Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Hur Länge Håller Tillagad Fisk?

Hur Länge Håller Tillagad Fisk?

Hur Länge Håller Tillagad Fisk
Fisk/skaldjur

Produkt Kylskåp Frysskåp
Färsk fisk 1–2 dagar 3–6 månader
Tillagad fisk 3–4 dagar 1 månad
Sallad med fisk 1 dag Rekommenderas inte
Torkad eller inlagd fisk 3–4 veckor

Hur länge kan man ha lagad fisk i kylen?

Hur länge håller fisk i kylen? – Hur länge fisken håller i kylskåpet beror på om det är färsk eller tillagad fisk. Nedan går vi igenom hur länge fisken håller beroende på om den är färsk, tillagad eller inlagd.

Färsk fisk : 2-3 dagar Tillagad fisk : 3-4 dagar Torkad/inlagd fisk : 1 månadFärsk fisk håller vanligtvis i ca 2-3 dagar, medan tillagad fisk kan hålla lite längre och i ungefär 3-4 dagar eftersom många av bakterierna har dödats vid tillagning.

Om fisken däremot är torkad eller inlagd kan den hålla betydligt längre i kylskåpet. Torkad eller inlagd fisk kan hålla sig i uppemot 1 månad. Om du däremot har en låg temperatur i ditt kylskåp såsom 4 grader Celsius eller kallare, så kan fisken hålla sig något längre.

 • Då kan man istället räkna med att färsk fisk håller i ungefär 3-5 dagar, medan tillagad fisk kan hålla uppemot en vecka.
 • Tänk dock på att alltid kontrollera om fisken är gammal innan du äter den om den har förvarat den länge i kylskåpet.
 • Om du är osäker på om fisken är gammal eller inte så kan du skölja den med kallt vatten och lukta på den.

En gammal fiskfilé som inte är tillagad kommer att ha ett matt kött, och kan kännas lite kletig på ytan. Lukten på gammal fisk kan beskrivas som söt, sur eller syrlig.

Hur länge kan man äta tillagad torsk?

Hur länge håller torsken i kylskåpet när den är tillagad? – Tillagad torsk håller sig vanligtvis 3 till 4 dagar i kylskåpet och 4 månader i frysen. Hur vet man om rå torsk är dålig? Det bästa sättet är att lukta och titta på torsken: tecken på dålig torsk är sur lukt, tråkig färg och slemmig konsistens.

Hur länge kan torsk ligga i rumstemperatur?

Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att bakterier kan föröka sig.

You might be interested:  Hur Många Gånger Ska Man Äta Fisk?

När är torsk dålig?

Är fisken färsk? Konsumenterna osäkra Publicerat 2007-02-01 17:26 Hur Länge Håller Tillagad Fisk Konsumentens kunskap om hur en färsk fiskfilé bör se ut varierar kraftigt. Det visar en nyss genomförd norsk undersökning med 45 konsumenter. Osäkerheten är stor både om hur fisk skall se ut och dofta för att vara ätlig. En osäkerhet som gör det enklare att välja ett annat livsmedel istället.

 • Färsk fisk packat i tråg tar nu fart i dagligvaruhandeln.
 • Det är många år sedan man började sälja fisk på detta vis men då var varken konsument eller livsmedelskedjorna beredda.
 • Butikerna saknade bra kyldiskar och konsumenterna ansåg att färsk fisk skulle säljas över disk hos fiskhandlaren.
 • Nu har vi vant oss vid atmosfärförpackat livsmedel.

Köttfärsen håller i en vecka, färsk kyckling likaså och till och med fisken kan ligga flera dagar i kylskåpet. I butikerna har man utvecklat kyldiskar med bra exponering och låga temperaturer. Men om vi inte bara skall förlita oss på bäst före datum är det bra att veta hur en fiskfilé ska se ut när den är färsk.

 • En undersökning gjord av Fiskeriforskning i Norge visar att den kunskapen varierar kraftigt.
 • I testet fick 45 konsumenter bedöma sex trågpackade lax- och torskfiléer var.
 • Filéerna var mellan två till fjorton dagar gamla.
 • Plasthöljet togs av så att testpanelen också skulle kunna lukta på filéerna.
 • Uppfattningen om vad som var färskt varierade kraftigt.

Några bedömde de två dagar gamla filéerna som oätliga (I Norge kan man knappt köpa så färsk fisk). Å andra sidan tyckte en del av testpanelen att de tolv dagar gamla filéer såg alldeles utmärkta ut. Resultatet visade att konsumenten inte känner till hur man bedömer kvaliteten på fisk.

 • När konsumenten känner sig osäker kan de värdera färskheten på kriterier som inte alls har med saken att göra, säger Jens Østli, en av de ansvariga för undersökningen.
 • Man kan välja bort filéer med blodfläckar, ben- eller skinnrester eller kanske till och med om filéerna är av olika storlekar i förpackningen, menar Østli.

Att tänka på vid inköp av fisk 1. Låt inte fiskråvaran ligga i rumstemperatur utan lägg in den i kylskåp så snabbt som möjligt efter inköp. En obruten kylkedja borgar för en fin hållbarhet.2. Se till att temperaturen i kylskåpet håller max +8°, gärna kallare.3.

 1. Fråga gärna fiskhandlaren/butiken hur färsk fisken är (om inte informationen finns på förpackningen).
 2. Detta avgör om du bör konsumera fisken omgående, eller om den kan ligga i kylskåpet i ett par dagar.
 3. Hur ser jag om fiskfilén är färsk? Färsk fiskfilé: Klart, genomskinligt, glänsande fiskkött.
 4. Frisk fiskdoft.
You might be interested:  Hur Tinar Man Frysta Räkor?

Att tänka på: • Det kan vara svårt att avgöra om en fiskdoft är frisk eller ej. Känner du dig osäker, skölj filén i kallt vatten. Doftar den, vad du tycker, illa efter det skall man kanske undvika att äta den. • En gammal fiskfilé har ett matt kött och kan vara lite kletig på ytan samt ha gulaktiga fläckar.

 1. Doften är obehagligt söt eller syrlig.
 2. Som sagt, är du osäker; skölj filén med kallt vatten.
 3. Luktar den fortfarande obehagligt bör den kasseras.
 4. Doftar den friskt kan du tillaga den.
 5. Att bara gå efter hur många dagar sedan fisken fiskades är ingen garanti för fiskens kvalitet.
 6. Har bara råvaran behandlats hygieniskt och förvarats på rätt sätt håller den längre än man kan tro.

Detta gäller inte minst en del plattfiskar som gärna kan ligga och möra till sig i några dagar. Lita på dina sinnen! För bilder och mer information: www.svenskfisk.se Klicka på Källa undersökning: : Är fisken färsk? Konsumenterna osäkra

Kan man äta kyckling som stått framme över natten?

Så länge kan tillagad kyckling stå ute. – Liksom rå kyckling kan även tillagad kyckling innehålla bakterier om den lämnas i rätt (eller fel) förhållanden. Du kan utan risk låta tillagad kyckling ligga framme i rumstemperatur i upp till två timmar eller upp till 60 minuter om temperaturen är över 32 grader. Därefter riskerar du att bakterier växer till sig.

Hur många gånger kan man värma fisk?

Rester du inte ska värma upp två gånger: –

Fisk mår generellt inte bra av att värmas upp för mycket en andra gång. Prova att steka i stekpanna i ca 30 sekunder och sedan låta fisken långsamt gå upp i rumstempratur.Ägg är inte alls särskilt bra idé att värma upp en andra gång. Det gäller även omeletter och fritattas. Ät upp allt första gången.Rostade grönsaker går att värma i micron, men kommer aldrig att bli lika bra som den första serveringen.

You might be interested:  Hur Länge Håller Kokt Krabba I Kylen?

Läs också : Så räddar du gammalt bröd – 11 enkla knep

Vilken mat ska man inte värma igen?

Att värma på överblivna rester är hur bra som helst, men det finns matvaror som absolut inte får värmas på igen. Vissa råvaror blir rent ut sagt farliga om du värmer på dem igen Svamp: Generellt sett gäller att svampar alltid ska ätas så snart som möjligt, för att inte riskera att dåliga ämnen hinner frigöras.

Läs mer: 8 tips på enkla glutenfria rätter Ägg: Att värma på ägg en andra gång kan vara farligt och kan sätta din mage ur spel totalt. Potatis: Förutsatt att du låter potatisen svalna i rumstemperatur innan du ställer in dem i kylskåpet så klarar sig den bra. Ställer du däremot in en i kylen direkt kan potatisen bli en grogrund för den ovanliga bakterien som orsakar sjukdomen botulism,

För att minimera risken ytterligare kan man värma på spisen istället för i micron. Ris: Här gäller samma saker som för potatisarna. Amerikanske motsvarigheten till Livsmedelsverket, FDA (Food Standards Agency), konstaterar även i en studie att bakterien Bacillus cereus kan frodas i såväl potatis som ris.

Kyckling: Att kyckling är farligt om det inte tillagas på rätt sätt vet nog de flesta om, men att värma på kycklingen igen kan vara lika farligt om det inte görs rätt. Proteinet i kycklingen förändras när du kyler den efter tillagning och värmer du inte på den tillräckligt bra den andra gången kan det orsaka allvarliga magbesvär.

Selleri, spenat och betor: En andra upphettning av vissa grönsaker kan frigöra toxiner som inte frigörs vid en första upphettning. Läs mer: Recept: 4 smaskiga varianter av veganska hamburgare Den perfekta mackan Ut med squats – in med marklyft! Foto: Flickr.com

Kan man värma fisk?

Det bästa sättet att värma lax i ugnen – Det bästa sättet att värma upp lax i ugnen är att svepa in laxfilén i en ficka av aluminiumfolie och långsamt tillaga den i 15-20 minuter tills den uppnår en innertemperatur på runt 52 grader. Hur lång tid det tar för laxen att värmas upp helt beror på hur varmt din ugn är och hur tjock laxfilén är.

Related Post