Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Vilka Månader Ska Man Inte Äta Musslor?

Vilka Månader Ska Man Inte Äta Musslor?

Det låter bakvänt, räkmackan och skaldjursäsongen hör väl ändå sommaren till? Räkor, kräftor, hummer och allt annat gott vill vi väl ändå äta på en somrig uteservering? Det är bakvänt. Hösten är egentligen vår allra bästa skaldjurstid! Augusti när vi radar upp kräftskivor med hattar och nubbe – det är egentligen för tidigt. Vilka Månader Ska Man Inte Äta Musslor Sen skiljer sig säsongen lite sinsemellan och som alltid finns det ingen regel utan undantag. Havskräftor: oktober fram till början av april. Räkor: januari–mars är de färska allra bäst, men det kan variera och det händer att fina räkor dyker upp vid andra tillfällen.

Frysta duger hela året och är bäst anrättade i pastor, gratänger och soppor. Ostron: svenska ostron oktober–april, de importerade är bra året om. Pilgrimsmusslor: året om. Musslor : året runt, de som finns i handeln kommer nästan alltid från musselodlingar. Hummer : den svenska från slutet av september till början av januari.

Den amerikanska/kanadensiska hummern är bra året om. Krabba: hel krabba från september fram till januari, krabbklor är goda året om. King crab: året runt, den kommer från vatten som alltid är kalla och det är bara klorna man äter. Vilka Månader Ska Man Inte Äta Musslor

När är säsong för musslor?

Smakfulla blåmusslor Musslor äts året runt, men de allra bästa får du under hösten!

När är det säsong för blåmusslor?

Blåmussla | Sjömatsfrämjandet Vilka Månader Ska Man Inte Äta Musslor Mytilus edulis Blåmusslan har ett typiskt musselutseende med två snarlika skalhalvor som i bakändan kröker sig. Utsidan är blå-svart medan insidan är pärlvit med ljusblå inslag. Blåmusslan kan bli 15 cm lång men är vanligtvis under 10 cm. Blåmusslan förekommer utmed hela västkusten, sydkusten och utmed östersjökusten upp till Ångermalands kust.

Blåmusslan är en tuff mussla som täcker allt. Den trivs på exponerade ställen i strömt vatten där den kan sitta med skalet öppet och filtrera plankton från vattnet. Musslan leker om våren när vattentemperaturen är mellan 8-10°C. Den är särkönad, honan har en orange romsäck medan hannen har en gulvit säck med mjölke.

De leker samtidigt allihop och larverna svävar runt i vattnet som plankton under några veckor innan de slår sig ned på fast underlag. Växer de glest i näringsrikt vatten blir de fulla av mat och delikata. På sensommaren kan stenar, klippor, bryggstolpar och båtbottnar vara helt täckta av små blåmusslor.

Tätheten minskar under vintern då många blir uppätna och utsatta för isskurning. Blåmusslor livnär sig av planktonalger som periodvis kan bilda ett gift. Musslan kan då orsaka magsjuka. Därför kontrolleras musslor innan de saluförs och de musslor som försäljs i nät är säkra att äta. Blåmusslor används till soppor, såser, kan gratineras eller ätas naturella.

Hela innehållet äts. Musslor som skall tillagas måste vara levande och detta kontrolleras genom att man knackar på öppna musslor. De som stänger sig är levande, de andra skall kasseras. Bästa säsong är på våren innan musslorna leker. Blåmusslor skrapas från botten eller odlas på rep.

Blåmussla förekommer i de blåmarkerade områdena. Blåmussla på andra språk Eng: Blue mussel, common mussel Tys: Miesmuschel Fra: Moule commune

: Blåmussla | Sjömatsfrämjandet

När ska man äta musslor?

Blåmusslor – Blåmusslor köps i nät hos fiskhandlaren, vilket innebär att de är kontrollerade. Vildfångade musslor säljs vanligtvis i röda nät och odlade i blå. Blåmusslor livnär sig genom att filtrera planktonalger och dessa kan periodvis under året vara giftiga.

You might be interested:  Lever Ostron När Man Äter?

Musslan blir inte sjuk men de som äter musslorna kan bli magsjuka. Vill man vara säker, köp istället kontrollerade musslor i nät hos fiskhandlare. Gör så här: Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, ta bort “skägget” från varje mussla. Musslor ska kokas levande och ett bra sätt att kontrollera detta på är att knacka den öppna musslan lätt i bordet.

Musslan stänger sig då om den lever. Släng alla musslor som inte stänger sig eller som är trasiga. Obs! Ibland tar den någon minut innan musslan stänger sig så var inte för snabb med att slänga.

Lägg musslorna i en kastrull med tättslutande lock och sätt på högsta värmen på plattan. Skaka kastrullen då och då och låt ångan i kastrullen fördela sig till alla musslor. Eftersom det är en hel del vatten i varje mussla kommer detta att skapa ett ångtryck i kastrullen och musslorna öppnar sig av värmen. När alla musslor öppnat sig avbryts kokningen. Detta tar inte mer än 3-5 minuter. Ha koll på kastrullen, eftersom spadet lätt kokar över och bränner fast. Plocka ut öppnade musslor och låt musslor som inte öppnat sig koka ytterligare några minuter. Släng oöppnade musslor. Sila gärna spadet genom finmaskig sil. Spadet kan användas som bas till en soppa eller sås.

Kan man äta musslor i juni?

Musslorna är goda året runt men de är som godast på vintern/våren när vattnet är kallt och de är som mest fullmatade.

Kan man äta musslor i augusti?

Vilka Månader Ska Man Inte Äta Musslor En härlig musselgryta kan få det att vattnas i munnen. Men vill du vara helt säker på att musslorna inte innehåller alggift eller bakterier så är det fiskaffären som gäller. Musslor är en delikatess för många och kanske allra helst om de är självplockade.

Men s ommarvärmen ökar risken för alggift och bakterier i både musslor och ostron. En del älskar att äta dem, andra avskyr dem. Vissa tycker att ett musselkok i all enkelhet på stranden är en riktig höjdare. Eller kanske kokta i vin, grädde och schalottenlök, serverade med en skål pommes frites – “moules frites”.

Can I eat mussels everyday?

Andra förknippar musslor med något man agnar kroken med och som följaktligen inte kan användas som människoföda. Om du nu blivit sugen på att äta blåmusslor eller ostron, finns det flera sätt att hitta dem. Det enklaste är att gå till fiskaffären. Då vet du också att de är kontrollerade och säkra.

Vilka musslor är godast?

Olika sorters musslor – • Pilgrimsmusslor finns till största delen i Medelhavet och i Atlanten. De kallas även för kammusslor. Recept på ceviche på pilgrimsmusslor. Foto: Lisa Björner Recept på pilgrimsmusslor på sydstatsvis med ranchdressing. Foto: Stefan Wettainen • Blåmusslor är den vanligaste sorten.

Är också mest prisvärd. Underbart recept på klassikern – Moules Frites Foto: Charlie Drevstam Moules marinières är en klassiker i det franska köket. Riktig festmat, lätt att laga dessutom. Mustig ramensoppa med blåmusslor Foto: Lisa Björner • Hjärtmusslor, små musslor som också kallas för vongole-musslor.

Recept på pasta vongole. Foto: Lisa Björner • Knivmusslor, avlånga musslor som borrar ner sig i sandbotten. Lägg knivmusslor i saltat vatten så rensas de på havssand. • Grönmusslor är större än blåmusslor och har rikligt med välsmakande kött. Finns frysta i större matbutiker och i asiatiska livsmedelsbutiker.

När kan man plocka musslor?

Blåmusslor lever längs hela västkusten, sydkusten och östersjökusten upp till Ångermanland. De trivs på utsatta ställen i strömt vatten där de kan sitta med skalet öppet och filtrera plankton från vattnet. Musslor som växer glest i näringsrikt vatten med mycket planktonproduktion ger matiga och goda musslor. Vilka Månader Ska Man Inte Äta Musslor Råd till dig som själv vill plocka och äta musslor. Blåmusslor är nyttig och mager mat. Under vissa perioder ska du dock inte äta okontrollerade musslor eftersom de kan innehålla skadliga bakterier, virus och alggifter från planktonalger som periodvis (främst under vår- och höstblomningar) kan bilda ett gift och då kan man bli matförgiftad.

 1. Symptom på förgiftning märks från en halvtimma och några timmar framåt och kan pågå upp till 3 dygn.
 2. Vanligast är att man får diarré, illamående, kräkningar och magsmärtor.
 3. Hur svår magsjukan blir beror på vilken mängd och sorts gift eller bakterier som finns i musslorna samt hur många musslor man ätit, den går över av sig själv.
You might be interested:  Vad Fisk Innehåller Som Är Nyttigt För Oss?

Men känner du stickningar och domningar runt munnen och i fingrar och tår ska du uppsöka läkare. Algtoxiner (gifter) försvinner inte vid kokning och ger ingen smak. Höga bakteriehalter kan undvikas genom att kontrollera att alla musslor som kokas är levande, se hur nedan.

 • Döda musslor kan nämligen innehålla höga bakteriehalter och också orsaka förgiftning.
 • Livsmedelsverket (se www.slv.se ) kontrollerar att halterna av algtoxiner och bakterier i musslor är acceptabla i olika havsområden på västkusten där det förkommer kommersiellt fiske efter musslor.
 • Dessa kontroller sker varje vecka.

Om det finns höga halter av bakterier eller toxiner, stängs området för skörd av musslor. Risken för att råka ut för en förgiftning av musslor från kontrollerade havsområden är liten. Livsmedelsverket listar alla kommersiella musselområden på sin hemsida, men avråder generellt från att konsumera okontrollerade musslor.

 • Tidigare kunde den som befann sig i den bohuslänska skärgården och ville plocka musslor ringa informationscentral Blåmusslan (ännu tidigare kallad Fröken Mussla).
 • Länsstyrelsen i Västra Götaland var ansvariga för denna uppdatering.
 • Numer lägger de upp information (dock mindre frekvent) om förekomsten av giftalger i kustvattnen längs Bohuskusten under rubriken Aktuellt på www.infowest.se,

Vill du läsa mer om musslor se Musselakademien www.musselakademien.se, Havs- och Vattenmyndigheten www.havochvatten.se, Sjömatsfrämjandet www.sjomatsframjandet.se, Musslor i maten. Blåmusslor används till bland annat soppor, såser, kan gratineras eller ätas naturella.

 • Gemensamt för alla musselrätter är följande: Putsa och rengör musslorna, gärna med kniv.
 • Skölj musslorna ordentligt.
 • Olla samtidigt att musslorna lever, knacka t.ex.
 • Med något hårt på dem eller spola dem under kallt vatten.
 • Lever de så kommer de som är öppna att sluta sig.
 • Asta de som fortfarande är öppna.

Kasta också de musslor där skalet är krossat. NOT I Det finns undersökningar som visar att musslor som inte öppnar sig efter att de kokats 3-5 minuter kan vara lika bra som de som gör det. De behöver bara längre tid innan musslans förslutarmuskel släpper taget och öppnar sig.

 1. Detta bildspel kräver JavaScript.
 2. Grillade musslor.
 3. Antingen kokar du musslorna innan de läggs på grillen eller så grillar du dem råa.
 4. Är de råa förvarar du dem så svalt som möjligt fram till grillningen.
 5. Även de japanska jätteostronen är mycket goda att grilla råa.
 6. NOT II Det japanska jätteostronet (Crassostrea Gigas) är det mest odlade ostronet i världen.

Det kommer ursprungligen från Stilla Havet (kallas även just Stillahavsostron) och är idag det vanligaste ostronet i europeiska vatten efter att ha planterats in i Frankrike på 1970-talet. Det japanska jätteostronet upptäcktes i Sverige utanför Bohusläns kust 2007.

Kokar du musslorna först gör du det ca 3-5 minuter så att de öppnar sig. Kasta de musslor som inte öppnat sig, se fotnot 2. Ta bort den tomma skalhalvan. Blanda lite olivolja och/eller rapsolja (alternativt smör), vitlök, riven parmesanost och färsk basilika eller persilja till en röra. Lägg musslorna på grillen, lägg en tesked röra i varje mussla och låt den steka i skalet tills den fått lite färg. Råa musslor grillas på varmaste läget ca 3–5 minuter tills musslorna öppnar sig och ser färdiga ut. Kasta de musslor som inte öppnar sig. Ha en tång till hands och lägg upp de färdiggrillade musslorna på ett fat. Ät genast, direkt ur skalet. Till de råa grillade musslorna kan du pressa lite citronsaft eller droppa över vitlöksröran. Eller bara äta som de är! Uppvärmt bröd – med hjälp av grillen – är gott till.

You might be interested:  Hur Förvarar Man Makrill På Burk?

Vilka Månader Ska Man Inte Äta Musslor

När skördar man musslor?

Blåmusslor odlas huvudsakligen på rep eller nät i havet. Oftast sker odling inomskärs där vågpåverkan är mindre. Odlingarna bojas upp med plasttunnor eller flytande plaströr och förankras till botten. Under våren släpper hon- respektive hanmusslorna ut ägg och spermier i vattnet och befruktning sker i den fria vattenmassan.

 1. Från äggen bildas frisimmande larver som under maj – juni söker ett passande underlag att fästa sig på.
 2. Därför räcker det att hänga ut rep eller nät i havet – om tiden och platsen är den rätta kommer mussellarverna själva dit.
 3. Dock finns det många andra organismer (t.ex.
 4. Sjöpungar) som kan konkurrera med mussellarverna om platsen.

Andra problem i odlingen kan vara predation från exempelvis sjöborre, sjöstjärnor eller ejdrar. Odling sker främst längs västkusten eftersom musslorna växer snabbare och blir större i det saltare vattnet än vad de gör i Östersjön. När de nått konsumtionsstorlek efter cirka 18 månader skördas de, främst för att användas som mat. Musslor som är för små för att äta eller som har trasiga skal sorteras ut och kan användas till djurfoder eller som gödningsmedel.

 1. Eftersom blåmusslor lever på att filtrera plankton ur havsvattnet tar de upp näringsämnen (kväve och fosfor) ur havet när de växer till.
 2. Dessa näringsämnen förs bort ur den marina miljön när musslorna sedan skördas.
 3. På så sätt minskar övergödningen i det område där blåmusslor odlas.
 4. Ofta diskuteras därför musslornas potential som vattenrenare även för Östersjön.

Det finns en relativt stor efterfrågan på blåmusslor och antalet användningsområden kan på sikt komma att öka. Framtida användningsområden kan till exempel vara inblandning av musselkött i djurfoder eller rening av vatten med höga halter av näringsämnen.

 1. All produktion av musslor kontrolleras regelbundet av Livsmedelsverket för att undvika att musslor med förhöjda halter av till exempel alggifter och bakterier (framför allt E.
 2. Coli ) når konsumenterna.
 3. De större musselodlarna använder flera olika områden för odling för att på så sätt alltid kunna ha områden som är fria från alggifter och därigenom kunna säkra regelbundna leveranser.

Musslorna kan sitta kvar i odlingen för senare skörd, eftersom de effektivt renar sig själva från skadliga ämnen.

Kan barn äta musslor?

Uppdaterat onsdag 5 augusti 2015 kl 13.14 Publicerat onsdag 5 augusti 2015 kl 07.05 De vilda blåmusslorna längs Bohuskusten visar även i år spår efter miljögifter, skriver Göteborgs-posten, Halterna av miljögifter undersöktes i höstas och presenterades under våren.

Nya undersökningar är planerade till 2016, 2018 och 2020. Halterna av flamskyddsmedel är högre än vad gränsvärdena för fisk tillåter. Så är det vid samtliga mätstationer längs kusten. Speciellt hög är halten vid Fjällbacka och där kommer länsstyrelsen att göra kompletterande undersökningar under hösten.

Det är inte så mycket att vuxna inte kan äta dem, men väl så att musslorna är olämpliga som barnmat. Det gäller framför allt vilda musslor utanför Stenungsund där halten av kvicksilver i musslorna är för hög för barnen. När det gäller kvicksilverhalterna så sprids det via luften och källan kan vara långt från Bohuskusten.

Related Post