- Våra Produkter
- Fisk & skaldjur
- Skaldjur i lake
- Svenska skalade räkor i lake
Gå tillbaka Svenska skalade räkor i lake. Våra färskskalade räkor, fångade med trål i Nordsjön, Skagerack och Kattegatt, är certifierade med MSC:s miljömärkning för hållbart fiske. Räkorna skalas och kokas färska och fryses aldrig ner.
- Ingredienser
- Näringsvärde
- Hållbarhet
Contents
Hur länge håller en öppnad burk räkor i lake?
Förvaring
Temperatur (°C): | Min: 2 °C Max: 5 °C |
---|---|
Total hållbarhet (dagar): | 42 |
Hållbarhet efter öppning: | 7 |
Vad är det svarta i räkor?
1. Vad är det som gör att vissa räkor är blekare än andra? Nordhavsräkan är känd för sin rosa färg både före och efter kokning. Nyansen skiftar med djupet som räkan levt lever på. Desto längre ner i havsdjupet, desto rödare är räkans färg, som är ett resultat av det som räkan äter.
- På vintern sker fångsten generellt på grundare vatten varför vinterräkorna oftast är lite blekare.2.
- Hur kommer det sig att vissa räkor har svarta huvuden? Färgen på räkans huvudsköld har inget med räkans kvalitet att göra utan beror istället på vad den ätit innan fångst.
- Genom skalet syns nämligen magsäcken som ligger bakom huvudet, och när räkan äter mörka plankton syns födans svarta färg även utanpå räkan.
Särskilt många svarta huvuden syns på våren när parningen är över och honorna tömt sig på rom. Under resten av året produceras rommen bakom honornas huvudsköld. Orange ägg som med sin placering döljer den svarta färgen i magsäcken.3. Varför har vissa av räkorna mjukare skal? Precis som i fallet med de mörkare huvudena har skalets tjocklek med räkans årliga livscykel att göra.
- Varje höst byter räkorna nämligen skal och skalet behöver några veckor på sig för att växa sig tjockare.
- En svårskalad räka med tunt skalad är med andra ord inte ett resultat av att räkan varit fryst utan bara att den nyligen ömsat skal.
- Inte heller i det här fallet påverkas kvaliteten på köttet som ska ätas.
Visste du att Nordhavsräkan är en så kallad protandrik hemafrodit. Det betyder att individerna föds som handjur men utvecklas till att bli honor efter cirka ett par år. Räkan rekorderliga siffror Nordhavsräkan lever på 50 till 500 meter djup. En räka blir sällan äldre än sex år och maxlängden uppgår till 17 centimeter.
Kan man äta råa tigerräkor?
Tigerräkor
Även kända som scampi (bara stjärten), gambas (hela räkan), gambones, tropisk räka, med flera. Extra stora räkor kallas jätteräkor. En av havets godaste och mest lätthanterliga råvaror, men undvik den tills vidare på grund av negativ miljöpåverkan – se nedan. En stor nordhavsräka vid namn amaebi kan vara ett alternativ. |
table>
Tigerräkor
Vilka räkor ska man köpa?
Storleken på räkor – Storleken varierar också och när man talar räkor använder man sig av 40-60, 80-100 och så vidare. Det är ett mått på räkans storlek och talar om hur många räkor som går på ett kilo. Köper du räkor 40-60 så är det alltså 40 till 60 stycken räkor som går på ett kilo.
Ju mindre tal desto större räkor. Köper du 80-100 är räkorna mindre och det går alltså fler räkor på ett kilogram. Räkor 30-50 är relativt ovanliga men vi får in dom i perioder och då brukar dom ta slut nästan direkt. En stor favorit bland våra kunder är just 40-60 räkorna som är rejält stora, har en fantastisk smak och är fulla med rom.
Helt enkelt en riktig delikatess att avnjuta och som passar bra i många rätter. Så enkelt var det med storleken.