Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur När Får Man Fiska Hummer?

När Får Man Fiska Hummer?

När Får Man Fiska Hummer
Hummerpremiär 2022 –

Premiär för hummerfisket 2022 är den 26 september kl.07.00.Fritidsfiskare får fiska till och med 30 november.Yrkesfiskare får fiska till och med den 31 december.

På vilket djup fiskar man hummer?

Hummer (Homarus gammarus) lever på 10–30 meters djup på klippbotten eller algbevuxna steniga bottnar. Längs svenska kusten förekommer hummer i Skagerrak, Kattegatt och norra delen av Öresund.

Hur lång är Hummersäsongen?

Sedan tidigare har det varit tillåtet att hålla hummer i sumpningsanordning i havet från och med premiären till den 10 maj. Nu ändras slutdatum till 31 januari. Nytt för årets hummersäsong är också att en rombärande hummer omedelbart ska återutsättas om man påträffar en sådan i sin sump.

Vad gäller för hummerfiske?

Det är bara tillåtet att fiska hummer med hummertina. Hummer som fångas i annat redskap än hummertina ska sättas tillbaka omedelbart. Vid fritidsfiske gäller sex tinor per person. En hummertina ska ha minst två cirkulära flyktöppningar. Flyktöppningarna ska vara minst 60 millimeter i diameter.

När släpper hummern sin rom?

Hummer | Sjömatsfrämjandet När Får Man Fiska Hummer Homarus gamarus Hummer är ett kraftigt kräftdjur med fem par ben. Klorna är kraftiga och olika; en kraftig krossklo och en klenare saxklo. Den kan vara antingen höger- eller vänsterhänt. Färgen är svart eller blåsvart, ibland med orange eller vita toner, särskilt på undersidan.

 • Hummern kan bli 50 cm lång och väga upp till 5 kg men vanligtvis ligger vikten mellan 0,5-1 kg.
 • Hannen har kraftigare klor och smalare bakkropp än honan.
 • Hummern förekommer i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund.
 • Den föredrar hårda bottnar på grunt vatten med sten och grus där den kan bygga en bohåla att gömma sig i under dagen.

Leken sker på sensommaren efter det att honan skiftat skal. Rommen är svart och läggs under bakkroppen. Honan bär på rommen fram till nästa sommar. Larverna som kläcks ut är frisimmande och byter skal ett flertal gånger innan de söker sig ned mot botten.

 1. Det tar 8-10 år innan hummern blir så stor att den får fångas.
 2. Hummern äter musslor, snäckor, borstmask och sjöborrar.
 3. Den drar sig inte heller för att äta död fisk.
 4. Hummern äts gärna kokt/naturell, gratinerad eller används i sallad, soppa eller liknande.
 5. Hummer fångas i tinor.
 6. Tillåten fångstsäsong är första måndagen efter den 20 september.

Fritidsfiskare får fiska med högst 6 hummertinor, till och med den sista november. Yrkesfiskare får fiska med högst 40 hummertinor, till och med den sista december. Hummerns minimimått ska vara 9 centimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

Hummer förekommer i de blåmarkerade områdena. Hummer Eng: Lobster Tys: Hummer Fra: Homard

: Hummer | Sjömatsfrämjandet

När får man fiska hummer 2022?

Hummerpremiär 2022 –

Premiär för hummerfisket 2022 är den 26 september kl.07.00.Fritidsfiskare får fiska till och med 30 november.Yrkesfiskare får fiska till och med den 31 december.

När är hummern aktiv?

Hummer, Amerikansk hummer – Världsnaturfonden WWF / Hummer, Amerikansk hummer När Får Man Fiska Hummer Hummern är fredad under sommarhalvåret då äggläggning och befruktning sker. Hummern lever på steniga bottnar på grunt vatten, där den kan hitta en bohåla att gömma sig i under dagen. Hummern är framförallt aktiv på natten. Den äter alla slags bottenlevande djur, till exempel musslor, snäckor och sjöborrar.

Hur länge skall en hummertina ligga i vattnet?

En miljon svenskar är fritidsfiskare. Praktiskt Båtägande har träffat en av dem – Kristian Ryberg – för att få lite tips om krabbfiske. Tips som även fungerar i jakten på havets svarta guld – hummer. Till vardags arbetar Kristian Ryberg på ett företag som specialiserat sig på bredbandslösningar och satellitkommunikation för sjöfartsnäringen.

 • Stora delar av fritiden ägnar han också åt maritim verksamhet, dock med en helt annan inriktning.
 • Jag gillar alla typer av fiske.
 • Nu senast var jag på Käringön över påsk och fiskade havsöring.
 • Annars är det mycket havsfiske.
 • Vi är ett gäng som brukar åka upp till Norge varje sommar, det blir tionde året i år.

Vi brukar åka till Lyngen som ligger strax nordost om Tromsö i Nordnorge. Det är en otroligt lång bilresa, drygt 220 mil härifrån, men det är det värt, för det är fantastiskt fiske och fantastisk natur, berättar Kristian. Och som om inte det vore nog: – I maj, samma helg varje år, brukar vi åka upp till Tydal i Norge för att pimpla röding.

 • Peppar, peppar men jag hoppas att isen klarar sig i år också.
 • Vi brukar hyra en spartansk stuga med fantastisk utsikt mot Sylarna.
 • Och på sommaren blir det mycket makrillfiske här hemma.
 • Hemma är sedan drygt fem år ett radhus på Hönö i Göteborgs norra skärgård.
 • En perfekt bas för en hängiven fritidsfiskare av Kristian Rybergs kaliber.

Ett stenkast från havet och med båtplatsen ett par minuter bort är det lätt att förstå att den utflyttade västgöten trivs som – för att vara lite göteborgsk – fisken i vattnet. Ungefär i samma veva som Kristian bosatte sig på Hönö väcktes även hans intresse för att fiska hummer.

Den årliga hummerpremiären är en västkustföreteelse så omgiven av ritualer och traditioner att den närmast kan jämföras med älgjakten i övriga delar av landet. Eftersom det inte är så mycket som skiljer, vare sig när det gäller grundprincip eller redskap, låg även krabbfiske nära till hands. Numera fiskar Kristian krabba regelbundet under sommarhalvåret.

För att under hösten, tillsammans med tre lika inbitna kamrater, flytta fokus till hummerfisket. Vad säger lagen Enligt den gällande lagstiftningen får du som fritidsfiskare lov att fiska krabba med max sex krabbtinor. Varje bur ska vara utrustad med en flyktöppning på 75 millimeter.

 • Är det säsong för hummer – mellan den första måndagen efter den 20 september och Valborg – är det tillåtet att använda 14 hummertinor, som ska vara utrustade med två flyktöppningar på minst 54 millimeter.
 • Det finns tinor av flera fabrikat på marknaden som är försedda med kombinationsflyktöppningar så att de går att använda både till krabb- och hummerfiske.

Men vad ska man tänka på om man vill köpa tinor? – Jag tycker att om man bara ska prova på att fiska så kan man börja med att köpa de lite enklare tinorna som finns på bland annat Biltema och Jula, de kostar inte så många kronor, säger Kristian Ryberg.

Prislappen på en enklare hummertina landar på 170-180 kronor. Och, som sagt, är du osäker på hur flitigt de kommer att användas duger de gott. Men enligt Kristian Rybergs erfarenhet kan det löna sig att gå upp ett snäpp i kvalitet och pris – cirka 500-700 kronor – om du tror att det kan finnas en risk att du blir biten.

– Köper du en billig tina så väger den bara några få kilo, medan de tinor jag fiskar med i dag väger cirka tio kilo. Och det är klart, får du mycket krabba blir det tungt att dra upp, säger Kristian med ett leende. Om tinan väger för lätt finns det en risk att den flyttar sig om det blåser upp och går lite grov sjö. Trivs på grund Gemensamt för både krabba och hummer är att de lever på klipp- och stenbotten i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Krabban kan bli upp till 30 centimeter bred över skalet och väga cirka fem kilo. Vanligast är en skalbredd på 15-20 centimeter.

Även hummer kan väga uppemot fem kilo med en största längd på cirka 50 centimeter. Oftast ligger vikten på ett halvt till ett kilo. Både krabba och hummer trivs på, eller i närheten av, grund. Kristian Rybergs viktigaste råd är därför att studera sjökortet noga innan man ger sig ut de första gångerna. – Ta en grundtopp som du ser på sjökortet och så lägger du dig i utkanten av den.

Se också till att lägga dina tinor på lite olika djup, du får prova dig fram lite. Allra helst ska du placera tinan i nederkanten av toppen. Det är inte ovanligt med krabba som bifångst i samband med hummerfisket, konstaterar Kristian Ryberg. Tillgången på krabba, vars värsta naturliga fiende är torsken, har ökat rejält på senare år i takt med att förekomsten av torsk har minskat.

 • Till varje tina behövs även en lina och en så kallad garnblåsa eller boj.
 • Alla bojar ska enligt lagen vara märkta med namn och adress samt om ägaren är fritids- eller yrkesfiskare.
 • Veckorna kring hummerpremiären i slutet av september och början av oktober när det är gott om redskap i sjön kan det vara en god idé att vara lite kreativ för att lättare hitta sina egna redskap.

Särskilt om du fiskar i populära farvatten, där det med lätthet kan gå tretton garnblåsor på dussinet. – Ett tips är att göra som vi gjort. Vi har tagit vanliga pet-flaskor som vi sprejat med fluorescerande färg som vi sedan knutit ihop med våra garnblåsor.

Annars kan man se att folk tar allt från femliters dunkar till flaggor för att sticka ut. Finns det sjökortsplotter ombord är det ett perfekt hjälpmedel att använda för att markera ut platserna för sina tinor med så kallade waypoints. Dock höjer Kristian Ryberg ett varnande finger. Se till att överväga orsak och verkan när du märker ut dina redskap, påpekar han.

– Du ska se till att ha rätt storlek på garnblåsan. Den ska varken vara för stor eller för liten. Nu fiskar du ju krabba mest på sommaren och då är det lugnare, men på hösten när det är hummerfiske och det ofta blåser 10-15 m/s och går vågor på 1,5-2,0 meter, då kan en för stor garnblåsa lyfta tinan om du har en lättare modell av krabb- eller hummertina och en för stor garnblåsa.

 1. Har du otur kan blåsan och sjögången skjuta iväg tinan till ett djupare område.
 2. Om du då inte har tillräckligt lång lina så är din tina förlorad.
 3. Flyt- eller sjunklina I handeln finns det ofta färdiga set med lina, flöte och garnblåsa.
 4. I regel är halva linan av en typ som flyter medan andra halvan sjunker.
You might be interested:  Varför Äter Vissa Vegetarianer Fisk?

Som nybörjare gjorde Kristian Ryberg misstaget att enbart använda flytlina. – Säg att du har 30 meter lina på din tina och så lägger du den på tio meters djup. Då vill du inte ha 20 meter lina som flyter omkring, eftersom det då finns en risk att någon kör över och kapar linan, och så förlorar du din bur, säger han och skrattar.

 1. Det kan även orsaka problem om någon får in linan i propellern och tappar styrförmågan.
 2. Det är speciellt farligt när det blåser mycket och man kan börja driva mot grundet.
 3. Numera använder Kristian och hans hummerfiskande vänner enbart sjunklina på sina redskap.
 4. Eftersom de nästan uteslutande fiskar på djup mellan 12 och 25 meter har de gjort det enkelt för sig genom att förse varje tina med 30 meter lina.

– En detalj att tänka på är att sätta en liten träbit, en bit läkt eller liknande eller ett vanligt flöte, fem till åtta meter från själva tinan som du knyter in med lite björntråd. Eftersom linan sjunker finns det annars en risk att den kan sno in sig i tinan och kanske täpper till ingångarna eller i värsta fall fastnar i bottnen.

 • Över huvud taget konstaterar Kristian Ryberg att, precis som i all annan form av fiske, det handlar mycket om erfarenhet och rutin.
 • Men medan det ofta går att få tips och hjälp när det gäller andra former av fiske så är just hummerfisket omgärdat med mycket hysch-hysch och hemlighetsmakeri.
 • Det är ju så att de gamla veteranerna får våldsamt mycket mer hummer än vad en annan får.

Vi ser ju, jag och mina tre kompisar, att vi blir bättre på allting för varje år som går. Det är små detaljer hela tiden. Ibland, om än sällan, får vi någon fiskargubbe att dela med sig av någon liten grej: “Tänk på det här eller tänk på det där.” Men det handlar väldigt mycket om erfarenhet. Saltad makrill som agn När det gäller att agna sina burar för bästa fångst har Kristian Ryberg testat sig fram. Både krabba och hummer är asätare. Första säsongen köpte han rens från den lokala fiskhandlaren. Runt omkring konstaterade han att många väljer att agna sina tinor med laxhuvuden medan andra blandar lax och makrill.

Själv har han övergått till att uteslutande agna med makrill, som han fiskar under sommaren och saltar in själv med grovsalt. – Saltad makrill är det som merparten fiskar med. Se bara till att salta in den ordentligt, annars luktar den jävel efter ett tag, säger han och skrattar. För ändamålet brukar han använda en bunke eller hink med lock som går att försluta.

– Börja med att lägga mycket grovsalt i botten på kärlet. Lägg sedan ett lager med fisk som du först har rensat ordenligt innan du lägger ett rikligt lager med salt ovanpå. Och sedan kan du fortsätta att fylla på efter hand. Det luktar nästan ingenting och makrillen håller sig otroligt väl.

 • Egentligen, erkänner Kristian Ryberg, har han inget som helst belägg för sin teori när det gäller agn.
 • Men han har en bestämd känsla av att krabbor inte är lika nogräknade och att hummern vid en ren jämförelse är mer kräsen.
 • De gubbarna här ute som hållit på och fiskat hummer i hela sitt liv kanske garvar ihjäl sig när de läser det här.

Men det är alla fall den känslan vi fått när vi har fiskat, att det är så, säger han och flinar. Påverkas fiskelyckan av väder, vind och strömförhållanden? – Ja, det ska vara lite rörelse i vattnet. Jag tror att är det helt stilla, då står de bara, det får gärna vara lite rörelse i vattnet.

 1. Det kanske inte behöver vara storm eller kraftig kuling, men lite rörelse i vattnet.
 2. Då inbillar jag mig att du har bättre möjligheter att lyckas, för om det är för bra väder känns det bara som om de står och tjurar.
 3. Hur länge kan en tina ligga i innan den måste vittjas? – När det är hummersäsong tror jag att de flesta – om de kan – vittjar varannan dag.

Men när det strulat med jobb eller om det varit riktigt dåligt väder har vi haft i grejerna i en vecka och det har gått bra också. Det är klart att det är bättre om man kan göra det inom en vecka, men de överlever ju. Fast har det varit över 20 krabbor i en bur så kan det vara någon som inte är riktigt lika pigg.

Hummergrund är lika väl bevarade hemligheter som svampställen. Man ska inte förvänta sig att alla delar med sig. Däremot upplever Kristian Ryberg att inställningen till krabbfisket, mycket tack vare att tillgången är så god, är betydligt mer avslappnad. – Fråga lokalt. När det gäller krabba i alla fall så tror jag att alla kommer tala om att här kan du nog få krabba.

Då kan de bara rita in på sjökortet var du ska fiska. Hummer är väl lite mer känsligt då, säger Kristian Ryberg och skrattar. Men krabba kan du nog fråga om lokalt där du bor. Eller om du åker på semester, hör med de lokala fiskarna om de har några tips för att fiska krabba.

Ristians måsten Flytoverall – i alla fall på hösten Flytväst En bra båtshake – så att du kommer åt Sjökort Gummiband, alternativt buntband – för att binda hummerklor Bra att ha Någon form av hjul – för att avlasta om fiskelyckan är god och burarna är tunga Plotter Ekolod Av: Text Thomas Hyrén Foto Samuel Karlsson Faktaruta Så kokar du krabba/hummer 4 portioner 2 medelstora krabbor (ca 1 kg)/humrar (ca 800 g) 2 l vatten 2 dl pilsner 4 msk salt 2 sockerbitar Ett rejält knippe krondill (Ev.1-2 tsk kummin eller anis) Gör så här: Kontrollera först att skaldjuren är levande.

Böj ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten böjs hastigt om djuret lever. Skölj skaldjuren i kallt vatten före tillagning. Koka upp vatten, pilsner, salt, socker och dill samt eventuellt kummin eller anis. Lägg i en hummer eller krabba i taget med huvudet före i den kokande lagen.

Låt grytan koka upp innan du lägger i nästa. Koka sedan under lock i 20 minuter. Låt skaldjuren kallna i spadet, kyl så fort som möjligt. Obs! Använd alltid en hålslev, tång eller plasthandskar när du hanterar de kokta skaldjuren, eftersom kokta skaldjur är extremt känsliga för bakterier. Servera till: Rostat bröd, citron.

Stark krabbsås 2 dl lätt crème fraiche 2 dl majonnäs ½ dl chilisås 1 krm sambal oelek 1 tsk färsk riven ingefära 1 tsk honung Gör så här: Rör ihop alla ingredienser en stund innan servering. Låt stå och gotta till sig i kylen i 30 minuter. Aioli 2,5 dl majonnäs 2 vitlöksklyftor Salt & peppar ½ g saffran Gör så här: Blanda den pressade vitlöken med salt, peppar och saffran.

Är det gratis att fiska i havet?

Även om fiske inte ingår i allemansrätten får du fiska fritt med spö och vissa andra handredskap längs kusterna och i våra fem största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. För fiske i andra vatten krävs fiskekort eller annat tillstånd.

Havs- och vattenmyndigheten är den myndighet som ansvarar för frågor om fiske, och som tillhandahåller information om regler för fisket: Lagstiftning som rör fritidsfiske Du kan tillfälligt lägga till vid eller använda en brygga som ligger utanför en tomt. Om den som äger bryggan själv behöver använda bryggan måste du självklart flytta på dig.

Att tälta enstaka dygn ingår i allemansrätten, men tältning i flera dygn eller tältning i grupp med flera tält kräver lov från markägaren. Att tänka på:

Ta alltid reda på vad som gäller där du vill fiska. Ta med skräpet hem, även linor och krokar. Stör inte växt- och djurliv. Håll avstånd till boningshus, allemansrätten gäller inte inom hemfridszon. Allemansrätten gäller inte på åkermark eller annan mark som kan ta skada, exempelvis planteringar. Färdas du på vatten, visa hänsyn genom att inte störa omgivningen med onödigt buller eller höga svallvågor. Iläggning av båt med dragbil eller trailer ingår inte i allemansrätten, för det krävs markägarens tillstånd. Att köra med motordrivet fordon på is omfattas inte av allemansrätten. I skyddade områden finns särskilda föreskrifter kolla alltid upp vad som gäller för det område som du tänkt besöka.

Får man slänga fiskrens i havet?

Westrin: Släng inte fiskrens i vattnet När Får Man Fiska Hummer Tänk på var du slänger ditt fiskrens. Foto: Magnus Ström I en radiointervju för P4 Norrbotten, med anledning av ett illaluktande fynd vid Råneälven, påpekade Gunnar Westrin vikten av att inte slänga fiskrens i vattendraget. – Kasta inte inälvorna i vattnet för det kan lätt sprida olika fisksjukdomar, uppmanar Gunnar Westrin i en intervju för P4 Norrbotten.

Gunnar ser hellre att fiskrenset, som blir över när du ska tillaga din fisk, grävs ner än att det slängs tillbaka i vattendraget. Ett alternativet kan också vara att slänga det på elden för att bli av med det. –Det finns två etiska förespeglingar i svenskt sportfiske som jag tycker folk är ganska dåliga på och det är att rensa fisk och var man ska skita någonstans.

Vi skulle behöva gå en kurs på bägge delarna, avslutar Gunnar. Anledningen till intervjun var ett illaluktande fynd vid Råneälven som förmodligen var torskrester från när nära Råneå. Nedan kan du lyssna på hela radiointervjun med Gunnar. Anders Holm Publicerad: 22 October 2015 Av: Anders Holm : Westrin: Släng inte fiskrens i vattnet

You might be interested:  Varför Luktar Man Fisk I Underlivet?

Hur mycket kostar första hummern?

Västsverige Det var två humrar på totalt 1,1 kilo i den utlottade lådan som det budades om på Göteborgs Fiskauktion under tisdagsmorgonen. Det vinnande budet tog företaget Sweden Seafood hem – på hissnande 77 000 kronor. Förra året såldes premiärhummern för 34 000 kronor.

Hur länge klarar sig en hummer på land?

Humrar skall givetvis hållas kallt, förklarar insändarskribenten. Bild: Lasse Edwartz Fria ord Sjömatsfrämjandet förklarar i en replik hur hanteringen av hummer fungerar. Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren.

 • Vill du skriva en egen insändare mejla till: Uppdaterad för 3 år sedan 04:59 – 25 apr, 2020 Replik 17/4 Illa berörd av fiskbilen Hej Kalle Konsument! Tråkigt att du känner dig illa berörd av hanteringen av humrarna.
 • Vi vill därför informera dig om hur hantering av levande humrar bör gå till.
 • Humrar klarar sig levande uppe på land runt fyra till fem dagar, ibland längre.

Det beror på hur de hanteras. Deras gälar sitter innanför ryggskölden. Så länge gälarna är fuktiga kan de ta upp syre från luften. Torkar de ut dör de alltså snabbare. Humrar skall givetvis hållas kallt. Däremot bör levande hummer inte ligga på is då det blir för kallt för dem och kortar livslängden.

 • Det är enligt lag inte tillåtet att sälja död, rå hummer.
 • Gummiband sätts på klorna då humrarna förvaras tillsammans inför försäljning.
 • Anledningen är att de är revirtänkande och aggressiva mot andra humrar.
 • De kan till och med äta upp varandra.
 • Gummibanden är alltså till för att skydda dem mot varandra.

Gummibanden tas av innan hummern kokas. Levande, okokt hummer skall säljas just levande. Det är enligt lag inte tillåtet att sälja död, rå hummer. Anledningen är att det är svårt att se kvalitetsförsämringar på död hummer. Samma sak gäller insjökräftor. Däremot får havskräftor och räkor säljas döda/råa.

Var trivs hummern bäst?

Välj plats med omsorg – Hummern lever på ungefär 10 till 30 meters djup och trivs bäst på stenig botten. Den håller sig gärna nära grynnor av avsatser. Ett bra djup för fiskelycka brukar vara 10-20 meter, men vädret spelar också in. Något som kan vara värt att tänka på är att inte placera tinorna för tätt. Är det inte tillräckligt mellan rum är det lätt hänt att linor och kulor trasslar ihop sig.

Hur man skalar en hummer?

Så delar du hummern rätt – Att få en hel hummer serverad framför sig får det att vattnas i munnen men en del blir osäkra på hur man ska gå till väga för att få i sig det läckra köttet. Så här :

Ta bort benen med klorna från kroppen. Tryck ned kniven mitt i huvudet och klyv hummern ned mot stjärten. Vänd sedan på den och klyv upp mot huvudet. Rensa bort magen och den svarta strängen. Bryt upp klon, det går lättare om man först gör en spricka i skalet med kniven, och ta försiktigt ut det delikata kloköttet. Glöm inte den lilla klodelen som också innehåller mycket kött. Glöm heller inte köttet som sitter i benen. Bryt eller klipp upp benen för att komma åt det. Tips för att få ut köttet ur stjärten: vrid bort stjärtfenan så att det blir en öppning och tryck sedan ut köttet med fingret så att det kommer ut i andra änden. Njut av det saftiga köttet i vilken ordning du vill.

Kan humrar dö naturligt?

När Får Man Fiska Hummer Erik Kohlström från Naturmorgon i P1 P4 Morgon Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 07.37 Humrar i princip odödliga, i alla fall av ålder. Detta berättade Erik Kohlström från programmet Naturmorgon i P1 för P4 Morgon. Om de inte blir fångade och kokta eller får en hemsk sjukdom (för de kan bli sjuka) kan de fortsätta leva hur länge som helst.

Hur länge skall en hummertina ligga i vattnet?

En miljon svenskar är fritidsfiskare. Praktiskt Båtägande har träffat en av dem – Kristian Ryberg – för att få lite tips om krabbfiske. Tips som även fungerar i jakten på havets svarta guld – hummer. Till vardags arbetar Kristian Ryberg på ett företag som specialiserat sig på bredbandslösningar och satellitkommunikation för sjöfartsnäringen.

 • Stora delar av fritiden ägnar han också åt maritim verksamhet, dock med en helt annan inriktning.
 • Jag gillar alla typer av fiske.
 • Nu senast var jag på Käringön över påsk och fiskade havsöring.
 • Annars är det mycket havsfiske.
 • Vi är ett gäng som brukar åka upp till Norge varje sommar, det blir tionde året i år.

Vi brukar åka till Lyngen som ligger strax nordost om Tromsö i Nordnorge. Det är en otroligt lång bilresa, drygt 220 mil härifrån, men det är det värt, för det är fantastiskt fiske och fantastisk natur, berättar Kristian. Och som om inte det vore nog: – I maj, samma helg varje år, brukar vi åka upp till Tydal i Norge för att pimpla röding.

Peppar, peppar men jag hoppas att isen klarar sig i år också. Vi brukar hyra en spartansk stuga med fantastisk utsikt mot Sylarna. Och på sommaren blir det mycket makrillfiske här hemma. Hemma är sedan drygt fem år ett radhus på Hönö i Göteborgs norra skärgård. En perfekt bas för en hängiven fritidsfiskare av Kristian Rybergs kaliber.

Ett stenkast från havet och med båtplatsen ett par minuter bort är det lätt att förstå att den utflyttade västgöten trivs som – för att vara lite göteborgsk – fisken i vattnet. Ungefär i samma veva som Kristian bosatte sig på Hönö väcktes även hans intresse för att fiska hummer.

 • Den årliga hummerpremiären är en västkustföreteelse så omgiven av ritualer och traditioner att den närmast kan jämföras med älgjakten i övriga delar av landet.
 • Eftersom det inte är så mycket som skiljer, vare sig när det gäller grundprincip eller redskap, låg även krabbfiske nära till hands.
 • Numera fiskar Kristian krabba regelbundet under sommarhalvåret.

För att under hösten, tillsammans med tre lika inbitna kamrater, flytta fokus till hummerfisket. Vad säger lagen Enligt den gällande lagstiftningen får du som fritidsfiskare lov att fiska krabba med max sex krabbtinor. Varje bur ska vara utrustad med en flyktöppning på 75 millimeter.

 • Är det säsong för hummer – mellan den första måndagen efter den 20 september och Valborg – är det tillåtet att använda 14 hummertinor, som ska vara utrustade med två flyktöppningar på minst 54 millimeter.
 • Det finns tinor av flera fabrikat på marknaden som är försedda med kombinationsflyktöppningar så att de går att använda både till krabb- och hummerfiske.

Men vad ska man tänka på om man vill köpa tinor? – Jag tycker att om man bara ska prova på att fiska så kan man börja med att köpa de lite enklare tinorna som finns på bland annat Biltema och Jula, de kostar inte så många kronor, säger Kristian Ryberg.

 • Prislappen på en enklare hummertina landar på 170-180 kronor.
 • Och, som sagt, är du osäker på hur flitigt de kommer att användas duger de gott.
 • Men enligt Kristian Rybergs erfarenhet kan det löna sig att gå upp ett snäpp i kvalitet och pris – cirka 500-700 kronor – om du tror att det kan finnas en risk att du blir biten.

– Köper du en billig tina så väger den bara några få kilo, medan de tinor jag fiskar med i dag väger cirka tio kilo. Och det är klart, får du mycket krabba blir det tungt att dra upp, säger Kristian med ett leende. Om tinan väger för lätt finns det en risk att den flyttar sig om det blåser upp och går lite grov sjö. Trivs på grund Gemensamt för både krabba och hummer är att de lever på klipp- och stenbotten i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Krabban kan bli upp till 30 centimeter bred över skalet och väga cirka fem kilo. Vanligast är en skalbredd på 15-20 centimeter.

 • Även hummer kan väga uppemot fem kilo med en största längd på cirka 50 centimeter.
 • Oftast ligger vikten på ett halvt till ett kilo.
 • Både krabba och hummer trivs på, eller i närheten av, grund.
 • Ristian Rybergs viktigaste råd är därför att studera sjökortet noga innan man ger sig ut de första gångerna.
 • Ta en grundtopp som du ser på sjökortet och så lägger du dig i utkanten av den.

Se också till att lägga dina tinor på lite olika djup, du får prova dig fram lite. Allra helst ska du placera tinan i nederkanten av toppen. Det är inte ovanligt med krabba som bifångst i samband med hummerfisket, konstaterar Kristian Ryberg. Tillgången på krabba, vars värsta naturliga fiende är torsken, har ökat rejält på senare år i takt med att förekomsten av torsk har minskat.

 1. Till varje tina behövs även en lina och en så kallad garnblåsa eller boj.
 2. Alla bojar ska enligt lagen vara märkta med namn och adress samt om ägaren är fritids- eller yrkesfiskare.
 3. Veckorna kring hummerpremiären i slutet av september och början av oktober när det är gott om redskap i sjön kan det vara en god idé att vara lite kreativ för att lättare hitta sina egna redskap.

Särskilt om du fiskar i populära farvatten, där det med lätthet kan gå tretton garnblåsor på dussinet. – Ett tips är att göra som vi gjort. Vi har tagit vanliga pet-flaskor som vi sprejat med fluorescerande färg som vi sedan knutit ihop med våra garnblåsor.

 • Annars kan man se att folk tar allt från femliters dunkar till flaggor för att sticka ut.
 • Finns det sjökortsplotter ombord är det ett perfekt hjälpmedel att använda för att markera ut platserna för sina tinor med så kallade waypoints.
 • Dock höjer Kristian Ryberg ett varnande finger.
 • Se till att överväga orsak och verkan när du märker ut dina redskap, påpekar han.
You might be interested:  Vilken Fisk Är Vanligast Vid Inläggning?

– Du ska se till att ha rätt storlek på garnblåsan. Den ska varken vara för stor eller för liten. Nu fiskar du ju krabba mest på sommaren och då är det lugnare, men på hösten när det är hummerfiske och det ofta blåser 10-15 m/s och går vågor på 1,5-2,0 meter, då kan en för stor garnblåsa lyfta tinan om du har en lättare modell av krabb- eller hummertina och en för stor garnblåsa.

Har du otur kan blåsan och sjögången skjuta iväg tinan till ett djupare område. Om du då inte har tillräckligt lång lina så är din tina förlorad. Flyt- eller sjunklina I handeln finns det ofta färdiga set med lina, flöte och garnblåsa. I regel är halva linan av en typ som flyter medan andra halvan sjunker.

Som nybörjare gjorde Kristian Ryberg misstaget att enbart använda flytlina. – Säg att du har 30 meter lina på din tina och så lägger du den på tio meters djup. Då vill du inte ha 20 meter lina som flyter omkring, eftersom det då finns en risk att någon kör över och kapar linan, och så förlorar du din bur, säger han och skrattar.

 1. Det kan även orsaka problem om någon får in linan i propellern och tappar styrförmågan.
 2. Det är speciellt farligt när det blåser mycket och man kan börja driva mot grundet.
 3. Numera använder Kristian och hans hummerfiskande vänner enbart sjunklina på sina redskap.
 4. Eftersom de nästan uteslutande fiskar på djup mellan 12 och 25 meter har de gjort det enkelt för sig genom att förse varje tina med 30 meter lina.

– En detalj att tänka på är att sätta en liten träbit, en bit läkt eller liknande eller ett vanligt flöte, fem till åtta meter från själva tinan som du knyter in med lite björntråd. Eftersom linan sjunker finns det annars en risk att den kan sno in sig i tinan och kanske täpper till ingångarna eller i värsta fall fastnar i bottnen.

 1. Över huvud taget konstaterar Kristian Ryberg att, precis som i all annan form av fiske, det handlar mycket om erfarenhet och rutin.
 2. Men medan det ofta går att få tips och hjälp när det gäller andra former av fiske så är just hummerfisket omgärdat med mycket hysch-hysch och hemlighetsmakeri.
 3. Det är ju så att de gamla veteranerna får våldsamt mycket mer hummer än vad en annan får.

Vi ser ju, jag och mina tre kompisar, att vi blir bättre på allting för varje år som går. Det är små detaljer hela tiden. Ibland, om än sällan, får vi någon fiskargubbe att dela med sig av någon liten grej: “Tänk på det här eller tänk på det där.” Men det handlar väldigt mycket om erfarenhet. Saltad makrill som agn När det gäller att agna sina burar för bästa fångst har Kristian Ryberg testat sig fram. Både krabba och hummer är asätare. Första säsongen köpte han rens från den lokala fiskhandlaren. Runt omkring konstaterade han att många väljer att agna sina tinor med laxhuvuden medan andra blandar lax och makrill.

 1. Själv har han övergått till att uteslutande agna med makrill, som han fiskar under sommaren och saltar in själv med grovsalt.
 2. Saltad makrill är det som merparten fiskar med.
 3. Se bara till att salta in den ordentligt, annars luktar den jävel efter ett tag, säger han och skrattar.
 4. För ändamålet brukar han använda en bunke eller hink med lock som går att försluta.

– Börja med att lägga mycket grovsalt i botten på kärlet. Lägg sedan ett lager med fisk som du först har rensat ordenligt innan du lägger ett rikligt lager med salt ovanpå. Och sedan kan du fortsätta att fylla på efter hand. Det luktar nästan ingenting och makrillen håller sig otroligt väl.

Egentligen, erkänner Kristian Ryberg, har han inget som helst belägg för sin teori när det gäller agn. Men han har en bestämd känsla av att krabbor inte är lika nogräknade och att hummern vid en ren jämförelse är mer kräsen. – De gubbarna här ute som hållit på och fiskat hummer i hela sitt liv kanske garvar ihjäl sig när de läser det här.

Men det är alla fall den känslan vi fått när vi har fiskat, att det är så, säger han och flinar. Påverkas fiskelyckan av väder, vind och strömförhållanden? – Ja, det ska vara lite rörelse i vattnet. Jag tror att är det helt stilla, då står de bara, det får gärna vara lite rörelse i vattnet.

Det kanske inte behöver vara storm eller kraftig kuling, men lite rörelse i vattnet. Då inbillar jag mig att du har bättre möjligheter att lyckas, för om det är för bra väder känns det bara som om de står och tjurar. Hur länge kan en tina ligga i innan den måste vittjas? – När det är hummersäsong tror jag att de flesta – om de kan – vittjar varannan dag.

Men när det strulat med jobb eller om det varit riktigt dåligt väder har vi haft i grejerna i en vecka och det har gått bra också. Det är klart att det är bättre om man kan göra det inom en vecka, men de överlever ju. Fast har det varit över 20 krabbor i en bur så kan det vara någon som inte är riktigt lika pigg.

 • Hummergrund är lika väl bevarade hemligheter som svampställen.
 • Man ska inte förvänta sig att alla delar med sig.
 • Däremot upplever Kristian Ryberg att inställningen till krabbfisket, mycket tack vare att tillgången är så god, är betydligt mer avslappnad.
 • Fråga lokalt.
 • När det gäller krabba i alla fall så tror jag att alla kommer tala om att här kan du nog få krabba.

Då kan de bara rita in på sjökortet var du ska fiska. Hummer är väl lite mer känsligt då, säger Kristian Ryberg och skrattar. Men krabba kan du nog fråga om lokalt där du bor. Eller om du åker på semester, hör med de lokala fiskarna om de har några tips för att fiska krabba.

Kristians måsten Flytoverall – i alla fall på hösten Flytväst En bra båtshake – så att du kommer åt Sjökort Gummiband, alternativt buntband – för att binda hummerklor Bra att ha Någon form av hjul – för att avlasta om fiskelyckan är god och burarna är tunga Plotter Ekolod Av: Text Thomas Hyrén Foto Samuel Karlsson Faktaruta Så kokar du krabba/hummer 4 portioner 2 medelstora krabbor (ca 1 kg)/humrar (ca 800 g) 2 l vatten 2 dl pilsner 4 msk salt 2 sockerbitar Ett rejält knippe krondill (Ev.1-2 tsk kummin eller anis) Gör så här: Kontrollera först att skaldjuren är levande.

Böj ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten böjs hastigt om djuret lever. Skölj skaldjuren i kallt vatten före tillagning. Koka upp vatten, pilsner, salt, socker och dill samt eventuellt kummin eller anis. Lägg i en hummer eller krabba i taget med huvudet före i den kokande lagen.

Låt grytan koka upp innan du lägger i nästa. Koka sedan under lock i 20 minuter. Låt skaldjuren kallna i spadet, kyl så fort som möjligt. Obs! Använd alltid en hålslev, tång eller plasthandskar när du hanterar de kokta skaldjuren, eftersom kokta skaldjur är extremt känsliga för bakterier. Servera till: Rostat bröd, citron.

Stark krabbsås 2 dl lätt crème fraiche 2 dl majonnäs ½ dl chilisås 1 krm sambal oelek 1 tsk färsk riven ingefära 1 tsk honung Gör så här: Rör ihop alla ingredienser en stund innan servering. Låt stå och gotta till sig i kylen i 30 minuter. Aioli 2,5 dl majonnäs 2 vitlöksklyftor Salt & peppar ½ g saffran Gör så här: Blanda den pressade vitlöken med salt, peppar och saffran.

Hur länge klarar sig en hummer på land?

Humrar skall givetvis hållas kallt, förklarar insändarskribenten. Bild: Lasse Edwartz Fria ord Sjömatsfrämjandet förklarar i en replik hur hanteringen av hummer fungerar. Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren.

 • Vill du skriva en egen insändare mejla till: Uppdaterad för 3 år sedan 04:59 – 25 apr, 2020 Replik 17/4 Illa berörd av fiskbilen Hej Kalle Konsument! Tråkigt att du känner dig illa berörd av hanteringen av humrarna.
 • Vi vill därför informera dig om hur hantering av levande humrar bör gå till.
 • Humrar klarar sig levande uppe på land runt fyra till fem dagar, ibland längre.

Det beror på hur de hanteras. Deras gälar sitter innanför ryggskölden. Så länge gälarna är fuktiga kan de ta upp syre från luften. Torkar de ut dör de alltså snabbare. Humrar skall givetvis hållas kallt. Däremot bör levande hummer inte ligga på is då det blir för kallt för dem och kortar livslängden.

Det är enligt lag inte tillåtet att sälja död, rå hummer. Gummiband sätts på klorna då humrarna förvaras tillsammans inför försäljning. Anledningen är att de är revirtänkande och aggressiva mot andra humrar. De kan till och med äta upp varandra. Gummibanden är alltså till för att skydda dem mot varandra.

Gummibanden tas av innan hummern kokas. Levande, okokt hummer skall säljas just levande. Det är enligt lag inte tillåtet att sälja död, rå hummer. Anledningen är att det är svårt att se kvalitetsförsämringar på död hummer. Samma sak gäller insjökräftor. Däremot får havskräftor och räkor säljas döda/råa.

Related Post