (ungefär som en lök) bildas till slut den sfäriska formen. Den är inte kantig eller vass och stannar helt enkelt kvar i musslan/ostronet som en pärla. Många tror att pärlor bildas av sandkorn och det är nog en myt. Molluskdjuret behöver ha en mycket högre grad av irritation för att processen ska sättas i gång och bilda en pärla.

De här djuren lever ofta i sandbotten och det skvalpar nog in en hel del sand innanför skalet hela tiden. Om alla sandkorn som trillat in bildade pärlor så skulle det finnas fullt med pärlor i varenda mussla eller ostron man hittar. Att hitta en naturpärla, alltså en pärla som bildats i naturen utan påverkan av människor, är extremt sällsynt.

De gamla pärlfiskarna som förr i tiden fiskade upp ostron och letade efter pärlor brukade säga att man hittade en pärla per 1000 ostron. För att hitta pärlorna måste man öppna upp och döda mollusken. Följden blev att man till slut nästan utrotade ostronbankarna som fanns.

Vad är en ostron pärla värd?

“En chans på några miljoner” – Hon tog den till gemmologen (ädelstensexperten) Ted Irwinvid på Northwest Geological Laboratory, som till en början var en aning skeptisk till fyndet. – Men jag tog en titt på den, och hon hade mycket riktigt hittat en Quahog-pärla, säger han till tv-stationen.

Pärlan kommer från en hård venusmussla, även kallad Quahog. Utifrån utseende, rundhet och färg uppskattade Irwin att Lindsay Hasz pastafynd är på lite mer än en karat och värd 600 dollar, motsvarande omkring 5 000 svenska kronor, utifrån dagens marknadsvärde. Han förklarar för ABC News att pärlan faktiskt finns i musslor i delstaterna kring Atlantkusten, men att chanserna att hitta en naturlig sådan av den aktuella kvalitén förmodligen är “en på några miljoner”.

Trots det säger sig Lindsay Hasz inte ha några planer på att sälja pärlan. I stället ska hon ha bestämt sig för att låta göra ett halsband av den och bära den som en lyckoamulett. : Hittade pärla värd 5 000 kronor i skaldjurspastan

Hur mycket kostar det att trä om ett pärlhalsband?

 • Alla
 • FAQ
 • Pärlor
 • Rodiering
 • Stenar
 • Värderingar

Nu måste vi börja från början. Jag har gått i skola i 7,5 år för att bli guldsmed och kanske är det först nu 40 år senare det börjar bli riktigt bra. Jag har tränat på förhållanden, balans, övergångar, hållfasthet, slitage, vad funkar att bära praktiskt? allt detta måste man ha kunskap och erfarenhet av för att kunna göra en ring.

 • Designa din egna ring” det budskapet har guldsmeder i alla år trummat ut som ett mantra för att du ska välja att handla av just dom, ett argument som jag tycker är jättedumt, hur skulle du kunna ha koll på allt det innebär att kunna tillverka en ring, helt orimligt.
 • Många vill känna att dom bär något unikt det är jag med på, men vad är unikt för dig? Jag är ledsen att säga det, men allt är redan gjort.
You might be interested:  Fiska Abborre När Det Är Varmt?

Det som kan var unikt enligt mig kan vara tex en sten eller en färgkombination, ibland möter jag kunder som jag tycker inte ser vad dom själva tycker om det ska bara vara unikt, det är det viktigaste, då kan slutresultatet bli tillkrånglat. Många har en idé vad dom vill då behöver vi bara justera storlek och antal stenar andra är mer osäkra på vad dom vill.

Ställ dig då frågan, vad tycker jag är vackert? Det är inte helt säkert du vet svaret på det förrän du ser något? Min uppgift blir att ställa dom “rätta frågorna” för att få dig att tänka till eller se något nytt. Jag har min uppfattning som jag gärna delar med mig av sen gör du vad du vill med det, antingen håller du med mig eller så går du vidare till någon annan som tillfredsställer det du letar efter, jag kan inte göra alla nöjda för jag har min stil som är det enda sättet jag kan göra saker på, nån annan guldsmed har sin, var noga med att välja en guldsmed som du gillar och som du tycker gör fina saker för det här handlar i slutändan om känslor och förtroende.

När du beställer något måste du våga lämna dom sista besluten i min hand du kan inte vara med i exakt alla detaljer, då måste du utbilda dig till guldsmed. Du måste gilla mig för att våga göra det. Jag vill med alla bilder jag har här på hemsidan ge inspiration, titta på bilderna och var uppmärksam på när det “känns i magen” och vad är det då du ser? är det stenen? storleken? kombinationen? bredden? Då kan du börja identifiera vad du tycker om, vill du ha fler, färre eller större stenar eller vill du ha en sten med färg tex allt går att göra! Och det är nu du själv kan sätta din prägel på din ring, det är nu du skapar något unikt med min hjälp.

Diamantringar med uppåtgående fattning “Jag vill inte fastna i” “Jag måste kunna få på mig handskar” Två vanliga önskningar jag hör när jag möter kunder. Många tittar trånande på diamantringar med en uppåtstående fattning på, men avstår för att man tänker att det är opraktiskt. Svaret är: “Ja, man kan fastna i” och “njae” på bekymret om handskar.

Ofta går det att bara snurra in diamanten i handen när man sätter på sig handskar, själv bär jag två riktigt stora stenar och jag får på mig t o m diskhandskar. Att man fastnar i, det kan väl hända, men min erfarenhet säger att det gör du kanske i början men sen vänjer du dig och undviker det automatiskt.

 1. Det jag vill säga är, att vill du bära en uppåtstående fattning med en diamant GÖR DET! Var nu inte så praktisk, om du inte vill förstås, utan låt dina känslor styra.
 2. Den här ringen ska symbolisera nånting härligt och fint låt då inte vintervantarna stå i vägen för det! Hur en beställning kan gå till Ett exempel på hur en beställning kan gå till.

Kunden hade en gammal ring med små diamanter som hon ville göra något nytt av. Hon ser ringen till vänster som jag har som modell i butiken och blir förtjust! Vi pratar fram och tillbaks, det var inte läge att köpa en så stor briljant som sitter i modellen men hon tycker mycket om grönt och vill ha sin ring i rödguld.

Då bestämde vi att jag tar hem, gröna stenar i en prisklass som stämmer in i budgeten och valet föll på den här gröna turmalinen, hon ville inte ha stenar i ringskenan som det sitter i provet, så nu hade alla beslut fattats och jag kunde tillverka hennes ring av hennes gamla älskade stenar. När jag lånar hem stenar har man inget som helst köptvång, jag lånar stenar av min sten handlare och kan sedan lämna tillbaks utan problem.

Jag vill förtydliga att man förbinder sig inte förrän man känner sig trygg med vad som ska göras. Hur Bildas Pärlor I Ostron Hur görs en värdering av ett dödsbo? Då värderar man hur mycket man får om man säljer smyckena just nu på andrahandsmarknaden. Hur görs en värdering när något gått förlorat? En sk. eftervärdering, görs när något smycke förlorats och skall ersättas. Försäkringsbolaget vill då ha fram ett värde för att fastställa hur mycket pengar som ska betalas ut.

För att få ut smyckets rätta värde är det bra om du har kvittot kvar, ett foto (gärna med ditt leg. plus en linjal vid sidan), eller att en värdering finns. Oftast har försäkringsbolaget egna värderare, och brukar stå för värderingen om de kräver en sådan. Hur tar jag hand om mina pärlor? Odlade pärlor är ömtåliga.

De har hårdhet 2½-4½, och består av ca 86% kalciumkarbonat, 12% conchyolin och ca 2% vatten. Det är viktigt att man sköter dem väl om man vill att de ska bevara sin lyster. Smink, hårspray, parfym mm kan få pärlsubstansen att nötas bort så att pärlan “dör”, dvs förlorar sin lyster.

Har det hänt, finns det inget att göra åt det, pärlan kan inte “återupplivas”. De är också känsliga för temperaturväxlingar. Lägger man varma pärlor på en kall yta, kan de spricka. Man bör torka av dem med en mjuk duk efter användning, eftersom även hudavlagringar kan skada pärlan. Pärlhalsband bör träs om med jämna mellanrum, varje år eller ännu oftare beroende på hur mycket de används.

Öppnar Sötvattenmusslor – Innehåller Riktiga Pärlor!

Hur tvättar jag mina smycken? Varmt vatten, YES diskmedel och ammoniak ta sen en tandborste och tvätta med, framförallt under stenarna. Stenarna tål värme och ammoniak det är inga problem det dom kan vara känsliga för är temperaturskillnaden, om man har haft smycket i ett hett bad och sen sköljer direkt i kallt vatten det är inte bra men det är väl lätt att låta bli! Om jag har guldet, vad kostar det att göra en ring? Jag kan aldrig svara på en sån fråga, det beror helt på vad för ring jag ska tillverka och hur mycket guld du har, men lite kan jag säga.

Arbetskostnaden för en ring brukar ligga mellan 15-25000 kr inkl guld, exkl stenar. Ditt guld köper jag av dig, du använder det som betalning, och då betalar jag några procent mer än vad jag betalar om du kommer in och bara vill sälja guld till mig. Kan du smälta om mitt gamla guld och göra något nytt? Svar: Absolut, men vad vill du ha? Det är en återkommande fråga som har många olika svar.

Det beror väldigt mycket på vad du vill att jag gör, och vad du har för guld, kedjor eller gamla vigselringar. Enkelt sagt, om du har gamla kedjor innehåller dom en massa små lödningar, varje ögla löds, och att smälta mycket gammalt lod gör att det kanske inte blir ett bra material som jag kan arbeta med, det blir kanske sprickor i det.

 1. hur mycket guld du har och
 2. hur tung/stor vill du att din nya ring ska bli?
You might be interested:  Hur Mycket Omega 3 I Lax?

Du hör, frågan går inte att svara på så enkelt. För att du/ni ska få ett svar så kom in till butiken så pratar vi igenom vad som ska göras och vad ni har för guld. Ofta slutar det med att guldet är en “pott pengar” som sen dras av på det ni köper/jag tillverkar.

 • Tex Ni köper en ring för 15.000 kr och har guld för 5000 kr då betalar ni 10.000 kr.
 • Pärlor bildas i musslor, men av de många olika sorters musslor som finns, är det endast ett fåtal som kan producera pärlor.
 • De bildas när något tränger in i musslan och irriterar den, t ex en parasit av något slag.
 • För att skydda sig börjar musslan bilda en s k pärlsäck av pärlsubstans, som till största delen består av kalciumkarbonat, och så bildas en pärla.

Pärlor som blivit till på naturligt sätt kallas äkta pärlor eller orientaliska pärlor efter fyndigheterna i bl a Persiska viken. Pärlor som bildats på ett naturligt sätt i sötvatten kallas äkta sötvattenpärlor. På grund av vattenföroreningar finns det färre musslor kvar som producerar pärlor, dessutom har pärldykarna säkrare arbeten idag.

De pärlor som finns i handeln är därför odlade. Generellt sett är det oftast bara på auktioner man kan stöta på orientaliska/äkta sötvatten- pärlor, och de är oftast i mindre storlekar och doserade, men då och då dyker större pärlor upp. Briljant är en slipform. Briljant är den vanligaste slipformen för en diamant.

En briljant ska ha 57 fasetter i bestämda proportioner. När en briljant är slipad i de rätta proportionerna reflekteras ljuset maximalt mellan de olika fasetterna. Alla ädelstenar som är transparenta kan slipas i briljantslipning, men endast diamanten får kallas för enbart briljant.

Alla andra måste lägga till “briljantslipad” tillsammans med ädelstenens namn, t.ex briljantslipad rubin. Halvädelsten är en benämning som förr gavs till vackra stenar, som användes i smycken, vilka inte var lika hårda som ädelstenar. Som ädelstenar räknades diamant, safir, rubin och smaragd vilka alla hade en hårdhet på ca 8 eller högre på Mohs skala.

Halvädelsten räknas idag som en förlegad term och ädelstenshandeln rekommenderar att den inte ska användas. Det är nämligen inte praktiskt möjligt att ställa upp fasta kriterier som skiljer mellan mer och mindre värdefulla ädelstenar. Vad är en labodlad diamant? Det innebär att den skapats av människan i en kontrollerad miljö.

Den har samma kemiska uppbyggnad och fysikaliska likväl som optiska egenskaper som en sten av samma material som brutits i naturen. En labodlad diamant är en diamant. Läs mer om labodlade diamanter » Det är egentligen en naturprodukt, fast de har fått lite hjälp av människan. Det är en mycket känslig operation som utförs, där stor noggrannhet är viktig för att musslan ska överleva.

Man placerar en rund pärlemorkula inne i musslan tillsammans med en bit mantelvävnad från en annan mussla. Denna mantelvävnad bildar den s k pärlsäcken runt inkräktaren och därefter produceras lager på lager av pärlsubstans. Efter ingreppet sätts musslorna åter ner i vattnet.

 • Arbetet är inte klart med detta, utan nu måste musslan pysslas om på bästa sätt för att den ska klara sig så länge att en pärla hinner bildas.
 • Var 14:e dag måste musslan rengöras med högtryckstvätt.
 • Efter en månad kontrolleras varje pärla med röntgen för att se om pärlemorkulan ligger kvar mitt i mjukdelen.

Efter ca 2 år är odlingen klar. Endast 50% av operationerna lyckas och av de håller bara 5% hög kvalitet. Vad är en odlad sötvattenspärla? Numera kommer de flesta sötvattenspärlor från Kina. De är både runda och stora. De kan bli ända upp till 20 mm vilket i och för sig är sällsynt.

Sötvattenspärlor är betydligt mindre komplicerade att odla och kostar därför mindre. Operationen är enklare. Oftast planteras bara en mantelvävnad in, ibland används även pärlemor, och man kan få upp till 20 pärlor i varje mussla. Musslorna behöver inte heller rengöras vilket är en stor arbetsbesparing.

Vad är en syntetisk sten? Det innebär att den skapats av människan i en kontrollerad miljö. den har samma kemiska uppbyggnad och fysikaliska likväl som optiska egenskaper som en sten av samma material som brutits i naturen. En syntetisk rubin är en rubin.

Tja det har vi nog alla lite olika åsikter om, eller hur? Jag redogör här vad min åsikt är sen bestämmer såklart du helt och hållet själv, och jag tillverkar det du vill ha såklart, kom ihåg det. Vigselringar sitter på vänster ringfinger, det är vi nog alla rätt överens om. Bär du en ring ser du förlovad ut, bär du två ser du gift ut, som kvinna, varför mannen bara har en ring kan man ju fundera över, jag vet inte men har väl mina funderingar, om det var så att man aldrig skulle veta, att det skulle bli lite mer spännande? Jag har faktiskt ingen aning men så är det, vare sig du vill eller inte.

Några få säger att det inte spelar någon roll om dom ser gifta ut, men dom flesta köper ju vigselringar för att signalera att jag är gift, och då vill man kanske inte att det ska misstolkas. Jag tycker att vigselringar ser ut på ett speciellt sätt, jag kan inte alltid säga vad det är som gör det, men när jag ser det så vet jag. Hur Bildas Pärlor I Ostron Hur Bildas Pärlor I Ostron Tex. den här rosringen, bär man den helt själv, även om man gör det på vänster ringfinger skulle jag inte tänka att det var en förlovningsring men när man lägger den bredvid antingen en slät eller en alliansring då blir det genast ett “vigselringspaket” (mitt påhittade ord). Hur Bildas Pärlor I Ostron Hur Bildas Pärlor I Ostron En sak till som är viktig om man väljer att bära något som inte direkt ser ut som en vigselring, är att ni båda två är överens. När jag gifte mig andra gången sa jag till min man att jag bara ville ha en stor diamant i en ring, det spelade inte så stor roll om jag såg gift ut, vi hade båda varit gifta tidigare och den här gången kändes det annorlunda, de e ok sa han, men efter några dagar så kröp det fram att han ville att jag skulle se gift ut! Ok sa jag och gjorde en ring till, och nu känns det väldigt skönt att bära två ringar, jag gillar att se gift ut! Det finns en massa att prata om hur man upplever allt det här, välkommen in till butiken så provar vi och ser vad just ni tycker, det viktigaste är ju att dom ringarna ni väljer ska kännas helt rätt för en er, jag gör mitt bästa för att ni ska komma dit! Annika Vad är Försäkringsvärdering? Det är en värdering av smycken man äger och kanske ärvt som behöver få ett värde för att försäkras, det kallas för förvärdering.

Rodiering är en så kallad elektrolytisk metod vilket innebär att man sänker ner ett smycke i en rhodium-lösning, och genom elektrisk ström får man atomerna att vandra över till önskat föremål, alltså smycket. Ett skikt av rodium fastnar då på ytan men skiktet är så tunt att mekaniskt slitage nöter ner det på förhållandevis kort tid.

Läs mer om rodigering » Carat med C är en viktenhet som används på ädelstenar och skrivs ct.1 ct motsvarar 0,2 gr så en sten som väger 5ct väger 1 gram. En diamant som väger 1ct har en diameter på ca 6,4 mm. Karat står för renheten på guldet. Rent guld är 24 karat.

Det betyder att smycket innehåller 1000/1000 guld, det känner dom flesta till. För att metallen ska bli användbar till smycken så legerar man guldet, man smälter ihop det med andra metaller.18K innehåller 750/1000 guld, och 250/1000 andra metaller, oftast koppar och silver i olika proportioner.24 karat är alldeles för mjuk att använda till smycken.

Vad gäller när man ska försäkra sina smycken? Olika försäkringbolag har olika regler och det måste du själv kolla upp. Om du förlorat ett smycke så går en del på hemförsäkringen men har du ett stort värde så kan det vara så att bolaget kräver en separat försäkring, kolla med ditt bolag vad som gäller.

You might be interested:  Varför Äter Man Sill På Midsommar?

Jag kan bara säga att dom allra flesta efter att ha ärvt och fått smycken har ett större värde hemma än vad dom vet om. Vad kostar det att minska en ring? Jag kan inte svara exakt, jag måste se ringen innan du kan få ett pris. En ring med stenar måste sågas upp, en bit tas bort och sen löds ringen ihop.

Det brukar kosta ca 1000 kr med förutsättning av att stenen/stenarna som sitter i ringen tål värme. Diamanter, rubiner och safirer brukar det inte vara några problem med men många andra stenar måste man vara försiktig med och då kan det kosta upp till det dubbla, ca 1500-2000 kr att minska ringen.

 1. I vissa fall kanske man måste plocka ur stenen och sen sätta tillbaks den och då ökar priset ytterligare och det är lång ifrån säkert att det alltid går, den bedömningen gör jag när jag ser ringen.
 2. I vissa fall om det är mycket som ska bort då kanske ringen inte blir rund när det är klart, det behöver inte vara en nackdel när man bär den, tvärt om, och det syns inte när den sitter på fingret.

Om det är en helt slät ring utan mönster eller stenar kan jag oftast pressa ihop den och då kostar det ca 500 kr. Vad kostar det att öka en ring? Det är lite samma svar som vad det kostar att minska en ring men lite dyrare blir det för det ska då sågas upp och lödas i en bit.

Det kostar ca 1000-1500 kr och upp till det dubbla om det är stenar i som är känsliga och inte tål värme. Likväl som jag kan pressa ihop en ring kan jag även pressa ut en ring om den är slät och utan mönster och då är priset ca 500 kr. Vad kostar det att trä om ett pärlhalsband? Ett normallångt ca45cm 1000kr.

Vad menas med etiska stenar, så kallade fair trade stenar? Ädelstenarna har tagits fram under skonsamma förhållanden där både människa och miljö respekteras. Handelskedjans olika stadier kan dokumenteras då man vet var ädelstenarna har brutits och slipats.

Hur gör man en Pärlödla?

Hur Bildas Pärlor I Ostron När jag, barnen och min mamma var på Naturhistoriska riksmuseet för några veckor sedan så tog vi även en titt på deras roliga skaparverkstad, Där hade man bland annat gjort ödlor av plastpärlor. Jag och barnen tyckte ödlorna var lite gulliga och när vi kom hem försökte jag klura ut tekniken.

 • Det resulterade i en egen variant och en foto-beskrivning för att visa hur jag gjorde ödlan.
 • Jag använde mig av ståltråd för att kropp och ben skulle bli formbara.
 • Man kan också använda vanlig tråd, eller elastisk tråd om man vill.
 • A couple of weeks ago the kids, my mum and I took a trip to the Museum of Natural History here in Stockholm and we also took the opportunity to take a look at their creative workshop.

Among other things, they had made these cute lizard out of plastic beads, which caught our attention. When we got home, I made an effort to figure out how they were made. This resulted in my own version, and a photo tutorial to show you how I went about making the lizard. Hur Bildas Pärlor I Ostron Du behöver: Ståltråd (jag använde mig av ca 150 cm grön ståltråd och ca 10 cm röd ståltråd), plastpärlor (typ Hama-pärlor/strykpärlor/indianpärlor) och en avbitartång. Gör så här: Börja med svansen och arbeta dig fram till huvudet. Följ instruktionerna och mönstret ovan. Hur Bildas Pärlor I Ostron Ett roligt och enkelt pyssel för barn (och vuxna!). / A fun and easy craft for kids (and adults!). Hur Bildas Pärlor I Ostron Ödlorna går förstås att göras i vilka färger som helst. / The lizards can be made in any colors you like. Hur Bildas Pärlor I Ostron Katten Minus jaktinstinkt vaknade till liv / Minus the cat is showing off his hunting instincts Hur Bildas Pärlor I Ostron

Hur mäts pärlor?

Pärlor mäts tvärs över där de är som bredast. Måtten på pärlorna brukar oftast anges i mm eller i tum eller så anges de i bestämda storlekar. En benäning är n/0 där n från början var antalet pärlor per 2 cm (eller per tum = 2,54 cm) men idag kan man inte alltid vara säker på att det stämmer se tabellen här nedan.

 • Vissa pärlstorlekar anges med fasta mått med # -tecken framför exempel på detta är bugle beads,
 • När man köper pärlor brukar man göra det antingen i stycken, efter vikt eller på tråd (engelska strand ).
 • En tråd är oftast 16″ lång men det kan variera mellan 14-20″.
 • Seed beads säljs oftast på 20″ i buntar ( hank ) om 8-12 trådar.

Delica säljs oftast i vikt.

Related Post