Gädda | Sjömatsfrämjandet Esox lucius Gäddan har en långsmal kropp med ryggfenan placerad långt ned mot stjärten och ett stort huvud med en väldig mun fylld av vassa tänder. Det ären kropp byggd för att jaga. Fisken är gulgrön med mörkare rygg och ljusare fläckar längs sidorna.
Färgen varierar beroende på ålder, arv och var gäddan lever. Gäddan kan väga upp till 34 kg och bli 1,5 m lång. Honorna blir betydligt större än hannarna. Vanligtvis ligger vikten på 1-4 kg i våra vatten. Gäddan förekommer över hela landet i sjöar, åar och vid kusterna, undantaget för fjälltrakterna. Den håller gärna till i vassruggar och på grunt vatten invid stränderna.
Även om den förekommer i varmare vatten uppsöker den gärna de svalaste delarna av våra sjöar under sommaren. Gäddan är en rovfisk och lever nästan uteslutande av annan fisk, inte sällan av andra gäddor. Som regel står den väl gömd och lurpassar på sitt byte och gör ett häftigt utfall när bytet är tillräckligt nära.
Under våren leker gäddan på grunt vatten, gärna på översvämmad mark. Man kan då se gäddfenor på “landbacken”. Rommen är klibbig och kläcks efter ca 2 veckor. Ynglen har klibbkörtlar och sitter fästade vid vattenväxter medan de lever av gulesäcken tills de måste börja fånga byten. Gäddan är en betydande matfisk som smakar bäst vid 1-2,5 kilos vikt.
Bästa säsong är höst, vinter och vår. Fångstmetoden är nät, ryssjor och krok med långrev men yrkes- och husbehovsfisket efter gädda har minskat här i landet. En del av den gädda som trots allt fångas går på export ut i Europa. Gäddan har störst betydelse i Sverige som sportfisk.
Gädda förekommer i de blåmarkerade områdena. Gädda på flera språk Eng: (Northern) pike Tys: Flusshecht Fra: Brochet du Nord
: Gädda | Sjömatsfrämjandet
Contents
Hur lång är Sveriges största gädda?
Full koll på grejorna – Detaljerna är viktiga. Inget lämnas åt slumpen, vilket ju vore förödande om en rekordgädda skulle hugga. Fredrik och Jimmie kör med långa fluorocarbontafsar och små, hårda, dubbla fjäderringar. De byter givetvis alla betens originalkrokar till nya vassa krokar i storlekar 2/0 eller 3/0, beroende på betets storlek. Den enorma fisken som nu är svenskt rekord på gädda mäter 128 centimeter och är 71 centimeter i omkrets. Innan de sjösätter sin båt har de också en färdig plan. De väljer mellan ganska många områden, som alla kan leverera fisk. De nöter sällan på ett litet område en hel dag, utan väljer ut ett fåtal som de flyttar sig mellan när de fiskat av det ena.
Hur lång är världens största gädda?
Så stor är världens största gädda – Världens största gädda är uppmätt till 25,3 kilo med en längd på hela 140 cm. Gäddan fångades av Petar Filipov från Bulgarien. Hans stora fångst har inte registrerats och godkänts av IGFA (Internationella-sportfiske-förbundet) eftersom fisken aldrig skickades för bedömning. Allting tyder dock på att fisken är riktigt och att världsrekordet faktiskt stämmer. Bild: lånad från fisheco.se Fotograf: Privat Petar ska enligt han själv fiska omkring två timmar varje dag efter jobbet och detsamma gäller när han är ledig. Man kan alltså säga att tålamod och engagemang lönar sig i längden när det kommer till fiske.
Vad är en stor gädda?
Gäddan är en vanlig rovfisk i sötvatten över hela landet och i Östersjöns skärgårdar. Stora honor kan väga över 20 kilo.
Hur mycket kostar ett kilo gädda?
Vad kan en sån här snygging vara värd? Tja, eftersom hon väger cirka 14 kilo så blir det ju drygt tvåhundra spänn. Åtminstone om BD fisk i Luleå ska köpa in den. Enligt en EU-förordning blir det från och med i morgon förbjudet för privatpersoner att sälja fisk som de fångat i havet.
- Förbudet beklagas av många, bland annat av Lars Routovaara, VD för BD fisk.
- I en intervju i Radio Norrbotten säger han att han gärna vill köpa in gädda, eftersom det är stor efterfrågan ute i Europa.15 kronor kilo kan han tänka sig att betala till den som levererar gädda.
- Gäddorna leker uppe i Norrbotten just nu.
Kanske kan giriga fritidsfiskare slingra sig runt saluförbudet genom att fånga kustgäddorna när de gått upp i lekbäckarna? Herregud, man kan ju få flera hundra kronor för en romstinn gäddhona! Svenne Andersson En romstinn gäddhona kan betinga ett pris på över 200 kronor om man säljer den till grossist. Publicerad: 06 May 2011 Av: Fiskejournalen
Vem är Sveriges bästa fiskare?
Time Is Fish – Lars Öhman “Sveriges bästa gäddfiskare”! Jajamen, det dånar ut avsnitt från Daniel Nilssons podd Time is Fish! Den här gången har han fått riktigt fint på kroken, Lars Ö, ett namn som nämns med respekt bland alla dedikerade gäddfiskare! Inte missa! – Lars Öhman ses av många sportfiskare som Sveriges skickligaste gäddfiskare och med fler fångade gäddor över 10 kilo än vad både sossarna och moderaterna sammanlagt har mandat i riksdagen så är det svårt för någon att inte hålla med. Crazy dryfly fishing after rainbowtrout – Galet torrflugefiske – Snärjebäcken Flugfiske – YouTube Every Fish Counts 408 subscribers Crazy dryfly fishing after rainbowtrout – Galet torrflugefiske – Snärjebäcken Flugfiske Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device. More videos
Hur stor är Sveriges största abborre?
Det är 30 år sedan Gary Wickins fångade den 3150 gram tunga abborre som fortfarande gäller som svenskt sportfiskerekord. Sportfiskarna har talat med fångstmannen om den minnesvärda pimpeldagen på Hällers myr 1985. Abborren brukar ofta beskrivas som vår allra mest populära sportfisk.
Varje år fiskar 100 000-tals svenskar från land, brygga, båt och is efter den vackra randiga jägaren. Den finns i nästan alla vatten och är vår mest talrika rovfisk. Trots detta tycks det svenska sportfiskerekordet på abborre vara i det närmaste omöjligt att slå. Gary Wickins fantastiska abborre på över 3 kg (51 cm) från Lysekils SFK:s lilla klubbtjärn Hällers myr i Bohuslän är idag vårt näst äldsta sportfiskerekord i sötvatten (malen borträknad)! Den som känner till sin storfiskhistoria vet att Hällers myr under 1980-talet var ett såväl magiskt som mystiskt abborrvatten.
Rekordet (2761 gram) som Gary Wickins slog 1985 hade bara ett år på nacken och kom från samma lilla tjärn! Lägg därtill en uppfluten död fisk på 3500 gram och en i det närmaste osannolik fisk på 67 cm från ett nätprovfiske – alla inom loppet av ett fåtal år.
Förklaringarna till denna makalösa beståndstopp är inte helt enkla. Något som dock är helt säkert är att det rörde sig om ett ytterst begränsat antal storväxta individer som levde i en begränsad konkurrens om födan. Och de var inte lätta att fånga! Vi låter fångstmannen själv berätta, Gary, hur gick det till när du fångade din rekordfisk? – Först och främst och var det inte resultatet av någon rekordjakt.
Jag kände såklart till Per-Erik Jacobsens rekord från året innan, men hade aldrig någon tro på att fånga en så stor fisk, den framstod snarare som en engångsföreteelse. Jag hade pimpelfiskat ett 40-tal gånger på myren innan och hade aldrig fått något över 2 hg! Dagen jag fick min abborre var det en familjepimpeltävling med klubben.
- Jag kommer väl ihåg dagen, det var en kall fin lördag och det gick ganska dåligt för mig tävlingsmässigt, endast några få abborrar under 20 gram.
- Efter att ha flyttat mig runt några gånger borrade jag ytterligare ett hål.
- Efter 5 minuter blev det plötsligt bom-stop.
- Jag trodde först att jag hade fastnat i någonting.
Det var en otroligt konstig känsla. Sedan började fisken ta lina i en mycket märklig och långsam “rusning”. Det var som om den inte förstått att den var krokad. Fisken tog ut nästan alla lina på mitt lilla tävlingspö med 0.16 lina tills jag började se bottenknuten och insåg att den tagit 20 av totalt 25 meter. Trodde du i detta läge att det var en abborre? – Jag tänkte inte ens tanken, snarare att det var en stor sutare eller ål. Den fortsatte ju också och rusa flera gånger innan jag fick in den under hålet. Det kändes som en halvtimma, men det var säkert inte mer än 10 minuter.
- Jag förstod att det skulle bli svårt att få upp fisken, men jag ville i alla fall se vad det var någonting.
- Det jag såg genom hålet var endast ett gigantiskt öga som tittade upp på mig.
- Jag kunde ändå inte ta in vad det var för fisk, jag hade själv aldrig sett en abborre över 5 hg tidigare.
- Till slut fick jag tag i munnen på fisken genom hålet och då började det gå upp för mig att det var en abborre av enorma proportioner.
Jag ropade dit ett par juniorer som försiktigt borrade upp ett extra hål för att kunna få upp den, samtidigt som jag tänkte “det kan inte vara sant, det kan inte vara sant”. Men det var det. Alla juniorer sprang runt och gapade som tokiga på isen efter att den kom upp, själv kunde jag inte ens tänka “rekord” – det enda jag tänkte när jag såg fisken i sin helhet var “hur kan en abborre bli så stor?”.
- Det var en hög romstinn hona, buken var som en rugbyboll.
- Samtidigt var det också en otroligt vacker fisk med härliga färger och stora fina fenor.
- Vi slängde oss direkt till närmsta butik med krönt våg och där fick jag bekräftat för mig att rekordet var slagit.
- Jag ser den fortfarande som mitt livs fisk, det kanske bara händer en gång i livet att man fångar någonting som man alltid kommer att minnas.
Vad tror du, kommer ditt rekord någonsin att slås? – Jag hoppas det! Jag kunde själv aldrig tro att det skulle stå sig så länge som det har gjort. Är det något rekord som bör slås så är det abborre, det är ju fisken som alla känner till och den första man fångar som barn! Det vore kul om det är någon av de specimenfiskare som ägnar så mycket tid av sitt liv åt att jaga storfiskar som slår det.
Istället för någon som mig, som hade en hel del tur – även om tur alltid kommer att krävas oavsett fiskare. Men jag skulle gratulera vem som än slår rekordet – jag kommer att vara den förste som ringer och säger grattis! Ta med er Garys ord som en uppmaning – ut och fiska mycket i abborre i vår! Och var inte rädd för att pröva de allra minsta sjöar, sannolikt finns det fler “oupptäckta” Hällers myr-liknande vatten runt om i Sverige! Övriga fakta: • Garys abborre nappade på två maggot agnade på en trekrok strl 16.
Ovanför hängde en Bergmans-pirk. • Rekordabborren blev den sista(?) storabborren över 2 kg som fångades i Hällers myr. • Närmast Garys rekord är Leif Krause med 2875 gram abborre från 1997 och Mona Widén med en borre på 2859 gram från 2012.
Vad hugger gäddan på?
Fiskedrag till Gädda – Jerkbait, jiggar, skeddrag, wobbler, spinnerbait och så vidare är vanliga beten när man ska fiska gädda. Gäddan hugger på det mesta om man träffar rätt dag och plats. Framförallt gäller det att använda rätt metod och bete för rätt årstid och vattentemperatur. Gäddan är inte rädd att gapa för stora beten och drag. De tar gärna ett bete som är upp emot halva sin egen längd!
Hur stor är världens största fisk?
Upp till 20 meter lång – Valhajen är världens största fisk och kan i sällsynta fall bli närmre 20 meter lång och väga upp till 36 ton. Ett av dess främsta kännetecken är den enorma munnen som kan bli upp till 1,5 meter bred. När den äter, simmar den i ytvattnet med öppen mun och filtrerar plankton och småfisk.
Vad har gäddan för fiender?
Ekologi – Normalt är gäddor revirhävdande, men det finns också permanent migrerande gäddor som följer strömmingsstim. Gäddan leker tidigt på våren i grunda vikar, gärna översvämmade fält och åkrar, där solen tidigt värmer upp vattnet. Tillväxten är mycket snabb.
En vuxen gädda har få naturliga fiender men exempelvis vissa rovfåglar som fiskgjuse tar gädda. Små gäddor hotas i första hand av större gäddor och annan rovfisk, som abborre och gös. De äldsta rapporterade gäddorna är 30 år i England, 33 år i Finland och 16 år i Sverige. Gäddan kan drabbas av gäddbandmask.
En relativt vanligt förekommande sjukdom är gäddsarkom. Gäddor med denna virussjukdom är vad många kallar “böldgäddor” på grund av de ofta stora och iögonfallande cancersvulsterna.
Hur stor är Sveriges största abborre?
Det är 30 år sedan Gary Wickins fångade den 3150 gram tunga abborre som fortfarande gäller som svenskt sportfiskerekord. Sportfiskarna har talat med fångstmannen om den minnesvärda pimpeldagen på Hällers myr 1985. Abborren brukar ofta beskrivas som vår allra mest populära sportfisk.
Varje år fiskar 100 000-tals svenskar från land, brygga, båt och is efter den vackra randiga jägaren. Den finns i nästan alla vatten och är vår mest talrika rovfisk. Trots detta tycks det svenska sportfiskerekordet på abborre vara i det närmaste omöjligt att slå. Gary Wickins fantastiska abborre på över 3 kg (51 cm) från Lysekils SFK:s lilla klubbtjärn Hällers myr i Bohuslän är idag vårt näst äldsta sportfiskerekord i sötvatten (malen borträknad)! Den som känner till sin storfiskhistoria vet att Hällers myr under 1980-talet var ett såväl magiskt som mystiskt abborrvatten.
Rekordet (2761 gram) som Gary Wickins slog 1985 hade bara ett år på nacken och kom från samma lilla tjärn! Lägg därtill en uppfluten död fisk på 3500 gram och en i det närmaste osannolik fisk på 67 cm från ett nätprovfiske – alla inom loppet av ett fåtal år.
Förklaringarna till denna makalösa beståndstopp är inte helt enkla. Något som dock är helt säkert är att det rörde sig om ett ytterst begränsat antal storväxta individer som levde i en begränsad konkurrens om födan. Och de var inte lätta att fånga! Vi låter fångstmannen själv berätta, Gary, hur gick det till när du fångade din rekordfisk? – Först och främst och var det inte resultatet av någon rekordjakt.
Jag kände såklart till Per-Erik Jacobsens rekord från året innan, men hade aldrig någon tro på att fånga en så stor fisk, den framstod snarare som en engångsföreteelse. Jag hade pimpelfiskat ett 40-tal gånger på myren innan och hade aldrig fått något över 2 hg! Dagen jag fick min abborre var det en familjepimpeltävling med klubben.
- Jag kommer väl ihåg dagen, det var en kall fin lördag och det gick ganska dåligt för mig tävlingsmässigt, endast några få abborrar under 20 gram.
- Efter att ha flyttat mig runt några gånger borrade jag ytterligare ett hål.
- Efter 5 minuter blev det plötsligt bom-stop.
- Jag trodde först att jag hade fastnat i någonting.
Det var en otroligt konstig känsla. Sedan började fisken ta lina i en mycket märklig och långsam “rusning”. Det var som om den inte förstått att den var krokad. Fisken tog ut nästan alla lina på mitt lilla tävlingspö med 0.16 lina tills jag började se bottenknuten och insåg att den tagit 20 av totalt 25 meter. Trodde du i detta läge att det var en abborre? – Jag tänkte inte ens tanken, snarare att det var en stor sutare eller ål. Den fortsatte ju också och rusa flera gånger innan jag fick in den under hålet. Det kändes som en halvtimma, men det var säkert inte mer än 10 minuter.
Jag förstod att det skulle bli svårt att få upp fisken, men jag ville i alla fall se vad det var någonting. Det jag såg genom hålet var endast ett gigantiskt öga som tittade upp på mig. Jag kunde ändå inte ta in vad det var för fisk, jag hade själv aldrig sett en abborre över 5 hg tidigare. Till slut fick jag tag i munnen på fisken genom hålet och då började det gå upp för mig att det var en abborre av enorma proportioner.
Jag ropade dit ett par juniorer som försiktigt borrade upp ett extra hål för att kunna få upp den, samtidigt som jag tänkte “det kan inte vara sant, det kan inte vara sant”. Men det var det. Alla juniorer sprang runt och gapade som tokiga på isen efter att den kom upp, själv kunde jag inte ens tänka “rekord” – det enda jag tänkte när jag såg fisken i sin helhet var “hur kan en abborre bli så stor?”.
- Det var en hög romstinn hona, buken var som en rugbyboll.
- Samtidigt var det också en otroligt vacker fisk med härliga färger och stora fina fenor.
- Vi slängde oss direkt till närmsta butik med krönt våg och där fick jag bekräftat för mig att rekordet var slagit.
- Jag ser den fortfarande som mitt livs fisk, det kanske bara händer en gång i livet att man fångar någonting som man alltid kommer att minnas.
Vad tror du, kommer ditt rekord någonsin att slås? – Jag hoppas det! Jag kunde själv aldrig tro att det skulle stå sig så länge som det har gjort. Är det något rekord som bör slås så är det abborre, det är ju fisken som alla känner till och den första man fångar som barn! Det vore kul om det är någon av de specimenfiskare som ägnar så mycket tid av sitt liv åt att jaga storfiskar som slår det.
Istället för någon som mig, som hade en hel del tur – även om tur alltid kommer att krävas oavsett fiskare. Men jag skulle gratulera vem som än slår rekordet – jag kommer att vara den förste som ringer och säger grattis! Ta med er Garys ord som en uppmaning – ut och fiska mycket i abborre i vår! Och var inte rädd för att pröva de allra minsta sjöar, sannolikt finns det fler “oupptäckta” Hällers myr-liknande vatten runt om i Sverige! Övriga fakta: • Garys abborre nappade på två maggot agnade på en trekrok strl 16.
Ovanför hängde en Bergmans-pirk. • Rekordabborren blev den sista(?) storabborren över 2 kg som fångades i Hällers myr. • Närmast Garys rekord är Leif Krause med 2875 gram abborre från 1997 och Mona Widén med en borre på 2859 gram från 2012.
Hur stor är världens största fisk?
Upp till 20 meter lång – Valhajen är världens största fisk och kan i sällsynta fall bli närmre 20 meter lång och väga upp till 36 ton. Ett av dess främsta kännetecken är den enorma munnen som kan bli upp till 1,5 meter bred. När den äter, simmar den i ytvattnet med öppen mun och filtrerar plankton och småfisk.
Hur stor är världens största gös?
Gösen har länge varit en av våra populäraste sportfiskar. Men rekordet har varit en segdragen historia. En slumpfångad jättegös från Bråviken har varit svenskt rekord sedan 1988 med sin vikt om 12 007 gram. Nu äntligen är rekordet slaget! Med metoden “vertikaljiggning” har populariteten för gösen som sportfisk skjutit rejält i höjden.
- Många skickliga sportfiskare firar stora triumfer genom att använda ekolod och elmotor för att med precision presentera sitt bete alldeles nära förmodat stora fiskar.
- Många är de enorma gösar som fallit offer för metoden, men ändå har gösrekordet stått sig.
- En fisk över gällande rekord fångades nyligen, men kunde inte godkännas som rekord eftersom alla fångst- och vägningskriterier inte uppfylldes.
Därför var det extra roligt att de inte dröjde särskilt länge innan ännu en rekordstor gös fångades. Rejäl putsning av rekordet – Leif Ivarsson från Grimstorp är en van gösfiskare, med ett antal fiskar i storleksklassen sex-sju kilo på meritlistan. Men dessa överträffade han rejält när han fiskade i Smålandssjön Stora Nätaren den 29 maj, informerar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg – Jag hade fiskat i över nio timmar, med magert resultat då jag beslutade att göra ett sista försök, berättar Leif Ivarsson för Sportfiskarna.
Han hade vissa bestyr med att få båten i rätt position i blåsten, men fångade ändå en mindre gös och såg fler gösar på ekolodet. Två av fiskarna ignorerade Leifs jigg, men den tredje högg. Det visade sig vara rätt fisk. Från början misstänkte Leif gädda, eftersom tyngden var så massiv. Men snart skymtade en oerhört stor gös i ytan.
Håvningen gick vägen och Leif kunde snart sitta med en ny rekordgös i sin famn.12 530 gram vägde den 97 centimeter långa gösen, vid en kontrollvägning på en krönt butiksvåg. Omkretsen var 66 centimeter och rekordet var ett faktum. – Det var på tiden att vi fick ett nytt rekord.
Många har väntat på det här. Chansen finns att vi får se en ännu större fisk de närmaste åren ? kanske redan nästa år, med tanke på alla drivna gösspecialister som lägger ner ofantligt mycket tid på vattnet, avslutar storfiskregistrerare Nicka Hellenberg. Sportfiskarna gratulerar Leif Ivarsson till storfångsten och till det nya svenska gösrekordet.
Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 29 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.