Koka fisk Man säger koka men menar sjuda. Fisk är snabb mat, därför finns det skäl att sakta ner tillagningen så man behåller smak och struktur i fiskköttet. Här får du tips om tillagning i vatten eller i mustig fisksoppa där bara du sätter gränser för kryddor och ingredienser.
Contents
Hur vet man att fisk är klar?
Tre saker att tänka på vid tillagning av fisk är:
Fisk har kort tillagningstid.En överkokt fisk går inte att rädda.För bästa resultat vid tillagning av fisk – använd en digital termometer. Om man inte har tillgång till termometer fungerar det nog så bra att kontrollera fiskköttet med en gaffel för att se om fisken är klar. Går gaffeln lätt in i fiskköttet är fisken klar. Är det däremot motstånd i köttet är den inte färdig. Vid tillagning av hel fisk, känn vid ryggbenet. Svårigheten med att känna på detta sätt är att kontrollera vid rätt tidpunkt. Väntar man någon minut för länge riskerar fisken att bli överkokt. Ännu ett sätt att kontrollera om fisken är klar är att se på fiskköttets färg/utseende. Vitt och ogenomskinligt kött talar om att fisken är klar. Laxkött ska vara blekrosa och ogenomskinligt.
Vid vilken temperatur är fisken klar? Fiskens kärntemperatur talar om när fisken är klar. Olika fiskar har olika optimal temperatur. Kärntemperaturens styrs av fiskköttets karaktär och struktur. Se nedan. Snabb eller långsam tillagning Resultatet beror dels på den yttre temperaturen, dels på vilken kärntemperatur du önskar att den färdiga fisken ska ha.
Långsam tillagning i ugn på ca 100-125 grader gör att fisken får en skonsam tillagning vilket ger ett jämnare och saftigare resultat. Ytterkanterna och kärnan får nästan samma temperatur och när du avbryter tillagningen fortsätter temperaturen bara att stiga ett par grader. Långsam tillagning vid extremt låg temperatur i ugn, ca 50-52 grader, där ugnstemperaturen är densamma som den färdigt tillagade fisken förändrar knappt märkbart fiskköttets utseende. Den färdiga fisken kan se mer eller mindre rå ut. Snabb tillagning i ugn, 175-225 grader, ger ett ojämnare resultat där ytterkanterna blir snabbare klara än kärnan. Metoden passar bäst vid överbakning av fisk eller där man önskar en fastare yta. Vid denna metod fortsätter värmen att krypa in i köttet efter att man har tagit ut fisken ur ugnen eller avlägsnat den från plattan. Vill du nå en kärntemperatur på t.ex 50 grader måste tillagningen avbrytas tidigare.
Denna hemsida använder kakor och kommer ihåg dina tidigare inställningar från tidigare besök. Genom att klicka på acceptera så godkänner du alla kakor.
Vad bör du tänka på vid kokning av hel fisk?
Sjuda eller pochera – Fisk ska aldrig koka utan bara sjuda (strax under kokpunkten). Tillagas fisken på för hög värme för länge blir den torr och tråkig. Sjud i salt och vatten eller smaksatt vatten.
Hur lång måste en torsk vara?
Minimimått och maximimått
Art | Minimimått | Område |
---|---|---|
Torsk | 30 cm | Skagerrak, Kattegatt |
Torsk | 38 cm | Östersjöns samtliga delområden |
Kolja | 27 cm | Skagerrak, Kattegatt |
Gråsej | 30 cm | Skagerrak, Kattegatt |
Hur slutar man lukta fisk?
Vad beror bakteriell vaginos på? – Det finns alltid bakterier i slidan, så ska det vara. Bakteriell vaginos beror på att det har blivit obalans mellan dessa bakterier. Det gör att det är svårt att skydda sig mot bakteriell vaginos. Risken för att få bakteriell vaginos ökar om du byter sexpartner ofta. Använd därför kondom, femidom eller slicklapp när du har sex med en ny partner.
Kan killar lukta fisk?
Att tvätta penisen
Du är här:
Det är lagom att tvätta penisen och pungen ungefär en gång om dagen. Använd bara vatten och var noga med att göra rent under förhuden, runt ollonet. Tvätta könet ungefär en gång om dagen. Tvättar du för ofta kan huden bli torr och få sprickor som gör ont. I börjar det bildas smegma under förhuden. Det är smuligt och vitaktigt, och kallas ibland också för flensost. Smegman håller ollonet mjukt och skyddar mot bakterier och svamp.
Varför luktar fisk ammoniak?
Varför luktar fisk som ammoniak? – Fisk har en naturligt salt och fiskig doft av havet. Men när det gäller den dåliga lukten är det en annan sak.
- Det ett luktfritt ämne som kallas trimetylaminoxid i fiskvävnad.
- När fisken dödas utsätts fiskvävnaden för luft, och bakterierna i fiskens kropp bryter ner denna kemikalie till två nya kemikalier som är derivat av ammoniak och därför luktar ganska illa.
- Den fisikiga, lite “leriga” lukten påminner väldigt mycket om ammoniak.
Hur många grader ska fisk vara?
Hel fisk i ugn – Rensa och fjälla fisken. Skär 3-4 snitt på varje sida av fisken. Lägg i saltlag, 1/2 dl salt/ liter vatten. Låt stå ett par timmar eller över natten. Alternativ salta som vanligt. Sätt ugnen på 175°. Fyll fisken med citornskiva, krossade vitlöksklyftor, rikligt med grovt hackad dill och persilja.
- Avsluta med några klickar smör.
- Fisken är klar vid 48-52°.
- Hög temperatur Vid en ugnsvärme p 175-225° blir fisken gärna torr på ytan innan den är klar inuti.
- Hög temperatur passar bäst vid gratinering eller när fisken ligger under ett skyddande “täcke”.
- Gratinera Vid gratinering är fisken redan tillagad.
Man ger endast en vacker yta på den, sås som hälls över den färdiga fisken. Gratinera på 225° tills ytan får fin färg.
Fisk under goda täcken Fisk under täcke är ett enkelt sätt att skapa goda smaker och en saftig fisk. Några goda exempel
Smaksatt färskost t ex gräslök, pepparrot eller franska örter Färdig pesto Feta – eller chevreost Pumpa-, solros- och sesamfrön med riven parmesanost Smaksatt crème fraiche
: Fisk i ugn
Hur ser sej ut när den är klar?
Innertemperatur – För att veta när fisken är lagom tillagad, stoppa in en digital termometer med spetsens mitt i (den största) fiskbitens mitt. Rekommenderad innertemperatur för sejfilé:
Medium: 52°C Genomstekt: 56°C
Måste man rensa fisk?
Annons: Sponsrat innehåll En effektiv och snabb kylhållning av fisken efter fångst är viktig för hur resultatet på talriken blir. Nedan följer alla tips du behöver veta för att din fångst ska smaka så bra som möjligt. J u bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen.
- En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken.
- Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.
- Från avkrokning till frys Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet.
Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt.
- Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox.
- Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.
- De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in.
Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över. Sötvatten och bakterier Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Dometics passiva kylboxar håller både mat och fångst väl kyld i båten som under tältsemestern. Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
- Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
- Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten.
- Rstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
- Generellt, ju färskare fisk – desto godare.
- Det finns dock undantag.
- Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar.
- Lax tjänar också på att ligga till sig.
- En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut.
Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill. Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Vill du att din fångst ska smaka lika bra på talriken som den gjorde på spöet? En effektiv kylhållning direkt efter avkrokning är A och O. Hur länge håller fisken? Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad.
- Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader.
- En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt.
- Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare.
- Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C.
- Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen. Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten.
- Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning.
- Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen.
- Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal.
- Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C.
- Då behåller fisken sina smakämnen.
Häll bort all vätska innan tillagning. Dometics passiva kylboxar finns i flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan. Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR. Publicerad: 13 May 2019 Av: Mathias Arnham