Så här delar du en hummer
- Bort med klorna. Ta bort benen med klorna från kroppen.
- Dela hummern. Tryck in knivspetsen i huvudet på hummern och tryck till ordentligt med kniven, bak mot stjärten på hummern Vänd på hummern och dela den med kniven från huvudet och framåt.
- Rensa.
- Ta ur köttet.
- Öppna klon.
- Glöm inte benen.
- Klart!
Contents
Hur skall man äta hummer?
Så här äter man en hummer – På en hummer precis som på andra skaldjur kan man äta allt som är mjukt. Stjärten plockas ur skalet och kan ätas med kniv och gaffel eller läggas på en brödbit med lite god majonnäs, precis som köttet i klon. Klo och ben behöver först knäckas med en klokross eller nötknäckare för att man skall komma åt köttet.
- Till hummer finns även ett speciellt bestick, kräft- eller hummergaffel.
- Den har en tvådelad ända och en som är mer skedlik.
- Med denna kan du skrapa loss det mjuka smöret som sitter i huvudskölden och pilla loss köttet i benen.
- Äter du en hel hummer kan man precis som på kräftor bita tag i gälarna samtidigt som man suger ut den goda lagen.
Bjuder du på en fin hummermiddag kan du ställa fram en liten skål med vatten och citronklyfta i vid varje kuvert (eller några våtservetter). I denna är det tänkt att gästen doppar fingrarna för att tvätta av dem.
Vad fångar man hummer med?
Hummertina enda tillåtna redskap – När du fiskar efter hummer får du bara använda hummertina. Får du hummer i något annat redskap ska du genast släppa tillbaka den i havet. En hummertina ska ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter om 60 millimeter placerade i den nedre kanten av varje rums yttervägg.
Får man koka hummer levande?
Fotograf/bild: Lobsterhelp (S avlivas hummer humanast, S halveras eller skalas hummer, S ter man kokt hummer, koktider fr hummer) Hummern som man kper i handel r som regel redan kokt och brukar d, liksom andra skaldjur, kallas “frsk”. Har man levande hummer kokas den enligt nedan.
Klassiskt r att stoppa den ddsdmde med huvudet fre ner i hftigt kokande vatten. I dessa tider nr vi vrnar om djurens vl och ve (olycka) kan det vara intressant att veta att knivdden r det humanaste sttet att avliva stackarn (se nedan). Kokt hummer ts “naturell” det vill sga kokt och kall. Delad passar den i sallader, soppa och som garnityr i annan rtt.
Andras recept : De flesta recept r verens om att hummer kokas i rikligt med dill och saltat vatten, cirka 2 msk salt per liter (0.3 dl). Man r inte lika verens om tillagningstiderna som fr en 400 grams hummer varierar mellan 5 och 15 minuter. Ibland r man inte verens med sig sjlv.
Till exempel anger branschorganisationen Svensk Fisk p ett stlle att en 400 grams hummer br kokas i 6 minuter och p ett annat i 15 minuter, utan nrmare precision. Vr Kokbok rgng 2001 (=COOP) anger att tillagningstiden fr en hummer p 700 gram r 20 minuter, medan det i samma recept p COOP:s hemsida str 10 minuter.
Detta sammanhnger sannolikt ihop med att mnga recept r frldrade och att man frr verlagade det mesta. Det borde finnas en “tillverkningsdatum” angivet p recept. Tillagningstider r ofta svrtolkade eller utelmnade. Ett rd som terkommer r koktid 1 minut per 100 gram hummer (kockskolans uppfattning r 1,5 min/100g, se nedan).Majoriteten anger att hummern skall ligga kvar i sitt spad efter koket, en och annan freslr att spadet frst avsvalnas.
Hummern br vara livs levande och inte sl (= halvdd). Knnetecken p livskraft r att klorna har kvar sin rrlighet och stjrten sin spnst. Strck ut stjrten och knackar p skalet. Stjrten bjs d hastigt in om hummern r vid god vigr. Medelstora hanhumrar anses vara bst. Hummern br tvttas, skrubbas i kallt vatten. Rom kan finnas i eller utanp hummerhonorna, men d r den tjuvfiskad. Hummer fr inte fngas under romperioden. Dremot kan det finnas mrkgrna eller blgrna romscksfickor som kan anvndas vid tillagning av buljong (se film nedan > Thomas Drejling kokar hummer och buljong). Humrarna br helst vara jmnstora om de kokas tillsammans. Portionsvikt : Huvudrtt 1 frsk hummer 600 gram = tbar vikt cirka 200 gram och kttvikt cirka 145 gram. Frrtt1/2 hummer 400 gram = tbar vikt 135 gram, kttvikt 95 gram. I sallader cirka 40 gram kttvikt per portion. Ls mer > Hummer. Kokvatten : Koka i rymligt med vatten. Anvnd en femliterskastrull vilket max passar till tv sm eller en stor hummer i taget. Strre kastrull behvs om fler humrar kokas samtidigt, alternativt koka i omgngar. Smaksttning : Tillstt 200 gram (1,5 dl)salt till 5 liter vatten – 40 gram salt(2 msk) per liter vatten. Anvnds havssalt dubbleras mngden. Tillstt rikligt med krondilleller bladdill och 3-5 sockerbitar (se recept > Hemkokt hummer). Tillvalsalternativ r till exempel lttl eller porter, lite kummin eller anis, en skvtt vinger eller citronjuice (se recept > Kokt skottarevshummer). Koka : Koka upp vatten med salt och socker p hgsta vrme. Nr det lst sig, tillstt dill och andra smakmnen. Lt det stormkoka i ett par minuter. Knivdda en eller tv humrar (se nedan > Avlivningsalternativ) och lgg ner i vattnet. Vattnet skall tcka humrarna. Lgg p lock och lt koka upp. Drefter skall vattnet bara sjuda. Anpassa koktid efter humrarnas storlek, se nedan > Koktider. Nr r hummern klar? Nr hummern blir rd-oranger den sllan riktigt klar. Kttet skall vara fast och vitt, ej glansigt. P en frdigkokt hummer lossnar antenner och sidoben ltt. Krntemperatur i stjrtens tjockaste del skall vara cirka 80C. Hantering : Tnk p att alltid anvnda rena redskap nr du tar upp hummrarna ur lagen. Anvnd tng inte fingrarna, eftersom lagen r knslig fr bakterier (gller alla skaldjurskok). Avsvalning :Hummern br kallna ganska snabbt och inte efterkoka fr lnge, fr d blir den seg. Taupp hummern ur grytan och lgg den p rygg fr att svalna. Lt ocks spadet svalna. Kyl av spadet till exempel i iskallt vattenbad till cirka 50C grader och lgg sedan tillbaka humrarna. Iandra kokbcker rekommenderas ofta att hummern fr ligga kvar och svalna i sitt spad. Det r inte lika bra och d mste koktiden kortas. Frvaring : Stll humrar med spad kallt ver natt och servera nsta dag. Hllbar i kylskp 3-4 dagar. Hummer kan frysas i sitt spad.
Koktider beror p hummerns storlek och avsvalningsprocessen (se ovan). Hummer som kokar fr lnge blir trig i smaken, en trig hummer beror nstan alltid p fr lng koktid. Berkna 1,5 minuters koktid per 100 gram om hummern eftert lggs i avsvalnat spad enligt ovan. Koktid rknas frn det att vattnet kokats upp igen efter att hummern lagts i.
Koktid r hummer | Minuter *) | Per Lundgren **) |
Liten 400-600 gram | 6-9 min | 11 min (500 g) |
Medelstor 600-800 gram | 9-12 min | 17 min (800 g) |
Stor 800-1000 gram | 12-15 min | 21 min (1000 g) |
Koktid rknas frn det att vattnet kokats upp igen efter att hummern lagts i. Koktiden r densamma fr en eller flera humrar som kokas samtidigt. *) Kokt hummer tas ur sitt spad som fr svalna till 50C, varefter hummern lggs tillbaka. **) Per Lundgren (skaldjursleverantr och marinbiolog): Jag har aldrig testat den varianten i strre skala men kan fungera ven om koktiderna verkar lite korta – i synnerhet om det r romhonor med – men fungerar nog fr relativt nymsade humrar.
- Sjlva kr vi med lngre koktider (ca 11 min fr 500 g, ca 17 minuter fr 800 g och ca 21 minuter fr 1.000 g) och med nytt, ca 2-3 gradigt avsvalningsspad och inte avsvalnat kokspad.
- Dessutom har hummern sumpats 3-5 dygn innan kokning fr att den ska bli av med betfisken (oftast saltad sill eller smmakrill) som annars kan kvadda hela koket – i synnerhet om man anvnder avsvalnat kokspad.
Milj : Att dda hummern med en kniv r den humanaste metoden att avliva en hummer (stickmetoden nedan). Alla andra metoder r smre. Det finns inga tungt vgande argument fr att koka hummern levande, tvrtom. En hummer gillar inte heller att frvaras p is och f klorna hopbundna, vad skulle du sjlv tycka? De flesta mnniskor upplever knivddandet som inhumant eller obehagligare n att stoppa ner den ddsdmde stackaren i kokande vatten.
Standardmetoden r att lgga levande hummer i hftigt kokande vatten. Man freslr att huvudet stoppas ner frst av humana skl, inte som kannibalerna kokar en missionr. Dessutom mste vattnet kokas upp igen innan nsta hummer lggs i. Detta fr att den frsta hummern skall vara dd p riktigt, inte bara p lossas. Prova grna sjlv att hoppa ner i ett alltfr hett bad, men stoppa ner huvudet frst. Stickmetoden : “Nackskott” r bst. Hummern ddas med ett knivstick i huvudets nervcentra. Lgg hummern p en skrbrda, tck stjrten med en handduk och ta ett fast tag. Anvnd en vass kniv och stick den snabbt genom huvudet dr det finns ett tydligt kryss p bakre delen av huvudsklden och vinkla ner kniven ver huvudet. Hummerkroppen har muskelrrelser kvar, men “den har inte s mnga minnesbilder kvar av detta livet” som Thomas Drejing sger (se film nedan > Thomas Drejing kokar hummer och buljong). Sinels metod (senils?): Hummern lggs i kallt vatten som snabbt kokas upp. Hummern tros bli bedvad vid cirka 30C och visar inga tecken p smrta under uppvrmningen. Prova sjlv i kallt bad som hettas upp. Koksaltsmetoden : Lt hummern drogas ngra minuter i mttad saltlsning, vilket ger snabb och lngvarig bedvning. Hummern lggs drefter ver i kokande vatten. Det hr r den bsta metoden nr du ska koka mnga humrar samtidigt, sgs det. En morfininjektion r nog sknare som vi mnniskor fr i livets slutskede. Frysmetoden : Djupfrys hummern i minst 2 timmar vid minus 18C. Hummern dr inte, men den blir sl (s dr man i Antarktis, lr vara kallt som fan i brjan, i slutskedet s varmt att man klr av sig – testa sjlv en kall vinterdag). Ta ut hummer ur frysen och fortstt enligt stickmetoden (varfr inte sticka med en gng?)
S HALVERAS, SKALAS OCH TSKOKT HUMMER
Halvera : Lgg kokt hummern med ryggen upp och med utstrckt svans. Stick in en kraftig vass kniv bakom gonen och skr igenom efter mittlinjen ner till svanstippen. Man kan ven skra upp den med magen upp. Ta bort magscken som sitter strax bakom gonen. Ta ocks bort tarmen som sitter i svansen genom att lyfta det vre kttlagret. Skala : Bryt av klorna och knck skalet med en ntknppare eller klotng (ls mer > Speciella bestick). Kockar anvnder kniven (se film nedan > Thomas Drejling skalar hummer). Vinkla upp ryggsklden och bryt loss den. Ta bort magscken som sitter som en klump framtill mellan glarna. Bryt av svansen. Lgg den p magen och tryck till med handen s kncks skalfstena. Bryt sedan upp skalet frn sidan med hjlp av en liten kniv. Man kan ocks klippa med sax p insidans kant. Ta bort tarmen. En r hummer r lite svrare att skala, men man gr p samma stt. Det r lite kladdigt att skala en hummer, s bryt av och knck klorna. Knck och bryt upp sidan p stjrten, ltta p sklden utan att ta av den. D slipper gsterna att stnka ner varandra med fljande kemtvttsrkningar. ta : Pilla ut kttet ur klorna med en hummergaffel (ls mer> Speciella bestick). Mittdelen med glar biter och tuggar man p samtidigt som man suger i sig havet. Sidobenen kan man av samma skl bita och suga p, fast det orkar man inte. Den gnidige pressar dom med brdkavel. Stjrten rensas p tarmen innan den ts. Skrapa ut det lckra “smret” som sitter i skalsidorna. Tillbehr : Klassiska tillbehr r majonns eller aioli, olja, vinger, socker, senap och peppar. En modernare variant r en hovmstarss eller en Rhode islandss (se respektive recept). Rostad brd med en god, vllagrad hrdost r inte dumt att balansera upp med. Koktahummerklor och stjrt anvnds i soppa (se recept > Hummersoppa) och sallader (se recept > Hummersallad). Frekommer som garnering av mat till exempel i Fil Oscar (se dito recept). P en finare Plateau de fruit de mer (skaldjursplatta) kan kokt hummer ing (se dito recept). Hummersoppa : Av hummerskalen kokar man hummerbuljong (se recept > Koka hummerbuljong och hummerfond), som sedan anvnds till hummersoppa (se recept > Hummersoppa).
Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12
Vad kostar färsk hummer idag?
235.00 kr. Innehållsdeklaration: AMERIKANSK HUMMER * (Homarus americanus), vatten, salt, socker.
Kan man äta färsk hummer?
I dagsläget har hummern en självklar plats på de finaste krogarna, men så har det långt ifrån alltid varit. Under lång tid ansågs den knappt vara värd att konservera. Som tur är har uppfattningen hunnit ändras flera gånger om och med den även möjligheterna för tillagning.
För även om hummern går att äta rå så föredrar de flesta den i tillagad form. Just därför vill vi bjuda på en liten guide som kan förtydliga när, men också hur och varför, du ska tillaga din hummer på olika sätt. Gratinerad hummer är det enklaste tillagningssättet. I korta drag behöver du bara klyva hummern på längden, ta ut magsäck och tarm, och smeta på kryddor.
Alternativt väljer du att först peta ut och lägga tillbaka köttet i skalet – tillsammans med smör, citron, vitlök och kryddor, eller vad du nu väljer att smaksätta blandningen med. Grillad hummer är egentligen bara en slags variant av gratineringen, där grillen får ersätta ugnen och dess värme.
Bäst resultat blir det med rå hummer när förkokade humrar innehåller mycket vätska som ogillas av grillen. Klart står också att den gyllenbruna färgen som fås, precis som i ugnen, tillför både smak och karaktär. Kokad hummer kräver lite mer tålamod. Vattnet i den större grytan bör saltas rejält för att närma sig havets sälta och sjudningen bör hellre ske i underkant För en en hummer på ett kilo handlar det om knappa tio minuter.60 grader är en innertemperatur som de flesta föredrar.
Många professionella använder rentav isbad för att garantera att överkokning inte sker i spadens eftervärme. Andra väljer att plocka ut köttet för att inte mista kontrollen över köttets textur. Visste du att Den svenska hummern har flera färgpigment. Skalet går oftast i svart men kan i ovanliga fall ersättas av blå färg.