Så nyttig är fisken – Vi behöver äta fisk hela livet – för att det är gott, men också för att må bra! Att fisk är nyttig mat råder det inte någon tvekan om. Förutom vitaminer och mineraler innehåller fisken det värdefulla fettet omega-3. Fördelarna med att äta fisk är så stora för vår hälsa att Livsmedelsverket i sina kostråd uppmanar oss att äta fisk tre gånger i veckan.
Contents
Varför ska män äta fisk 2-3 gånger i veckan?
Hur mycket fisk ska vi äta? Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att vi regelbundet äter fisk (1–2 gånger per vecka) och att måltiderna innehåller omega-3-fettsyror. Det behövs för att omega-3-fettsyror är essentiella – eftersom de inte produceras i kroppen måste vi få i oss dem via kosten.
Vad gör fisk för kroppen?
Livsviktiga vitaminer och mineraler – Fisk innehåller vitaminerna B12, D och E. Framförallt vitamin D är viktig för skelettet. De viktigaste mineralerna i fisk är jod och selen. Jod är också livsviktigt för oss, för lite jod kan ge störningar i sköldkörtelfunktionen.
Är det farligt att äta fisk varje dag?
Så nyttig är fisken – Vi behöver äta fisk hela livet – för att det är gott, men också för att må bra! Att fisk är nyttig mat råder det inte någon tvekan om. Förutom vitaminer och mineraler innehåller fisken det värdefulla fettet omega-3. Fördelarna med att äta fisk är så stora för vår hälsa att Livsmedelsverket i sina kostråd uppmanar oss att äta fisk tre gånger i veckan.
Är lax bra om män vill gå ner i vikt?
Bli lättare med både fetare och magrare fisk – De magrare fiskarterna, som t.ex. rödspätta, är ett bra val för viktminskning, p.g.a. ett lägre fett och ett högre del protein. De fetare fiskarterna, som t.ex. lax är också nyttiga och kroppen behöver fett för att fungera – även när du vill gå ner i vikt.
Vad får man brist på om man inte äter fisk?
Många unga tror att de äter hälsosamt. I en ny undersökning där ungdomar i åldern 15-18 år tillfrågats om sina matvanor, ansåg 69 procent att de äter hälsosamt och varierat. Verkligheten är en annan. Undersökningen visar att många ungdomar äter alldeles för lite frukt, grönsaker och fisk, och därför riskerar att få i sig för lite av viktiga näringsämnen.
- En stor nordisk matvaneundersökning som genomfördes nyligen visade även den på samma mönster.
- Svenska barn i åldern 7-12 år har bland de sämsta kostvanorna i Norden och endast 2 procent av barnen äter tillfredställande, enligt Nordiska Ministerrådets rekommendationer.2 – Att äta rätt är otroligt viktigt när man växer.
Därför är det oroande att se att så många barn och ungdomar inte äter tillräckligt näringsrikt och varierat. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att många unga ändå tror att de äter bra. Det ser ut att finnas en stor kunskapsbrist här. Överlag skulle både ungdomar och vuxna i Sverige behöva mycket bättre kunskap om vad goda kostvanor innebär, säger nutritionisten Marianne Wrife.
- I en svensk undersökning som genomförts av Netigate på uppdrag av ACO, uppger 54 procent av de tillfrågade ungdomarna i åldern 15-18 år, att de äter grönsaker varje dag, men bara 1 av 10 kom upp i en mängd som motsvarar Livsmedelsverkets rekommendationer.
- Hela 9 procent svarade att de aldrig eller mycket sällan åt grönsaker.
När det gäller frukt så är det endast 5 procent av de tillfrågade ungdomarna som når upp till den rekommenderade mängden per dag.1 Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Frukt och grönsaker är några av de viktigaste källorna till vitaminer, mineraler och antioxidanter.
- Vitamin A, C, D, E, folat, kalcium, järn och magnesium är näringsämnen som den växande kroppen behöver.
- Många unga riskerar även att få i sig för lite vitamin D, som är särskilt viktigt när man växer eftersom det reglerar kalkbalansen i skelettet.
- Fisk är huvudkällan till D-vitamin genom maten, men endast 1 av 10 av ungdomarna i undersökningen uppger att de äter fisk minst tre gånger i veckan, vilket är vad Livsmedelsverket rekommenderar.
Så många som 27 procent uppgav att de sällan eller aldrig åt fisk.1 Även Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten, som kom under hösten 2012, visar att unga äter för lite fisk. I åldersgruppen 18-30 år åt man hälften så mycket fisk som de över 30 år gjorde.
Unga kvinnor åt minst fisk av alla.3 – Det är framförallt det viktiga D-vitaminet som ungdomar riskerar att få brist på under vinterhalvåret, särskilt om man inte äter tillräckligt med fisk. Men även järn och kalcium, som både killar och tjejer behöver under tonåren, kan vara svårt att få i sig i tillfredställande nivåer när kosten eller kunskaperna brister, säger Marianne Wrife.
Marianne Wrife tycker att det är viktigt att man som förälder ser till att ens barn får med sig bra matvanor hemifrån, eftersom det är något de kommer att ha stor glädje av senare i livet när de själva börjar ansvara för vad de äter. – I första hand rekommenderar jag att man ser över sina matvanor och ser till att äta mer frukt, grönsaker och fisk.
Vet man med sig att man slarvar med maten, eller inte får i sig ett visst näringsämne, så kan det leda till exempelvis trötthet och på sikt även till sjukdom. Att då komplettera kosten med ett kosttillskott, kan vara en första väg till att höja sin näringsstatus, säger Marianne Wrife. För mer information kontakta gärna: Jonna Bendtsen, nutritionist, ACO Hud Nordic AB, om undersökningen, tel.076-307 26 08, e-post [email protected] Marianne Wrife, nutritionist/ kost- och friskvårdskonsult, Kropp i Harmoni, tel.076-84 99 301, e-post ma[email protected] Undersökningar om ungas matvanor: Not 1.
Matvanor hos svenska ungdomar 15-18 år En undersökning om svenska ungdomars matvanor genomfördes av undersökningsföretaget Netigate på uppdrag av ACO i december 2012. Undersökningen bestod av en webbaserad enkät och totalt svarade 536 ungdomar i åldern 15-18 år på frågor om hur ofta de äter olika livsmedel.
Ontakta gärna Jonna Bendtsen på ACO om ni vill ta del av hela undersökningen. Not 2. Nordic monitoring of diet, physical activity and overweight 2011 I en kostvaneundersökning av Nordiska Ministerrådet framkom att få nordbor når upp till målen om bra matvanor och endast 2 procent av barnen i Sverige (ålder 7-12 år) hade enligt undersökningen en kost som bedömdes vara tillfredställande i förhållande till de mål som Nordiska ministerrådet har fastslagit i “The Nordic Plan of Action for Better Health”.
Undersökningen baserades på telefonintervjuer med över 9 000 vuxna i åldern 18-65 år och (föräldrar till) 2 500 barn i åldern 7-12 år. Undersökningen kan laddas ner här. http://www.norden.org/sv/publikationer/publikationer/2012-552 Not 3. Riksmaten Vuxna 2010-11 I Livsmedelsverkets tredje rikstäckande matvaneundersökning, som publicerades hösten 2012, konstaterades att unga vuxna, d v s kvinnor och män i åldern 18-30 år, hade sämst matvanor av alla åldergrupper.
Vinnor hade generellt sett något bättre matvanor än män. Enligt undersökningen fick många unga vuxna för lite D-vitamin, järn och folat via kosten. I undersökningen deltog 1,800 personer. Länk till undersökningen. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matvanor-undersokningar/Riksmaten-2010-Fragor-och-svar/ ACO HUD NORDIC AB är ledande inom hud och hälsa i Norden.
Med ett sortiment som sträcker sig från topikala läkemedel till kosttillskott och exklusiv hudvård, erbjuder vår produktportfölj både bredd och djup. På det egna forsknings- och utvecklingslaboratoriet utvecklar vi säkra produkter med moderna formuleringar för den nordiska konsumenten.
Hur många gånger i veckan ska vi äta fisk?
Så nyttig är fisken – Vi behöver äta fisk hela livet – för att det är gott, men också för att må bra! Att fisk är nyttig mat råder det inte någon tvekan om. Förutom vitaminer och mineraler innehåller fisken det värdefulla fettet omega-3. Fördelarna med att äta fisk är så stora för vår hälsa att Livsmedelsverket i sina kostråd uppmanar oss att äta fisk tre gånger i veckan.
Hur många gånger ska män mata en fisk?
Hur ofta ska fiskarna matas? – Under inga omständigheter ska du ge för mycket mat på en gång, utan bara så mycket som fisken kan äta på några minuter (undantag: färskt grönfoder). Det är bättre att ge flera portioner under dagen, men åtminstone på morgonen och på kvällen.
Vilken dag i veckan äter män fisk?
Om du regelbundet gästar lunchrestauranger är du säkerligen bekant med att vissa av våra husmansrätter traditionellt serveras på vissa fasta dagar under veckan. Vi parar ihop maträtterna med sina dagar och förklarar varför det är så. Pyttipanna på måndag Som regel brukar måndagar betyda korv eller något annat lättlagat.
- Var denna tradition kommer ifrån är lite osäkert men i lunchrestauranger är det vanligt att måndagar är en dag då man rensar ur kylen.
- Detta eftersom många får nya leveranser på måndagar och man vill göra plats i kylarna samtidigt som man vill se till att använda sådant som annars skulle bli gammalt.
En pyttipanna består vanligtvis av korv- och köttrester. Den är lättlagad och funkar fint att svänga ihop med det som råkar finnas i kylskåpet, en helt perfekt måndagsrätt! KLASSISK PYTTIPANNA SE RECEPT HÄR GRÖN PYTTIPANNA SE RECEPT HÄR Raggmunk på tisdag Går man ut ofta och äter lunch vet man att raggmunk på en tisdag är lika givet som sill på julafton. Det finns dock en utmanare till tisdagslunchen och det är fläsk med bönor. Denna klassiska husmanskost är dock inte fullt så vanlig längre vilket också är anledningen till att den inte serveras i samma utsträckning som raggmunk. Onsdag betyder fisk På onsdagar har veckans färska fisk nått butiker och restauranger och det är därför en perfekt dag att laga en riktigt god fiskrätt till lunch. En klassisk stekt strömming med skirat smör och potatismos får bli vår onsdagslunch. SE RECEPT HÄR Ärtsoppa på torsdag Denna tradition letar sig hela vägen tillbaka till medeltiden. På den tiden var fredagen en fastedag och enligt tradition åt man en riktigt festmåltid dagen innan. Fläsk var en bas i dåtidens matlagning men ärtorna var ett festligare alternativ till kål och rovor. En god köttbit på fredag På fredagar brukar vi vilja tjuvstarta helgen och hur gör man det bättre än med en lite lyxigare lunch? Många lunchrestauranger bjuder på en bättre kötträtt på fredagen, det kan vara någon form av stek, en schnitzel eller en god köttfärsbiff. En riktig wienerschnitzel känns därför helt rätt att avrunda arbetsveckan med. SE RECEPT HÄR