Grava julbordsklassikern i lugn och ro. Norsk odlad lax behöver inte frysas innan gravning Pressmeddelande – 12 November 2014 08:00 Snart är det jul igen och dags för allt det goda på julbordet! Lax i olika former tillhör favoriterna på julbordet och många satsar på flera varianter.
Gravad, rimmad, rökt, ugnsbakad möjligheterna är oändliga. Som så mycket annat blir även laxen godast om du tillagar den själv. Redan för två år sedan ändrade Livsmedelsverket sina rekommendationer kring frysning av odlad fisk innan tillagning. Så nu kan du grava laxen i lugn och ro. Numera behöver du inte förbereda gravningen av laxen till julbordet flera dagar i förväg.
Baserat på en riskvärdering gjord av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, ändrade Livsmedelsverket för två år sedan rådet att frysa den odlade laxen innan den äts rå eller gravad för att ta död på eventuella parasiter. Efsas bedömning är att den odlade varianten Salmo salar löper en ytterst liten risk att bära på parasiter och därför inte behöver frysas innan gravning.
- Det råder förvirring kring vad som gäller när det kommer till frysning av lax.
- Därför vill vi inför julbordet förtydliga att den norska odlade laxen Salmo salar inte behövs frysas innan gravning.
- Lax är hälsosam mat, och dessutom en god källa till D-vitamin, som vi behöver av mer nu under de mörka vintermånaderna.
Därför hoppas vi att se mycket lax på såväl middags- som julborden! säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges Sjömatråd. Läs om Livsmedelsverkets rekommendation här: och mer om hälsoaspekter kring norsk fisk här:, Visste du att
man har gravat lax i Sverige sedan vikingatiden. Det var också en vanlig vardagsrätt i det gamla bondesamhället. Ordet “gravning” kommer från att man förr i tiden saltade och grävde ner fisken i jorden. Redan på 1600-talet åt man vad man skulle kunna kalla “hovmästarsås” till saltsöt lax.Det var först på 1700-talet började man i högreståndshemmen att lägga till kryddor som dill och vitpeppar för smakens skull. När man gravar lax sätts en s.k. autolysprocess igång, vilket innebär att cellerna sönderdelas med hjälp av fiskens enzymer.Ju mer socker man använder i gravningen, desto mjukare konsistens.Idag är vanliga smaksättningar utöver peppar och dill; saffran, enbär, citron, fläder och nubbar av olika slag. Det som skiljer den rimmade laxen från den gravade är mängden salt: den rimmade är saltare.Ju längre man gravar laxen, desto hårdare blir den. Gravningstiden kan variera från sex timmar till fyra dygn.
Saffransgravad lax Egen saffransgravad lax blir vackert och en garanterad succé på julbordet.8 PERSONER 1,5 kg norsk laxfilé, med skinn 0,5 dl salt 1 dl socker 1 msk vitpeppar 1 g saffran 3 msk Pernod 1 st stjärnanis 1 tsk fänkålsfröReceptet är beräknat för åtta personer som huvudrätt eller för 15 personer till buffé.
Skölj laxfilén i kallt vatten och torka den väl. Stöt saffran, vitpeppar, stjärnanis och fänkålsfrön fint i en mortel. Tillsätt socker och salt i kryddblandningen, blanda väl. Gnid in blandningen på laxens köttsida. Droppa Pernod över laxen. Låt laxen vila i rumstemperatur tills blandningen börjat smälta, minst en timme.
Förvara laxen kylskåpskallt minst ett dygn. Norges sjömatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Norges sjömatråd har sitt huvudkontor i Tromsö samt kontor på tolv av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur.
Norges sjömatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet. För ytterligare information, besök : Grava julbordsklassikern i lugn och ro. Norsk odlad lax behöver inte frysas innan gravning
Contents
Måste man frysa lax före gravning?
Grava laxen nu, frys in och ta fram till jul Publicerat 2012-12-02 17:15 Det är mycket som ska ske dagarna före jul. Allt som kan göras i förväg underlättar. All fisk som äts rå ska ha legat ett par dagar i frysen. Men istället för att frysa fisken innan gravning går det utmärkt att göra det efteråt.
- På så sätt behöver du heller inte oroa dig för hållbarheten.
- Tina laxen lagom till julafton så håller den i många dagar därefter.
- Ordet grava kommer från att man förr grävde gropar i jorden och klädde dem med granris, näver eller bark.
- Sist lade man i lättsaltad fisk och täckte med ris och jord.
- Metoden gjorde att det inte krävdes så mycket av det dyra saltet.
Det var istället mjölksyrabakterierna på fiskskinnet som hjälpte till att konservera fisken. Gravning användes alltså förr som en konserveringsmetod och gav en syra/saltad fisk.
- Idag gravar man endast för att uppnå en speciell smak och konsistens och några gropar grävs inte längre!
- Gör så här:
- Till varje kilo lax: ½ dl salt ½ dl socker 10 krossade vitpepparkorn
- 3 dl grovhackad dill
Mellanbiten är bäst att grava. Välj en mittbit på en stor lax. Skrapa och torka laxen men skölj inte! Dela laxbiten längs ryggbenet. Ta bort ryggbenet och eventuella småben. Gnid in laxen med en blandning av salt och socker. Täck botten i en låg form med hackad dill och lägg ner ena laxhalvan med skinnsidan nedåt.
- Strö på rikligt med dill och peppar på laxen.
- Lägg den andra laxhalvan ovanpå med skinnsidan uppåt.
- Täck laxen med resten av dillen och lägg folie över.
- Låt fisken stå kallt och mörkt i 2 dygn.
- Vänd den några gånger under tiden.
- Frys in laxen tills dess du skall använda den.
- Tina och skär i tunna skivor och servera med exempelvis rostat bröd, dill och citron eller gravlaxsås.
Laxen håller ca en vecka, förutsatt att den inte står framme i rumstemperatur för länge varje gång, vill säga! Ta bara fram det som går åt, eller var snabb att ställa tillbaka i kylskåp. Det som inte går åt på julbordet är gott att äta tillsammans med stuvad spenat och kokt potatis.
- Viktigt att tänka på vid gravning, saltning och rimning är att använda vanligt koksalt (NaCl), eftersom “lättsalter” t ex seltin, inte har samma effekt på mikroorganismerna utan kan ge upphov till bakterietillväxt.
- Gravlaxsås 1 msk vinäger 1 msk socker 3 msk senap 1 äggula ¾ dl matolja salt vitpeppar
- 2 msk hackad dill
Blanda vinäger, socker, senap och äggula. Häll i oljan under kraftig omrörning. Smaksätt med salt och vitpeppar och blanda ner hackad dill. : Grava laxen nu, frys in och ta fram till jul
Varför ska man frysa fisk innan man gravar den?
Varför bör fisken frysas innan man gör sushi av den? Publicerat 2007-03-07 17:23 Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall ätas rå. Det vill säga fisk som skall gravas, kallrökas eller ätas rå som i t ex sushi. Anledningen är att eliminera eventuella parasiter. Rå fisk är inte längre något konstigt eller ovanligt i den här delen av världen.
- Sushibarerna är många och här för att stanna.
- Det blir dessutom allt fler som tillreder sushi hemma.
- De flesta har hört att man skall frysa fisken i några dygn innan konsumtion, men är osäkra på varför.
- Djupfrysning hjälper inte mot bakterier Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall konsumeras rå, för att eliminera eventuella parasiter.
Det har alltså inget med bakterier att göra. Är fiskköttet inte helt färskt utan har börjat angripas av bakterier hjälper det inte att djupfrysa. Bakterietillväxten bromsas upp under frysperioden men avstannar inte. När fisken sedan tinas upp sätter bakterierna fart igen.
Endast tillagning till en kärntemperatur på ca 72°C tar död på bakterier, men resulterar i ett ganska torrt och tråkigt fiskkött. De parasiter som kan finnas hos fisk och som kan orsaka obehag för oss människor är små men kan uppfattas av ögat. De flesta varianter av parasiter är tunna maskar. De kan förekomma i fiskens bukhålor eller i muskulaturen.
Som väl är, är parasiter inte vanligt förekommande. De flesta av oss har aldrig sett eller råkat ut för dem. De som fiskar och de som sedan rensar och bereder fisken upptäcker och kasserar fisken innan den når konsument. En del väljer att inte frysa fisken De riktiga råfiskentusiasterna tycker att man förstör fiskråvaran genom att frysa den.
- Man är istället observant på hur råvaran ser ut.
- Skär man sedan fiskköttet i tunna skivor som till sushi upptäcker man eventuella parasiter.
- Hur länga skall man frysa fisken Väljer man att frysa fisken är frystiden beroende på fiskstyckets storlek.
- Det viktiga är att fiskköttet är helt djupfryst.
- Med andra ord kan det räcka med ett dygn för en tunn fiskbit, medan en stor, hel laxfilé kan behöva 2-3 dygn för att säkert vara genomfryst.
Gravad, kallrökt eller rå Gravad eller kallrökt fisk anses inte tillagad och behöver också frysas om man vill eliminera eventuella parasiter. : Varför bör fisken frysas innan man gör sushi av den?
Vad ska man ha för salt till gravad lax?
Ska du grava lax? Gör så här så slipper du matförgiftning Hemgravad fisk är en riktig delikatess. Så här ska du göra för att inga farliga bakterier ska växa till sig när du gravar och förvarar. Gravad lax är en delikatess som kräver omsorg vad gäller tillagning och förvaring. FOTO: Istock Gravad fisk är en favorit för många. Och det är inte svårt att göra själv. Men det är viktigt att du gör på rätt sätt. Inte bara för smakens skull. Även för att minimera risken för sjukdomsframkallande bakterier.
Gravning som konserveringsmetod går ut på att minska mängden bakterier. Det gör man genom att gnida in rå fisk med salt och socker. Fisken får därefter ligga i kylskåp ett par dygn. Det är i huvudsak saltet som bidrar till de konserverande effekterna. Sockret har man mest för smaken skull, även om också socker har en viss konserverande effekt.
Cirka fyra matskedar salt och cirka fyra matskedar socker per kilo fisk.
Förvara din gravade fisk i kylskåpet som håller högst 4 grader. Använd vanligt koksalt, natriumklorid, när du gravar.
Läs också: Missa inte Lands nyhetsbrev
Kan man äta gravad lax när man är gravid?
Det går bra att göra och äta egengravad lax när du är gravid. Det som du bör tänka på är att använda en fiskråvara som är så färsk som möjligt, några få dagar gammal. Alternativt kan du använda tinad fryst fisk. När fisken är färdiggravad kan du äta den inom en vecka om du förvarar den i kylen.