Historia – Kalix löjrom fick skyddad ursprungsbeteckning (SUB) år 2010. Rommen kommer från siklöjan, som är en liten laxfisk. Siklöjan fiskas i Bottenviken utanför Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda i ett område som sträcker sig från Torne älvs utlopp i norr till Åbyälvens utlopp i söder och högst fyra mil ut från kusten. Den här specifika delen av Bottniska viken är en naturlig lekplats för siklöja. Alla steg i beredningen av Kalix löjrom måste göras i det här avgränsade geografiska området. Det som kännetecknar Kalix löjrom är dess smak och unika färg (S2070–450R enligt det svenska färgsystemet). Kalix löjrom är intensivt orange medan löjrommen från insjöfisk är gul. Den unika smaken och färgen har en direkt koppling till siklöjans föda. Det kalla och rena bräckta vattnet i den här delen av Bottniska viken där siklöjan leker och lever under fångstperioden, bidrar förstås också.
Med inte mindre än åtta älvar och flera mindre vattendrag som mynnar ut här är vattnet lika rent som dricksvatten. Den traditionella produktionsmetoden bidrar också till kalixlöjrommens oöverträffade anseende. För att hantera rommen på rätt sätt krävs många års erfarenhet som är en del av den lokala kunskapen.
Rommens runda och milda smak av fiskolja och salt bidrar också till dess unika karaktär.
Contents
Hur fiskar man löjrom?
Klämning, vispning och grovsköljning – Löjrommen kläms för hand ur fisken. Efter att löjrommen är utvunnen ur löjan vispar man rommen försiktigt. Syftet med vispningen är att rensa rommen från romsäcken och skölja bort blod, hinnor och trasiga romkorn.
- Det är viktigt att vispningen utförs med lämpliga verktyg som inte orenar eller vispar sönder romkornen.
- Efter vispning påbörjas sköljning av rommen omedelbart i rent kallt vatten av dricksvattenkvalitet.
- Ett kärl fylls med rom på botten och sedan spolar man vatten nästan upp till kanten.
- Vattnet töms ut och kärlet fylls igen.
Man sköljer tills vattnet är klart, vanligen 3-5 gånger. Antal sköljningar är bl.a. beroende av rommens mogenhet.
Varför kan man inte köpa löjrom?
Kalix löjrom tappar sin miljöcertifiering Den berömda Kalix-löjrommen från Norrbotten har förlorat sitt MSC-certifikat då villkoren gällande siklöjans beståndsstatus och förvaltningsstrategin inte kunde uppfyllas inom den angivna tidsramen. Beslutet fattades av Bureau Veritas i samband med den fjärde årliga revisionen av fisket.
– Man måste ha en fungerande förvaltningsmodell och när man inför årets säsong diskuterade hur man skulle göra kom det fram att man inte är överens enkelt om hur man ska förvalta siklöjebeståndet och då kan man inte vara MSC-certifierat, Karin Stange ansvarig för fiskefrågor på MSC till som var först med att rapportera om beslutet.
All löja som fångats före den 9 november kan fortfarande sälja med MSC-certifikat men efter det är det slut. Läs mer om: : Kalix löjrom tappar sin miljöcertifiering
Vilken löjrom är bäst?
Stark konkurrent till Kalixrom – Vänerlöjrom håller idag mycket hög och framförallt jämn kvalitet, vilket också lett att den blivit en stark konkurrent till Kalixrom som är känd för att vara dyrare. Vid blindtester har löjrom från Vänern uppfattats minst lika bra och i vissa fall bättre.
Vad är mest likt löjrom?
Om du inte får tag på löjrom går det utmärkt att byta ut mot stenbitsrom. Är du eller någon i sällskapet vegetarian? Byt ut löjrom mot tångrom/kaviar. Till utseende och i viss mån smaken så påminner det om stenbitsrom!
Hur nyttigt är löjrom?
Siklöja fiskas främst för rommens skull. Fisket sker framförallt i Bottenviken och Vänern, Tidigare har det också funnits ett omfattande fiske i Mälaren men idag finns där inte tillräckligt med siklöja för att nåt större fiske ska vara möjligt. Även i Vättern har det finnits fiske, men i mindre omfattning. Siklöja. Ill: Wilhelm von Wright I augusti varje år fiskas också siklöja i Siljan och i november fiskas den i sjön Visten invid Deje i Värmland. Det handlar då enbart om lokal konsumtion. Siklöja har många olika dialektala namn i Sverige såsom exempelvis blikta (Siljansbygden), guppa (Dalsland), sil (kring Vänern), sekling (Värmland), vemma/vemme (västra Värmland och Norge) och stämling (Hälsingland).
När rommen utvunnits så återstår själva siklöjan, själva fisken. Idag används den inte till mat i nån större utsträckning. Hanarna som fångas används inte heller. Siklöjeresterna i form av hel fisk och rens eldas upp eller används till foder. Det är ett slöseri med resurser. Naturligtvis borde siklöjan användas till mat.
Försök har länge gjorts för att skapa en marknad för filead siklöja, men det har egentligen ännu inte lyckats. Siklöja är en liten laxfisk och som alla laxfiskar en mycket bra matfisk, Den äts också i stor utsträckning i Finland. Naturligtvis borde vi i Sverige också kunna äta mer siklöja.
En fisk utan miljögifter, med hög fetthalt och full med samma nyttiga ämnen som lax. Siklöja innehåller framförallt mängder med vitamin B12 och nyttiga fettsyror som omega-3 och omega-6 men även rejält med D-vitamin och en hel del selen och zink. Selen är något som svensk mat i övrigt innehåller små mängder av.
Löjrommen har ännu högre koncentrationer av nyttiga fetter, mineraler och vitaminer. Läs också:
Ät mer skarpsill – miljö och klimatvänligt Ät sill – nyttigt, klimatvänligt och miljövänligt Makrill istället för tonfisk – nyttigare och bättre
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Är löjrom dyrt?
Det verkar finnas efterfrågan på löjrom i och med att fjolårets tog slut så tidigt och den kan ta slut tidigt även i år. Men det är svårt att säga vad marknaden tål’. Priset på löjrom i butik ligger just nu på mellan 3 000 och 4 000 kronor kilot.
Hur mycket kostar löjrom?
Kalix Löjrom pris fr 2,890:- | Kalix Löjrom 500g med fri hemleverans. Fri hemleverans över 990kr!
Vad kostar Vänerlöjrom 2022?
Framställning av löjrom – Fisket i Vänern får påbörjas den 17:e oktober och pågår fram till den 17:e december. Vädret spelar stor roll och styr både möjligheten att ge sig ut och fiska liksom tillgången på fisk och mängden löjrom som finns i honorna. Man får inte tråla siklöja, det är förbjudet i Vänern sedan 2005.
- Istället fiskas det med nät som har en speciell maskstorlek så att endast de stora fiskarna fångas.
- Fisken tas omhand direkt efter fångst genom att först skakas ur näten med speciella maskiner och sedan sorteras i hanlöja och honlöja.
- Därefter fraktas den till godkända beredningslokaler där man för hand tömmer honorna på rom, detta kallas i vardagligt tal klämning.
Ett riktigt hantverk! Efter tömningen av rommen vispar man den försiktigt. Syftet med det är att rensa bort trasiga romkorn, blod, hinnor m.m. När löjrommen separerats från fisken ska den rengöras och sköljas och det gör man i kallt dricksvatten. Efter tvättning och sköljning torkas rommen.
Ofta använder man mindre tygpåsar som hängs i kylrum under många timmar så att rommen ska bli så torr som möjligt. När den torkat klart är det dags för en sista genomgång innan den slutligen saltas. Produkten är utan tillsatser, den består enbart av löjrom och salt. När tillverkningen är klar får rommen luftas en stund.
Detta för att man ska bli av med gas som kan ge “unken” smak och för att saltet ska hinna lösas. Därefter packas den för att sedan frysas innan den ska distribueras till kund. Man ska undvika att äta färsk löjrom som inte varit fryst. Priset för Vänerlöjrom ligger kring 2000 kr/kg till slutkund.
Vad kostar löjrom på ICA?
Årets färska skörd av Kalixlöjrom Pris 1490kr / kg Trevlig helg! Önskar all personal på ICA Stop’
Kan löjrom bli gammal?
table> | |||||||||
18-12-2007, 13:44 Lnk hit: #2 | |||||||||
Medlem Antal inlgg: 10 440 Medlem sedan: 01-11-2002 Medlem nr: 34 | CITAT (Margith @ 18-12-2007, 14:23) Lngst in i frysen hittade jag en burk ljrom frn frra hsten Vgar jag bjuda p den till nyr? Jag vill inte att nn ska bli sjuk Ingen kommer att bli sjuk, bakterier vxer inte i frysen (om den inte varit avslagen!). Frvarar man fet mat alltfr lnge i frysen s kan fettet hrskna och det kan smaka mindre gott, men det r inte farligt. Smaka och lukta p den, smakar den bra s r det inget problem. | ||||||||
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
1 anvndare lser den hr trden just nu (1 gster och 0 anonyma medlemmar) 0 medlem(mar):
/td>
/td>
Hur länge kan man ha löjrom i frysen?
Förvaring
Temperatur (°C): | Min: -25 °C Max: -18 °C |
---|---|
Total hållbarhet (dagar): | 720 |
Vad är mest likt löjrom?
Om du inte får tag på löjrom går det utmärkt att byta ut mot stenbitsrom. Är du eller någon i sällskapet vegetarian? Byt ut löjrom mot tångrom/kaviar. Till utseende och i viss mån smaken så påminner det om stenbitsrom!
Är löjrom rödlistad?
Löjrom från de stora sjöarna – Även runt de stora sjöarna finns en lång historia och tradition av att fiska och äta både den Nord amerikanska siklöjan och dess rom. Löjrom från Nordamerika är lite blekare i färgen än vår skandinaviska och har en smörig, mild smak.
- Löjrom från De stora sjöarna är i dag rödlistad i WWFs fiskelista och vi har i år valt att utöka sortimentet med flera typer av löjrom som är grön- och gullistade av WWF för att erbjuda fler hållbara alternativ till den amerikanska rommen.
- Då löjrom från Nordamerika är en mycket populär produkt med lång historia har vi valt att i första hand, tillsammans med våra leverantörer, närma oss fiskenäringen i Kanada för att tillsammans se vad vi kan göra för påverka fisket i positiv, mer hållbar riktning.
Vi rekommenderar Regionalt Kalix Löjrom är Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel. Det är en delikatess som många restauranger och konsumenter uppskattar. Bakom produkten ligger ett gediget hantverk och yrkeskunnande. Vi rekommenderar Regionalt Guldhaven satsar på det lokala fisket och att vidareförädla den lokala fiskråvaran.
Vilken löjrom är bäst?
Stark konkurrent till Kalixrom – Vänerlöjrom håller idag mycket hög och framförallt jämn kvalitet, vilket också lett att den blivit en stark konkurrent till Kalixrom som är känd för att vara dyrare. Vid blindtester har löjrom från Vänern uppfattats minst lika bra och i vissa fall bättre.