Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Vin Till Varmrökt Lax Systembolaget?

Vin Till Varmrökt Lax Systembolaget?

Vin Till Varmrökt Lax Systembolaget
TOPP 10 | vin till varmrökt lax

 • Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2019 (5244)
 • Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 (2119)
 • Beaumont Hope Maruerite 2019 (92494)
 • Verus Furmint 2018 (76225)
 • Satellite Sauvignon Blanc 2019 (6200)
 • Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines 2020 (2035)

Meer items

Kan man dricka rött vin till varmrökt lax?

Lax, öring, regnbåge Laxens smak matchas framför allt av nyanserade och strukturerade vita viner som med sin rika syra bryter av det feta i fisken. Ett annat alternativ är vitt vin av smaktypen generöst och rostat, som fungerar speciellt väl till den rostade smaken hos stekt fisk.

Chardonnay av båda smaktyper är den traditionella druvan till lax. Öl som passar till lax är exempelvis frisk och ganska lätt pilsner och veteöl. Till stekt fisk kan ölglaset också fyllas med lite fylligare dryck som medelfyllig ale eller mörk lager. Stekt, halstrad och grillad lax kan mycket väl också serveras med lättare, avkylt rödvin.

Välj till exempel en bärig och frisk Pinot Noir. Fungerande alternativ kommer bland annat från Nya Zeeland och Chile. Beaujolais är också värt att prova. Flammad lax kan också utmärkt serveras med de ovan beskrivna röda vinerna. Varmrökt lax passar fint ihop med en aning kryddigt vitvin.

 1. Utmärkta val är exempelvis nyanserad och strukturerad Pinot Gris eller Gewürztraminer av samma smaktyp.
 2. Mörk lager är ett dryckesalternativ som stöttar den rökiga aromen.
 3. Till kallrökt och gravad lax serverar du med fördel ett friskt och syrligt vin.
 4. Fungerande alternativ är till exempel Chablis, nyanserad och strukturerad Riesling samt torr Champagne, men som en överraskande dryck kan du också prova på torr sherry.
You might be interested:  Biten Av Gädda I Foten?

Lämpligt öl är frisk pilsner och veteöl. Veteöl passar speciellt bra till fisk som i svensk stil gravas bara lätt, det vill säga rimmas. Laxceviche, där fisken gravas i citron- eller limesaft, matchas av nyanserad och strukturerad Sauvignon Blanc från Chile eller Nya Zeeland.

Vilket rött vin till lax?

Rött vin till lax – Fiskrätter serveras typiskt med vita viner, men det är inte färgen på köttet som är helt avgörande för vilken typ av vin som maten ska serveras med. Utan det är även tillbehören, kryddorna och tillagningsmetoden som påverkar beslutet.

 • Lax är en av de mest smakrika typerna av fisk, och den har också en högre fetthalt än till exempel torsk som är väldigt fettsnål.
 • De bästa vinerna för lax är just fruktiga viner som exempelvis Pinot Noir från nya vinvärden (så som USA, Nya Zeeland, Australien och Chile) eller Barbera från Piemonte och även vissa lättare Zinfandel från USA.

De kombineras fint med laxen.

Vad ska man ha för vin till lax?

Vin till fet fisk – undvik rött – Fetare fisk som lax, röding och makrill behöver vin med hög fruktsyra. Det finns inom smaktypen Friskt & Fruktigt eller hos ett rosévin i kategorin Friskt & Bärigt. Om fisken är halstrad eller grillad kan du även välja ett fatlagrad vitt vin från kategorin Fylligt & Smakrikt.

Hur länge kan man äta varmrökt lax?

Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.

You might be interested:  Hur Vattnar Man Ur Sill?

Hur nyttigt är varmrökt lax?

Bästa tillagningen av lax: – I allmänhet gäller att lax är lika nyttig oavsett hur den tillagas. Allra bäst blir det dock om man väljer färsk lax och ugnsbakar den långsamt i ugnen. Rökt lax innehåller däremot en massa salt och potentiellt hälsofarliga rökrester, medan det på ytan av en grillad laxbit bildas samma hälsofarliga stekmutagener som på bränt kött.

Related Post