Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Hur Länge Håller Rökt Lax I Kylskåp?

Hur Länge Håller Rökt Lax I Kylskåp?

Hur Länge Håller Rökt Lax I Kylskåp
Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.

Hur vet man om kallrökt lax är dålig?

9. Hur ska man förhålla sig till lax som luktar mycket? – Laxen ska dofta fräscht och hav. Är du osäker, skölj den i kallt vatten och lukta på den. Ät den inte om den luktar illa på något sätt, t ex surt.

Hur länge håller vakuumförpackad lax i kylen?

Hållbarhet – En fisk i öppnad vakuumförpackning bör konsumeras inom 3 dagar. För exakt bäst före datum, läs på etiketten. Tänk på att det krävs en obruten kylkedja för att bäst före datum ska gälla.

Kan man äta gammal rökt lax?

2. Gravad och rökt fisk i vissa fall – Enligt Folkhälsomyndigheten kan förpackad gravad och rökt fisk innehålla listeriabakterier, som kan vara farliga för småbarn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Ät inte efter sista förbrukningsdag och fisk i öppnad förpackning bör ätas upp genast.

Hur luktar dålig rökt lax?

Är fisken färsk? Konsumenterna osäkra Publicerat 2007-02-01 17:26 Hur Länge Håller Rökt Lax I Kylskåp Konsumentens kunskap om hur en färsk fiskfilé bör se ut varierar kraftigt. Det visar en nyss genomförd norsk undersökning med 45 konsumenter. Osäkerheten är stor både om hur fisk skall se ut och dofta för att vara ätlig. En osäkerhet som gör det enklare att välja ett annat livsmedel istället.

 • Färsk fisk packat i tråg tar nu fart i dagligvaruhandeln.
 • Det är många år sedan man började sälja fisk på detta vis men då var varken konsument eller livsmedelskedjorna beredda.
 • Butikerna saknade bra kyldiskar och konsumenterna ansåg att färsk fisk skulle säljas över disk hos fiskhandlaren.
 • Nu har vi vant oss vid atmosfärförpackat livsmedel.
You might be interested:  Får Man Äta Varmrökt Lax Som Gravid?

Köttfärsen håller i en vecka, färsk kyckling likaså och till och med fisken kan ligga flera dagar i kylskåpet. I butikerna har man utvecklat kyldiskar med bra exponering och låga temperaturer. Men om vi inte bara skall förlita oss på bäst före datum är det bra att veta hur en fiskfilé ska se ut när den är färsk.

En undersökning gjord av Fiskeriforskning i Norge visar att den kunskapen varierar kraftigt. I testet fick 45 konsumenter bedöma sex trågpackade lax- och torskfiléer var. Filéerna var mellan två till fjorton dagar gamla. Plasthöljet togs av så att testpanelen också skulle kunna lukta på filéerna. Uppfattningen om vad som var färskt varierade kraftigt.

Några bedömde de två dagar gamla filéerna som oätliga (I Norge kan man knappt köpa så färsk fisk). Å andra sidan tyckte en del av testpanelen att de tolv dagar gamla filéer såg alldeles utmärkta ut. Resultatet visade att konsumenten inte känner till hur man bedömer kvaliteten på fisk.

– När konsumenten känner sig osäker kan de värdera färskheten på kriterier som inte alls har med saken att göra, säger Jens Østli, en av de ansvariga för undersökningen. Man kan välja bort filéer med blodfläckar, ben- eller skinnrester eller kanske till och med om filéerna är av olika storlekar i förpackningen, menar Østli.

Att tänka på vid inköp av fisk 1. Låt inte fiskråvaran ligga i rumstemperatur utan lägg in den i kylskåp så snabbt som möjligt efter inköp. En obruten kylkedja borgar för en fin hållbarhet.2. Se till att temperaturen i kylskåpet håller max +8°, gärna kallare.3.

 • Fråga gärna fiskhandlaren/butiken hur färsk fisken är (om inte informationen finns på förpackningen).
 • Detta avgör om du bör konsumera fisken omgående, eller om den kan ligga i kylskåpet i ett par dagar.
 • Hur ser jag om fiskfilén är färsk? Färsk fiskfilé: Klart, genomskinligt, glänsande fiskkött.
 • Frisk fiskdoft.
You might be interested:  Varför Sill Och Potatis På Midsommar?

Att tänka på: • Det kan vara svårt att avgöra om en fiskdoft är frisk eller ej. Känner du dig osäker, skölj filén i kallt vatten. Doftar den, vad du tycker, illa efter det skall man kanske undvika att äta den. • En gammal fiskfilé har ett matt kött och kan vara lite kletig på ytan samt ha gulaktiga fläckar.

Doften är obehagligt söt eller syrlig. Som sagt, är du osäker; skölj filén med kallt vatten. Luktar den fortfarande obehagligt bör den kasseras. Doftar den friskt kan du tillaga den. Att bara gå efter hur många dagar sedan fisken fiskades är ingen garanti för fiskens kvalitet. Har bara råvaran behandlats hygieniskt och förvarats på rätt sätt håller den längre än man kan tro.

Detta gäller inte minst en del plattfiskar som gärna kan ligga och möra till sig i några dagar. Lita på dina sinnen! För bilder och mer information: www.svenskfisk.se Klicka på Källa undersökning: : Är fisken färsk? Konsumenterna osäkra

Hur länge håller vakuumförpackad rökt lax?

Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.

Hur länge håller sig färsk lax i kylskåp?

Fritt från vätska – Fisk tappar smak, konsistens och fräschör fortare om den ligger i sin egen saft. Vätskan skyndar på försämringen i fiskköttet. För bästa resultat och hållbarhet i ditt eget hem ska du förvara fisk luftigt, i papper, på galler eller på annat sätt så att eventuell vätska kan rinna av. På is är idealiskt.

Hur länge håller sig färsk lax i kylskåp?

Fritt från vätska – Fisk tappar smak, konsistens och fräschör fortare om den ligger i sin egen saft. Vätskan skyndar på försämringen i fiskköttet. För bästa resultat och hållbarhet i ditt eget hem ska du förvara fisk luftigt, i papper, på galler eller på annat sätt så att eventuell vätska kan rinna av. På is är idealiskt.

You might be interested:  Vad Äter Man Till Sill?

Hur länge håller en öppnad burk Gravlaxsås?

Förvaring

Temperatur (°C): Min: 2 °C Max: 6 °C
Total hållbarhet (dagar): 120
Förvaringsinstruktioner: Kylvara: Förvaras vid högst +6°C.
Användningsinstruktioner: Öppnad förpackning bör konsumeras inom 5 dagar.

Hur länge håller sig färsk lax?

Hur länge håller fisk i kylen? – Hur länge fisken håller i kylskåpet beror på om det är färsk eller tillagad fisk. Nedan går vi igenom hur länge fisken håller beroende på om den är färsk, tillagad eller inlagd.

Färsk fisk : 2-3 dagar Tillagad fisk : 3-4 dagar Torkad/inlagd fisk : 1 månadFärsk fisk håller vanligtvis i ca 2-3 dagar, medan tillagad fisk kan hålla lite längre och i ungefär 3-4 dagar eftersom många av bakterierna har dödats vid tillagning.

Om fisken däremot är torkad eller inlagd kan den hålla betydligt längre i kylskåpet. Torkad eller inlagd fisk kan hålla sig i uppemot 1 månad. Om du däremot har en låg temperatur i ditt kylskåp såsom 4 grader Celsius eller kallare, så kan fisken hålla sig något längre.

 • Då kan man istället räkna med att färsk fisk håller i ungefär 3-5 dagar, medan tillagad fisk kan hålla uppemot en vecka.
 • Tänk dock på att alltid kontrollera om fisken är gammal innan du äter den om den har förvarat den länge i kylskåpet.
 • Om du är osäker på om fisken är gammal eller inte så kan du skölja den med kallt vatten och lukta på den.

En gammal fiskfilé som inte är tillagad kommer att ha ett matt kött, och kan kännas lite kletig på ytan. Lukten på gammal fisk kan beskrivas som söt, sur eller syrlig.

Related Post