Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Hur Lång Tid Tar Det För Lax Att Tina?

Hur Lång Tid Tar Det För Lax Att Tina?

Hur Lång Tid Tar Det För Lax Att Tina
För bäst resultat och för att fisken skall behålla vätska och struktur skall fisken tinas snabbt.

Bäst: Lägg fisken i en påse och tina den i kallt vatten i ca 30 minuter. Bra: Låt den tina i kylen över natten. Undvik: Lämna torsken framme att tina i rumstemperatur.

Kan man tina lax i varmt vatten?

Det korta svaret är: nej. Anledningen att du ska tina din frysta fisk (eller vad det nu är) i kallt vattenbad och inte i varmt är inte att det går fortare — som somliga tror — utan att det inte ska bli så varmt att bakterier trivs och förökar sig. Det är en fråga om livsmedelshygien.

 1. Nyligen var det en restaurang här i Uppsala där många blev matförgiftade, som bland annat hade prickats på just den här punkten.
 2. Jag har bloggat en gång tidigare om relaterade saker, då handlade det om varmt och kallt vatten och disk,) Men det kan ju vara intressant att fundera lite mer på vad det är som gör att fryst mat tinar fort eller långsamt, eller för den delen att is och snö om våren smälter mer på vissa platser på gården än på andra.

Det är där fysiken kommer in. Termodynamik! Det kanske känns lite ointuitivt, eftersom isen fortsätter att ha samma temperatur ända tills den är helt smält, men det går åt massor av energi för att smälta den. Isen suger liksom åt sig energi som inte höjer temperaturen utan som bara går åt till att göra isen till nollgradigt vatten.

Tänk dig att du lägger en isbit på en tallrik i fönstret. Energin kommer till isen både genom strålning (som när solen skiner på den) och genom ledning (isen tar energi genom tallriken) och genom strömning (isbiten på tallriken kyler luften omkring sig, och temperaturskillnaderna får luften att röra på sig så att varmare luft kommer in mot isen och har med sig energi.) Värme, om du frågar en fysiker, är inte temperaturen.

Värme är när (termisk) energi förs över från ett ställe till ett annat. Som när du håller i en tekopp, och din hand blir ja, varm säger vi ju. Det här är ett av de tillfällen då de vardagliga uttrycken inte funkar så bra med de vetenskapliga definitionerna — dumt, för det gör det ibland svårare att kommunicera.

 1. Det som avgör hur fort det går är hur som helst hur effektiv den här värmningen är.
 2. Ledningen från vattnet i vattenbadet till din frysta fisk är rätt effektiv, men när vattnets temperatur sjunker till noll slutar fisken tina tills vattnet närmast fisken värmts upp lite — genom vattnet utanför, som värms av baljan och luften runtomkring — och kan fortsätta leda värme till fisken.
You might be interested:  Vilka Räkor Ska Man Köpa?

Det är därför det ibland rekommenderas att tina i rinnande kallt vatten, så att det är kylskåpskallt men kommer nytt hela tiden och inte blir nollgradigt närmast det frysta. Fast då går det åt mycket vatten! Om det finns mycket termisk energi i vattnet, alltså om vattnet från början har mycket högre temperatur än fisken, då blir vattnet inte nollgradigt.

 • Då tinar fiskklumpen snabbt, åtminstone på ytan.
 • I värsta fall får den då precis den temperatur som bakterier gillar bäst.
 • Ljummen ska mat vara så kort tid som möjligt.
 • Bättre med kall eller riktigt het.
 • Bra sätt att tina mat snällt är i kylskåp (lång tid, kallt hela tiden) eller mikrovågsugn (blir varmt rakt igenom på kort tid).

Något jag borde tillägga här? Kommentera gärna! Tillägg oktober 2016: För matens skull är det bra att infrysningen och upptiningen inte går för långsamt. Så för matkvaliteten ska det vara bättre att tina i vattenbad än i kylskåp. Det har tydligen att göra med hur iskristaller växer till, har jag förstått det som.

Hur lång tid tar det att tina en hel Laxsida?

För bäst resultat och för att fisken skall behålla vätska och struktur skall fisken tinas snabbt.

Bäst: Lägg fisken i en påse och tina den i kallt vatten i ca 30 minuter. Bra: Låt den tina i kylen över natten. Undvik: Lämna torsken framme att tina i rumstemperatur.

Hur tinar man fisk snabbt?

Lägg fisken i en plastpåse som du sedan lägger i en skål eller balja. Fyll på med kallt vatten och vänta i ca 30 minuter. Sedan är fisken redo att tillagas.

You might be interested:  Får Man Äta Skaldjur Inom Islam?

Kan man tina fryst lax i Micro?

Fryst lax tillagas i mikrovågsugn på bara 2-4 minuter. Nyttig mat på nolltid.

Kan man tina och frysa om lax?

Så länge håller maten i frysen Vi har väl alla hittat något ledset paket längst in i frysen med en fisk eller köttbit som har blivit torr och trist. Det är lätt hänt att maten blir liggande för länge. Det finns några saker att tänka på som gör att den håller sig bättre.

 • Det du ska frysa ska vara kallt när du stoppar in det i frysen, och en vända i kylskåpet först är bra.
 • Maten ska förpackas lufttätt, i burk eller påse.
 • Om fukt eller syre kommer in i förpackningen förstörs vitaminerna, och den frysta varan kan härskna.
 • Feta livsmedel, som till exempel lax, härsknar lättare än andra.

När du ska äta mat som har varit fryst – tina den i kylskåpet över natten. När livsmedel får tina långsamt behåller det mer av sin struktur och vätska. Tinade varor bör du inte frysa in igen. Men om du har fryst in en råvara, till exempel kött eller fisk, kan du mycket väl tillaga den och sedan frysa in den igen.

Hållbarheten för olika livsmedel varierar. Längst håller magert kött och mager fisk, samt frukt och bär. Som alltid när du ska äta något gäller det att lukta på varan. Luktar den fräscht är den okej att laga till. I rutan nedan finns ungefärliga tider för hur länge du kan förvara olika varor i frysen. Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Ska du dekorera en tårta med grädde eller gelé, så frys enbart bottnarna och vänta med att göra färdigt tårtan tills de har tinat.

Vispad grädde kan bli grynig och gelé kan bli rinnig om du fryser dem. Mousse går dock bra att frysa.

 • Fläskkött: 4 månader
 • Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
 • Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
 • Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
 • Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
 • Grönsaker: 12 månader Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
 • Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.
You might be interested:  Vad Är Räkor I Lake?

Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.

 • Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar
 • Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen
 • Oberoende – Du kan lita på oss
 1. Från 59 kr/mån
 2. Du kan avsluta när du vill.

: Så länge håller maten i frysen

Related Post