Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Rött Vin Till Fisk Och Skaldjur?

Rött Vin Till Fisk Och Skaldjur?

Stekt gösfilé med smörstekta gula kantareller och crème fraîche smaksatt med örter och lime – 199,00 kr En välsmakande fiskrätt som för sig väl i sällskap med en välgjord röd Bourgogne. I vinet finner man fint rödfruktiga toner som paras med en elegant kryddighet. Ett trevligt rött vin till fisk.

Kan man dricka rött vin till torsk?

Vin till mager fisk – Mager fisk går bra med lite lättare vita viner från smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt. Till stekt vit fisk som till exempel smörstekt torskrygg passar ett fatlagrat vitt vin bra, gärna en chardonnay. Till torskrygg med rödvinssås, tonfisk, marulk eller annan kotlettfisk passar även ett lättare rödvin utan för mycket strävhet.

Vad är gott att dricka till räkor?

Färska räkor – Mat blir egentligen inte enklare, mer naturlig eller rent av godare, än en skål med nyfångade räkor och ett glas svalt vitt vin. Det klassiska vinvalet till räkor är ett fräscht och friskt vin, som till exempel en väl kyld, ståltankad och krispig Chablis.

Vitt vin där syran nyper lite i kinderna är sällan ett dåligt val. Räkor och andra skaldjur har en hel del umami och går därför särskilt bra tillsammans med viner med liten eller ingen sötma. Friska roséviner eller kan också vara en passande matchning till räkor och andra skaldjur. Det man bör undvika är viner med fatkaraktär och strävhet, som så ofta finns hos de röda vinerna.

Bland druvsorterna så är det främst de vita kungarna chardonnay, riesling och sauvignon blanc som brukar vara skräddarsydda val till räkor. Men en österrikisk grüner veltliner eller en amerikansk chenin, liksom mängder med andra gröna druvor kan också ge svårslagna vinupplevelser vid räktrågen.

Vilket rödvin till lax?

Rött vin till lax – Fiskrätter serveras typiskt med vita viner, men det är inte färgen på köttet som är helt avgörande för vilken typ av vin som maten ska serveras med. Utan det är även tillbehören, kryddorna och tillagningsmetoden som påverkar beslutet.

 1. Lax är en av de mest smakrika typerna av fisk, och den har också en högre fetthalt än till exempel torsk som är väldigt fettsnål.
 2. De bästa vinerna för lax är just fruktiga viner som exempelvis Pinot Noir från nya vinvärden (så som USA, Nya Zeeland, Australien och Chile) eller Barbera från Piemonte och även vissa lättare Zinfandel från USA.
You might be interested:  Vin Till Varmrökt Lax Systembolaget?

De kombineras fint med laxen.

Vad ska man dricka till hummer?

Hummer – hur skall jag välja vin? Rött Vin Till Fisk Och Skaldjur Hummern är kungen på havets botten. Det finns definitivt inget annat skaldjur, och kanske ingen annan gastronomisk läckerhet överhuvudtaget, som är lika elegant och exklusiv att servera sina gäster. “Havets svarta guld” tillhör utan tvekan det bästa som kan upplevas i matväg.

 • Den allra förnämsta hummern är den europeiska arten.
 • Den lever utmed hela Atlantkusten från Nordnorge ner till Medelhavet.
 • Allra bästa anses den vara i våra kalla västkustvatten.
 • När den första hummern får fiskas – kl 07.00 första måndagen efter den 20 september – kan priserna bli skyhöga.
 • Prisrekordet är från 2012 då premiärhummern såldes till ett kilopris på 102 000 kr.

Länge var dock hummer vara fattigmansmat, och i amerikanska fängelser ansågs det ovärdigt att ge hummer till fångarna mer än två gånger i veckan. I dag är det annan klang i kristallglasen på de finkalas – särskilt runt nyår – när hummern kommer på bordet.

 1. Med en så exklusiv råvara är det såklart viktigt att man ackompanjerar måltiden med ett riktigt bra vin.
 2. Till naturell kokt hummer finns egentligen inga alternativ.
 3. Det är ett stramt, väl kylt, vitt vin med liten eller ingen sötma som gäller.
 4. Dricker du rött vin till hummer riskerar tanninerna i vinet att kollidera med sältan i hummerköttet och smaken kan förvandlas till något oangenämt metalliskt.

Naturell hummer Chardonnay är en vanlig rekommendation till hummer. En lite bättre chardonnay har ofta lite restsötma och en krispighet som passar väldigt bra till skaldjur. Pinot blanc från Alsace eller en mineralrik Chablis är andra viner som ofta är matchar perfekt till hummer.

 • Likaså är champagne ett säkert val i alla lägen.
 • I synnerhet till nyår blir det extra festligt med bubblor till glasen.
 • Tänk på att undvika de alltför söta vita vinerna, även eklagrade lite smöriga vita viner kan vara svåra att matcha med den rena fina hummersmaken.
 • Torrt vin eller vin med en liten restsötma är det som gäller.

Gratinerad hummer Gratinerad hummer är en verklig festrätt. För att välja vin till en sådan anrättning är det viktigt att tänka på vilka smaker man tillfört i gratineringen. Är det mycket örter och citron, smält smör och peppar kan det krävas ett mer smakrikt vin.

 • Då kan en eklagrad chardonnay från Bourgogne, eller en sauvignon blanc från Kalifornien, vara bra val.
 • Även en brödig champagne kan bli synnerligen gott.
 • Är hummern ostgratinerad och ligger under ett täcke av en kraftfull Västerbotten med smör och gräslök kan ett lite sötare vitt vin passa perfekt.
 • Till exempel en halvtorr riesling eller en pinot gris med restsötma.
You might be interested:  Var Finns Lax I Sverige?

Hummersoppa Till en krämig hummersoppa är champagne ett förstaval. De pigga syrorna i champagnen fångar upp citronen och syrligheten i soppan. Även andra mousserande viner fungerar bra till skaldjursoppa, undvik dock de söta bubblorna. Crémant är ofta ett prisvärt alternativ till champagne, liksom cava.

 1. Hummersallad En hummersallad med rostade pinjenötter och en kryddig nobissås som dressing har ofta lite sötare toner.
 2. En tysk riesling från Pfalz är ett gott val, eller varför inte ett rosévin med lite högre fruktighet.
 3. Har salladen söta inslag från exempelvis sultanrussin kan eklagrade vita viner fungera mycket bra.

Även här är riesling och chardonnay pålitliga val. Nigab — Org.nummer: 556228-1112 Tel: E-post: Stockholm Gårdsvägen 18 SE-169 70 Solna Göteborg Arendalsvägen 22 SE-434 39 Kungsbacka

Vilka röda viner ska luftas?

Dekantering – så luftar och dekanterar du vin Röda viner vinner på att luftas innan servering, speciellt om de är ungdomliga, lite knutna med liten doft. Även många vita viner får större arombild med luftning. I väldigt mogna rödviner finns fällning som kan avlägsnas genom att vinet dekanteras.

Vilket vin passar bäst till röding?

Lär dig mer: – “Rött till kött och vitt till fisk” är en av de absolut äldsta klyschorna i vinvärlden! Visst finns en viss sanning i uttalandet men rött vin kan vara jättegott till fisk och det finns vita viner som är mycket bättre till kött än till fisk.

Rött vin passar bäst till mager fisk, och då ska fisken gärna vara kraftigt stekt eller friterad. Ett rött vin ur kategorin mjukt & bärigt passar fint, gärna en Italiensk Barbera. Till fet fisk, som lax, röding & makrill, passar ofta ett friskt & fruktigt vitt vin, gärna en Pinot Blanc eller Sauvignon Blanc.

Ett litet knep är att kyla vinet något innan servering. Ju kallare det serveras desto mer framhävs syran, och det får mer av smaken och karaktären hos ett vitt vin. Serverar du halstrad fisk så matchar du med ett fatlagrad vitt vin från kategorin fylligt & smakrikt – till exempel en äldre Chenin Blanc.

Är rött vin antiinflammatoriskt?

Idag anses ibland äldre viner som lagrats länge som finare än de yngre motsvarigheterna. Under lagringsprocessen utvecklas nämligen smakerna och blir djupare och mer kraftiga. Vissa viner behöver också lagras för att de är alldeles för tanninrika och skarpa precis i början.

Skyddar mot fria radikaler Förebygger oxidation i våra celler Verkar förygrande på våra organ

Antioxidanter är kort sagt nyckeln till ett långt och friskt liv. Alltså är det positivt för hälsan om du dricker vin i måttliga mängder, men de mest effektiva vinerna dricks unga. Det är inte alltid så att äldre viner är finare eller bättre, det beror helt på vilka druvor och vilka tillverkningsmetoder som tillämpats.

 • Forskningen kommer från Kina där man testat Merlot, Cabernet Sauvignon, Gamay och Cabernet Franc, och då kommit fram till att 90 % av antioxidanterna försvinner efter några månaders lagring.
 • I Brasilien å andra sidan har man kommit fram till att syrliga viner konserverar antioxidanter bättre än de med mindre andel syra.
You might be interested:  Hur Länge Kan Ostron Vara Öppna?

Däremot kan man efter detta fynd inte säga säkert att syrliga viner är bättre att dricka då det finns andra faktorer att tänka på. Bland annat bör kroppen vara något basisk för att förhållandena för antioxidantupptag ska vara optimala. Förutom antioxidanter har vin antiinflammatoriska egenskaper.

I alla fall om vinet innehåller tanniner som kommer från kärnorna och skalet av druvan. Viner med skarpa tanniner (ofta lagrade viner) verkar på så sätt vara hälsosamma även de. Det enda som inte är särskilt nyttigt med viner är alkoholen, och studier visar att alkoholfritt vin är bättre om man ska dricka det för att förbättra hälsan.

Slutsatsen är alltså något oklar, ska man dricka lagrade/inte lagrade eller alkoholfria viner? Vi föreslår att du helt enkelt dricker de viner du gillar och samtidigt tar det lugnt med mängd och alkoholhalt.

Vilken dryck passar till räkor?

Färska räkor – Mat blir egentligen inte enklare, mer naturlig eller rent av godare, än en skål med nyfångade räkor och ett glas svalt vitt vin. Det klassiska vinvalet till räkor är ett fräscht och friskt vin, som till exempel en väl kyld, ståltankad och krispig Chablis.

 • Vitt vin där syran nyper lite i kinderna är sällan ett dåligt val.
 • Räkor och andra skaldjur har en hel del umami och går därför särskilt bra tillsammans med viner med liten eller ingen sötma.
 • Friska roséviner eller kan också vara en passande matchning till räkor och andra skaldjur.
 • Det man bör undvika är viner med fatkaraktär och strävhet, som så ofta finns hos de röda vinerna.

Bland druvsorterna så är det främst de vita kungarna chardonnay, riesling och sauvignon blanc som brukar vara skräddarsydda val till räkor. Men en österrikisk grüner veltliner eller en amerikansk chenin, liksom mängder med andra gröna druvor kan också ge svårslagna vinupplevelser vid räktrågen.

Vad ska man dricka till fisk?

Fiskrätter är ofta lätta och eleganta och vitt vin eller ljust öl är säkra kort. Även lätt rött vin kan funka till vissa rätter. Men till surströmming passar öl bäst. Mager och fet fisk har olika smakegenskaper och även tillagningen spelar stor roll.

Related Post