5. Jätteräkor – De flesta jätteräkor kommer från odlingar i Asien, som dessvärre inverkar negativt på miljön. Två lite bättre alternativ är vildfångade, MSC-märkta kungsräkor och odlade, ASC-märkta vannameiräkor. Kungsräkor fiskas utanför Australiens sydkust och finns att köpa råa med skal i frysdisken.
Contents
Varför handskalade räkor?
“Inte möjligt att skala i Sverige” – Vid handskalning får man ut en större mängd kött per räka och det i kombination med att räkorna fiskas i rika vatten där oljeutsläppet per kilo räkor bli lågt menar producenterna gör att miljöpåverkan inte är särskilt stor.
Vilken tid på året är räkorna bäst?
SvD:S MATKRÖNIKÖR – Mats-Eric Nilsson är författare till Den hemlige kocken och Äkta vara. På SvD skriver han om mat som är rätt för säsongen. om matkvalite blogg.svd.se Somliga människor sägs glida fram på en räkmacka. En ganska bräcklig farkost kan man tycka, men det är det goda livet som talesättet tar sikte på.
- Direktörer, politiker och fackföreningsledare bör inte ha det så väl förspänt att deras tillvaro kan associeras med denna symbol för luxuöst och bekymmersfritt leverne.
- Att skaldjuret ifråga numera ligger på var mans smörgås och till och med kan bli föremål för hämningslös frossa verkar inte kunna rubba uttryckets starka ställning.
Räkmackan står fortfarande för något eftertraktat och exklusivt, som vissa kan omge sig med utan att anstränga sig särskilt. Idag finns räkor snart sagt överallt – men kvalitetsskillnaderna är stora. Smaklösast och ospänstigast är de maskinellt skalade.
- Här har det gått så långt att de kaféer som vill skilja sig från mängden har börjat använda begreppet handskalade räkor om sina, något dyrare, smörgåspålägg.
- Till det egna köket finns det knappast någon anledning att köpa andra räkor än dem som fått behålla skalet på.
- Att låta gästerna själva sköta skalandet ger en avslappnad stämning runt bordet och gör det svårare att proppa i sig för många skaldjur på kort tid, vilket annars kan ge upphov till ett lätt illamående.
Vi äter räkor året om, och allra mest på sommaren. Men om man utgår från smak och kvalitet borde vi göra tvärtom. Enligt kännarna är det mitt i vintern när vattnet är som kallast som de är som bäst. Honorna är rika på rom och fisket ger så stora fångster att priserna blir förhållandevis låga. Foto: TASTELINE
Vilka räkor är rödlistade?
Nordhavsräka är rödlistad i kategorin Nära hotad (NT) enligt A- kriteriet, beroende på att populationen minskat med ca 20 % den senaste tioårsperioden.
Kan man äta svenska räkor?
Sverige: WWF rödlistade svenska räkor – FYFF WWF:s beslut att rödlista den svenska räkan och i ställer rekommendera kanadensisk räka har väckt stora rubriker i Sverige. Den svenska demersala yrkesfiskeorganisationen SFPO tog en klar ställning i en ledare 24.5.
Ledaren nedan i sin helhet: Röda räkor Så har ännu en gång en stiftelse – helt utan transparens och demokrati, verksamma i ett slott som man “lånat” av kungen, med en personalstyrka bestående av så kallade “experter” – lanserat en fiskguide. Att många av dessa “experter” sannolikt aldrig skulle ens kunna tänka sig att äta vare sig en fisk- eller en köttbit spelar nog ingen roll i sammanhanget.
Bland experterna finns talespersoner som tror att jorden snart går under, likt Nostradamus siar de negativistiskt om framtiden. Fiskguiden, som de nu med hjälp av sina vegetarianska experter skrivit och lanserat, ska nu tala om för det svenska folket vad de ska äta, om de nu ens ska äta någon fisk.
Är det verkligen ingen som kan genomskåda detta? Det som denna stiftelse rödmarkerar får stort mediagenomslag, utan att någon granskar, ifrågasätter eller ens undrar om det verkligen är korrekt. Det mest slående är väl ändå att vi ska äta räkor från Kanada. Bara en påminnelse: Kanada ligger på andra sidan Atlanten och i Sverige har vi fiskat räkor i mer än hundra år.
SFPO kan starkt rekommendera alla att äta svenska räkor, som är närfiskade och med en hållbarhetscertifiering (MSC), i stället för att äta räkor fraktade runt halva jorden. Undrar vad det kanadensiska räkfisket har betalat för att omnämnas positivt i guiden? För tyvärr så är det så att det handlar om en vinstdrivande stiftelse utan någon insyn.
Organisationen har höjdare i sin organisation som glider runt dagarna i ända på “en gyllene räkmacka” och inte har det minsta bekymmer med höjda levnadskostnader och de klappar nöjt händerna över höjda räntor på sina feta konton. Så, om du mot förmodan och sunt förnuft skulle komma på tanken att skänka några pengar till några vegetarianer i ett slott så tänk om.
Det finns barn som svälter i världen som behöver dina surt förvärvade pengar bättre. Med andra ord skänk hellre pengar till WHO eller för den delen Ukraina! Källa: sfpo 24.5. : Sverige: WWF rödlistade svenska räkor – FYFF
Är Vannameiräkor scampi?
Därför ska du skippa scampi – certifierad eller inte Känner du igen de här räkorna? Det är stora tropiska räkor. Men de kallas även scampi, tigerräkor, gambas, vannamei eller jätteräkor. Men visste du att scampi är en riktig miljöbov? Hav och sjöar är livsviktiga för vår överlevnad. Bidra till vårt arbete för en tuffare miljöpolitik och skydd av känsliga arter, kuster och havsområden.
Förstörda kustekosystem, föroreningar, fattigdom och kränkning av mänskliga rättigheter. Det är några exempel på vad en jätteräka kan orsaka. Det kan ju låta lite konstigt. Men som du kanske har hört kan jätteräkan ställa till det riktigt ordentligt. Det beror på att vägen fram till att den hamnar på din tallrik är kantad av miljöförstörelse och sociala problem.
Under de senaste decennierna har odling av tropiska räkor ökat dramatiskt och det uppskattas att 55 procent av alla räkor är odlade. Bland de största producent- och exportländerna återfinns Kina, Ecuador, Indien, Thailand, Vietnam och Bangladesh. Men priset för räkodlingen i tropikerna är högt.
Vad är skillnaden mellan scampi och räkor?
Räkodling för att producera räkor för konsumtion sker dels i havsbassänger och dels i bassänger belägna på land. Medan fiske av räkor sker av alla typer av räkor, sker räkodling främst av större typer av räkor, kallade jätteräkor, som naturligt lever i tropiska hav.
Dessa räkor kallas även tigerräkor, gambas, scampi eller tropisk räka, Scampi är även namnet på små havskräftor, Jätteräkor har blivit en alltmer efterfrågad delikatess i den rika världen, vilket har lett till att en stor industri med fiske eller odling av jätteräkor växt fram i flera tropiska länder.
Räkodling av jätteräkor har blivit kritiserad både för miljöförstöring och för sina sociala effekter.
När är räkor dåliga?
Är skaldjuren färska? Hummer och krabba Dessa säljs levande och kokas levande eller avlivas strax före kokning. Räkor En färsk räka skall vara glänsande i skalet och ha en frisk havsdoft. Räkor kokas ombord på båten. En nyfiskad, kokt räka av god kvalitet kan lagras upp till en vecka om temperaturen i kylen håller 2-4°C.
- Onsumentkyl i två dagar).
- Räkor bör varken lagras för torrt eller för fuktigt och man bör se till att de ligger i behållare där de kan “andas”.
- Efter ett par dagar börjar salt kristalliseras på räkans skal och den torkar något.
- Okta räkor skall aldrig ligga på is, eftersom de då suger upp vatten.
- I räkans livscykel ingår flera skalskiften under året; uppbyggnad av huvudrom under sommarhalvåret, utläggning av rom under buken under vinterhalvåret och utkläckning av rom under mars/april.
De olika stadierna i räkans liv medför att den visar olika kvaliteter när det gäller mjukhet i skalet och struktur i köttet. Detta är lätt att ta för dålig kvalitet men hör till räkans normala livscykel. Ibland kan räkan vara svart i huvudet, vilket beror på att räkan har ätit mörk mat och magen har brustit vid fisket och kokningen.
- Frysta räkor i butik är producerade för att frysas.
- De är kokade ombord på båten och nedfrysta direkt efter koket samt glaserade med vatten för att få en skyddande vattenhinna.
- Räftor Kräftor kan fiskas med trål eller med bur.
- Att burfånga kräftor är ett mer skonsamt fångstsätt varför kräftorna blir mer hållbara och kan hålla sig levande i 2-3 dagar.
De skall förvaras kallt men inte läggas på is förrän de är döda. När de dött kan de förvaras ytterligare 1-2 dagar i kyl eller på is. När de faller i kvalitet blir de svarta i huvudet under gälarna. Trålfångad kräfta är mer ömtålig och bör kokas inom 1-2 dagar då en stor del av dem dör strax efter fångst.
: Är skaldjuren färska?
Hur ser man att räkor är dåliga?
Hur ser bortskämda räkor ut? – Färska råa räkor är vitgrå och lätt genomskinliga. En dålig räka har svarta fläckar och en slemmig konsistens. Förstörda räkor har dessutom ett slemmigt, mögligt eller blekt utseende. Den kommer att lukta fiskigt och fastna vid dina fingrar, och du måste slänga den.
Kan man äta svenska räkor?
Sverige: WWF rödlistade svenska räkor – FYFF WWF:s beslut att rödlista den svenska räkan och i ställer rekommendera kanadensisk räka har väckt stora rubriker i Sverige. Den svenska demersala yrkesfiskeorganisationen SFPO tog en klar ställning i en ledare 24.5.
Ledaren nedan i sin helhet: Röda räkor Så har ännu en gång en stiftelse – helt utan transparens och demokrati, verksamma i ett slott som man “lånat” av kungen, med en personalstyrka bestående av så kallade “experter” – lanserat en fiskguide. Att många av dessa “experter” sannolikt aldrig skulle ens kunna tänka sig att äta vare sig en fisk- eller en köttbit spelar nog ingen roll i sammanhanget.
Bland experterna finns talespersoner som tror att jorden snart går under, likt Nostradamus siar de negativistiskt om framtiden. Fiskguiden, som de nu med hjälp av sina vegetarianska experter skrivit och lanserat, ska nu tala om för det svenska folket vad de ska äta, om de nu ens ska äta någon fisk.
Är det verkligen ingen som kan genomskåda detta? Det som denna stiftelse rödmarkerar får stort mediagenomslag, utan att någon granskar, ifrågasätter eller ens undrar om det verkligen är korrekt. Det mest slående är väl ändå att vi ska äta räkor från Kanada. Bara en påminnelse: Kanada ligger på andra sidan Atlanten och i Sverige har vi fiskat räkor i mer än hundra år.
SFPO kan starkt rekommendera alla att äta svenska räkor, som är närfiskade och med en hållbarhetscertifiering (MSC), i stället för att äta räkor fraktade runt halva jorden. Undrar vad det kanadensiska räkfisket har betalat för att omnämnas positivt i guiden? För tyvärr så är det så att det handlar om en vinstdrivande stiftelse utan någon insyn.
- Organisationen har höjdare i sin organisation som glider runt dagarna i ända på “en gyllene räkmacka” och inte har det minsta bekymmer med höjda levnadskostnader och de klappar nöjt händerna över höjda räntor på sina feta konton.
- Så, om du mot förmodan och sunt förnuft skulle komma på tanken att skänka några pengar till några vegetarianer i ett slott så tänk om.
Det finns barn som svälter i världen som behöver dina surt förvärvade pengar bättre. Med andra ord skänk hellre pengar till WHO eller för den delen Ukraina! Källa: sfpo 24.5. : Sverige: WWF rödlistade svenska räkor – FYFF