Kaviarens namn beror på vilken störart den tillhör – Beluga-kaviar kommer från fisken belugastör ( Huso huso ) – B-listad. Sevruga-kaviar kommer från fisken sevrugastör, stjärnstör ( Acipenser stellatus ) – B-listad. Ossietra-kaviar kommer från fiskarna rysk stör ( Acipenser gueldenstaedtii ) och sibirisk stör ( Acipenser baeri ) – B-listade.
Contents
Hur mycket kostar 1 kg rysk kaviar?
Med ett kilopris i handeln på 20 000 kronor är den svarta kaviaren från Strömsnäsbruk det dyraste svenskproducerade livsmedlet i dag.
Hur får man rysk kaviar?
Företaget Agroittica/Italian Caviar startade år 1977 i Italien.1998 listade Washington Convention stören som en utrotningshotad art. Agroittica/Italian Caviar började då att inplantera stören så att den kan föröka sig i Ticino Park i norra Italien. Parken tillhandahåller miljömässigt de bästa förutsättningarna för stören, med god tillgång till rent vatten och naturliga omgivningar. Störar tillhör familjen Acipenseridae, och det finns cirka 25 olika arter. Mest kända är de som härrör från Kaspiska havet, som gränsar till Iran, Azerbajdzjan, Ryssland, Kazakstan och Turkmenistan. De flesta känner till iransk och rysk caviar. Det är de som har fått mest uppmärksamhet och som anses vara de mest exklusiva.
Och crème de la crème är förstås rommen från Belugan, på latin kallad Huso huso. Belugan har sitt ursprung i Kaspiska, Svarta och Adriatiska havet. Den kan bli över hundra år, sju meter lång och väga upp emot 2 ton. Samtliga störar är sedan många år fridlysta i hela världen, eftersom arten nästan utrotats på grund av sin värdefulla rom.
Agroittica/Italian Caviar föder främst upp adriatisk- och vit stör men har även Beluga. Smakmässigt är det inte så stor skillnad på Beluga och annan caviar, det som skiljer mest är kornen som är större hos Belugan. Det skyhöga priset beror på att det tar minst 20 år innan du kan ta rommen från en Beluga. Caviarskola Ordet caviar kommer från persiskans khag avar, som betyder “havande stör”. På ryska används ordet ikra, men det betyder fiskrom och behöver egentligen inte komma från stören. Guldgult Den gyllene caviaren kommer från vita störar som är albinos.
- Dessa har en speciell bassäng hos Agroittica/Italian Caviar.
- Lingotto En pressad och torkad caviar som med fördel rivs på en god pasta eller risotto.
- Lagar du mat med färsk caviar bör du inte lägga rommen på något som överstiger 40°C, då det snabbt förstör caviarens konsistens och smak.
- Lingotto har därför ett större användningsområde och även längre hållbarhet.
Ett perfekt tillskott till caviarsortimentet. Varför står det malossol? Malossol betyder lättsaltad. Det finns egentligen inga gränsvärden för att kalla en caviar för malossol. John Giovannini, en av ägarna, anser att gränsen för malossol går vid 40 gram salt/kilo. Salt När rommen skördas är den förstås helt färsk och hållbarheten väldigt kort.
Kornen smakar av fisk och hav. Saltet balanserar smaken men är också ett sätt att konservera rommen. Det är först när saltet tillsätts som rommen blir till caviar. Varje producent har sitt personliga och hemliga saltrecept. Agroittica/Italian Caviar blandar cirka 3,0 procent Fior di sale di Cervia samt lite borax.
Borax Ett naturligt saltmineral som är vanligt i caviar som konserveringsmedel. Genom att lite borax tillsätts – gränsen för användning i EU är 4 gram/kilo – förlängs hållbarheten för caviar till ett år. Det finns caviarälskare som anser att borax ger godare kaviar och är ett nödvändigt ont.
- Det förlänger nämligen inte bara hållbarheten utan håller också rommens textur fast och fin.
- Caviar utan borax har en hållbarhet på endast fyra månader samt gör att salthalten blir aningen högre.
- Aspiska havet De mest kända caviarsorterna kommer från störar som härstammar från Kaspiska havet.
- Beluga, Huso huso, vars caviar är den mest unika och exklusiva.
– Rysk och persisk stör, vars caviar ofta kallas Oscietra. Den persiska stören ansågs tidigare vara en underart av den ryska men ses numera som en egen art. – Stjärnstör, vars kaviar kallas Sevruga och är en av de mindre störarna. En av anledningarna till att Kaspiska havet är en av störarnas favoritplatser är att havet har en låg salthalt.
När störarna leker letar de upp en plats med friskt vatten där de kan lägga sin rom eftersom den annars lätt förstörs av saltet. Så provar du caviar Caviar är som en fin flaska vin. Den tar smak från fisken, vattnet, saltet och lagringen. En burk caviar kan skilja sig åt från en annan, trots att de kommer från samma sorts stör och samma producent.
Men självklart finns det vissa riktmärken. Vill du prova dig fram kan du smaka caviar med följande tillbehör:
Något neutralt som crème fraiche eller en krämig, gräddig, vit ost som burrata. Det är lätt att förstå varför ryssarnas favorittillbehör är smetana. Den lite feta, neutrala smaken passar utmärkt till samtliga kaviarsorter – särskilt de lite saltare. Nackdelen är att den också neutraliserar smaken, så ta sparsmakat med crème fraiche till de exklusivare varianterna. Ägg. Prova gärna mot äggulan, vilket fungerar suveränt med exempelvis caviarer som Oscietra men sämre med någon som är mildare. Äggröra är, i mångas tycke, caviarens allra bästa smakkompis och passar till de flesta sorter. Prova gärna med enbart kokt ägg samt äggröra med rikligt med smör så känner du skillnaden. Krämigt potatismos. En riktig favorit eftersom du har den milda smaken av potatis, och den lite krämigare texturen som du hittar både i moset och caviaren. Det finns en anledning till varför mediemogulen Jan Stenbecks vickning gärna bestod av potatismos gjord på potatis, smör, vispgrädde och äggula – i moset rörde han sedan ner rikligt med rysk caviar. Sedan bör du förstås prova caviaren i ensamt majestät. Caviar serveras ofta direkt på handen i vecket mellan tumme och pekfinger. Handen är ett neutralt underlag, och på så sätt kan du också känna av att caviaren inte är för kall eller varm – den bör serveras vid ett par plusgrader. När du lägger caviaren på handen får du också direktkontakt med romkornen, vilket kan vara en fördel. Servera inte caviar med metallsked, då den kan ge smak åt caviaren, utan använd en sked gjord av ben eller pärlemor, så kallad caviarsked. Sprit och champagne. Båda dryckerna har en förmåga att rena paletten, vilket gör dem överlägsna all annan dryck till caviar. Spriten lyfter fram caviarsmaken på ett otroligt fint sätt – med sin rena, klara och tydliga alkohol. Champagnen har inte riktigt samma förmåga men en torr, lite brödig smak gifter sig förstås suveränt med de svarta, lite salta och nötiga kornen.
Smaka av När du får en sked riktigt fin caviar i munnen kan du känna varje romkorn. När du trycker kornen mot gommen exploderar de och munnen fylls av den rena, smöriga, lite nötiga, salta smaken. Caviar ska inte smaka för mycket fisk och absolut inte jord eller fuktig källare.
- Då är risken att kaviaren drabbats av bakterien geosmin.
- Öppnad förpackning håller i kylskåp några dagar.
- Smaknoter: White sturgeon – Svarta, lite mjuka, feta korn.
- Rämig smak med en återhållsam men tydlig sälta.
- Naccarii – Svarta, små och distinkta romkorn med doft av sälta och havsvatten.
- En tydlig mineralton i smaken och härlig konsistens.
Ocietra – Gråsvarta något fastare större romkorn. Medelhög sälta och i doften hittar vi toner av skaldjur. Smaken är komplex, nötig och fet med fin rondör. Sevruga – Små korn med intensiv smak, elegant toner av mineral med lite sötma i eftersmaken. Störar är mäktiga urtidsdjur.
- De har levt på jorden i över 200 miljoner år, har varit på gränsen till utrotade och odlas numera fram för sin eftertraktade rom.
- Vi kan samtidigt glädjas åt att en hona kan bära på flera hundratusen ägg.
- Och om vi behandlar stören med största respekt kommer arten sannolikt att överleva människosläktet här på jorden.
Just detta kan du tänka på när du stoppar de välsmakande kornen i munnen, när du försiktigt trycker dem med tungan mot gommen, när de går sönder och när du uppfylls av den nötiga, feta, haviga, salta smaken – en smak som bara caviar kan ge.
Vad är det för skillnad på rom och kaviar?
Rom och kaviar
It appears that your browser has cookies disabled.The website requires your browser to enable cookies in order to login.Please enable cookies and reload this page.
Rom är samlingsnamnet på obefruktade ägg hos fisk och skaldjur. Rom består till största delen av av fett och protein men även mineraler. Den rom vi använder till mat kommer i regel från sik, siklöja, lodda, torsk, sill, sjurygg, lax, simpa, gädda och regnbåge.
Aviar blir rommen när den är tvättad, avvattnad och och lite lätt uppsaltad. Vi rekommenderar Råvarukunskap Laxvandring är ett begrepp de flesta av oss hört och laxvandring innebär att laxfisken uppsöker floder eller andra sötvattenansamlingar för att föröka sig. De lever i havet men gör alltså ordentliga förflyttningar vid fortplantning.
Vildfångad lax är bäst på sommaren och tidig höst. Odlad fisk är bra året om. Vi rekommenderar Råvarukunskap Torskfiskar har ett magert fiskkött med en fetthalt på 0,1-1,9% fett. En mager fisk behåller en ganska jämn köttkvalitet över året och har inte samma säsongsvariationer som fet fisk.
- Vi rekommenderar Råvarukunskap Mager rundfisk är bra året om, det är endast makrill som skiljer sig lite och den är som bäst under vår och sommar.
- Vi rekommenderar Råvarukunskap Musslor har högt näringsvärde och ingår i många maträtter i olika kök över världen.
- Låt dig inspireras av musslornas olika smak och egenskaper.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor. Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den? Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum.
- Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.
- Är du säker på att du vill tömma din kundvagn? Önskat antal finns inte i lager till önskat leveransdatum.
- Önskat antal: finns i lager på leveransdatum: Uppdatering av artikel misslyckades.
- Du har fortfarande artiklar i din kundvagn.
- Är du säker på att du vill logga ut? Är du säker på att du vill ta bort detta lager och dess innehåll permanent? Är du säker på att du vill ta bort denna inventering och dess innehåll permanent? Du har redan skapat dina egna lager.
Om du väljer att byta till standarduppsättning kommer du att förlora dem. Är du säker på att du vill nollställa inventeringen? Alla ifyllda värden kommer att tas bort. Det har uppstått ett fel i din kundvagn, klicka på OK för att uppdatera. Din kundvagn uppdateras, vänta tills sidan laddas om. Är du säker på att du vill tömma din kundvagn? : Rom och kaviar
Vilken kaviar är dyrast?
3. Belugakaviar | Cirkapris 120 000 kr/kg för den mest exklusiva kaviarsorterna – Den berömda Belugakaviaren har länge varit känd som en av världens mest exklusiva råvaror och har i generationer flödat i de mer välbärgade kretsarna. Den bästa kaviaren kommer oftast från Iran och utvinningen av rommen är tidskrävande och driver upp priserna på de pyttesmå kornen. Kostar cirka 20 kronor per gram.
Kan kaviar bli gammal?
Hur länge håller en öppnad kaviartub? Gäller bäst före-datum som står på kaviartuben bara om tuben är oöppnad? Vår expert svarar! Fråga : Jag undrar hur länge en öppnad tub med kaviar håller sig? Bäst före-datum finns, men det gäller väl bara om tuben är oöppnad? Läs också : Hur länge håller konserven? Svar : För en vanlig tub kaviar beräknar man ungefär 6 månaders hållbarhet i kylskåp efter att man öppnat den, enligt organisationen Svensk Fisk.
Vad heter rysk kaviar?
Kaspisk kaviar eller rysk kaviar – Kaspisk kaviar är fiskrom från olika arter av störfiskar och räknas som en lyxvara och delikatess, Sådan kaviar produceras mestadels i Iran, Azerbajdzjan, och Ryssland, Iran producerar årligen 90 ton kaviar, och är världsledande.
Strax efter kommer Ryssland med 60 ton per år, vilket mestadels exporteras till USA och Storbritannien, De dyraste varianterna är beluga från fisken hus, ossetra från rysk stör och sevruga från stjärnstör, Rysk kaviar är en stor exportprodukt. Kaviaren indelas efter kornstorlek och störart. Den mest exklusiva sorten heter beluga (värde i butiken är cirka 120 000 kr/kg), sedan följer osetra, imperial och sevruga,
Även azerisk kaviar kallas ofta för rysk kaviar. Förutom i Ryssland och Azerbajdzjan bedrivs stör fiske i Iran, Kazakstan och Turkmenistan, För att skydda stören, som de senaste 20 åren minskat med 90% och alltmer hotas av utfiskning, har man infört centralt utfärdade certifikat för fiskare.
Vad är det för skillnad på svart och röd rom?
Vad är skillnaden på röd och svart rom? – Rom finns även i olika färger och du kan exempelvis köpa både röd och svart rom i butiken, men vad är skillnaden mellan dem? Skillnaden är att svart rom kommer från fiskar som tillhör familjen Acipenseridae, vilket är olika störar.
Medan röd rom vanligtvis kommer från familjen Salmonidae vilket är laxfiskar. Den svarta kaviaren eller romen är i genomsnitt dyrare eftersom stören är rödlistad. Det är också vanligt att färga rom för att den skall få antingen en svart eller rödorange färg. Det är vanligt att man färgar romen från fiskarten sjurygg, och romen kallas för stenbitsrom när den blivit processad.
Romen färgas ofta röd med azofärger, för att den ska likna löjrom, eller svart för att den ska likna störkaviar.
Vilken fisk är Kalles Kaviar?
Kalles kaviar görs av rom från torsk.
Kan mån frysa in rysk kaviar?
Det man ska undvika – Caviar ska ALDRIG frysas. Själva charmen är att det är en färsk produkt som packas direkt från moderstören till er behållare, så caviar ska under inga omständigheter frysas då detta kommer att förstöra både smak och kvalité. Metall skall undvikas till varje pris, då det påverkar smaken av er caviar.
Är kaviar och löjrom samma sak?
Idag är det främst torskrom i form av kaviar på tub som vi äter i Sverige. När jag var ung åt vi åt också mycket torskrom på burk. Den stektes i smör och serverades ihop med potatis och grönsaker. Jag misstänker att det finns att köpa än idag men idag är torskrommen både i kaviartuberna och och sannolikt också i burkarna utblandat med sejrom.
De flesta känner också till lyxprodukterna störrom (rysk kaviar) och löjrom. Störrom kommer från fisken stör som det finns planer på att odla i Sverige och löjrom kommer från den lilla laxfisken siklöja som främst fiskas i Bottenviken ( Kalix löjrom ) och Vänern ( Vänerlöjrom ) men även i andra insjöar som bl.a.
Mälaren där det förr fiskades stora mängder. att någon i verkligheten skulle stöta på störrom är osannolikt då priserna är astronomiska (upp till 100 000 kr per kilo, men mer normalt kring 10 000 kr per kilo). Även löjrom har ett högt pris (kring 1000-2000 kr kilot) men är nog något som många stött på. Kalix löjrom Dessutom känner många till stenbitsrom som kommer från en fiskart som heter sjurygg och forellrom som är rom från laxfiskar som bl.a. lax, sik, regnbåge med mera. Stenbitsrom är normalt beigevit till ljuslila men färgas antingen svart (för att likna störrom) eller röd (för att likna löjrom).
Forellrom All fiskrom är dock ätlig och i handeln förekommer även rom fån mullefiskar, karprom, islandsrom, sillrom. Det sistnämnda har blivit allt vanligare men är i stort sett alltid importerad. Men sillrom bör kunna vara en produkt som kan göra småskaligt sill- eller strömmingsfiske mer lönsamt.
Vanan att producera rom finns ju bland siklöjefiskarna i Norrland och den kunskapen bör ju kunna användas även vid produktion av sillrom. Sillrom färgas i allmänhet också svart eller röd på samma sätt som stenbitsrom. Islandsrom är rom från den lilla norsfisken lodda. Den förekommer i princip inte längre då inget större fiske av lodda längre existerar.
I Spanien säljs sillrom som avruga och dessutom säljs mullerom liksom rom från blåfenad tonfisk och gulfenad tonfisk i flera länder runt Medelhavet som bottarga (avgotaraxo i Grekland). I Grekland används karprom och mullerom som kallas tarama. Japanska karasumi och koreanska eoran är också mullerom.
Även i Florida produceras mullerom som där också kallas bottarga. I Japan förekommer alla former av rom som nämnts ovan samt pollockrom, flygfiskromsjöborrerom och räkrom i sushi. Även i koreaanska maträtter är rom av alla de slag vanligt. Det förekommer också romliknande produkter som tillverkas av tång (tångcaviar) liksom rom från olika sorters musslor och från sniglar med mera.
Fiskrom är mycket nyttig mat. Läs mer:
Siklöja som är god och bra mat borde ätas mer Ät sill – nyttigt, klimatvänligt och miljövänligt Lax, laxöring, öring och forell
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Finns Kalles Kaviar i Norge?
Kalles kaviar görs av utvald rom från torsk (Gadus morhua) som fiskas framför allt i Nordnorge (Norska Havet & Barents hav). Kalles kaviar tillverkas i Sverige, i den idylliska fiskorten Kungshamn på västkusten.
Vad dricker man till kaviar?
Lageröl är traditionell, fräsch och lagom lätt dryck till rom. Till boveteblinier stekta i rikligt med smör går det också med en fylligare, mörk lager. Av vita viner passar framför allt nyanserade och strukturerade, som har frisk syrlighet och aromer som matchar rom och dess tillbehör.
Är det mycket socker i kaviar?
Kalles kaviar görs av utvald MSC-märkt rom från torsk (Gadus morhua) som fiskas framför allt i Nordnorge (Norska Havet & Barents hav). Näringsvärden.
Näringsvärden | per 100 gram |
---|---|
fett | 18 gram |
varav mättat fett | 1.2 gram |
kolhydrat | 15 gram |
varav sockerarter | 6 gram |
Finns kaviar i Sverige?
STÖRROM, RYSK ELLER IRANSK KAVIAR, MADE IN SMÅLAND! Företaget Arctic Roe of Scandinavia AB (AROS) är pionjär i Sverige gällande framställning av rysk/iransk kaviar, på engelska “Black Caviar”. Fiskarna är av underarten sibirisk stör och odlas i Strömsnäsbruk, Småland.
- De nuvarande störhonorna väger i snitt kring 10 kg och ger rom vartannat år.
- Burken innehåller 20 gram.
- MYCKET HÅLLBAR PRODUKTION Det finns i princip två olika produktionsmetoder för kaviarframställning.
- Traditionell metod är att avliva fiskarna och skära ut romen.
- Den andra metoden är mer hållbar och innebär att fiskarna mjölkas på rom försiktigt så att de överlever och kan ge skörd i många år.
AROS uttryckliga ambition är att vara ett hållbart företag och det låter således fiskarna leva under produktionen omgärdade av Sveriges stränga miljö- och djurskyddsregler. Fiskarna kan teoretiskt leva i upp till 100 år.
Vem äger Kalles Kaviar?
I fredags firade Kalles Kaviar 60 år. Plats på fabriken i Kungshamn för firandet var bland annat Kalle själv, Carl Ameln. Enligt Orkla, som äger Kalles Kaviar, äter svenskarna varje år över 15 miljoner tuber av kaviaren och 97 procent av befolkningen känner till produkten.
- Men få vet nog att Kalle på tuben är en verklig person, Carl Ameln, och ättling till grundaren av Abba – företaget som lanserade Kalles.
- Och att Carl Ameln fortfarande är viktig för varumärket går inte att ta miste på.
- Carl är verkligen den perfekta ambassadören för Kalles.
- Vi är så glada för hans engagemang under alla år och för att han är här idag.
Det värmer i hjärtat att han älskar Kalles minst lika mycket som vi. Och minst lika viktiga är våra medarbetare här, som varje dag fixar fram Sveriges bästa kaviar. De ska verkligen känna sig stolta. De är guld värda och jag vet att Calle tycker att det är så roligt att få träffa dem, säger Eva Berglie, presschef på Orkla Foods Sverige, i ett pressmeddelande.
Vilken fisk är dyrast i Sverige?
I flera decennier existerade tonfisk i svenska vatten bara som en mytomspunnen berättelse från äldre generationers fiskare. Nu simmar världens dyraste fisk utanför västkusten igen.
Finns kaviar i Danmark?
Make a difference – use Cavi·art ® –
Caviart [email protected] 2021-02-10T13:31:51+01:00 Cavi·Art ® framställd av tång är framtidens “rom”. Våra produkter kan ersätta alla typer av kaviar – som topping på din smörgås eller inom industriproduktion, vi har lösningen. Vi producerar Cavi·Art ® i Danmark i egna lokaler. Produkterna är växtbaserade alternativ till stenbitsrom, torskrom, laxrom och andra rom typer. Cavi·Art ® är ett miljömedvetet val och har även många andra fördelar:
Produkten har en lång hållbarhet. Våra priser är stabila och låga! Leveranssäkerhet – vi riskerar inte att få slut på råvaror eller produkter. Vi använder bara naturliga färgämnen! Våra produkter behöver inte kyla eller frost. Vi är öppna för produktutveckling.
Våra produkter sviker inte – så välj framtiden – välj Cavi·Art ® Vår svarta tångkaviar är den perfekta ersättningen för svart stenbitsrom. Den är väldigt populär, bland annat för att den inte färgar av sig som stenbitsromen.
Rosa Cavi-art ® är det perfekta alternativet till torskrom inom storproduktion. Som exempelvis tarama, tubkaviar, spreadables
Wasabi Cavi-art ® har en tjusig grön ton och stark smak av wasabi.
Hur mycket kostar kaviar på ICA?
Produktinformation. Caviar Svart från varumärket ICA är en produkt under kategorin Rom, är just nu billigast hos ICA Nära Banér och kostar 29,50kr. Caviar Svart har 10g protein, 0.5g kolhydrater, 4.5g fett och 90kcal per 100g. Caviar Svart väger 75g.
Var köper jag rysk kaviar?
Nordens första showroom – Oavsett om du vill köpa caviar eller löjrom, boka caviarprovning eller träffa likasinnade caviar och romälskare så behöver du inte resa långt för att hitta till nordens första caviar-showroom. På Sturegatan 20 i Stockholm finns vi på plats och diskuterar gärna allt från havet till tallriken.
Hur mycket rysk kaviar per person?
Servering – Om du serverar kaviar hemma till vänner eller gäster ska du göra så här: 1. Bestäm hur mycket kaviar du behöver. Vi rekommenderar en minsta mängd på 30 gram per person. Den första skeden med kaviar är för att vänja gommen vid smaken, den andra för att uppskatta doften, smaken och konsistensen.
- Den tredje är ren njutning! 2.
- Ta ut kaviaren ur kylskåpet precis innan du ska servera den, öppna burken och låt kaviaren luftas i tre till fem minuter så att den värms upp naturligt till rumstemperatur.
- Om du vill kan du servera burken på en isbädd.3.
- Aviar ska alltid serveras med en sked som inte är av metall, som till exempel pärlemor, glas eller plast.
Använd aldrig guld, silver eller rostfritt stål eftersom metall påverkar smaken på kaviaren.4. Servera gärna ett glas kall champagne till om du vill erbjuda en perfekt motsats till sen smakrika och saltiga kaviaren. Iskall vodka är en vördnadsvärd rysk tradition, och den har en mild smak som gör att kaviarens distinkta smak inte påverkas.
Alternativ är ett glas kallt vitt vin ett bra val, en frisk bourgogne som chablis eller en stram chardonnay kompletterar kaviarens delikata smak på ett bra sätt.5. Kaviar är utsökt i sig själv men kan även fungera bra med annan mat om dofterna inte är för starka. Potatis, kokt ägg eller pilgrimsmusslor passar perfekt, men garnering som citronklyftor, finhackad lök och kapris är ofta för starkt.
Det viktigaste är att inte göra upplevelsen allt för komplicerad. Bara slappna av och njut av smaken av naturlig lyx. : The Connoisseurs Guide to Enjoy Caviar
Hur länge håller sig rysk kaviar?
Det ni gärna får göra – Förvara er caviar i den kallaste delen av kylskåpet med en kylklamp ovanför och under caviaren. Sikta generellt på en temperatur på omkring -3 grader celsius, då detta anses vara den optimala temperaturen för caviar och kan hålla en caviarbehållare färsk i upp till 8 månader.
På etiketten av en caviarbehållare ser man däremot ofta 2-4 månader hållbarhet, med anledning till att man tagit med i beräkningen att caviar vanligtvis förvaras i 4-7 grader och på så vis inte har samma hållbarhet som vid optimal temperatur. Lägg caviaren på hudområdet mellan tummen och pekfingret när ni ska “shotta” caviaren, detta anses optimalt då huden drar åt sig oljan och aromerna.
När läpparna rör huden får de med sig olja och arom från caviaren, då förhöjs smaken och skapar den bästa smakupplevelsen. Det är inte bara en trend, utan faktiskt finns både tanke och funktion bakom detta. Handen är även vår termometer och “säger till” när det är dags att äta caviaren.
- Caviar ska inte ätas kall, resultatet av kall caviar är bl.a.
- Mindre smak, därför är det bäst att äta caviaren när man inte längre känner kyla på handen.
- När man bemästrat denna teknik och hittat den perfekta temperaturen så smälter nästan caviaren i munnen utan någon ansträngning från tungan — det är här man uppnår den ultimata smakupplevelsen denna vackra och smakrika delikatess har att erbjuda.
Tillbehör som silverlök är ett utmärkt val. Samtidigt vill man undvika smakdominanta komponenter som t.ex. rödlök. Vi rekommenderar att ni kollar in vår sida för recept och inspiration för en större inblick över vad som smakar bra tillsammans med er caviar.