Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Vad Kan Man Meta Abborre Med?

Vad Kan Man Meta Abborre Med?

Vad Kan Man Meta Abborre Med
En av våra mest fiskade arter. Det är allt ifrån mete med ett rödvitt bullflöte och toppknutet från bryggan eller berget, till trolling, spinn, mete med levande eller dött bete som strömming eller löja, riktat specimenfiske. Det går att jigga efter den, du kan pimpla eller is-meta den vintertid.

Vad kan man använda för att meta abborre?

Abborrmete är en otroligt rolig och effektiv metod för att fånga våra randiga vänner. Abborre är vår vanligaste sportfisk. Anledningen är att den finns i princip överallt. Alla har vi väl metat abborre någon gång! Det är en girig predator som nappar på lite allt möjligt.

De två vanligaste betena vid mete är dock mask eller små betesfiskar som mört och löja. Även små abborrar fungerar riktigt fint som bete. Fiskar du med mask kan du använda ett enkelt metspö med lite större flöte och krok. Fiskar du med betesfisk är ett kastspö att föredra. Du kan använda nästan vilket kastspö som helst.7-9 fot är lagom.

Flöte och krok anpassar du efter ditt bete. Till maskmete räcker det med flöten runt 2-5 gram. Till betesfisk är det lagom med 5-12 gram. Testa dig fram vilket djup fisken står på för dagen. Ibland står de nära botten men ibland står de i frivattnet eller nära ytan.

Vad kan man fiska abborre med?

Jiggfiske – Enklaste metoden för att fånga abborren är traditionellt jiggfiske. Med en jigg kommer man snabbt ner till abborren som ofta står parkerad strax över botten. Man imiterar även abborrens stapelföda: småfisk som nors, löja och mört. Det är även lätt att anpassa vikten på betet beroende på djup, vind och ström och därmed ha god kontakt med betet och fiska effektivt.

Kan man meta abborre med Powerbait?

Alternativ till mask Snart dax för semester och lite latmete efter abborre men eftersom jag tagit ett beslut att inte agna med levande agn längre så går feta daggmaskar bort. Förutom det rent känslomässiga så är erfarenheten att daggmasken med glädje äts upp av småabborre.

  1. Därför söker jag ett alternativ.
  2. Torkad maggot kanske kan fungera men jag har för mig att jag har hört någonstans att man kan skära små bitar av vanligt kött/fläsk och meta med det så funderingen är om det stämmer och om någon har någon erfarenhet av det.
  3. Vet också att man metar med majskorn men det har jag för mig är mest för vitfisk och siktet är helt och hållet inställt på abborre.

Möjligen kan vitfisk som start komma ifråga eftersom mörtagn är väldigt effektivt för abborre. Någon kommer säkert att rekommendera Powerbait men där jag bor fungerar Powerbait definitivt inte för att meta i havet med. Har aldrig någonsin fått ett enda napp och än mindre någon fisk på den typen av bete.

Den här tråden handlar INTE om daggmaskar har smärtkänslor, om jag är vegan (för det är jag definitivt inte) eller något annat utan jag vill bara ha tips på alternativ till levande agn. Räkor som legat i en plastpåse och börjat surna fungerar fint att pimpla öring/röding/aborre/harr/etc. med. Hållfastheten på dem är inte perfekt, men man kan ju ha ganska många med sig =) Kattmat på burk, även om konsistensen kanske bör justeras? Hehe, min morsa brukade slå ihjäl maskarna innan hon trädde de på kroken.

Eller så kanske de bara svimmade av att daskas ett par gånger mot durken, men om dött/f.d levande agn räknas kan det ju vara ett alternativ. hejsan varför inte prova flugfiske efter abborre. vänligen nils detta är mycket trevligt. (annars metar jag gärna med vitt bröd som jag fuktar och gör små kulor av) Får man abborre på bröd? Den randige är ju en rovfisk, och vill ju ha nåt som påminner om nåt levande.

Bröd och “bollies” och sånt är ju för vitfiskar, typ karp och skit. Nä, får man inte ta mask blir det inget slömetande. hejsan eller varför inte ULhaspelfiske? vänligen nils Mört och strömming är riktiga kanonbeten till abborre. Använd tafs då de även är bra till gädda. Dessa sorterar effektivt bort de minsta borrarna och funkar kanon döda.

Sent from my iPhone 4S using Tapatalk Barn brukar bråka när de avkrokas.

Kan man meta med Powerbait?

Powerbait är en deg eller kulor som från början luktar pellets, sedan har man provat sig fram med olika typer av lukter som fungerar bra, ett exempel på det är vitlök. Powerbait är också flytande vilket gör betet väldigt bra när man bottenmetar.

Vad gillar abborre för drag?

Små wobblers – Små wobblers verkar alltid vara eftertraktat av abborren. De levererar alltid! Testa fiska med såna här små wobblers på mellan 2-6 cm. De finns drag med en smal profil, tjock profil, lång sked, kort sked, ledade drag och så vidare. Dessa fungerar allt som oftast riktigt bra på abborre tack vare dess lagom storlek & gång i vattnet.

Kan man fiska med bröd?

Text och foto: Christian Ottosson, Swedish Anglers / 2600 gram färna tagen på en frilinad brödbit. I metets värld finns det många olika beten precis som inom spinnfiskets värld. Inom metet är det nya dofter och sammansättningar av boilies, pellets och olika sorters vätskor som blir det nya heta! Men sen finns det alltid klassiker som alltid levererar och brödet är ett riktigt klassiskt bete inom metet, likt atomdraget inom spinnfisket.

  1. Bröd är ett helt fantastiskt bete att fånga olika arter med och det fungerar också mycket bra till olika metoder.
  2. Man kan fiska brödet på ytan efter arter som id, färna och karp men det går lika bra att flötmeta och bottenmeta efter arter som sutare, sarv och mört.
  3. Fiskemetoder Att frilina bröd i strömmande vatten är riktigt roligt, häftigt och adrenalinhöjande! Att se brödbiten glida med i strömmen för att i nästa sekund försvinna in i munnen på en glupsk färna eller id är pulshöjande.

Sen är fisket så otroligt enkelt med, det enda som behövs är en enkelkrok i storlek 4–6, gärna en widegape-modell som knyts fast direkt i huvudlinan och sedan tar man en bit av skorpan på en långfranska och fäster på kroken. Sen är det bara att kasta ut och hålla bygeln öppen och låta linan löpa ut när brödbiten driver nedströms. En tunn flätlina runt 0,12 eller en nylonlina runt 0,23 är perfekt. När fisken tar brödbiten så fälls bygeln snabbt och mothugget kan sättas in. Det man behöver tänka på är att se till så man inte har för mycket löslina ute, se till att lyfta linan så den följer med strömmen rätt, då blir det enklare att kroka fisken.

  1. Att flötmeta efter sutare är en riktig sommarklassiker och sutarna gillar bröd.
  2. Agna en krok i storlek 8 med en bit bröd med inkråmet som det kallas, vilket är det ljusa fluffiga i ett franskbröd.
  3. Ta en bit och platta till den lite och vik sedan runt brödet om kroken och tryck till runt skaftet på kroken.

Då sitter det bra runt kroken men är fortfarande lite lösare runt krokspetsen så man kan kroka sutaren enklare. En vacker sutare som tog en brödbit på lyftmetoden. Den bästa metoden är lyftmetoden när man flötmetar efter sutare. Det finns mängder med förklaringar hur metoden fungerar på nätet så Googla bara Lyftmetoden och man har snart lärt sig hur man tacklar upp. Ett bra flöte är ett wagglerflöte som träs på huvudlinan och kan låsas fast med antingen flötesstopp eller små blyhagel på varje sida om flötet. Då kan man snabbt justera djupet. Bottenmete med bröd är också en klassiker och här kan man utnyttja brödet ännu mer för just bröd är grunden i mäsk som används till nästan allt bottenmete.

  • Det finns färdiga mäskblandningar att köpa där basen är vanligt ströbröd.
  • Men du kan göra ditt eget mäsk enkelt vilket jag förklarar i slutet av artikeln.
  • Det finns flera sätt att bottenmeta, men det enklaste är ett vanligt paternoster-tackel.
  • Här rekommenderar jag att använda nylonlina eller i alla fall skarva på några meter nylon på sin huvudlina i en tjocklek på ca 0,20.
You might be interested:  Vad Kan Man Äta Med Makrill I Tomatsås?

Klipp av en bit nylon på 0,5 – 1 meter och lägg den parallellt med huvudlinan, sen gör man två öglor bredvid varandra, en från varje lina ca 50 cm upp på huvudlinan. Efter det ska båda linorna genom öglorna fyra gånger, så det blir en 4 turn waterknot som det heter på engelska.

Fukta och dra åt, klipp av biten som pekar uppåt mot huvudlinan nära knuten. Nu knyter man fast en krok i änden av huvudlinan och i den delen som är fastknuten i huvudlinan knyter man fast en feederkorg. Här får man justera längden hur långt ifrån man vill ha sin korg från kroken. Metar jag i en insjö brukar jag ha en längd på ca 20 cm från knuten till feederkorgen, då blir det ca 30 cm mellan korg och krok.

feederkorgen fyller man med mäsk och på kroken klämmer man dit en bit bröd som beskrevs vid sutarmete. Ska man fiska sarv kan man med fördel använda sig av skorpan på ett franskbröd istället så lyfter brödet ca 30 centimeter från botten. En fin sarv som tog en bottenmetad brödbit. Utrustning Vid flötmete och frilinefiske fungerar det utmärkt med ett 10 fots haspelspö med en kastvikt på 30–50 gram och en vanlig haspelrulle i storlek runt 2500. Ska man bottenmeta så är ett quivertip-spö att rekommendera, det är ett spö med en väldigt känslig topp som indikerar napp genom att toppen böjer sig när fisken tar upp betet och simmar bort ifrån tyngden, i det här fallet en feederkorg.

  • Vid bottenmete kan man använda en haspelrulle i storlek 2500–4000.
  • Sen behövs det ett par banksticks och spöklykor som man kan placera spöt i, inte bara för att slippa hålla i det utan för att det ska bli tydligare att se nappen i spötoppen.
  • Mäsktips Sen var det där med mäsk som jag skrev tidigare.
  • Ett riktigt enkelt men otroligt effektivt mäsk är att helt enkelt ta ett ljust bröd och skiva det eller köpa färdigskivat ljust bröd som man brukar rosta till frukost.

Sen skär man bort kanterna på brödet och använder en matberedare för att mala brödet i småbitar. Har man ingen matberedare går det att använda en kniv och skära brödet i små, små bitar, ungefär som när man hackar en lök. Sen lägger man bara det malda brödet i en plastpåse och man har ett fantastiskt bra mäsk till de flesta vitfiskar, både i stilla och strömmande vatten. Väl vid vattnet blöter man upp brödet i påsen lite och sedan fyller man sin feederkorg med det malda brödet och fäster en bit färskt bröd från t.ex. ett grekiskt lantbröd på kroken och snart kommer nappen snabbt och ofta! Är man intresserad eller vill lära sig mer om metet så ska man kolla in: swedishanglers.

När kan man börja meta abborre?

Abborre olika årstider – Abborren är en fisk som gillar varmare vatten. Därför kan det vara bra att söka efter fisken där vattnet är lite varmare. Abborren leker under tidig vår och simmar därefter ut på djupare vatten. Tack vare abborrens trivseltemperatur fiskas den enklast på sommaren. Bra årstider: Sommar och tidig höst. Lagom temperatur: 18-20 grader.

Kan man meta med korv?

Halva maj månad har redan gått Våren går fort, men samtidigt så har det känts som det vissa dagar har varit mer likt höst! Några riktigt kalla, gråa, blåsiga och allmänt tråkiga dagar har vi haft i början av maj som gjort fisket segt. I alla fall för mig! Men jag har varit ute på en del färnamete, både någon förmiddag men även ett par kvällspass. Jag har säkert nämnt det innan men den ån jag fiskar mest i har inget stort bestånd av färna. Ett bra fiskepass får man kanske 3 – 4 färnor Det finns inte heller så många platser att fiska på, men jag har ändå försökt att leta upp lite nya sträckor. Några har jag funnit men tyvärr har flera av dem inte producerat så mycket. Ett annat “problem” i ån är att det finns riktigt mycket småfisk så bröd är ett knepigt bete nu. Vill man prova lyckan på ytan är det ofta “pirayorna” kommer fram direkt, det samma vid botten Så för att komma förbi dem får man köra nästan uteslutande på botten med korv, ost eller räka.

  1. Just räka är också ett fantastiskt bra allroundbete, jag har fått i år, brax, mört, björkna och färna på det! Korv och ost brukar oftast få vara lite mer i fred av de andra arterna.
  2. I helgen som gick var jag uppe i Svartån och metade färna, mer om den resan kan ni läsa om på Swedish Anglers! Men där var det något helt annat.

Brödet fick vara i fred – jag var helt förvånad, inga små mörtar eller sarvar attackerade det en sekund efter det hade ramlat i vattnet Det var en väldigt trevlig omväxling. I onsdags så hade jag planerat in ett kvällspass efter jobbet och jag fick även med mig Jonas ut! Han hade bara metat färna tre – fyra gånger tidigare men inte lyckats kroka någon. Spötoppen rörde sig lite lätt rytmiskt från strömmen, men efter någon minut darrade till mer distinkt. Ännu en gång satt jag på helspänn, jag var beredd! Men tyvärr hände det inte så mycket mer Kort efter kom Jonas så det var dags att flytta sig till ett större område där det är lite enklare att kasta med ett 12 fots spö.

  1. Jag visade honom ett par platser var det kunde tänkas stå en färna, vi gick igenom riggning och lite smått och gått.
  2. Sen placerade han en räka precis vid strömkanten.
  3. Själv satte jag på en brödbit för att visa honom hur ett napp med feederspö såg ut, som vanligt tog det inte många sekunder innan det började darra i toppen.

Men kort därefter darrade det även till i Jonas topp. Sen igen och han krokade, möttes av bra motstånd men sen gick fisken loss Ingen bra start! Räkan hade blivit lite mindre, men den fick sitta kvar. Så snart hamnade den i strömkanten igen. Vi tog oss varsin lättöl och snackade mete, men efter kanske ett par klunkar öl bugar sig toppen igen och den här gången satt färnan bättre! Den bjöd på en härlig fight och när vi såg den sa jag direkt – Den är över 2! Till slut kunde jag håva den fina färnan och ett rejält grattis satt på sin plats till fångstmannen.

  • Vi tittade på den, funderade lite kring vikten Kunde den verkligen pressa vågen över 2? Jag tog fram matta, vågsäck, våg med mera och när vi hade nollställt vågen så visade den sig väga 2220 gram.
  • Helt enkelt en riktigt fin första färna och en riktigt bra start på färnafisket! Efter ett par snabba bilder så fick den vila en liten stund i ett lugnare parti i håven innan den snabbt återvände ned i åns vatten.
You might be interested:  Hur Många Ben Har En Hummer?

Jag säger återigen grattis Jonas till en riktigt vacker gammal krigare till färna! Efter det så blev platsen vi var på ganska tyst, så vi flyttade oss för att fiska av ännu en öppnare plats så vi kunde sitta bredvid varandra och snacka lite. Men vi gjorde först ett försök på en smal plats med lite mer ström, men tyvärr gav det inget.

Så den sista stunden fick det bli den större öppna. Jag förklarade platsen lite för Jonas och var han skulle placera tacklet. Det tog inte lång tid innan han lyckades kroka sin andra färna för dagen och livet. En mindre på knappt 1 kilo som snabbt fick simma tillbaks. Sen blev det lite lugnare, men han hade fortfarande något pet då och då.

Tillslut så bugade spöt rejält och han krokade igen! Men den lurade honom och satte fast tacklet i botten istället Så är det ibland! Efter det hände det inte så mycket och Jonas behövde köra hem, själv satt jag kvar i ytterligare 45 minuter men jag lyckades bara kroka en braxen Men det var ändå en riktigt rolig kväll, alltid skoj att lyckas hjälpa någon annan att få uppleva magin med färnan! Sen är det trevligt att snacka lite mete med någon ibland, så tack för en trevlig kväll och snart gör vi om det! Glöm inte att gå in på https://swedishanglers.wordpress.com/ för mer mete och intervjuer.

På vilket djup ska man meta?

Spön – Till abborre och då vid mete av abborre, så kan du använda dig av dina kastspön till att meta med. Då är det glidmete som är det bättre, om du inte väljer bottenmete. Spölängden vid mete kan vara från 7 fot till runt 11 fot. Gärna lång aktion, en djup kurva på spöet, så det inte blir snärtigt, alltså motsatsen till toppaktion, som bara böjer sig i toppdelen. Djup kurva är bra när du tex skall kast ut betesfisk, så att inte betet lossnar vid utkastet.

Vid jiggning så skall du ha ett anpassat spö från 5½ fot upp till 8 fot. De bör vara anpassade till en betesvikt runt 4-8 gram. Då har du bra aktion för att kunna kasta de lätta jiggarna med bra längd på kastet, och sedan fint drilla en abborre på det smidiga spöet. Om du skall pimpla så har du nu de moderna, lätta fina pimpelspöna att tillgå.

(När det gäller isborrar, se Ismete )

Vad kan man fiska med om man inte har mask?

Fiskar som nappar på mete Att meta är en mycket populär form av fiske som många tycker om att ägna sig åt. Man talar i huvudsak om tre olika typer av mete och dessa är bottenmete, flötmete och mete med frilina. Man kan få i stort sett alla olika fiskar när man metar, till exempel mört, braxen, abborre, löja sik och öring. Vad Kan Man Meta Abborre Med För att meta behöver man egentligen inte mer än ett metspö med lina och krok. Man kan använda både nätlinor och flätlinor men tänk på att inte välja för grov lina eftersom det gör kastningen lite svårare. Det är förstås inte heller bra att ha för tunn lina eftersom man då riskerar att linan brister när man får napp om det är en lite större fisk på kroken.

  1. Rokens storlek bör anpassas efter vilken fisk man vill fånga men enkelt kan man säga att en lite mindre och vass krok lättare fastnar i fiskens mun.
  2. På hittar man roliga och användbara kläder till barnen när man skall ge sig ut på fisketur med hela familjen.
  3. Vilket bete man skall använda är också lite olika beroende på vilken fisk man skall meta efter.

Bra bete är mask, maggot, majskorn, deg, räkor, bröd, larver, fiskbitar och olika sorters småfisk. Man kan också köpa boilies som är speciellt smaksatta degkulor. Även här gäller regeln liten fisk – litet bete, större fisk – större bete. Ägnar man sig åt flötmete innebär det att man har ett flöte på linan och när flötet dyker betyder det att man har en fisk på kroken.

  1. Med ett mothugg fäster man kroken i fiskens mun och sedan är det bara att ta hem fisken.
  2. Bottenmete fungerar bra när man fiskar i strömt vatten eller när man behöver kasta ut långt från land.
  3. Då används ett sänke som tyngd och spöspetsen visar när det nappar.
  4. Vid mete med frilina har man bara en krok med bete och detta fungerar till exempel särskilt bra vid bäckmete i Norrland.

Med bara en mask på kroken får man fina bäcköringar. Man måste också komma ihåg att så man inte riskerar böter.2018-05-12 : Fiskar som nappar på mete

Vad agnar man med?

Grunderna i isfiske: – Pimpelfisket är en av de enklaste fiskemetoderna att komma igång med eftersom det inte krävs mycket eller dyr utrustning. Ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar är en bra startutrustning. Du behöver även en isborr och något att sitta på och ha varma kläder och säkerhetsutrustning.

  1. Utrustning för abborrpimpel: För runt 100 kronor får du pimpelspö, nylonlina i dimensionen 0,16-0,22 mm, och några så kallade vertikalpirkar i olika storlek och vikt för olika djup.
  2. Vertikalpirken har en liten länk mellan pirken och den färgglada kroken.
  3. Abborrarna hugger på kroken, inte på pirken.
  4. Abborrarna är ofta lite tröga i det kalla vattnet under isen och står ofta strax ovanför botten.

Du kan få borra flera hål innan du hittar var de finns. När abborren nappar ska du snabbt dra upp och kroka av och släppa ner pirken igen eftersom det kan vara ett stim där nere som lockas av högt tempo. Balanspirken hänger horisontellt i vattnet och föreställer en liten fisk. När man rycker i linan simmar pirken ut åt sidan. Balanspirk är effektivt för större abborrar och för andra rovfiskar som gös, regnbåge, röding och öring. Balanspirkar fiskar man lite mer aktivt, med tätare ryck, än vertikalpirken, men pröva dig fram.

  1. Mormyska är en liten miniatyrpirk med fast enkelkrok.
  2. I regel agnar man med maggot.
  3. Eftersom mormyskan är så liten och lätt behöver du använda ett speciellt spö med känslig topp och tunnare lina.
  4. Mormyska är bra för både små och stora fiskar av många arter, som abborre, regnbåge, röding, harr och sik.
  5. Rödingpimpel med klassiska rödingblänken,

Under blänket har man en tafs, till exempel nylonlina på 5-15 cm och en krok agnad med maggot, mask eller annat bete. Man kan även ha en fluga eller en extrakrok med agn på som upphängare. Laxfiskarna rör sig mycket under isen. Det innebär att du kan sitta länge vid samma hål och plötsligt få napp för att fisken kommer simmande i jakt på mat.

Vilka fiskar äter PowerBait?

Powerbait Ice Swordtail 3cm (14 pack) – Ice Swordtail är ett litet gummibete där Berkley impregnerat jiggarna med den oemotståndliga doft och smak som tagit över 25 års forskning att ta fram. Ädelfiskar som regnbåge, öring och röding verkligen älskar denna doft och smak! Ice Swordtail imiterar en liten vattenlevande insekt och den har väldigt förföriska rörelser i vattnet.

Vi har även fått många rapporter från kunder om att även abborren verkligen älskar dessa jiggar! Dessa jiggar är speciellt framtagna för pimpelfisket på isen men dom fungerar även bra att använda till t.ex dropshot eller annat lättare spinnfiske med jigg. Skall du fiska från isen kan vi varmt rekommendera att du monterar fast Ice Swordtail på exempelvis en mormyska.

Lagernivå:

Hur gör man när man Bottenmetar?

Hur fiskar man vid bottenmete? – När du riggat färdigt ditt spö och valt bete så är du redo för att kasta ut. När sänket nått botten placerar du ditt spö i en spöhållare som finns att köpa billigt i en fiskebutik. Om du hittar en pinne som har en klyka går det även bra att använda den eller något annat lämpligt.

För att slippa sitta och kolla på spötoppen hela dagen så kan du även inhandla en bjällra så hör du när du får napp. Glöm inte att ta av bjällran när du ska kasta ut, annars följer den med ut i vattnet. Det är något som man lär sig efter att den tredje bjällran ligger på sjöns botten. När ditt haspelspö är placerat i spöhållaren, eller pinnen, är det bara att spänna linan och lätta på bromsen.

Har du bromsen på kan oturen vara med dig och fisken drar med sig ditt spö ut i sjön. När du lättat på bromsen kan du sätta dig ner och avnjuta en god kopp kaffe och lite frukost eller fika i väntan på att bjällran ska låta. Under tiden du väntar kan du vara uppmärksam på om du ser fiskar vaka.

You might be interested:  Äta Lax När Man Är Gravid?

Kan man meta regnbåge?

Pimpelfiske – Regnbågen går utmärkt att fiska även vintertid från isen. Även då går det att meta den med räka eller mask. Men den vanligaste metoden är pimpelfiske. Fisket är ganska likt att pimpla efter röding eller öring i fjällen. Ofta har man en pirk som som lockar fisken till hålet och en krok eller mormyska agnad med några maggot eller en bit räka.

Pirken brukar vara något större än den som används vid abborrepimpel. Det finns till och med pirkar som blinkar när de kommer i kontakt med vatten och dessa kan vara riktigt effektiva vissa dagar. Andra dagar räcker det gott och väl med en pirk i koppar, guld eller silver. Kanske med något röd eller reflekternade detalj.

Lagom storlek på isborr är 130 mm och uppåt. Tänk på säkerheten när du fiskar från isen och använd alltid isdubbar och fiska helst inte ensam!

Hur länge håller PowerBait?

Berkley PowerBait gör nybörjare sportfiskare bra och bra sportfiskare fantastiska! Berkley-forskare har spenderat över 25 år på att perfektisera en oemotståndlig doft och smaka på den exklusiva PowerBait-formeln. Fiskar älskar PowerBait så mycket att de håller på 18 gånger längre, vilket ger dig tid och självförtroende att känna fler bitar Sätt fler krokar och fånga mer fisk! Funktioner: Flytande öringbete sprider avancerad doft och smakförstärkare.

Crystalina-glitter reflekterar ljus och ökar synligheten. Nu också tillgängligt i vår lättanvända Squeeze Tube för enhandsoperation förhindrar behovet av att gräva i burken. Köp dina favorit Fiskedrag modeller och njut av vattensport och fiske, Du har rätt att returnera varan inom 30 dagar om du inte är nöjd med ditt köp av Berkley PowerBait Välj Glitteröringbete Silver Vein,

Om du har några frågor angående ditt köp av Berkley PowerBait Välj Glitteröringbete Silver Vein, kontakta vårt professionella vattensport och fiske team via telefon eller email.

Vad kan man fiska med istället för mask?

Fiskar som nappar på mete Att meta är en mycket populär form av fiske som många tycker om att ägna sig åt. Man talar i huvudsak om tre olika typer av mete och dessa är bottenmete, flötmete och mete med frilina. Man kan få i stort sett alla olika fiskar när man metar, till exempel mört, braxen, abborre, löja sik och öring. Vad Kan Man Meta Abborre Med För att meta behöver man egentligen inte mer än ett metspö med lina och krok. Man kan använda både nätlinor och flätlinor men tänk på att inte välja för grov lina eftersom det gör kastningen lite svårare. Det är förstås inte heller bra att ha för tunn lina eftersom man då riskerar att linan brister när man får napp om det är en lite större fisk på kroken.

Rokens storlek bör anpassas efter vilken fisk man vill fånga men enkelt kan man säga att en lite mindre och vass krok lättare fastnar i fiskens mun. På hittar man roliga och användbara kläder till barnen när man skall ge sig ut på fisketur med hela familjen. Vilket bete man skall använda är också lite olika beroende på vilken fisk man skall meta efter.

Bra bete är mask, maggot, majskorn, deg, räkor, bröd, larver, fiskbitar och olika sorters småfisk. Man kan också köpa boilies som är speciellt smaksatta degkulor. Även här gäller regeln liten fisk – litet bete, större fisk – större bete. Ägnar man sig åt flötmete innebär det att man har ett flöte på linan och när flötet dyker betyder det att man har en fisk på kroken.

  1. Med ett mothugg fäster man kroken i fiskens mun och sedan är det bara att ta hem fisken.
  2. Bottenmete fungerar bra när man fiskar i strömt vatten eller när man behöver kasta ut långt från land.
  3. Då används ett sänke som tyngd och spöspetsen visar när det nappar.
  4. Vid mete med frilina har man bara en krok med bete och detta fungerar till exempel särskilt bra vid bäckmete i Norrland.

Med bara en mask på kroken får man fina bäcköringar. Man måste också komma ihåg att så man inte riskerar böter.2018-05-12 : Fiskar som nappar på mete

När kan man börja meta abborre?

Abborre olika årstider – Abborren är en fisk som gillar varmare vatten. Därför kan det vara bra att söka efter fisken där vattnet är lite varmare. Abborren leker under tidig vår och simmar därefter ut på djupare vatten. Tack vare abborrens trivseltemperatur fiskas den enklast på sommaren. Bra årstider: Sommar och tidig höst. Lagom temperatur: 18-20 grader.

Kan man meta med ett kastspö?

Mete (Fisketeknik)

Vad Kan Man Meta Abborre Med

Mete En rolig och populär metod för alla åldrar. Frågar du valfri fiskare hur han kom in i fisket så kommer säkerligen många svara att de satt som liten och tittade på ett flöte som guppade på vattenytan. Metet är onekligen väldigt populärt, och kul. Som med alla andra metoder så finns det olika grenar.

  • De vanligaste “grenarna” inom metet är mete med ett metspö och ett frigolitflöte, kastmete, och det lite mer avancerade så kallade specimen-metet.
  • Mete med metspö och flöte behöver ingen närmare presentation.
  • Det är väldigt simpelt.
  • Man riggar med ett flöte (som fungerar som en nappindikator), samt en lina under flötet med en krok i ändan.

På kroken sätter man sedan något som fisken tros gilla, oftast mask. För att få ner betet under vattnet brukar man även fästa blyhagel på linan ca 1 dm från kroken. Kastmetet skiljer sig inte särskilt mycket från det vanliga med ett metspö. Skillnaden är att med denna metod så kan man komma ut längre.

Istället för att använda ett metspö så använder man ett spinnspö och en rulle, vanligtvis en haspelrulle. Flötet man använder väger också mer så att man får tyngden för att kasta ut. Det finns olika slags flöten, men en vanlig variant är en “ihålig boll” som man kan fylla på med vatten, i och med att man kan fylla den med vatten så kan man reglera kastvikten.

Utöver detta så är det samma princip som det vanliga metet med metspö. Specimenmetet är mer komplicerat. Det som skiljer är att man inom specimen-metet koncentrar sig på att fånga mycket stora exemplar av vissa arter. De arter som är viktigast (högst status) inom specimen-fisket är bl.a.

  1. Karp, braxen, sutare, ruda, sarv och ål.
  2. Det finns många fiskare i Europa och Sverige som bara specimen- metar.
  3. Fisket går till så att man antingen fiskar med flöte, eller bottenmetar.
  4. Specimenfisket är en riktigt materialsport, oftast så använder man sig av flera spön, man använder olika slags indikatorer monterade på spöna, man har specialla spöställ, och till och med speciella tält och stolar.

Endast de med riktigt bra tålamod ger sig in i specimen-metet!

Related Post