Serveringsförslag –
Gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette, Baka egen baguette eller köp bake-off och värm i ugnen. Vanligt smör är gott till brödet också. Musslorna kan plockas och ätas med händerna. Sätt fram en stor tom skål bredvid för skalen. Våtservetter eller små skålar med citronvatten att torka sig med är trevligt efter man ätit musslorna. Ha en sked till spadet samt en gaffel till att plocka ut musslorna ur skalen. Av spadet blir det som en god soppa – denna kan man äta upp med sked. Eller suger upp med gott bröd som baguette. Musslorna kan serveras direkt ur grytan. Det finns speciella fina franska musselgrytor att köpa som är fina att servera ur. Man kan också servera och lägga upp musslorna i djupa skålar eller djupa tallrikar portionsvis eller i en stor skål.
Contents
Vad passar till musslor?
Musslor Musslornas smak matchas av nyanserat och strukturerat vitt vin som har lämplig friskhet och aromer. Öl är också ett utmärkt val, ta till exempel en ljus och frisk lager eller pilsner. Vill du ha öl med mer karaktär, är veteöl eller belgisk ale på sin plats.
Av vin är Sauvignon Blanc med arom av färska örter ett klassiskt val. Ta exempelvis ett franskt vin från Loire. Muscadet från samma region är ett annat klassiskt musselvin. Eller prova en torr Riesling som också den fungerar fint tillsammans med musslor. Framför allt till gräddiga musselrätter sitter det bra med Chardonnay, speciellt av nyanserad och strukturerad typ.
Många Chardonnay-viner har motsvarande gräddiga nyanser. Om maten är rikligt kryddad, kan du välja en motsvarande kryddig Viognier eller Pinot Gris. Det bor otaliga andra läckra musselarter i världens alla hav. Sådana är exempelvis hjärtmussla, mandelmussla, venusmussla och grönmussla.
Vad tar man upp musslor i?
Tillaga musslor – Knepet med musslor är att inte tillaga dem för länge, då går den goda smaken förlorad och köttet blir tråkigt. Musslor kräver inte mycket smaksättning, det enkla är ofta godast. Lök, vitlök, persilja, grädde, koriander, krossade tomater, vin/öl och chili är populära smakkompisar.
Hur man äter musslor?
En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-28 08:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2017/01/12/musseletikett/ Publicerad 2017-01-12 Fråga: I förra veckan var jag och några vänner och åt moules frites på en fransk restaurant på Östermalm.
Vi fick musslorna serverade i varsin gryta med lock som togs av. Locket användes till att lägga tomma musselskal i. Inga tallrikar ställdes fram utan man tog direkt ur grytan. Besticken bestod av gaffel och sked. Vi hade olika uppfattningar om hur man skulle äta musslorna. Jag åt som jag varit van vid i Frankrike.
Dvs tog en mussla i handen och använde ett tomt skal till att ta ut musslorna från sitt skal. Någon använde ett halvt skal som en sked och någon använde smörkniv och gaffel vilket inte gick så bra. Skålen med frites åt vi som chips med händerna! Vi är intresserade av att få veta om det inte är fint bordsskick i Sverige att äta på franskt vis och använda händerna och skalen som verktyg? Själv tycker jag det är mycket smidigt och sedan använda skeden för att äta den goda soppan.
- Våtservetter var framställda på bordet.
- Vad anser Magdalena? Svar: Musslor i sina skal kan ätas korrekt som du beskriver, med en skalhalva som verktyg för att få ut musslan ur skalet.
- Sedan kan man sätta gaffeln i musslan och stoppa i gapet, eller använda skalhalvan som sked.
- Är det musslor på sjömanshustruns vis (moules marinière) blir en vanlig soppsked naturlig till den smakrika soppan-buljongen.
Pommes frites som tillbehör äter man utan bestick, med hjälp av höger hand som i flera nationer, eller tar med gaffeln. Till en elegantare middag serveras inte musslor i sina skal, det får anses vara en måltid av det mer rustika slaget. Därför är det inte så särskilt petigt med elegantaste bordsskick – även om ett hyggligt beteende vid matbordet alltid är såväl rätt som uppskattat av övriga.
Hur många kalorier i musslor?
Näringsvärde
Tillagningsstatus: | Ej tillagad |
---|---|
Energi: | 394 kJ |
Energi: | 94 kcal |
Fett: | 2.6 g |
– Varav mättat fett: | 0.7 g |
Är musslor svårsmälta?
Skaldjur anses kunna frisätta histamin, som kan ge akut insjuknande i magsmärtor, kräkningar och diarré. Skaldjur är tämigen svårsmält föda, vilket kan ge magbesvär m.m.
Vilket vin till moules frites?
Rosé till moules frites – Ett annat vin som passar väldigt bra till moules frites är rosé som är friskt och fruktigt. Det ger en härlig sommarkänsla. När man väljer rosévin till moules frites så kan man satsa på ett som har inslag av härliga frukter som till exempel smultron, jordgubbar och persiska.
Vad gillar musslor?
Kan bli mycket gamla – Musslor är en klass i djurstammen blötdjur, en djurgrupp som fanns redan för 560 miljoner år sedan. Några arter kan bli hundratals år gamla, till exempel islandsmusslan, Arctica islandica, där över 400 år gamla exemplar påträffats.
Islandsmusslan är brun som ung och blir med åldern nästan svart. Musselskalet, om det är i fint skick, återspeglar hela djurets liv, så att man kan avläsa utvecklingen från larv fram till det ögonblick den dog. Många musslor har också mer eller mindre tydliga årsringar som bildas genom att födotillgången och därmed skaltillväxten varierar under året.
Många musslor livnär sig genom att filtrera plankton ur vattnet eller genom att dammsuga botten på näringspartiklar i sedimentet. Några få arter är rovdjur. Men många musslor blir även mat åt andra djur som fiskar, fåglar, kräftdjur, sjöstjärnor eller människor.
Vad är bra med musslor?
Med låg fetthalt, massor av protein och rikligt med järn är musslor den perfekta hälsomaten. Musslor är dessutom en bra källa till selen och vitamin B12. Det kan ta lite tid att förälska sig i musslor, men när så väl skett är det ofta kärlek som varar.
Våra blåmusslor odlas på rep och är ASC-märkta, medans våra Limfjordsmusslor är vildfångade i Danmark och MSC-märkta. De är stora, fria från sand och grus – och väldigt goda förstås. Våra musslor på burk kommer i tre varianter, blåmusslor i vatten, Limfjordsmusslor i vatten och rökta musslor, och går att variera i oändlighet.
Musslor passar utmärkt att toppa fiskgrytan eller skaldjurspastan med, eller varför inte vitlöksfrästa på egen hand på en bit nybakat bröd?