Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Hur Länge Ska Lax Frysas Före Gravning?

Hur Länge Ska Lax Frysas Före Gravning?

Hur Länge Ska Lax Frysas Före Gravning
Om laxen inte är odlad ska den ha varit fryst i 72 timmar innan eller efter gravning.

Måste man frysa laxen innan den gravas?

Grava laxen nu, frys in och ta fram till jul Publicerat 2012-12-02 17:15 Det är mycket som ska ske dagarna före jul. Allt som kan göras i förväg underlättar. All fisk som äts rå ska ha legat ett par dagar i frysen. Men istället för att frysa fisken innan gravning går det utmärkt att göra det efteråt.

På så sätt behöver du heller inte oroa dig för hållbarheten. Tina laxen lagom till julafton så håller den i många dagar därefter. Ordet grava kommer från att man förr grävde gropar i jorden och klädde dem med granris, näver eller bark. Sist lade man i lättsaltad fisk och täckte med ris och jord. Metoden gjorde att det inte krävdes så mycket av det dyra saltet.

Det var istället mjölksyrabakterierna på fiskskinnet som hjälpte till att konservera fisken. Gravning användes alltså förr som en konserveringsmetod och gav en syra/saltad fisk.

 • Idag gravar man endast för att uppnå en speciell smak och konsistens och några gropar grävs inte längre!
 • Gör så här:
 • Till varje kilo lax: ½ dl salt ½ dl socker 10 krossade vitpepparkorn
 • 3 dl grovhackad dill

Mellanbiten är bäst att grava. Välj en mittbit på en stor lax. Skrapa och torka laxen men skölj inte! Dela laxbiten längs ryggbenet. Ta bort ryggbenet och eventuella småben. Gnid in laxen med en blandning av salt och socker. Täck botten i en låg form med hackad dill och lägg ner ena laxhalvan med skinnsidan nedåt.

Strö på rikligt med dill och peppar på laxen. Lägg den andra laxhalvan ovanpå med skinnsidan uppåt. Täck laxen med resten av dillen och lägg folie över. Låt fisken stå kallt och mörkt i 2 dygn. Vänd den några gånger under tiden. Frys in laxen tills dess du skall använda den. Tina och skär i tunna skivor och servera med exempelvis rostat bröd, dill och citron eller gravlaxsås.

Laxen håller ca en vecka, förutsatt att den inte står framme i rumstemperatur för länge varje gång, vill säga! Ta bara fram det som går åt, eller var snabb att ställa tillbaka i kylskåp. Det som inte går åt på julbordet är gott att äta tillsammans med stuvad spenat och kokt potatis.

 1. Viktigt att tänka på vid gravning, saltning och rimning är att använda vanligt koksalt (NaCl), eftersom “lättsalter” t ex seltin, inte har samma effekt på mikroorganismerna utan kan ge upphov till bakterietillväxt.
 2. Gravlaxsås 1 msk vinäger 1 msk socker 3 msk senap 1 äggula ¾ dl matolja salt vitpeppar
 3. 2 msk hackad dill

Blanda vinäger, socker, senap och äggula. Häll i oljan under kraftig omrörning. Smaksätt med salt och vitpeppar och blanda ner hackad dill. : Grava laxen nu, frys in och ta fram till jul

Måste man frysa lax innan tillagning?

Varför bör fisken frysas innan man gör sushi av den? Publicerat 2007-03-07 17:23 Hur Länge Ska Lax Frysas Före Gravning Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall ätas rå. Det vill säga fisk som skall gravas, kallrökas eller ätas rå som i t ex sushi. Anledningen är att eliminera eventuella parasiter. Rå fisk är inte längre något konstigt eller ovanligt i den här delen av världen.

 • Sushibarerna är många och här för att stanna.
 • Det blir dessutom allt fler som tillreder sushi hemma.
 • De flesta har hört att man skall frysa fisken i några dygn innan konsumtion, men är osäkra på varför.
 • Djupfrysning hjälper inte mot bakterier Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall konsumeras rå, för att eliminera eventuella parasiter.

Det har alltså inget med bakterier att göra. Är fiskköttet inte helt färskt utan har börjat angripas av bakterier hjälper det inte att djupfrysa. Bakterietillväxten bromsas upp under frysperioden men avstannar inte. När fisken sedan tinas upp sätter bakterierna fart igen.

Endast tillagning till en kärntemperatur på ca 72°C tar död på bakterier, men resulterar i ett ganska torrt och tråkigt fiskkött. De parasiter som kan finnas hos fisk och som kan orsaka obehag för oss människor är små men kan uppfattas av ögat. De flesta varianter av parasiter är tunna maskar. De kan förekomma i fiskens bukhålor eller i muskulaturen.

You might be interested:  Hur Länge Håller Tillagad Fisk?

Som väl är, är parasiter inte vanligt förekommande. De flesta av oss har aldrig sett eller råkat ut för dem. De som fiskar och de som sedan rensar och bereder fisken upptäcker och kasserar fisken innan den når konsument. En del väljer att inte frysa fisken De riktiga råfiskentusiasterna tycker att man förstör fiskråvaran genom att frysa den.

 • Man är istället observant på hur råvaran ser ut.
 • Skär man sedan fiskköttet i tunna skivor som till sushi upptäcker man eventuella parasiter.
 • Hur länga skall man frysa fisken Väljer man att frysa fisken är frystiden beroende på fiskstyckets storlek.
 • Det viktiga är att fiskköttet är helt djupfryst.
 • Med andra ord kan det räcka med ett dygn för en tunn fiskbit, medan en stor, hel laxfilé kan behöva 2-3 dygn för att säkert vara genomfryst.

Gravad, kallrökt eller rå Gravad eller kallrökt fisk anses inte tillagad och behöver också frysas om man vill eliminera eventuella parasiter. : Varför bör fisken frysas innan man gör sushi av den?

Hur fryser man in gravad lax?

Fick du gravad lax över efter jul eller påsk? Så här gör du om du vill frysa in laxresterna och så länge håller gravlaxen i frysen. Fråga : Det blev mycket gravad lax över efter julhelgen, går den att frysa in? Läs också : Måste färsk lax frysas innan gravning? Svar : Det går utmärkt att frysa gravad lax.

Hur lång tid kan lax vara fryst?

Konsumtionsfrys – (-18° eller kallare) Rensa gärna fisken. Förpacka den noga och så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning. Lägg gärna plastfolie eller liknande mellan filéerna så att fisken inte fryser ihop till en klump. Hållbarheten beror på hur väl fisken är förpackad.

Hur länge kan lax va fryst?

Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar.

Kan man äta rå lax när man är gravid?

Vad ska man inte äta när man är gravid – Semper Barnmat Men vilken mat bör man undvika under graviditeten?

Ät inte rått kött eller rå fisk. Sushi går bra om den är nygjord och lagad med färsk lax. Salami och parmaskinka går bra att äta om du fryser in tre dygn innan du äter. Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte opastöriserad ost. Ät inte heller så kallad kittost eller mögelost som till exempel; brieost, gorgonzola och chevré. Vanlig hårdost och fetaost går däremot bra. Fisk är jättenyttigt, speciellt för dig som är gravid (omega 3). All tillagad och odlad fisk, räkor och musslor går bra att äta men undvik att regelbundet äta fisk som kan innehålla kvicksilver t.ex. aborre, gädda, gös och tonfisk. Lax är jättenyttigt men se upp med gravad eller varmrökt lax i vakuumförpackning. Som regel bör det vara mer än hälften av tiden kvar mellan förpackning och bäst före datum. Om du ska äta sushi, se till att den är nygjord. Undvik att äta lever och fiskleverolja eftersom de innehåller rikligt med A vitamin – som i höga doser kan vara skadligt för ditt ditt barn. Leverpastej går däremot bra att äta.

För en fullständig och uppdaterad lista över vad du bör och inte bör äta när du är gravid – läs mer hos : Vad ska man inte äta när man är gravid – Semper Barnmat

Kan man frysa in färsk laxsida?

Lax passar till allt Lax passar bra året om, både som festmat och vardagsmat. Stekt eller kokt, kall eller varm, i soppor eller såser, på spett eller mald till biff, ja, lax kan man äta när som helst och hur som helst! Lax uppskattats av ung som gammal.

Till och med de allra minsta brukar tycka om lax. Ska du bjuda många är det enkelt att ugnssteka hela laxsidor i ugnen med smakrika kryddor och goda fyllningar. Att köpa hel lax eller hela laxsidor och dela och sedan förpacka och frysa in i mindre bitar är en god idé. Av en laxsida på 1,5 kilo kan du få ut middagar för 8-10 personer.

Det kan bli både en soppa, en laxpudding och en god pastasås! Lax är också en väldigt nyttig fisk, bland annat är den rik på omega-3 fettsyror, något som vi människor behöver mycket av för att må bra. Dessutom innehåller den viktiga A- och D-vitaminer.

 • Den färska laxen som vi hittar hos fiskhandlaren idag är framförallt odlad.
 • Frusen lax brukar finnas även som KRAV odlad.
 • | |
You might be interested:  Hur Vattnar Man Ur Sill?

Måste man tina fryst lax?

Allra godast blir laxfiléer som har tinats innan de tillagas. De blir något mörare men det går alldeles utmärkt att lägga in fryst lax direkt i ugnen också. För tinad lax bör du tillaga mitt i ugnen i 225 grader i 20 minuter. För fryst lax gäller 225 grader i 30 minuter. Den tinade laxen blir mör och jämnt tillagad medan den frusta laxen blir något ojämnt tillagad med en fin orange yta. Hur Länge Ska Lax Frysas Före Gravning Fortsätt att läsa för att få en fullständig guide till hur du tillagar fryst lax perfekt.

Kan man frysa gravad lax två gånger?

Det går alldeles utmärkt att frysa in gravad lax! Perfekt om man hittar lax till extrapris eller om det inte gick åt så mycket som man trodde under julhelgen. I kylen så håller lax i runt en vecka medan den håller sig i 2-6 månader i frysen.

Kan man frysa om rå lax?

Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.

 1. Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra.
 2. Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse.
 3. Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna.
 4. Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.

När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.

 • Hållbarheten för olika livsmedel varierar.
 • Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär.
 • Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan.
 • Luktar den fräscht är den okej att laga till.
 • I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen.
 • Öttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.

Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.

 • Fläskkött: 4 månader
 • Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
 • Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
 • Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
 • Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
 • Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
 • Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.

Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.

 • Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
 • Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
 • Oberoende – Du kan lita på oss
 1. Från 59 kr/mån
 2. Du kan avsluta när du vill.

: Så länge håller maten i frysen

Hur gravar man lax och vad är viktigt att tänka på?

Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden. Skrapa bort dill och kryddor från den gravade laxen och skär den i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad.

Kan man bli dålig av gravad lax?

2. Gravad och rökt fisk i vissa fall – Enligt Folkhälsomyndigheten kan förpackad gravad och rökt fisk innehålla listeriabakterier, som kan vara farliga för småbarn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Ät inte efter sista förbrukningsdag och fisk i öppnad förpackning bör ätas upp genast.

Varför socker när man gravar?

Principerna för gravad fisk – I Norden har man gravat fisk sedan lång tid tillbaka. Processen var tidigare en slags fermentationsprocess och autolys (vävnadsnedbrytning och uppluckring orsakad av kroppsegna enzymer) där lättsaltad insjöfisk som mört, abborre, sik, som var lätta att fiska under vårens lek, lagrades i tunnor och fick surna.

 • Sedan lagrades fisken svalt tills den var färdig att ätas vilket kunde vara betydligt senare under nästkommande vinter.
 • Sådan fisk kunde ätas som den var men halstrades ofta över eld.
 • Dåtidens gravade fisk kan närmast motsvara den norska varianten på surströmming, rakefisk, som fortfarande produceras från insjöfisk men nu med olika laxfiskar som råvara.
You might be interested:  Vad Kan Man Meta Abborre Med?

Den moderna gravningen skiljer sig också mycket från den ursprungliga. Hållbarheten kan förlängas till flera veckor genom en kombination av låg temperatur och en salt/sockerblandning som sänker vattenaktiviteten och påverkar sammansättningen hos den mikrobiologiska floran, samt efterföljande lagring i en luftfri förpackning.

 • Salt- och sockerblandningen förhindrar att en proteinnedbrytande bakterieflora etableras och/eller begränsas samtidigt som råvaran genomgår autolys.
 • Den luftfria förpackningen förhindrar oxidering av fiskfettet och missgynnar syrekrävande aeroba bakterier att utvecklas under lagringen.
 • Både kött från däggdjur och fisk kan gravas även om det i Sverige numera är vanligare att göra det med framförallt feta fiskarter, som lax, röding, sik och strömming.

Olika former av kryddblandningar förekommer men peppar och dill brukar nästan alltid tillsättas. Gravblandningen gnuggas eller strös över filéerna så att den kommer direkt i kontakt med köttet. Laken som bildas när blandning drar vätska ut från fisken gör att fisken kommer att ligga i en slags marinad tills processen är fullbordad.

 • Mängden och proportionerna av salt och socker utgör förmodligen en betydelsefull faktor vid gravning.
 • Dels för att till viss del hämma de bakterier bryter ner proteiner i köttet (vilket kan ge bismaker) genom att stimulera andra bakterier (särskilt fermentativa anaerober), som producerar mjölksyra.
 • Dels för att ge ett visst skydd mot tillväxt av sjukdomsframkallande bakterier som Listeria monocytenes och Clostridium botulinum som båda kan leda till allvarliga matförgiftningar.

Clostridium botulinum förekommer naturligt i olika jord- och vattenmiljöer, och kan alltså finnas i eller på fisken. I miljön befinner sig bakterien ofta i sporform, ett vilostadium, i vilken den är mycket tålig för olika yttre faktorer. Toxinet bildas när sporerna övergår i vegetativ form och börjar växa.

Icke-proteolytiska Clostridium botulinum kan växa i kylskåpstemperatur och därmed utgöra en fara vid inläggning och gravning av fisk, medan de proteolytiska stammarnas värmetåliga sporer kan utgöra en fara vid värmekonservering om tillräcklig tid och temperatur inte uppnås. Det har påvisats att fisk och sediment från skandinaviska vatten, såsom Östersjön och kustnära regioner i västerhavet, ofta innehåller icke-proteolytisk Clostridium botulinum.

Clostridium botulinum För att bevara gravad fisk under en längre tid är det numera vanligt att metoden för gravning kombineras med fortsatt lagring vid låg temperatur och i en förpackning med modifierad atmosfär eller i en vacuumförpackning. För att förhindra tillväxt av Listeria monocytenes i gravad fisk får olika konserveringsmedel/surhetsreglerande medel tillsättas som mjölksyra och ättikssyra och dess salter.

Hur mycket av dessa ämnen som får tillsättas är inte reglerat. I en EFSA-studie från 2013, som undersökte förekomsten av Listeria i ätklara livsmedel konstaterades att det utbud som finns på marknaden varierar stort både vad gäller pH (3,5-7,5) och för vattenaktivitet (aw 0,88-0,99) i gravad och kallrökt lax från olika EU-länder.

Det genomsnittliga pH var strax över 6 och vattenaktiviteten 0,96 för nämnda produkter insamlade i undersökningen vilket indikerar att sortimentet som sådant medger tillväxt för Listeria monocytogenes. I studien gjordes ingen ytterligare undersökning över halterna av tillsatta konserveringsmedel/surhetsreglerande medel vilket innebär att man inte kan utesluta att sådana har haft en hämmande effekt.

EFSA-studie – Listeria monocytogenes contamination of ready-to-eat foods and the risk for human health in the EU Gravningen som process skyddar inte mot eventuella skadliga parasiter som kan förekomma i både vild och odlad fisk. I sötvatten förekommer naturligt till exempel dynt av binnikemask (Diphyllobothrium latum) varför den risken måste hanteras genom att djupfrysa produkten en till två dygn före eller efter gravningen, vilket dödar eventuella förekommande parasiter (plerocercoider).

Det finns även andra metoder som innebär att odlingen görs säker, till exempel att odla fisken i recirkulerande system i en kontrollerad miljö. Eller med säkra utfodringssystem och uppfödningsmetoder som minimerar risken att parasiter infekterar fisken under odlingsperioden.

Kan man grava vakuumförpackad lax?

Om man köper vakumförpackad lax och vill grava den behöver den alltid vara nyförpackad, även om man fryser in den innan gravning. Listeriabakterien, som kan vara problem här, dör inte i frysen.

Måste man frysa salmalax?

Måste SALMA frysas innan jag kan äta den rå? Nej. Ett oöppnad paket SALMA kan ätas rå under hela hållbarhetstiden. En viktig förutsättning är dock att SALMA förvaras i kylskåpstemperatur.

Hur länge kan man spara gravad lax?

Fisk i vacuumförpackning (öppnad) – Rå, obehandlad fisk: Ett dygn Kallrökt fisk: 3-4 dagar Varmrökt fisk: Upp till en vecka Gravad fisk: 3-4 dagar. Lägg gärna över fisken på ett fat och täck med plast.

Related Post