Vitt vin till skaldjur – Här kan du tryggt välja ett vitt vin från smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt utan att köra i diket. Med eller utan sötma är en smaksak, men en gnutta sött möter upp sältan på ett bra sätt. Till halstrade eller gratinerade skaldjur fungerar även ett vitt vin med lite fatkaraktär. Välj då ur smaktypen Fylligt & Smakrikt.
Contents
Vilket vin till räksmörgås?
Vin till smörgåstårta – Oavsett fyllning och garnering domineras smörgåstårta i regel av sälta och kanske sötma. Majonnäsen bidrar med syrlighet och en fet konsistens. Vitt vin i smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt som har lite sötma och friskhet passar alltså bra även här.
Är det bra att dricka vin varje dag?
Nej det är inte säkert, men dagligt drickande kan lätt utvecklas till beroende. Även om det inte blir så mycket vin varje dag så kan det bli mycket på en vecka. Det är bra att ha minst några vita dagar varje vecka, så att lever och andra organ får möjlighet att återhämta sig.
Hur många glas vin i veckan?
Lågriskkonsumtion – All alkoholkonsumtion, även under riskbruksgränser är förenad med risk för hälsopåverkan visar senare års forskning. Därför har begreppet lågriskkonsumtion börjat användas istället för riskbruk. Den allmänna rekommendationen för att minska risken för skador av alkohol är “ju mindre desto bättre”.
Hur många glas vin för att bli full?
Hur fort går alkohol ur kroppen?
Dryck och mängd | Förbränningstid |
---|---|
Glas vin, 12,5 cl (12 %) | 2 – 2,5 timmar |
Glas vin, 12,5 cl (13 %) | 2 -2,5 timmar |
Flaska vin, 75 cl (13 %) | 11 – 12 timmar |
Sprit, 4 cl (40 %) | 2 – 2,5 timmar |
Vilket vin till pasta med räkor?
Frågor och svar – Måste man alltid välja rött vin till pasta? Nej, det behöver man inte! Några druvor som passar bra till pastarättens ingredienser är exempelvis Vermentino om rätten har mycket vitlök, en Pinot Gris från Alsace kan bli uppfriskande till pasta men även en Chablis kan var ett gott vin till en svamppasta.
Vilket vin till pasta tomatsås? Sök på Systembolget! Friska tomatsåser som en rejäl Marinara eller kryddig Amatriciana brukar bjuda på lite syrliga och passa perfekt. Häll gärna en del av vinet du tänker dricka i såsen också, så blir det ännu bättre! Varför är rött vin till tomatsås så gott? När du lagar en syrlig tomatbaserad pastasås tar det fylliga röda vinet fram smakerna ordentligt.
Men pasta burrata vin är också himla gott! Vilket vin till skaldjurspasta? Och då undrar jag: att dricka eller att laga mat med? För ofta har man ju ett stänk vin i såsen när man lagar skaldjursrätter eller scampi, till exempel. Oavsett, så rekommenderar vi samma vin! Gärna ett vitt vin i prisläget omkring 100 kr.
Ett torrt mineraliskt vin, det kan vara Chardonnay, Riesling eller Pinot Grigio, men ej fatlagrade. Vitt eller rött vin till räkpasta? En smörig och rund Chardonnay är antagligen den bästa – också klassiska – matchningen med räkor alla sorter. Ett vitt Bourgognevin går också mycket bra. Båda skulle balansera både räkorna eller andra typer av skaldjur och olika andra ingredienser som man ofta har till, som citron eller ostar som exempelvis parmesan.
Här hittar du fler av våra goda pastarecept och matchningar: Dela med sig: