Vad Är Kummel För Fisk?

Vad Är Kummel För Fisk

En långsmal torskfisk med brunsvart rygg, grå sidor och vit buk. De bakre rygg- och analfenorna är sammanvuxna.

Är Kummel en god fisk?

Gräddkokt kummel med stekt bladkål och potatiskräm Vad Är Kummel För Fisk Kummel är en god och mager fisk med vitt, fast kött som passar utmärkt att tillaga i ugn. Fisken går att byta ut mot t ex torsk, kolja eller sej. Provlagat av Årets Kock Plocka bladkålen genom att riva den i mindre bitar och ta bort den hårda delen i mitten. Man kan täcka formen med fisk med plastfolie, kontrollera att du har en plastfolie som tål värme. : Gräddkokt kummel med stekt bladkål och potatiskräm

Hur smakar kummel?

Kummel } Vad Är Kummel För Fisk (kummel, lysing, Så tillagas kummel) Latin: Merluccius merluccius Kummel tillhör familj kummelfiskar med 13 arter inom ordning torskartade fiskar (se dito). Det är en långsträckt spolformad fisk med endast 2 ryggfenor, mot normalt 3 för torskar. Den främre är kort och spetsig, den bakre lång som på en långa. Kummeln är smalare än torsken och har ett spetsigt huvud.

Köttkvalité : Halvfast grått plus vitt kött. Inte lika fast och vit som torsk. Smak : God smak liknande torsk, men med en ton av skaldjur och inte lika fräsch. Ansågs förr av denna anledning som “pensionärsfisk” (= billigare). Alternativ vara : Torsk, långa, hoki. Försäljning/säsong : Säljs till och från i välsorterade fiskaffärer. Säljs hel, som kotlett och filead. Jämförpris 2015 : Lågt. Läs mer > Om prisjämförelser. Förvaring : Kallt.

Förekomst : Kummeln lever i stim nära havsbotten på 30-1000 meters djup. Förekommer från Nordamerika, via Grönland, längs Europas kust ner till Nordafrika. Finns till och från på svenska västkusten och ibland i södra Östersjön. Fiske, odling : Fisken fångas med bottentrål, nät och långrev, vanligast dock som bifångst vid annat fiske.

 1. Fiske: Minimilängd skall vara 30 centimeter.
 2. Produktion : Miljö : Vissa bestånd av kummel och kapkummel är på uppgång igen efter överfiske under 1980- och 1990-talen men osäkerheten är stor.
 3. WWF rekommendation : Kapkummel från Sydafrika är MSC-certifierad och grönklassad.
 4. Försiktighet uppmanas för kummel från norra Europa (gulmarkerad).

Kummel från Sydeuropa är rödlistad. Hälsa/näring : VIKT, PORTIONSVIKT En normalstor kummel i butik är halvmetern lång och väger 2-3 kg. Andelen ätbart kött är drygt hälften. Viktminskning vid tillagning är lågt, en så där 5-6 procent.

Normtal kummel Råvikt Huvud Puts *) Råkött Tillagning Lagat kött av råvikt Portioner
Hel fisk 1000 g -23% -17% 600 g -6% 565 g 56% 4
Urtagen utan huvud 730 g 0% -18% 600 g -6% 565 g 77% 4
Filé 2 st 600 g 0% 0% 600 g -6% 565 g 94% 4

) Inälvor, skinn och ben. Portionsberäkning : Beräkna per portion 250 gram råvikt om hel fisk, eller 180 gram för urtagen fisk utan huvud, eller 150 gram filé. Det ger tillagad portionsvikt cirka 140 gram. SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS KUMMEL Kummel är en välsmakande matfisk.

Köttet är vitt och passar att koka, steka och grilla. Det kan vara bra att binda ihop fisken, så att den inte faller sönder. Hel fisk passar bäst att kokas, filé kan stekas. Skinnet är tunt och köttet faller ganska lätt sönder vid stekning, så hantera det varsamt. Bäst är att steka filén skuren i bitar och steka i rikligt med smör.

Skinnet behålls vid stekning. Se film nedan. Klassiska rätter:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-11

: Kummel }

Hur är kummel som matfisk?

Kummel | Sjömatsfrämjandet Vad Är Kummel För Fisk Merluccius merluccius Kummeln är långsmal och spolformad. Färgen är på ryggen brunsvart, sidorna är grå och buken vit. Ett litet underbett och stor mun visar att det är en rovfisk som gärna tar sina byten underifrån. Kummeln kan väga upp till 15 kg och bli 135 cm lång.

Vanligtvis ligger vikten på 1-4 kg i våra vatten. Kummeln förekommer i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och påträffas ibland i Östersjön. På vintern håller den till på stora djup i Skagerrak. Nattjägare som gärna äter lysräkor. Om dagen håller fisken sig gärna stilla nere vid botten men går upp mot ytan för att äta om natten.

För att inte avslöja sig i mörkret är kummeln helt svart i munnen. Leken sker över djupa bankar i Kattegatt och Skagerrak under april-augusti. Kummeln är en matfisk med många användningsområden. Köttet är vitt och det passar utmärkt att steka och pochera. Kummel förekommer i de blåmarkerade områdena. Förekommer sporadiskt i de ljusblåa områdena.

Kummel Eng: Hake Tys: Europäischer Seehecht Fra: Merlu européen

: Kummel | Sjömatsfrämjandet

Vilken fisk är kummel?

Kummel (Merluccius merluccius) eller lysing, efter dess norska namn, är en havslevande rovfisk av familjen kummelfiskar. Kummel.

Systematik
Ordning Torskartade fiskar Gadiformes
Familj Kummelfiskar Merlucciidae
Släkte Merluccius
Art M. merluccius

Är kummel nyttigt?

Essentiella näringsämnen i Kummel rå Kummel innehåller mycket Vitamin B12. Det finns också ganska mycket Vitamin B3 (niacin), Selen, DHA (Fettsyra 22:6) och Fosfor.

Var kan man köpa kummel fisk?

Handla kummel, vit, ryggfilé online på Picard.

Hur mycket kostar kummel?

Ska fina fisken vara så dyr? Publicerad: 22 november 2008 Uppdaterad: 11 mars 2011 Hejsan! Det är såhär att jag som en fattig student bad min fiskhandlare att ge mig en bit av en vit fisk som var prisvärd och fick då en kummelrygg-filé. Jag fattade nog inte riktigt vad den kostade för jag fick 500 g för 145 kr.

/Jonas Hejsan Jonas!Hoppas det blev en även smakmässigt minnesvärd kummelrygg.

Tyvärr är färsk fisk dyr som stryk. Priserna varierar ju med säsong, väder och i vilken affär du handlar. Fiskdisken på Ica/Coop stormarknad håller förstås oftast lägre priser än fina saluhallen. På pengarna du gav för kummeln låter det som om du hamnat på sistnämnda stället.

Är kummel rödlistad?

Försiktighet uppmanas för kummel från norra Europa (gulmarkerad). Kummel från Sydeuropa är rödlistad.

Kan man äta skinnet på kummel?

Ingredienser –

½ burksvarta oliver 250 g kummelfilé * Peppar och salt 1 bägare, 100 g polenta Gärna från olivburken olivolja

Dag 1 Kummel Ta bort eventuella ben och fjäll från fisken och dela i 2 fina bitar. Skåra ev skinnet med en vass kniv. Värm lite olja i en panna och stek fisken på medelvärme på skinnsidan, ca 4 minuter. Stäng av värmen, vänd fisken och låt steka färdigt på eftervärmen.

 1. Grönsaker Skölj spenaten noga och nyp av de grövsta stjälkarna.
 2. Strimla paprikan och finhacka vitlöken.
 3. Värm lite olja i en panna och grilla paprikan.
 4. Tillsätt vitlök och låt steka lite.
 5. Tillsätt spenat och låt falla ihop.
 6. Ha i oliverna, salta och peppra.
 7. Polenta Koka upp 5 dl vatten.
 8. Rör ner polentan i det kokande vattnet och vispa under 1-2 minuter, tills polentan tjocknar.

Salta och peppra. Servering Servera den stekta fisken med polenta, paprikasauté citronklyftor.

Vilken fisk är godast att steka?

Plattfiskar – Plattfiskar omfattar flundror/spättor/skäddor, tungor och varar och är precis som namnet säger, platta i kroppen med båda ögonen på ovansidan. Rödspätta, hälleflundra och piggvar är några av de vanligaste plattfiskarna i Sverige. Vad Är Kummel För Fisk Hälleflundran anses vara en av de godaste fiskarna av alla! Både piggvar och hälleflundran har ett fast vitt kött och passar utmärkt att grilla eller steka. Rödspättan är vår populäraste plattfisk och finns att köpa antingen hel eller som filéer. Filéerna är goda att panera och steka cirka 2 minuter per sida.

Finns kummel i Medelhavet?

Utbredning. Kummel finns i Skagerrak och i viss mån i Kattegatt samt sällsynt i sydvästligaste Östersjön och Öresund. Utbredningen sträcker sig från Nordnorge söderut till Mauretanien, inklusive Islands och Brittiska öarnas kuster samt Medelhavet och södra Svarta havet.

Vad är en kummel?

Stålgrå fisk med gråsvart rygg och stort svart gap med många vassa tänder. På 1800-talet fiskades den i stor mängd på Kummelbank i norra Kattegatt sommartid då fisken gick upp lite grundare för att leka. Idag finns kummeln bara i måttliga mängder i Kattegatt, vanligare och ökande i Skagerrak.

Vilken är den dyraste fisken?

2. Polka Dot Stingray – världens dyraste rocka – Polka dot stingray är en rocka som bor under stenar och sand i Brasilien. Rockan är nästan helt svart med vita fläckar, och betraktas av många som den mest påkostade akvariefisken. Polka dot stingray är främst dyr för att den är svår att träffa på, men även för att den har säregna färger.

Är kummel rödlistad?

Försiktighet uppmanas för kummel från norra Europa (gulmarkerad). Kummel från Sydeuropa är rödlistad.

Kan man äta skinnet på kummel?

Ingredienser –

½ burksvarta oliver 250 g kummelfilé * Peppar och salt 1 bägare, 100 g polenta Gärna från olivburken olivolja

Dag 1 Kummel Ta bort eventuella ben och fjäll från fisken och dela i 2 fina bitar. Skåra ev skinnet med en vass kniv. Värm lite olja i en panna och stek fisken på medelvärme på skinnsidan, ca 4 minuter. Stäng av värmen, vänd fisken och låt steka färdigt på eftervärmen.

Grönsaker Skölj spenaten noga och nyp av de grövsta stjälkarna. Strimla paprikan och finhacka vitlöken. Värm lite olja i en panna och grilla paprikan. Tillsätt vitlök och låt steka lite. Tillsätt spenat och låt falla ihop. Ha i oliverna, salta och peppra. Polenta Koka upp 5 dl vatten. Rör ner polentan i det kokande vattnet och vispa under 1-2 minuter, tills polentan tjocknar.

Salta och peppra. Servering Servera den stekta fisken med polenta, paprikasauté citronklyftor.

Vad är Kummelfilé?

Kummel är en vit fisk av torskkaraktär. Det är en utsökt matfisk med ett fast, vitt kött som passar att tillaga på en mängd olika sätt – att stekas, pocheras, ugnslagas eller läggas på grillen. I det senare fallet gärna med skinnet kvar då den annars lätt faller sönder.

Finns kummel i Medelhavet?

Utbredning. Kummel finns i Skagerrak och i viss mån i Kattegatt samt sällsynt i sydvästligaste Östersjön och Öresund. Utbredningen sträcker sig från Nordnorge söderut till Mauretanien, inklusive Islands och Brittiska öarnas kuster samt Medelhavet och södra Svarta havet.

Related Post