Hur Vattnar Man Ur Sill?

Hur Vattnar Man Ur Sill
Vattna ur saltsill med recept från Villa Aske nära Stockholm och Arlanda Den salta sillen har en salthalt på ca 15 %. För att den skall bli ätlig måste den vattnas ur. Hur lång tid det tar att vattna ur sillen beror på sillens storlek samt hur ofta man byter vatten.

 • Sillen läggs i rikligt med kallt vatten i en stor spann eller rostfri bunke.
 • Minst 3-4 liter vatten per två sillar eller fyra filéer.
 • Hela sillar behöver ligga ca 1 dygn och sillfiléer och saltströmmingar i 6-8 timmar.
 • För att skynda på urvattningen kan man byta vatten ett par gånger under tiden.
 • Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka.

Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk. När sillen är urvattnat och klar så kan den användas i två olika typer av inläggningar:

Sill i klar lag: Inlagd sill kryddmarineras och får ligga och dra till sig smakerna av kryddningen i ca 1-3 dygn före servering. Hållbarhet ca 3-4 veckor. Sill i krämig sås: Avrunnen inlagd sill läggs i en sås av t.ex. majonnäs, crème fraiche, gräddfil, yoghurt, kryddor och grönsaker. Hållbarhet ca 2-3 veckor.

: Vattna ur saltsill med recept från Villa Aske nära Stockholm och Arlanda

Kan man ur sill?

Gör så här –

 1. Använder du hel sill köpt ur tunna, börja med urvattning av sillfiléerna genom att spola filéerna med kallt vatten. Låt dem sedan ligga 1 dygn i vatten.
 2. Koka upp alla ingredienserna till lagen, utom morot och rödlök som läggs i när lagen hunnit svalna tillsammans med sillen. Du kan även välja att röra ihop ingredienserna kalla (se till så att sockret löser sig) och därefter ställa in lagen i kylskåpet. Sillen håller upp till 14 dagar i kylskåp.
You might be interested:  Hur Många Öron Har En Fisk?

Hur länge står sig 5 minuters sill?

Abba 5-minuterssill i hela sillfiléer är precis som det låter, en färdig inläggningssill som du kan skära upp snyggt och lägga in med valfri smaksättning direkt. Varför inte skära tunna diagonala bitar och smaksätta med majonnäs, pepparrot och friskt äpple? Detta är drömprodukten för dig som vill ta en genväg i köket och samtidigt få ett riktigt hantverksmässigt resultat.

 1. Sillen (Clupea harengus) är av högsta kvalitet och kommer enbart från livskraftiga bestånd i Nordostatlanten (Norska Havet).
 2. Sillen lagras i vårt bergrum i Kungshamn innan den hamnar i förpackningen tillsammans med en klassisk 1-2-3-lag.
 3. Vill du göra din egna sill till jul, påsk eller midsommar och imponera på släkt och familj? Här är knepet eftersom det är hur enkelt som helst att göra egen sill då vi redan gjort grovjobbet åt dig och vattnat ur, kokat 1-2-3-lag och lagt in sillen så du kan koncentrera dig på att göra en riktigt god sås eller kryddning att blanda sillen med.

Färdigt på 5-min! Abba 5 minuterssill kan ätas direkt, men smakar mer om den får stå ett dygn i kylen och ta åt sig alla smaker.

100G
Energi 1124 kJ
Energi kcal 268 kcal
Fett 13 g
varav mättat fett 3.4 g
Kolhydrat 27 g
varav sockerarter 26 g
Protein 11 g
Salt 3.6 g
EPA + DHA 2.4 g
Omega 3 2.9 g

SILLfiléer, socker, salt, ättika, naturlig arom (innehåller kanel), syra (ättiksyra), konserveringsmedel (natriumbensoat). Hur Vattnar Man Ur Sill } } } } } }

Kan man förvara inlagd sill i plastburk?

Silltips –

 1. Sill i klar lag
 2. En öppnad glasburk med sill kan hålla sig i flera månader om den förvaras i kyl och om lagen täcker sillen helt.
 3. Detta eftersom sillen är konserverad med ättika, salt och socker.
 4. Sill i krämig sås
 5. Håller kortare tid än sill i klar lag eftersom den ofta innehåller mejeriprodukter och saknar syra.
 6. Enligt mikrobiolog Christina Lantz kan en hemmagjord variant hålla sig i fem till sju dagar.
 7. – Men sill med crème fraîche och andra mejeriproduktsåser är ju ofta industriellt framställd, så den kan ha väldigt lång hållbarhet den också, säger hon.
 8. En öppnad glasburk kan hålla sig fräsch en till två veckor i kyl, enligt producenten Falkeskog.
 9. Sill i konservburkar, till exempel matjes

Sillen ska användas direkt när den öppnats. Får du sill över lägger du över den i en glas- eller plastburk med lagen. Behandlas som färskvara, det vill säga 2–3 dagar i kyl.

 • Sill i vakuumför­packning
 • En öppnad förpackning med rå obehandlad fisk håller sig ett dygn i kylen.
 • Lita på dig själv

Tänk på att det bästa är att använda dina egna sinnen – titta och lukta. Finns det missfärgningar, mögel eller andra förändringar? Luktar det bra? Ser sillen bra ut och luktar normalt är den oftast tjänlig. Källor: Falkeskog delikatesser och Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket. : Låt snoken välja om du ska svälja

Kan man bli sjuk av sill?

Kan bilda nervgift – Det är framförallt en bakterie som man kan bli riktigt sjuk av. Den kallas Clostridium botulinum och kan finnas på fisken i dess naturliga tillstånd. Om inte sillagen är tillräckligt sur, salt, och kall så kan bakterien växa till sig och bilda ett nervgift som heter botulinumtoxin.

Kan man äta rå sill?

Följ receptet – Var noga med att följa receptet – du kan INTE utesluta i ättika, salt och socker om du vill lägga in egen färsk och tinad fryst sill som ska vara HÅLLBAR. Äter du sillen direkt kan du göra som du vill – då blir det som att äta vilken rå marinerad fisk som helst – men hållbar är den inte.

 1. Clostridium botulinum är en baktiere som kan finnas på rå fisk och efter tid bilda gift genom sporer.
 2. Sporerna tål att kokas samt kan bilda giftet utan syre men inte i salt, söt och sur miljö.
 3. Vill man ha en hållbar sill måste den därför saltas och sedan läggas i tillräckligt sur lag – som har under 4,5 ph – med ättika, socker och salt.

Följer du recepten att frysa färsk sill eller strömming, salta in den genom gravning eller saltlag; samt sedan inläggning i ättikslag samt steriliserar burkar lock så är det ingen fara. Då håller oöppnad inlagd sill i klar lag flera månader mörkt och svalt.

När blir inlagd sill dålig?

Sill i klar lag (öppnad) – Industritillverkad sill i klar lag kan hålla i flera månader om den förvaras i kyl samt om lagen täcker sillen. Hemmagjord sill samt sill som man köper från fiskhandlaren kan också ha lång hållbarhet förutsatt att recept, hygien och kylhållning varit korrekt. Hållbar 3-4 veckor.

Är det nyttigt med inlagd sill?

Hur nyttig är sill? – Jag har hört att inläggningsprocessen gör att vitaminerna i fisken försvinner. Hur nyttig är inlagd sill egentligen? SVAR : Inlagd sillär faktiskt förvånansvärt nyttig. Under inläggningsprocessen försvinner visserligen en del vitaminer, men det påverkar som tur är inte fiskens höga innehåll av D-vitamin och nyttiga omega 3-fetter – de två viktigaste hälsovinsterna av att äta sill.

Vilken inlagd sill är godast?

Bäst-i-test.se (2021) – Bäst-i-test.se har testat 12 olika sill med olika smaksättningar från märken som Abba, Gubbens och Klädesholmens. De har låtit en testpanel på 25 personer jämföra utseende, konsistens och smak och därefter sätta betyg och placering.

Vad är det som gör att inlagd sill har lång hållbarhet?

Inlagd sill med klar lag har lång hållbarhet tack vare saltet i sillen och ättikan i lagen som gör att skadliga bakterier inte kan tillväxa. Det gäller både köpt och hemgjord inlagd sill, förutsatt att man tillsätter tillräckligt med salt och ättika när man gör den själv.

Kan man koka bort botulism?

Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning – Clostridium botulinum är en strikt anaerob bakterie, det vill säga den tillväxer endast i syrefri miljö. Den är sporbildare. Såväl bakterier som sporer finns i jord, i djurexkrementer och i bottenslammet i olika vattendrag.

Klassisk botulism: Vid klassisk botulism har man förgiftats av något (felaktigt tillrett) livsmedel, i vilket bakterierna kunnat tillväxa samt bilda toxin och som inte heller kokats före konsumtion (till exempel hemkonserv, fiskinläggning, vacuumförpackad fisk eller korv).

Två andra, mindre vanliga, spridningsmekanismer är beskrivna:

Sårbotulism, där bakterierna kommit in i ett sår, och där miljön av någon anledning (till exempel stark bakterieförorening eller dålig blodförsörjning) är syrefri. Spädbarnsbotulism, där spädbarnet fått i sig bakterier eller sporer via födan (i USA har honung, alternativt jord angivits som smittkälla). Bakterierna har därvid kunnat tillväxa i barnets egen tarm och bildat toxin. I stort sett är det bara spädbarn under sex månader som är i riskgruppen.

Tiden till insjuknande anges vara 6 till 36 timmar, ibland flera dygn. Sjukdomen smittar ej från person till person.

Related Post