Färsk och fryst tonfisk är en av de fiskarter som kan innehålla mer kvicksilver än andra arter. Därför bör man inte äta det så ofta när man är gravid, inte oftare än 2-3 gånger per år totalt för de arterna. Du hittar vilka de fiskarterna är på sidan om mat att undvika under rubriken Fisk.
Contents
Kan man äta tonfisk på burk som gravid?
Jod – Jod är viktigt för sköldkörteln och behövs för utvecklingen av barnets nervsystem. Salt, fisk och skaldjur samt havsalger är bra källor till jod. Eftersom det kan vara ont om jod i maten bör du använda jodberikat salt. Du kan läsa på förpackningen om saltet är berikat med jod.
- Det är viktigt att inte överskrida det rekommenderade övre dagsintaget av jod, men det kan nästan endast ske om du äter stora mängder av vissa havsalger.
- Läs på paketet om du äter alger.
- Livsmedelsverket råder gravida och ammande att vara försiktiga med havsalgprodukter under graviditet och amning.
- Överskrid inte den rekommenderade maximala dagsdosen på 250 mikrogram från kosttillskott.
Ät fisk och skaldjur från stora hav Fisk innehåller många nyttigheter som jod, selen, D-vitamin och omega-3-fett, som är extra viktigt under graviditeten. I princip alla fiskar som finns fabriksförpackade i affärernas frysdiskar går bra att äta under graviditeten.
Kan man äta tonfisk på burk?
Mätningar av kvicksilver som Livsmedelsverket gjort visade på högre halter av kvicksilver i färsk/fryst tonfisk än i konserverad tonfisk. Därför har Livsmedelsverket bedömt att konserverad tonfisk går bra att äta.
Vilken tonfisk är ok att äta?
Fiskguiden 2017: Stor osäkerhet kring tonfisken som säljs i Sverige – Världsnaturfonden WWF Det råder stor osäkerhet i tonfiskhyllan ute i Sverige och en majoritet av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgifter om ursprung eller art. Det visas i en rapport som presenteras i anslutning till lanseringen av Världsnaturfonden WWFs Fiskguide 2017. – Det är problematiskt att vi fortfarande har stora aktörer som säljer fisk från hotade bestånd eller som fiskats på ett skadligt sätt och hänvisar till att det efterfrågas av konsumenterna. Det är att skjuta ifrån sig ansvaret, säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden på Världsnaturfonden WWF.
Mer än tre fjärdedelar av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgift om vilken art det är samt var och hur den är fiskad. Det innebär att det är svårt för konsumenter att avgöra om den fisk de köper är hållbart fiskad. Inte heller i hyllorna med tonfiskburkar kan man vara säker på att man gör ett hållbart val.
För att vara säker på att man väljer tonfisk som inte utarmar haven kan man välja MSC-certifierad tonfisk som WWF listar som grön i Fiskguiden 2017. – Det är ofta omöjligt att veta vad det är för sorts tonfisk man köper i butiken, än mindre lita på att den som serveras på restaurang har fiskats på hållbara bestånd.
Om de som säljer tonfisken inte kan uppge varifrån den kommer, vilken art det är och hur den fiskats, kan det vara så att man äter en tonfisk som är starkt hotad, säger Inger Melander. I många fall uppger företag som säljer burktonfisk att tonfisken skulle ha fiskats utan att delfiner och andra arter har kommit till skada.
Det menar Inger Melander är att vilseleda konsumenterna. – Det är enbart en bråkdel av den tonfisk som finns på marknaden som fiskats med skonsamma fiskeredskap. Jag skulle vilja se att företagen är mer transparenta och faktiskt redovisar vilka fiskeredskap som tonfisken fiskats med.
I årets fiskguide presenteras en rad andra uppdateringar. En nyhet är att den garnfångade torsken i östra Östersjön hamnar på rött i guiden, från att förra året ha legat på gult ljus. Det beror på att beståndet är i sämre skick, fiskeredskapet hotar andra arter och att skötseln och kontrollen av fisket i området är för dålig.
Det finns inget torskfiske i Östersjön som hamnar på grönt ljus i fiskguiden. Fem nya arter som letat sig in på den svenska fiskmarknaden och nu lyfts in i fiskguiden är havsabborre, röd snapper, guldbrax/guldsparid, clarias och grönmussla. Fiskguiden listar cirka 65 arter varav tre fjärdedelar av dem går att hitta som långsiktigt hållbara val, det vill säga på grönt ljus i årets guide.
I samband med årets lansering av Fiskguiden presenteras rapporten “Svensk konsumtion av sjömat – en växande mångfald” som är utförd av RISE, Research Institutes of Sweden, på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Rapporten är den första större kartläggningen av svensk sjömatskonsumtion som tittar på vad för fisk och skaldjur som svenskarna äter, hur mycket och dess ursprung.
I rapporten framgår det att lax, torsk och sill fortfarande är våra vanligaste matfiskar, men också att fler exotiska arter introducerats till de svenska konsumenterna. Vidare visar rapporten att svenskarnas konsumtion av sjömat stiger och att vi numera äter i snitt 11 kilo fisk och skaldjur per person och år, vilket motsvarar 25 kilo hel fisk.
Drygt 75 procent av den sjömat som vi äter i Sverige är importerad. FAKTA: Tonfisken är en del av familjen makrillfiskar. De arter som man oftast finner på restaurang och i butik i Sverige är skipjack/bonit (Katsuwonus pelamis), albacore/vit tonfisk (Thunnus alalunga), gulfenad tonfisk (Thunnus albacares), tonggol (Thunnus tonggol) och blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus).
Tonfisk finns i Atlanten, Medelhavet, Indiska oceanen och Stilla Havet där de fångas med ringnot, garn, långlina, spö eller handlina. Inom fisket är det vanligt med bifångst av exempelvis sjöfågel, hajar, rockor, havssköldpaddor och delfiner, samt unga tonfiskar som ännu inte hunnit föröka sig.
Trots att många av tonfiskbestånden minskat kraftigt de senaste årtiondena, fortsätter ett intensifierat, industriellt överfiske. Det förekommer dessutom både illegalt fiske och otillåtna metoder inom fisket. Enligt FAO (FN:s fackorgan för jordbruk, skog och fiske) är flertalet av tonfiskbestånden endera fullt nyttjade eller överfiskade.
Tonfisk är en så kallad toppredator, vilket betyder att de är högst upp i näringskedjan och därför påverkar deras status även läget för många andra arter i haven. WWF rekommenderar MSC-märkt tonfisk som bästa val och den får grönt ljus i Fiskguiden. BAKGRUND: Fiskguiden ges nu ut för elfte gången sedan starten 2002.
- Vad är det som avgör om fisken får grönt, gult eller rött ljus? WWF bedömer de vildfångade arterna efter tre kriterier:
- – hur bestånden mår
- – fiskets effekter på ekosystemet
– om kontrollen och förvaltningen är hållbar För odlade arter bedöms även fodrets ursprung och odlingens påverkan på omgivande miljö. I botten för Fiskguidens bedömningar ligger bland annat rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet, ICES, artstatus enligt Artdatabanken och Internationella naturvårdsunionen, IUCN.
- Ladda ner rapporten
- Pressbilder finns i WWFs pressrum:
- Kontaktinformation:
- Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad, ansvarig för fiskguiden på WWF, tel: 08-546 57 539
- Madeleine van der Veer, Pr & Policy Manager på WWF, tel: 070-292 44 12
: Fiskguiden 2017: Stor osäkerhet kring tonfisken som säljs i Sverige – Världsnaturfonden WWF
Vilken fisk får man inte äta gravid?
Vad ska man inte äta när man är gravid – Semper Barnmat Men vilken mat bör man undvika under graviditeten?
Ät inte rått kött eller rå fisk. Sushi går bra om den är nygjord och lagad med färsk lax. Salami och parmaskinka går bra att äta om du fryser in tre dygn innan du äter. Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte opastöriserad ost. Ät inte heller så kallad kittost eller mögelost som till exempel; brieost, gorgonzola och chevré. Vanlig hårdost och fetaost går däremot bra. Fisk är jättenyttigt, speciellt för dig som är gravid (omega 3). All tillagad och odlad fisk, räkor och musslor går bra att äta men undvik att regelbundet äta fisk som kan innehålla kvicksilver t.ex. aborre, gädda, gös och tonfisk. Lax är jättenyttigt men se upp med gravad eller varmrökt lax i vakuumförpackning. Som regel bör det vara mer än hälften av tiden kvar mellan förpackning och bäst före datum. Om du ska äta sushi, se till att den är nygjord. Undvik att äta lever och fiskleverolja eftersom de innehåller rikligt med A vitamin – som i höga doser kan vara skadligt för ditt ditt barn. Leverpastej går däremot bra att äta.
För en fullständig och uppdaterad lista över vad du bör och inte bör äta när du är gravid – läs mer hos : Vad ska man inte äta när man är gravid – Semper Barnmat
Varför får man inte äta tonfisk gravid?
Färsk och fryst tonfisk är en av de fiskarter som kan innehålla mer kvicksilver än andra arter. Därför bör man inte äta det så ofta när man är gravid, inte oftare än 2-3 gånger per år totalt för de arterna. Du hittar vilka de fiskarterna är på sidan om mat att undvika under rubriken Fisk.
Kan man äta kanelbullar när man gravid?
Finns det verkligen “cravings”? – – Nej, inte vetenskapligt. Däremot upplever en del att de är särskilt sugna på en del grejer. Det finns teorier som säger att när man är gravid är man extra uppmärksam på sin kropp och är man väldigt sugen på kanelbullar så kopplar man det till graviditeten.
Kan man äta torsk när man är gravid?
Här är exempel på arter som du kan äta hur mycket som helst av: torsk, sej, kolja, sill, odlad lax, rödspätta, flundra, bergtunga, rödtunga, räkor, havskräftor, kummel, uer, makrill, vitling, lubb, långa, fjärsing (det finns fler arter på slv.se) Livsmedelsverket säger: Vill du leva hälsosamt?
Är tonfisk på burk tonfisk?
Tonfisk – Tonfisk på burk är prisvärd och näringsrik kost som har blivit en populär ingrediens i sallader och på hälsosamma tallrikar. Men tyvärr förekommer både rovfiskad tonfisk och tonfisk som innehåller oönskade ämnen. För att få bukt på problemen har man infört en rad certifieringar och märkningar som säkerställer att fisket sker på ett tryggt och hållbart sätt.
- Det är därför vi nu stolt lanserar vår alldeles egen tonfisk på burk i vatten och i solrosolja som klarar våra CSR- och kvalitetskrav samt är MSC-märkt och därmed grönlistad av WWF.
- Här kan du spåra vart just din köpta tonfisk kommer ifrån.
- Vår leverantör Pacifical ägs till hälften av 8 nationers regeringar som tillsammans bildar Parties to the Nauru Agreement, PNA, där länder som Papa Guinea, Nauru, Kiribati och Salomon Islands bland annat ingår.
Dessa länder ligger på västra sidan av mellersta Stilla Havet och är cirka 40 % större än Europa till ytan. Tonfiskfångsten inom detta område är runt 1,1 miljoner ton om året och står för 25 % av den globala tonfiskfångsten i världen. Initiativet till att bilda PNA togs av ledarna för respektive land med syftet att främja ett hållbart fiske, skapa jobb och möjligheter för lokalbefolkningen, få rättvis andel av den ekonomiska avkastningen, bygga ett starkare samarbete med näringslivet och den privata sektorn samt bygga trygga relationer med återförsäljare och konsumenter i slutmarknaderna. Vår tonfisk är fångad i havet runt Papa Guinea och klassas som ett måttligt utnyttjat hav för tonfiskfångst (gäller alla PNA-hav). Det innebär att att det inte pågår överfiske och därför är tonfisken i detta hav inte listad som ett hot eller som en hotad art.
- Därför är havet runt PNA-länderna den viktigaste källan för den globala tonfiskråvaran.
- Över 80 % av all tonfisk på burk görs av en tonfiskart som heter Skipjack.
- Vår Garant tonfisk är inte ett undantag.
- Öttet har en något mörkare färg, lite mörkrosa, och har en relativt mjuk textur och en mer fiskliknande smak än andra större tonfiskar.
Skipjack fiskas med en medelvikt på runt 10 kg trots att den kan väga upp emot 35 kg. Detta för att den mindre storleken inte simmar med delfiner och anses därför vara “delfinsäker”. Vår tonfisk fångas med selektiv ringnot, vilket betyder att man inte använder något verktyg som kan locka till sig andra oönskade arter och det minskar bifångsten avsevärt.
FAD, Fish Aggregating Device, är ett välkänd benämning inom tonfiskfångst. Det är ett konstgjort objekt som används för att locka till sig fisk. De består vanligtvis av bojar eller flottörer bundna till havsbotten med betongblock. Dessa drar inte bara till sig Skipjack, utan även bifångst av många andra fiskarter i samma storlek, bland annat unga tonfiskarter som ännu inte hunnit föröka sig.
Detta bidrar till att de unga arterna får svårare att återhämta sig eftersom dom inte hinner föröka sig. Att fiska med selektiv ringnot som vi gör innebär att vi inte utövar FAD-fiske. Hur vet man att vår tonfisk är fångad på ett hållbart sätt? Det faktum att vår tonfisk är MSC-certifierad innebär att den totala hållbarheten av fisken säkerställs av en mycket noggrann spårbarhet som övervakar tonfisken från hav till butikshyllan.
- Det säkerställer att yrkesfiskaren använder sig av hållbara fiskemetoder och fiskar på livskraftiga bestånd.
- PNA-länderna är idag en av de ledande leverantörerna inom tonfiskfångst och ligger i framkant gällande åtgärder för att bevara sin naturresurs, tonfisk.
- Bland annat satellitövervakar man alla licensierade båtar till sjöss, bevakar att all fångad tonfisk bevaras och inte kastas överbord, man har infört förbud mot målriktad valhajsfiske och utsett ett antal omlastningshamnar för båtarna där man genomför stränga kontroller.
Skulle en yrkesfiskare bli påkommen att utföra FAD-fiske blir denne avstängd i 3 månader (straffet ska utökas till 6 månader). Fler initiativ som ska införas inom kort är utbildningsprogram om hållbarhet för yrkesfiskarna och införande av e-blanketter som ska fyllas i av kaptenen till sjöss för att ge levande fångstuppgifter.
Hur ofta kan man äta tonfisk på burk?
2. Tonfisk – Tonfisk är en delikat fisk som passar lika bra i en sallad som på en macka. Men för mycket av den proteinrika och eftertraktade fisken kan ge dig farliga nivåer av kvicksilver, då just tonfick innehåller mer av ämnet än andra fiskar. Får du kvicksilverförgiftning kan du få problem med synen, hörseln och talet, sämre koordinationsförmåga och svagare muskler.
Vad är bäst tonfisk i olja eller vatten?
Undvik hotade arter –
Godkända tonfisksorter (och tonfiskkusiner) blir allt färre. Internationella naturvårdsorganisationer som WWF, (Världsnaturfonden) listar hotade och sårbara arter.
Hållbarheten för en tonfiskburk är tre år efter produktion, så numera gul- eller rödlistade tonfisksorter kan ha varit grönlistade när de fångades.
För aktuella listor gå in på www.wwf.se och sök på Fiskguide 2014.
MSC står för Marine Stewardship Council; certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter.
Dolphin safe innebär ofta att tonfisk fångas med lina. Detta garanterar dock inte delfinsäkerhet och hotar ibland andra arter. Tonfiskodlingar börjar etableras, särskilt i Japan.
Tonfisken är kusin med makrill och i många av burkarna är innehållet snarare makrill än tonfisk (se faktaruta intill). Båda har höga protein- och omegavärden. När fisken ska konserveras kokas den först hel, för att underlätta rensning, och sedan läggs den benfri i burk, antingen som filéstycken eller mindre flagor.
- Förslutna fiskburkar tryckkokas till helkonserver som kan förvaras i rumsvärme.
- Tonfisk är en utmärkt skafferivara, hållbar tre år efter packdatum.
- Men hållbarheten kunde även omfatta miljöansvar.
- Så varför finns inga MSC-märkta fabrikat? Importörer och producenter borde inse att det är ett förstklassigt försäljningsargument.
Visst kan burken då bli lite dyrare, men mindre kostbar för miljö och samvete. Miljömärkning på gång Flera importörer planerar att successivt MSC-märka sin tonfisk. Fångstplatser redovisas redan, mer eller mindre precist, på burkarna. Vi valde att smaka tonfisk i olja eftersom den generellt tycks saftigare än motsvarigheten i vatten eller saltlag.
Vilken tonfisk på burk är bäst?
Tonfisk på burk är billig och näringsrik kost som har blivit en populär träningsdiet. Men fisken kan både innehålla oönskade ämnen och vara fiskad på ett sätt som inte är hållbart, visar Testfaktas test. Bara en av burkarna får grönt ljus av Världsnaturfonden, WWF.
- Abbas tonfisk är den enda som är MSC-märkt vilket garanterar ett hållbart fiske.
- Den gulfenade tonfisken från Callipo får däremot rött ljus och bör undvikas helt enligt WWF.
- Innehållet kommer från olika fångstområden och det är framförallt zon 34 mitt i Atlanten som är extra problematiskt med överfiske och illegalt fiske.
Här vet vi också att gulfenad tonfisk plockas upp innan den hinner föröka sig, säger Inger Melander, sakkunnig på WWF. Callipos tonfisk säljs bland annat via nätbutiken Mathem. Efter att Testfakta kontaktat Mathem plockar man bort tonfisken från sin hemsida.
Övriga fabrikat i undersökningen får gult ljus. Det innebär att det råder osäkerhet kring beståndet, förvaltningen av fisket eller hur själva fiskemetoden påverkar ekosystemet. – Att bara ett märke av åtta får grönt ljus visar hur illa det ligger till. Det är viktigt att fler producenter certifierar sig och driver utvecklingen mot ett mer hållbart fiske, säger Inger Melander.
Testfaktas kemiska analys visar också att all tonfisk i testet innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A, trots att många producenter redan 2012 sa sig vara på väg att fasa ut ämnet ur sina konservburkar. Enligt Helen Knutsson, kommunikationsansvarig på Orkla Food, som gör marknadsledande Abba, har just tonfiskprodukterna dragit ut på tiden.
- Vi har varit tvungna att byta leverantör för detta segment.
- Men vi förväntar oss kunna leverera tonfiskburkar utan bisfenol A under 2016, säger hon.
- Halterna är låga i förhållande till dagens gränsvärden.
- Samtidigt är dessa omdiskuterade och ett totalförbud mot bisfenol A i livsmedelsförpackningar förväntas komma inom de närmaste åren.
Liksom mycket annan matfisk kan tonfisk innehålla tungmetallen kvicksilver. Här skiljer det skiljer en hel del mellan burkarna. Tonfisken från Coop och Callipo innehåller klart mer kvicksilver än övriga fabrikat. – De ligger lite högre än vad som brukar vara fallet med tonfisk på burk, men det är inga farligt höga halter, säger Per Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.
- Hur smakar tonfisken då? En sensorisk expertpanel fick ge omdömen kring smak, lukt, konsistens och utseende och därefter har Testfakta satt betyg på de olika delarna.
- Bäst omdömen får den dyra men ur hållbarhetssynpunkt problematiska tonfisken från Callipo.
- Hur hanterar man detta som konsument? – Tyvärr går inte alltid smak och hållbart fiske hand i hand.
Men fortsätter vi att köpa fisk enbart baserat på smak utan hänsyn till de marina ekosystemen riskerar vi en framtid utan fisk och fiske, säger Inger Melander på WWF.
Vad innehåller tonfisk på burk?
Avslutning – Tonfisk har alltså ett högt innehåll av tungmetaller som kvicksilver, metylkvicksilver och kadmium. Det betyder dock inte att du måste sluta äta tonfisk och inte någon fisk överhuvudtaget. Fisk är hälsosamt och innehåller bland annat kvalitetsprotein, selen och omega 3-fettsyror.
- Genom att helt sluta äta tonfisk utan att ersätta det med någon annan fisk så gör man sig själv en hälsomässig björntjänst (11).
- Om man äter flera burkar per vecka så kan det vara bra att ersätta det med en mindre fisk som har en lägre plats i näringskedjan.
- Makrill på burk och sardiner är bra alternativ till tonfisk och har en utöver lägre halt av kvicksilver också ett högt innehåll av de nyttiga omega 3-fettysrorna.
Om du har läst artikeln borde det däremot stå klart att det som tur är finns en del saker du kan göra för att undvika stora mängder kvicksilver och andra tungmetaller i din tonfisk. Om du inte har läst hela artikeln eller kanske behöver en liten påminnelse så kommer den korta versionen här:
Större tonfiskar innehåller mer kvicksilver än mindre tonfiskar. Välj därför tonfisk på burk framför tonfiskbiffar. Välj arterna skipjack eller yellowfin och undvik albacore samt big eye. Det kan eventuellt vara en fördel att undvika att äta tonfisk som kommer från Atlanten eller Stilla havet. Välj tonfisk på burk som är MSC-märkt.
Fisk är nyttigt och innehåller bland annat kvalitetsprotein, selen, och omega 3-fettsyror (1) Bosch AC, O’Neill B, Sigge GO, Kerwath SE, Hoffman LC. Mercury accumulation in Yellowfin tuna (Thunnus albacares) with regards to muscle type, muscle position and fish size. Food Chem.2016 Jan 1;190:351-6. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.05.109. (2) Afonso C, Costa S, Cardoso C, Oliveira R, Lourenço HM, Viula A, Batista I, Coelho I, Nunes ML. Benefits and risks associated with consumption of raw, cooked, and canned tuna (Thunnus spp.) based on the bioaccessibility of selenium and methylmercury. Environ Res.2015 Nov;143(Pt B):130-7. doi: 10.1016/j.envres.2015.04.019. (3) Abolghait SK, Garbaj AM. Determination of cadmium, lead and mercury residual levels in meat of canned light tuna (Katsuwonus pelamis and Thunnus albacares) and fresh little tunny (Euthynnus alletteratus) in Libya. Open Vet J.2015;5(2):130-7. (4) Chen CY, Lai CC, Chen KS, Hsu CC, Hung CC, Chen MH. Total and organic mercury concentrations in the muscles of Pacific albacore (Thunnus alalunga) and bigeye tuna (Thunnus obesus). Mar Pollut Bull.2014 Aug 30;85(2):606-12. doi: 10.1016/j.marpolbul.2014.01.039. (5) Bosch AC, O’Neill B, Sigge GO, Kerwath SE, Hoffman LC. Heavy metals in marine fish meat and consumer health: a review. J Sci Food Agric.2016 Jan 15;96(1):32-48. doi: 10.1002/jsfa.7360. (6) Dabeka RW, Mckenzie AD, Forsyth DS. Total mercury in canned tuna sold in Canada in 2006. Food Addit Contam Part B Surveill.2014;7(2):110-4. doi: 10.1080/19393210.2013.856036. (7) Chen MH, Teng PY, Chen CY, Hsu CC. Organic and total mercury levels in bigeye tuna, Thunnus obesus, harvested by Taiwanese fishing vessels in the Atlantic and Indian Oceans. Food Addit Contam Part B Surveill.2011;4(1):15-21. doi: 10.1080/19393210.2010.535908. (8) Drevnick PE, Lamborg CH, Horgan MJ. Increase in mercury in Pacific yellowfin tuna. Environ Toxicol Chem.2015 Apr;34(4):931-4. doi: 10.1002/etc.2883. (9) Stine Müller. Test: Kemi i tun på dåse. Forbrugerrådet Tænk. August 2016. (10) Araújo CV, Cedeño-Macias LA. Heavy metals in yellowfin tuna (Thunnus albacares) and common dolphinfish (Coryphaena hippurus) landed on the Ecuadorian coast. Sci Total Environ.2016 Jan 15;541:149-54. doi: 10.1016/j.scitotenv.2015.09.090. (11) McGuire J, Kaplan J, Lapolla J, Kleiner R. The 2014 FDA assessment of commercial fish: practical considerations for improved dietary guidance. Nutr J.2016 Jul 13;15(1):66. doi: 10.1186/s12937-016-0182-9. (12) Okyere H, Voegborlo RB, Agorku SE. Human exposure to mercury, lead and cadmium through consumption of canned mackerel, tuna, pilchard and sardine. Food Chem.2015 Jul 15;179:331-5. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.01.038
Äter du mycket tonfisk? Såhär undviker du tungmetaller
Vad är tonfisk på burk?
Tonfisken är från arten Skipjack och passar bra att ha i sallader eller bara att äta den som den är. Tonfisk på burk gör det enkelt att tillaga flertalet enkla recept, som bland annat bakad potatis med tonfiskröra, pasta med tonfisksås eller tonfisksallad.
Får man äta falukorv när man är gravid?
Om korven är varmrökt som till exempel falukorv, grillkorv, prinskorv så går det bra att äta som gravid. Det samma gäller julkorv. Vad gäller kallrökt korv som till exempel ystadkorv med flera så bör du frysa den i 3 dygn innan du äter den. Efter det kan du äta den under hela hållbarhetstiden.
Hur mycket tonfisk på burk kan man äta?
Typen av tonfisk har betydelse – Vilken art tonfisken tillhör har också betydelse för innehållet av kvicksilver och andra tungmetaller. Även om halten av tungmetaller i tonfisk varierar mycket så är det några arter som generellt sätt har höga nivåer, vilket bl.a.
Beror på deras föda, livslängd och storlek.2014 kom det ut en undersökning som baserades på 936 prover av tonfisk på burk på den kanadensiska marknaden. Här visade den vita alabcore tonfisken ha den högsta halten av kvicksilver medan yellowfin hade den lägsta. Det genomsnittliga innehållet av kvicksilver var 0.352 mg/kg i en albacore-tonfisk, 0,132 mg/kg i skipjack och 0,055 mg/kg.
Med andra ord innehöll albacore i genomsnitt över 5 gånger så mycket kvicksilver som yellowfin (6). Det finns flera andra undersökningar med färre antal prover, men trots en rätt stor variation i värdena så ligger albacore generellt sätt högst. Detta medan yellowfin ligger i den lägre änden när det gäller innehåll av kvicksilver och andra tungmetaller (5).
- Det är också värt att nämna att köttet från albacore tonfisk är ljust och ofta blir sålt som en lyxprodukt.
- Så det att ljust tonfiskkött innehåller mindre kvicksilver ska alltså förstås som att ljusare muskelkött i den samma tonfisk har en mindre bioackumulation än det mörka köttet – och inte att tonfisk med ljusare kött innehåller mindre tungmetaller.
Så trots att den vita albacore har kött av en smakmässig hög kvalitet så bör man alltså inte äta denna typ av tonfisk, om man vill undvika kvicksilver. En annan tonfiskart som ofta används till konserver är big eye och Chen et al. har nyss jämfört innehållet av kvicksilver i albacore och big eye.
- Här hittade man faktiskt att köttet från big eye tonfisk hade ett högre innehåll av kvicksilver än kött från albacore.
- Det förklaras med att big eye är en större fisk och när man jämförde de yngre big eye med en albacore av samma storlek, så hade faktiskt big eye den lägsta halten av kvicksilver.
- Därför kan man anta att big eye på burk är lika så bra eller t.o.m.
ett bättre val än albacore då tonfisk på burk utgörs av mindre fisk. Forskare estimerar att en person på 60 kg kan inta max 340 g albacore eller små big eye om veckan (motsvarar 2,5 burk) eller 150 g vanlig big eye (motsvarande 1 burk). Mängder över detta överskrider FAO/WHOs gränser för intag av metylkvicksilver på 1.6 μg/kg i veckan (4). Vi vill gärna ha billig protein så att vi kan bära runt på tung metall – på viktstången
Kan man äta räkor på burk gravid?
Javisst kan man det! Kräftor, räkor och andra skaldjur går fint att äta som gravid. Det är dessutom väldigt nyttig mat och livsmedelsverket rekommenderar fisk och skaldjur 3 ggr/vecka. Västerbottensost och annan hårdost går också bra att äta.
Är tonfisk på burk tonfisk?
Tonfisk – Tonfisk på burk är prisvärd och näringsrik kost som har blivit en populär ingrediens i sallader och på hälsosamma tallrikar. Men tyvärr förekommer både rovfiskad tonfisk och tonfisk som innehåller oönskade ämnen. För att få bukt på problemen har man infört en rad certifieringar och märkningar som säkerställer att fisket sker på ett tryggt och hållbart sätt.
Det är därför vi nu stolt lanserar vår alldeles egen tonfisk på burk i vatten och i solrosolja som klarar våra CSR- och kvalitetskrav samt är MSC-märkt och därmed grönlistad av WWF. Här kan du spåra vart just din köpta tonfisk kommer ifrån. Vår leverantör Pacifical ägs till hälften av 8 nationers regeringar som tillsammans bildar Parties to the Nauru Agreement, PNA, där länder som Papa Guinea, Nauru, Kiribati och Salomon Islands bland annat ingår.
Dessa länder ligger på västra sidan av mellersta Stilla Havet och är cirka 40 % större än Europa till ytan. Tonfiskfångsten inom detta område är runt 1,1 miljoner ton om året och står för 25 % av den globala tonfiskfångsten i världen. Initiativet till att bilda PNA togs av ledarna för respektive land med syftet att främja ett hållbart fiske, skapa jobb och möjligheter för lokalbefolkningen, få rättvis andel av den ekonomiska avkastningen, bygga ett starkare samarbete med näringslivet och den privata sektorn samt bygga trygga relationer med återförsäljare och konsumenter i slutmarknaderna. Vår tonfisk är fångad i havet runt Papa Guinea och klassas som ett måttligt utnyttjat hav för tonfiskfångst (gäller alla PNA-hav). Det innebär att att det inte pågår överfiske och därför är tonfisken i detta hav inte listad som ett hot eller som en hotad art.
Därför är havet runt PNA-länderna den viktigaste källan för den globala tonfiskråvaran. Över 80 % av all tonfisk på burk görs av en tonfiskart som heter Skipjack. Vår Garant tonfisk är inte ett undantag. Köttet har en något mörkare färg, lite mörkrosa, och har en relativt mjuk textur och en mer fiskliknande smak än andra större tonfiskar.
Skipjack fiskas med en medelvikt på runt 10 kg trots att den kan väga upp emot 35 kg. Detta för att den mindre storleken inte simmar med delfiner och anses därför vara “delfinsäker”. Vår tonfisk fångas med selektiv ringnot, vilket betyder att man inte använder något verktyg som kan locka till sig andra oönskade arter och det minskar bifångsten avsevärt.
FAD, Fish Aggregating Device, är ett välkänd benämning inom tonfiskfångst. Det är ett konstgjort objekt som används för att locka till sig fisk. De består vanligtvis av bojar eller flottörer bundna till havsbotten med betongblock. Dessa drar inte bara till sig Skipjack, utan även bifångst av många andra fiskarter i samma storlek, bland annat unga tonfiskarter som ännu inte hunnit föröka sig.
Detta bidrar till att de unga arterna får svårare att återhämta sig eftersom dom inte hinner föröka sig. Att fiska med selektiv ringnot som vi gör innebär att vi inte utövar FAD-fiske. Hur vet man att vår tonfisk är fångad på ett hållbart sätt? Det faktum att vår tonfisk är MSC-certifierad innebär att den totala hållbarheten av fisken säkerställs av en mycket noggrann spårbarhet som övervakar tonfisken från hav till butikshyllan.
- Det säkerställer att yrkesfiskaren använder sig av hållbara fiskemetoder och fiskar på livskraftiga bestånd.
- PNA-länderna är idag en av de ledande leverantörerna inom tonfiskfångst och ligger i framkant gällande åtgärder för att bevara sin naturresurs, tonfisk.
- Bland annat satellitövervakar man alla licensierade båtar till sjöss, bevakar att all fångad tonfisk bevaras och inte kastas överbord, man har infört förbud mot målriktad valhajsfiske och utsett ett antal omlastningshamnar för båtarna där man genomför stränga kontroller.
Skulle en yrkesfiskare bli påkommen att utföra FAD-fiske blir denne avstängd i 3 månader (straffet ska utökas till 6 månader). Fler initiativ som ska införas inom kort är utbildningsprogram om hållbarhet för yrkesfiskarna och införande av e-blanketter som ska fyllas i av kaptenen till sjöss för att ge levande fångstuppgifter.
Vilken tonfisk på burk är bäst?
Tonfisk på burk är billig och näringsrik kost som har blivit en populär träningsdiet. Men fisken kan både innehålla oönskade ämnen och vara fiskad på ett sätt som inte är hållbart, visar Testfaktas test. Bara en av burkarna får grönt ljus av Världsnaturfonden, WWF.
- Abbas tonfisk är den enda som är MSC-märkt vilket garanterar ett hållbart fiske.
- Den gulfenade tonfisken från Callipo får däremot rött ljus och bör undvikas helt enligt WWF.
- Innehållet kommer från olika fångstområden och det är framförallt zon 34 mitt i Atlanten som är extra problematiskt med överfiske och illegalt fiske.
Här vet vi också att gulfenad tonfisk plockas upp innan den hinner föröka sig, säger Inger Melander, sakkunnig på WWF. Callipos tonfisk säljs bland annat via nätbutiken Mathem. Efter att Testfakta kontaktat Mathem plockar man bort tonfisken från sin hemsida.
Övriga fabrikat i undersökningen får gult ljus. Det innebär att det råder osäkerhet kring beståndet, förvaltningen av fisket eller hur själva fiskemetoden påverkar ekosystemet. – Att bara ett märke av åtta får grönt ljus visar hur illa det ligger till. Det är viktigt att fler producenter certifierar sig och driver utvecklingen mot ett mer hållbart fiske, säger Inger Melander.
Testfaktas kemiska analys visar också att all tonfisk i testet innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A, trots att många producenter redan 2012 sa sig vara på väg att fasa ut ämnet ur sina konservburkar. Enligt Helen Knutsson, kommunikationsansvarig på Orkla Food, som gör marknadsledande Abba, har just tonfiskprodukterna dragit ut på tiden.
- Vi har varit tvungna att byta leverantör för detta segment.
- Men vi förväntar oss kunna leverera tonfiskburkar utan bisfenol A under 2016, säger hon.
- Halterna är låga i förhållande till dagens gränsvärden.
- Samtidigt är dessa omdiskuterade och ett totalförbud mot bisfenol A i livsmedelsförpackningar förväntas komma inom de närmaste åren.
Liksom mycket annan matfisk kan tonfisk innehålla tungmetallen kvicksilver. Här skiljer det skiljer en hel del mellan burkarna. Tonfisken från Coop och Callipo innehåller klart mer kvicksilver än övriga fabrikat. – De ligger lite högre än vad som brukar vara fallet med tonfisk på burk, men det är inga farligt höga halter, säger Per Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.
Hur smakar tonfisken då? En sensorisk expertpanel fick ge omdömen kring smak, lukt, konsistens och utseende och därefter har Testfakta satt betyg på de olika delarna. Bäst omdömen får den dyra men ur hållbarhetssynpunkt problematiska tonfisken från Callipo. Hur hanterar man detta som konsument? – Tyvärr går inte alltid smak och hållbart fiske hand i hand.
Men fortsätter vi att köpa fisk enbart baserat på smak utan hänsyn till de marina ekosystemen riskerar vi en framtid utan fisk och fiske, säger Inger Melander på WWF.