Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Hur Länge Håller Makrill I Frysen?

Hur Länge Håller Makrill I Frysen?

Konsumtionsfrys – (-18° eller kallare) Rensa gärna fisken. Förpacka den noga och så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning. Lägg gärna plastfolie eller liknande mellan filéerna så att fisken inte fryser ihop till en klump. Hållbarheten beror på hur väl fisken är förpackad.

Hur tinar man makrill?

Lägg den frysta fisken med förpackning i kallt vatten i cirka 30 min. När fisken har en innertemperatur på -1°C är fisken redo för tillagning. Skulle du vilja skynda på processen ännu mer så ‘böj/vricka’ på fisken så det bildas en värme som gör att den frysta fisken tinar snabbare.

Hur länge håller sig fryst mat i frysen?

Hur länge kan jag hålla andan?

Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar.

Kan man frysa inkokt makrill?

Njut av makrillen! ​ ​ Foto: Thomas Carlén Leve säsongerna! Det finns en mening med att inte ha tillgång till allt året runt. Att få längta. Njut av makrillen när den är som bäst på förskommar och sommar. Allra bäst riktigt färsk. Makrillen är en säsongsfisk och för alla vid västkusten är makrillen ett säkert vårtecken.

Med sina vackra färger och pärlemorskimrande buk är makrillen lätt att känna igen. Den första makrillen brukar landas i slutet av april eller början av maj. Priset är lite högre i början av säsongen men många tycker att den är värt varenda krona. Vårmakrillen är lite fetare än vanligt – den mindre, magrare spirren kommer in något senare på säsongen.

Makrillen är mycket smakrik med en alldeles egen, ganska kraftfull smak. Den tillhör våra så kallade feta fiskar och innehåller nyttigt fiskfett (omättat och fleromättat, Omega 3 och Omega 6 fett) och de viktiga fettlösliga vitaminerna A, D och E. Den ger oss också vattenlösliga vitaminer och flera mineralämnen.

 • Varför kallas det vårmakrill? Under vintern äter makrillen nästan ingenting.
 • Då lever den på djupt vatten (200-250 m) i västra Nordsjön och väster om de Brittiska öarna där det är en stabil “varm” vintertemperatur.
 • Det är när makrillen bestämt sig för att komma in till kusten för att leka som den blir tillgänglig att fiska.
You might be interested:  Hur Länge Håller Hemmagjord Sill?

Detta sker på våren varför vi också kallar den för vårmakrill. Under lekperioden är makrillen mager och får därför sin karaktäristiska smak. På hösten när den ätit sig fet igen, blir smaken en annan. En hona kan producera upp till en miljon ägg, och det är nu den blir tillgänglig för oss att fiska.

Det innebär att den första makrillen är mager i kroppsformen men äter sakta upp sig för att bli riktigt god och rund på sensommaren eller tidig höst. Då innehåller köttet också mer fett och fisken passar bättre att koka i olika former. Inkokt makrill är en delikatess! Makrillen säljs hel eller som filé Fisk bör hanteras i en obruten kylkedja och normalt fileas den så snabbt som möjligt för att öka hållbarhetstiden.

Ofta ligger makrillen hel i fiskdisken. Det beror främst på gammal tradition. Så har man gjort för att man på så sätt vill intyga att den är färsk. Ber du din fiskhandlare så filear han eller hon gärna din makrill till “pannfärdiga” filéer och idag blir det allt vanligare att den även finns färdigfiléead.

 • MSC märkt makrill Välj gärna makrill märkt med MSC eller KRAV eller förlj rekommendationerna i WWFs fiskguide.
 • WWFs guide finns som app eller kan läsas från WWFs hemsida.
 • Rekommendationerna varierar mellan olika år så läs dem för att få de senaste rekommendationerna.
 • Anske fiskar du egen makrill, ta då inte upp mer än som kan ätas upp och var rädd om våra fiskbestånd.

Mycket gott med makrill! Makrill kan tillagas på en mängd olika sätt. Det är en delikatess att steka filéerna precis som de är och gärna servera med stuvad spenat (en annan vårprimör). Rökt makrill är toppenbra snabbmat tillsammans med en fräsch potatissallad och grönsaker.

 • Makrillen är också mycket god att grilla, helst i halster.
 • Marinera den gärna för variation.
 • Får du tag i hel färsk makrill kan den fyllas med något gott, t ex dill/vitlök/putjolök, och bädda in i foliepaket att ugnsbaka eller lägga på grillen.
 • Överbliven stekt makrill kan läggas in på samma sätt som stekt strömming.
You might be interested:  Dör Musslor När Man Tar Pärlan?

Makrillsoppa kan få många på västkusten att bli lyriska. Frysa in makrill Makrill är allra godast färsk, men om du själv får en större fångst makrill och vill ta vara på den så går det bra att frysa, men den härsknar ganska fort. För att fördröja härksningen kan makrillen frysas in i vatten eller med vattenglacering.

När är makrillen som bäst?

Makrill Hur Länge Håller Makrill I Frysen Scomber scombrus Makrillen är en vacker snabbsimmare och hör till våra mest lättidentifierade fiskar. Den har spolformig kropp och två ryggfenor. Stjärtspolen är kraftigt avsmalnande och har små fenor. Stjärtfenan är djupt kluven, vilket är typiskt för snabbsimmare.

Fiskens färger är starka och vackra med en pärlemorskimrande buk. Ryggen är gräsgrön till blåflammig och har svarta ränder. Makrillen kan väga upp till 3,5 kg och bli 65 cm lång. Vanligtvis ligger vikten på ca 0,5 kg i våra vatten. Makrillen är en säsongsfisk. Under våren och som-maren är den allmän i Skagerrak, Kattegatt och Öresund.

Vid enstaka tillfällen i Östersjön. På hösten flyttar den till djupare vatten i västra Nordsjön eller till farvatten väster om de Brittiska öarna. Makrillen saknar simblåsa och måste simma hela livet. Den lever hela sitt liv i stim och unga fiskar är planktonätare.

På gälbågarna sitter långa, täta gäl-räfständer som silar födan från vattnet. Vuxna fiskar fångar även sill och skarpsill. I Kattegatt och Skager-rak leker makrillen under juni-juli. Den stannar sedan kvar och äter sig fet på småsill innan den vandrar till nordvästra delen av Nordsjön för att övervintra.

Köttet är rikt både på fett, protein och vitaminer. Smaken är kraftig och särpräglad. Makrill kan tillagas på en mängd sätt. Stekt filé är mycket gott, liksom rökt och inkokt. Under andra delar av året finns på marknaden både spansk- och norskfångad makrill.

You might be interested:  Vilka Räkor Ska Man Köpa?

Makrill förekommer i de blåmarkerade områdena och ibland påträffas de i de ljusblå markeringarna. Makrill Bohusläns landskapsfisk Eng: Atlantic mackerel Tys: Makrele Fra: Maquereau commun

: Makrill

Kan man frysa in varmrökt makrill?

Förvaring – Kyl: Vakuumförpackad rökt, gravad och kokt lax, rökt makrill, sill och regnbågslax. Såser och röror. Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen. Kokt lax är inte lämplig att frysa. Skafferi: Senap.

Related Post