Marina produkter och rätter Lax Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar?

Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar?

Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar
Kaviarens namn beror på vilken störart den tillhör – Beluga-kaviar kommer från fisken belugastör ( Huso huso ) – B-listad. Sevruga-kaviar kommer från fisken sevrugastör, stjärnstör ( Acipenser stellatus ) – B-listad. Ossietra-kaviar kommer från fiskarna rysk stör ( Acipenser gueldenstaedtii ) och sibirisk stör ( Acipenser baeri ) – B-listade.

Vilken fisk kommer rom ifrån?

Rom kallas de obefruktade äggen hos fisk och skaldjur. Oftast ligger romkornen tätt sammanklibbade för att spara plats och de består till största delen av fett och protein. Den mesta rommen kan ätas som den är men bereds oftast på olika sätt. Den rom som är intressant för beredning är från sik, siklöja, lodda, torks, sill, sjurygg, lax, simpa, gädda och regnbåge. Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar

Vad är skillnaden på rom och löjrom?

Löjrom – En lite mer exklusiv rom som kommer från laxfisken siklöja. Det finns löjrom från Kalix, Vänern, USA, Kanada och Finland. Påminner om sikrom i smak och färg men har något mindre korn. Rommen är naturligt orange men färg och kornstorlek varierar beroende på ursprung. Amerikansk löjrom finns inte i ICAs sortiment. Kalixlöjrom finns men i väldigt liten utsträckning.

Vad är speciellt med rysk kaviar?

Företaget Agroittica/Italian Caviar startade år 1977 i Italien.1998 listade Washington Convention stören som en utrotningshotad art. Agroittica/Italian Caviar började då att inplantera stören så att den kan föröka sig i Ticino Park i norra Italien. Parken tillhandahåller miljömässigt de bästa förutsättningarna för stören, med god tillgång till rent vatten och naturliga omgivningar. Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar Störar tillhör familjen Acipenseridae, och det finns cirka 25 olika arter. Mest kända är de som härrör från Kaspiska havet, som gränsar till Iran, Azerbajdzjan, Ryssland, Kazakstan och Turkmenistan. De flesta känner till iransk och rysk caviar. Det är de som har fått mest uppmärksamhet och som anses vara de mest exklusiva.

Och crème de la crème är förstås rommen från Belugan, på latin kallad Huso huso. Belugan har sitt ursprung i Kaspiska, Svarta och Adriatiska havet. Den kan bli över hundra år, sju meter lång och väga upp emot 2 ton. Samtliga störar är sedan många år fridlysta i hela världen, eftersom arten nästan utrotats på grund av sin värdefulla rom.

Agroittica/Italian Caviar föder främst upp adriatisk- och vit stör men har även Beluga. Smakmässigt är det inte så stor skillnad på Beluga och annan caviar, det som skiljer mest är kornen som är större hos Belugan. Det skyhöga priset beror på att det tar minst 20 år innan du kan ta rommen från en Beluga. Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar Caviarskola Ordet caviar kommer från persiskans khag avar, som betyder “havande stör”. På ryska används ordet ikra, men det betyder fiskrom och behöver egentligen inte komma från stören. Guldgult Den gyllene caviaren kommer från vita störar som är albinos.

Dessa har en speciell bassäng hos Agroittica/Italian Caviar. Lingotto En pressad och torkad caviar som med fördel rivs på en god pasta eller risotto. Lagar du mat med färsk caviar bör du inte lägga rommen på något som överstiger 40°C, då det snabbt förstör caviarens konsistens och smak. Lingotto har därför ett större användningsområde och även längre hållbarhet.

Ett perfekt tillskott till caviarsortimentet. Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar Varför står det malossol? Malossol betyder lättsaltad. Det finns egentligen inga gränsvärden för att kalla en caviar för malossol. John Giovannini, en av ägarna, anser att gränsen för malossol går vid 40 gram salt/kilo. Salt När rommen skördas är den förstås helt färsk och hållbarheten väldigt kort.

Kornen smakar av fisk och hav. Saltet balanserar smaken men är också ett sätt att konservera rommen. Det är först när saltet tillsätts som rommen blir till caviar. Varje producent har sitt personliga och hemliga saltrecept. Agroittica/Italian Caviar blandar cirka 3,0 procent Fior di sale di Cervia samt lite borax.

Borax Ett naturligt saltmineral som är vanligt i caviar som konserveringsmedel. Genom att lite borax tillsätts – gränsen för användning i EU är 4 gram/kilo – förlängs hållbarheten för caviar till ett år. Det finns caviarälskare som anser att borax ger godare kaviar och är ett nödvändigt ont.

Det förlänger nämligen inte bara hållbarheten utan håller också rommens textur fast och fin. Caviar utan borax har en hållbarhet på endast fyra månader samt gör att salthalten blir aningen högre. Kaspiska havet De mest kända caviarsorterna kommer från störar som härstammar från Kaspiska havet. – Beluga, Huso huso, vars caviar är den mest unika och exklusiva.

– Rysk och persisk stör, vars caviar ofta kallas Oscietra. Den persiska stören ansågs tidigare vara en underart av den ryska men ses numera som en egen art. – Stjärnstör, vars kaviar kallas Sevruga och är en av de mindre störarna. En av anledningarna till att Kaspiska havet är en av störarnas favoritplatser är att havet har en låg salthalt.

 1. När störarna leker letar de upp en plats med friskt vatten där de kan lägga sin rom eftersom den annars lätt förstörs av saltet.
 2. Så provar du caviar Caviar är som en fin flaska vin.
 3. Den tar smak från fisken, vattnet, saltet och lagringen.
 4. En burk caviar kan skilja sig åt från en annan, trots att de kommer från samma sorts stör och samma producent.
You might be interested:  Vitt Vin Till Gratinerad Hummer?

Men självklart finns det vissa riktmärken. Vill du prova dig fram kan du smaka caviar med följande tillbehör:

Något neutralt som crème fraiche eller en krämig, gräddig, vit ost som burrata. Det är lätt att förstå varför ryssarnas favorittillbehör är smetana. Den lite feta, neutrala smaken passar utmärkt till samtliga kaviarsorter – särskilt de lite saltare. Nackdelen är att den också neutraliserar smaken, så ta sparsmakat med crème fraiche till de exklusivare varianterna. Ägg. Prova gärna mot äggulan, vilket fungerar suveränt med exempelvis caviarer som Oscietra men sämre med någon som är mildare. Äggröra är, i mångas tycke, caviarens allra bästa smakkompis och passar till de flesta sorter. Prova gärna med enbart kokt ägg samt äggröra med rikligt med smör så känner du skillnaden. Krämigt potatismos. En riktig favorit eftersom du har den milda smaken av potatis, och den lite krämigare texturen som du hittar både i moset och caviaren. Det finns en anledning till varför mediemogulen Jan Stenbecks vickning gärna bestod av potatismos gjord på potatis, smör, vispgrädde och äggula – i moset rörde han sedan ner rikligt med rysk caviar. Sedan bör du förstås prova caviaren i ensamt majestät. Caviar serveras ofta direkt på handen i vecket mellan tumme och pekfinger. Handen är ett neutralt underlag, och på så sätt kan du också känna av att caviaren inte är för kall eller varm – den bör serveras vid ett par plusgrader. När du lägger caviaren på handen får du också direktkontakt med romkornen, vilket kan vara en fördel. Servera inte caviar med metallsked, då den kan ge smak åt caviaren, utan använd en sked gjord av ben eller pärlemor, så kallad caviarsked. Sprit och champagne. Båda dryckerna har en förmåga att rena paletten, vilket gör dem överlägsna all annan dryck till caviar. Spriten lyfter fram caviarsmaken på ett otroligt fint sätt – med sin rena, klara och tydliga alkohol. Champagnen har inte riktigt samma förmåga men en torr, lite brödig smak gifter sig förstås suveränt med de svarta, lite salta och nötiga kornen.

Smaka av När du får en sked riktigt fin caviar i munnen kan du känna varje romkorn. När du trycker kornen mot gommen exploderar de och munnen fylls av den rena, smöriga, lite nötiga, salta smaken. Caviar ska inte smaka för mycket fisk och absolut inte jord eller fuktig källare.

Då är risken att kaviaren drabbats av bakterien geosmin. Öppnad förpackning håller i kylskåp några dagar. Smaknoter: White sturgeon – Svarta, lite mjuka, feta korn. Krämig smak med en återhållsam men tydlig sälta. Naccarii – Svarta, små och distinkta romkorn med doft av sälta och havsvatten. En tydlig mineralton i smaken och härlig konsistens.

Ocietra – Gråsvarta något fastare större romkorn. Medelhög sälta och i doften hittar vi toner av skaldjur. Smaken är komplex, nötig och fet med fin rondör. Sevruga – Små korn med intensiv smak, elegant toner av mineral med lite sötma i eftersmaken. Störar är mäktiga urtidsdjur.

De har levt på jorden i över 200 miljoner år, har varit på gränsen till utrotade och odlas numera fram för sin eftertraktade rom. Vi kan samtidigt glädjas åt att en hona kan bära på flera hundratusen ägg. Och om vi behandlar stören med största respekt kommer arten sannolikt att överleva människosläktet här på jorden.

Just detta kan du tänka på när du stoppar de välsmakande kornen i munnen, när du försiktigt trycker dem med tungan mot gommen, när de går sönder och när du uppfylls av den nötiga, feta, haviga, salta smaken – en smak som bara caviar kan ge. Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar

Vilken fisk får man löjrom?

Historia – Kalix löjrom fick skyddad ursprungsbeteckning (SUB) år 2010. Rommen kommer från siklöjan, som är en liten laxfisk. Siklöjan fiskas i Bottenviken utanför Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda i ett område som sträcker sig från Torne älvs utlopp i norr till Åbyälvens utlopp i söder och högst fyra mil ut från kusten. Den här specifika delen av Bottniska viken är en naturlig lekplats för siklöja. Alla steg i beredningen av Kalix löjrom måste göras i det här avgränsade geografiska området. Det som kännetecknar Kalix löjrom är dess smak och unika färg (S2070–450R enligt det svenska färgsystemet). Kalix löjrom är intensivt orange medan löjrommen från insjöfisk är gul. Den unika smaken och färgen har en direkt koppling till siklöjans föda. Det kalla och rena bräckta vattnet i den här delen av Bottniska viken där siklöjan leker och lever under fångstperioden, bidrar förstås också.

 • Med inte mindre än åtta älvar och flera mindre vattendrag som mynnar ut här är vattnet lika rent som dricksvatten.
 • Den traditionella produktionsmetoden bidrar också till kalixlöjrommens oöverträffade anseende.
 • För att hantera rommen på rätt sätt krävs många års erfarenhet som är en del av den lokala kunskapen.

Rommens runda och milda smak av fiskolja och salt bidrar också till dess unika karaktär.

Vilken fiskrom är bäst?

1 Kalixlöjrom – Kalixlöjrom är en av Sveriges tre ursprungsskyddade livsmedel. Finns också från Vänern, Kanada och Finland. Löjrom kommer från fisken siklöja. Smaken är mild och läcker av hav och sälta. Cirkapris 1 200 – 2 000 kr/kg för Kalixlöjrom. Och fryst amerikansk löjrom kostar cirka 700–900 kr/kg.

Hur nyttigt är rom?

Är stenbitsrom nyttigt? – Stenbiten är en fet fisk och du kan lugnt njuta av dess ljusröda rom. Med ett innehåll på 2,5 gram omega-3-fettsyror per 100 gram stenbitsrom, kan rommen mäta sig med innehållet av omega-3 i fet fisk som sill och odlad lax. Dessutom är rommen en god källa till jod, selen och kalium.

Vad kostar 1 kg Kalix löjrom?

Jfr-pris 799:-kr/ kg.

Kan mån äta rom från öring?

Hemsaltad Stenbitsrom

You might be interested:  Hur Länge Håller Smörgåstårta Med Räkor?

Frigör så mycket av romsäcken du kan för hand och skrapa ner rommen i en stor skål, slå på rikligt med kallt vatten. Vispa runt försiktigt med en ballongvisp så att romsäcken och hinnorna avlägsnas. Hinnorna fastnar på vispen och plockas bort efter hand. Byt vatten ofta och fortsätt att vispa för att rensa bort hinnorna tills alla är borta och vattnet är klart.4-5 byte av vattnet brukar vara bra måttstock. Ställ den vispade rommen i nätsilen över en bunke och låt rinna av ordentligt. Blanda sedan i 35 gram salt och 10 gram socker per 1 kg rom, rör om och täck över skålen och ställ kallt gärna över natten för att “gravas”. Smaka av rommen och stänk över lite konjak eller brandy om du vill. Ät och njut på direkten och frys in resten i mindre burkar.

: Hemsaltad Stenbitsrom

Vilken rom är finast?

roe oeufs de poisson uova di pesci Rogen hueva de pescado Rom r fiskarnas ggsamlingar. Kaviar (caviar) r ett begrepp fr bearbetad rom. Rom tvttas, avvattnas och saltas, eller bearbetats p annat stt. Rom r hos de flesta fiskar r naturligt blekgul, laxfiskars rom r rd-orange. Rom kan ndra frg vid bearbetning, till exempel svartnar strrommen efter saltning.

Strrom (caviar) r den mest exklusiva romsorten och en av vrldens dyraste varor. Det finns mnga olika sorter och “the top of the top” benmns beluga, sevruga och oscietre. Man talar ocks ofta om “rysk kaviar” eller “iransk kaviar”. Ls mer > Strkaviar. Ljrom (nordens rda guld) r en annan delikatess, frn laxfisken siklja. Ls mer > Ljrom. Forellrom r ocks en delikatess, frn olika strre laxfiskar. Ls mer > Forellrom. Stenbitsrom r rom frn fiskarten sjurygg. Frekommer frgad rd eller svart. Rknas inte som en delikatess utan r en “budgetkaviar”. Ls mer > Stenbitsrom. Annan rom som salufrs kan vara frn torsk, lodda (“islandsrom”), sill (“avruga”), tonfiskktt (“borttaga”), sniglar och skaldjur. Ls mer > vrig rom. Tubkaviar bestr frmst av rkt torskrom. Ls mer > Tubkaviar.

Caviar var ursprungligen ett namn fr strfiskens bearbetade rom. Eftersom strrom r den finaste mest exklusiva rommen, har begreppet kaviar kommit att beteckna rom ven frn annan fisk. Fr att hja imagen p till exempel stenbitsrom frgar man den svart och skriver “caviar” p burken fr att associera till den svarta lyxrommen. Stenbitsrom frgas ocks rd fr att i detta fall efterlikna den finare laxrommen. Kaviar stavat med K betecknar i Sverige vanligen enklare kaviar till exempel tubkaviar. Hlsa : Fiskrom har hgt nringsvrde med hg halt av protein och fett. Halten av kolesterol r ocks hg (ls mer > Kolesterol i livsmedel). Rom frgas ofta med syntetiska AZO-frger (E102, E110, E122-124, E129, E151, E180, se respektive), till exempel stenbitsrom och strkaviar, men inte forell-/laxrom som r naturligt rd. AZO-frgerna r ifrgasatta som frgmne av livsmedel. De kan ge verknslighetsreaktioner som nsselutslag, astmaanfall, rinnande gon och nsa. Misstnks ven kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Undvik att servera frgad rom till barn. Ls mer > Frgtillsatser. S ANVNDS ROM Strkaviar serveras i iskylda sklar. Den kan tas naturell med sked eller placeras p ett fint (rostat) brd och ngra droppar citron. P lyxiga rtter kan den anvndas som garnityr. Ett minne blott fr ldre svenskar, numera nstintill en omjlighet p grund av det astronomiska priset till fljd av att stren allmnt r utrotningshotad. Vi fr i stllet nja oss med de svenska delikatesserna lj- och forellrom p rostat brd med grddfil och hackad lk, eller som tillbehr i och garnering p olika rtter. Enklare rom anvnds p samma stt. Rom som frekommer i fisk br man inte kasta utan lttsteka i smr vilket r utskt gott. Ls mer om olika romsorter, se hgerkolumnen. Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Vilken rom är mest lik löjrom?

Sikrom – en lyxig klassiker Sikrom fiskas från södra Västerbotten upp till östra Norrbotten under perioden september till november. Tidigt på hösten är romkornen som minst och enligt många är det då som sikrommen är mest lik löjrommen. Romkornen blir sedan större och större och i slutet av sikleken är hinnan så tunn att kornen nästan går sönder. Vad man tycker är godast är en smaksak. Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar Sikrom är en internationellt uppskattad delikatess. Den doftar friskt av hav och har en mild, salt fisksmak med en tydlig mineralitet. Sikrommen har blivit väldigt attraktiv de senaste åren, mycket för att smaken är så lik den dyra löjrommen. I handeln är priset på sikrom ungefär en tredjedel av priset på löjrom, som till och med kan kosta uppemot 3 000 kronor per kilo! Smartast är att köpa rom direkt från fiskaren, då är priset som lägst. Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar Gamla Salteriet Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar Kvarkenfisk Sikrom är väldigt användbart och ger en tydlig känsla av lyx. Den kan serveras naturell, vanligen med gräddfil och finhackad lök som tillbehör, eller som smaksättare i bland annat fick- och skaldjurssåser. Man kan nästan säga att sikrommen är mer än en ingrediens.

Den kan förändra smaken på en rätt mer än någon annan krydda och kan bygga en maträtt helt på egen hand – eller sätta en fin touch som blir pricken över i:et. Rommen ger en fin färgklick på alla anrättningar och bidrar med en trevlig sälta. Ofta används sikrom som ingrediens i förrätter och tilltugg, men den kan också gravas eller användas som garnityr på exempelvis pajer.

Ett tips är att göra romtårta eller sikromspizza – och att äta den tillsammans med rårakor, smetana och rödlök. Mums! Rom är en känslig råvara som måste tas om hand omedelbart när fisken är rensad och romsäcken är uttagen. Och det är ett tidskrävande hantverk.

 • Först vispar man sönder hinnorna och sedan sköljs rommen i olika silar.
 • Därefter ska rommen ligga och rinna av i ett dygn, så att så mycket vätska som möjligt försvinner.
 • Därefter saltas den, förpackas och fryses ned.
 • Vanligtvis ligger saltnivån på mellan tre och fem procent, för att smakupplevelsen ska bli så bra som möjligt.
You might be interested:  Var Kan Man Fiska Makrill I Göteborg?

Sikrom kan ligga i drygt 18 månader i frysen, men det fantastiska är att den går att frysa och tina flera gånger utan att den blir dålig. Helt perfekt då man vill att inget ska förfaras! Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar

En ljuvlig och frasig fritters som serveras med sikrom och smetana.4 portioner250 g potatis 1 fänkål (à 200 g) 1 ägg 1 dl riven parmesanost 2 krm salt 1/2 krm svartpeppar 3 msk olivolja 1 rödlök 1 dl smetana (eller crème fraiche) 80 g sikrom – Hyvlad parmesan

Gör så här: Skala potatisen. Plocka bort dillen från fänkålen och spara den i kylskåp. Riv potatis och fänkål på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ut vätskan ordentligt och lägg rivet i en bunke. Blanda ned ägg, parmesan, salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna, klicka i smet och platta till.

Stekplättarna i två till tre minuter per sida. Skala, dela och finhacka löken. Lägg frittersen på tallrikar. Toppa med smetana, sikrom, hackad lök, fänkålsdill och eventuellt hyvlad parmesan. Umeå är en fantastisk matstad. De flesta restauranger, oavsett inriktning, använder med förkärlek råvaror från vår del av landet.

Så du kan vara säker på att hitta något med smak av Västerbotten, om än med kockens egna lilla tvist. : Sikrom – en lyxig klassiker

Vad kostar löjrommen 2022?

Beskrivning

Kalix Löjrom är enastående i sin konsistens, färg och smak. Om du vill lyxa till vardagen finns det inget bättre än Kalix löjrom. Rommen har en fantastisk arom och smaken har en god sälta med en lätt fisksmak. De små romkulorna har en delikat konsistens som nästan smälter i munnen. Kalix löjrom är ansedd som världens bästa löjrom och är mycket eftertraktad. För att rommen ska bibehålla sina unika egenskaper får den endast fiskas ett fåtal veckor per år i området kring Kalix. Kalix löjrom är mycket god att ha på toast, eller i en löjromsbomb med philadelphiaost, creme fraiche och hackad rödlök. Vi rekommenderar även att du testar Kalix löjrom på Napolitansk pizza. Säkra din löjrom idag – välj mellan 500 g, 1 kg och 1,5 kg vid din beställning.

Produktinformation ◉ Handelsbeteckning: Kalix löjrom ◉ Latinskt namn: Coregonus Albula ◉ Jämförpris: 4580kr/kg ◉ Produktionsmetod: Fiskad 2022 ◉ Fångstområde: Bottenviken, Kalix Leveransinformation Väljer du hemleverans så väljer du själv datum när det passar dig.

Vad är rom gjord av?

Vad innehåller rom? – Rom görs av juice direkt pressad från sockerrör eller melass, alltså den mörka, sirapsliknande massa som blir kvar när man tillverkat socker. Sprit på sockerbetor får inte kallas rom och från och med 25 maj 2021 får färdig rom som säljs inom EU innehålla max 20 gram socker per liter. Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar Nyskördade sockerrör

Vilken fisk kommer Kalix rom?

Svenska guldkornen från 2022 fiske finns nu att beställa! – 500g Kalix Löjrom Kalixlöjromfisket startade 25 September Löjrom från Kalix var 2010 den första svenska produkten att bli ursprungsskyddad. Likt Wrångebäcksost och Hånnlamb är Kalix Löjrom certifierad med det gula och röda SUB sigillet (skyddade ursprungsbeteckning) som visar att produkten följer rigorösa krav för att få kalla sig “Kalix löjrom”.

 • Siklöjan fiskas varje år under slutet av september då den simmar ut i havet för att leka.
 • Våra svenska fiskare fokuserar på att försiktigt tillvara på siklöjans rom som sedan förädlas till de smakrika guldkorn som Kalix löjrom är.
 • All Kalix löjrom bär därför detta SUB sigill.
 • Våran småskaliga leverantör av Kalix använder sig av de två trålarna Vilma och Natalia för sitt fiske.

Att tänka på är att den kvalitetscertifierade Kalixlöjrom följer en mängd krav på både fisket men också hanteringen i produktionens alla steg. Den färdiga slutprodukten håller absolut högsta kvalitet och genom modern frysteknik bibehåller den sin kvalitet tills du öppnar och tinar den hemma.

Handelsbeteckning – Kalix Löjrom Vetenskapligt namn – Coregonus albula Produktionsmetod – Siklöjan p artrålas av trålarna Vilma och Natalia Fångstområde – FAO27IIId, Kalix skärgård Fångstperiod – 25 sep-25 okt Burkstorlek 500gr per styck

Rom från Siklöja 500g. Ingredienser: Kalix löjrom, salt(4%). Näringsvärde per 100g:

Energi: 527 kJ /126 kcal Fett: 2,3g (mättat 0,4g) Kolhydrater: 1,5g (sockerarter 0g) Protein: 24,5g Salt: 4g

Förvaring fryst: -18C Batch: 46005 Nedfryst 260922 Bäst före: 260922 Miljöfiskbilen har även många andra sorters rom som Bottenviken Löjrom, Insjö- Löjrom, Regnbågsrom och Kalix Sikrom som ni hittar under Rom Kalix löjrom avnjuts bäst tillsammans med gräddfil, smetana eller créme fraîche och dill. Våra fiskare avråder dock från att använda rödlök som tillbehör då den tar bort den delikata romsmaken. Fiskbilen med Fri Hemleverans av Fisk och Skaldjur. Miljöfiskbilen – Störst på Svensk Rom

Vilken fisk kommer stenbitsrom från?

Stenbitsrom från sjurygg Från Vilken Fisk Kommer Rommen Till Rysk Kaviar Cycloperus lumpus Stenbitsrom är en vanlig produkt som mestadels används till kalla romsåser eller till dekorationer på smörgåstårtor och snittar. Rommen kommer från arten sjurygg. Hannen heter stenbit och honan heter kvabbso, ändå kallas romen för stenbitsrom.

Vilken fisk kommer Kalixrom ifrån?

Kalix Löjrom är ett unikt livsmedel som enbart kan utvinnas ur fisken siklöja fångad i Bottenvikens bräckta vatten. I Norrbottens skärgård finns en speciell miljö med rent vatten och låg salthalt, vilket siklöjan behöver för att kunna fortplanta sig. Området utgör världens största bräckvattenskärgård, genom att mineralrikt vatten från de stora nationalälvarna rinner ut i havet och omsätter havsvattnet vart tredje år. Norrbottens Kustfiskares Producentorganisation, NKFPO, blev hösten 2010 ägare till Sveriges hittills enda ursprungsmärke för livsmedel. EU har tilldelat Kalix Löjrom det starkaste livsmedelsskyddet – Skyddad Ursprungsbeteckning. Det innebär att “produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en för området karaktäristisk metod”.

Related Post