Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Varför Ska Man Inte Äta Musslor Som Inte Öppnat Sig?

Varför Ska Man Inte Äta Musslor Som Inte Öppnat Sig?

Varför Ska Man Inte Äta Musslor Som Inte Öppnat Sig
Myten om musslan – Men, ska man inte slänga musslor som inte öppnat sig efter koket? Nej, inte nödvändigtvis. Rådet att slänga musslor som inte öppnat sig efter kokning är en seglivad myt. Det går fint att äta dem, enligt branschorganisationen Svensk Fisk.

Varför öppnar sig musslor?

ÖPPNAR GRATIS BABYBOXAR! | Gravid Vecka För Vecka

En del har med sig det från barnsben. Andra har lärt sig det från kokböcker. Att ett slutet skal efter kokning är ett tecken på att musslan var död redan innan den hamnade i grytan – och att det är samma sak som att musslan hunnit bli dålig och inte ska ätas upp.

  • Men faktum är att öppnandet inte har något med musslans kvalité att göra.
  • Snarare handlar det om musslornas muskler som håller skalen stängda, och dessa musklers förmåga att stå emot kokande vatten.
  • Om musklerna kokar sönder i grytan så kommer skalen att öppnas inom den vanliga koktiden, och annars inte.

– En del musslor får kraftigare muskler och öppnar sig först efter att de fått koka några minuter till, säger Jonathan Tranmarker, krögare och ägare av Restaurang Räkan. Med fördel tar du i så fall ut musslorna som redan öppnat sig för att inte riskera överkokning av dessa.

  • Och räkna inte med att den extra koktiden alltid fungerar.
  • Om musslorna fortfarande inte öppnar sig så kan man tvinga upp dem med en kniv.
  • Då ser man om de kokat ihop eller behöver koka ännu mera, säger Jonathan Tranmarker.
  • Samtidigt kommer det i detta skede vara tydligt om musslan verkligen är dålig.
You might be interested:  Hur Länge Lever En Krabba?

– Det bästa är att använda näsan. När en mussla är dålig så känns det på lukten. Det finns få saker som luktar så illa som en dålig mussla, säger Jonathan Tranmarker. Visste du att I Sverige äts främst blåmusslan som bli upp till 20 centimeter långa. Störst blir de på Västkusten.

Kan man äta musslor som inte öppnar sig?

Myten om musslan – Men, ska man inte slänga musslor som inte öppnat sig efter koket? Nej, inte nödvändigtvis. Rådet att slänga musslor som inte öppnat sig efter kokning är en seglivad myt. Det går fint att äta dem, enligt branschorganisationen Svensk Fisk.

Hur länge håller sig musslor?

Tips och info – Engelskt namn: common mussels, mussels, blue mussels Finns i affären: Färska blåmusslor finns i fiskdisken. Frysta blåmusslor finns i frysdisken. Konserverade blåmusslor finns bland konserverna. GI tips: Blåmusslor har lågt GI. Hållbarhet och förvaring: Färska musslor håller sig 1-2 dagar i kylskåp. Frysta och konserverade musslor håller sig länge, se bäst före datum på förpackningen. Pris: ca 60 kr/kg för frysta blåmusslor med skal Ersätt med: Färska blåmusslor kan ersättas med frysta. Beroende på maträtt kan musslor uteslutas eller ersättas med andra skaldjur. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:

skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com

Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Fisk och skaldjur |

Related Post