Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Hur Äter Man Hummer Bäst?

Hur Äter Man Hummer Bäst?

Så delar du hummern rätt – Att få en hel hummer serverad framför sig får det att vattnas i munnen men en del blir osäkra på hur man ska gå till väga för att få i sig det läckra köttet. Så här :

Ta bort benen med klorna från kroppen. Tryck ned kniven mitt i huvudet och klyv hummern ned mot stjärten. Vänd sedan på den och klyv upp mot huvudet. Rensa bort magen och den svarta strängen. Bryt upp klon, det går lättare om man först gör en spricka i skalet med kniven, och ta försiktigt ut det delikata kloköttet. Glöm inte den lilla klodelen som också innehåller mycket kött. Glöm heller inte köttet som sitter i benen. Bryt eller klipp upp benen för att komma åt det. Tips för att få ut köttet ur stjärten: vrid bort stjärtfenan så att det blir en öppning och tryck sedan ut köttet med fingret så att det kommer ut i andra änden. Njut av det saftiga köttet i vilken ordning du vill.

Kan man äta huvudet på hummer?

6 tips för att lyckas med hummer på nyårsafton – 1. Undvik att göra bort dig Har du haft turen att bli serverad hummer på nyårsafton bör du veta hur du äter den. – Sätt kniven i mitten på huvudet och klyv bak mot stjärten. Vänd på hummern och klyv huvudet.

Knäck upp klorna. Ta bort magen längst fram i huvudet på hummern och ta bort ändtarmen, säger Ola.2. Vad på hummern man äta egentligen? – Du kan äta resten av hummern om du följt instruktionerna ovan. Njut av hummern hur du vill, det finns ingen ordning. Glöm inte köttet som sitter i lederna på främre benparet.3.

Glaskoka eller låta sjuda? – Det finns många bra sätt att tillreda en hummer. Du kan glaskoka* hummern och därefter ta ut köttet och steka på. Eller varför inte glaskoka och grilla hel. Det enklaste är dock att koka hummern i rikligt med saltat vatten. Ola tillägger: – Vi använder 32 gram salt per liter vatten.

 • Man kokar upp vatten, lägger i hummern, låter koka upp.
 • Sedan sänker man värmen och låter sjuda i 8 minuter.
 • Njut varm eller kyl ned i koklagen.
 • Glaskoka innebär att du doppar den en minut i kokande vatten och kyler sedan ner i isbad.4.
 • Använd skalen med! Skalen är perfekt att ta tillvara på till en fond som du sedan kan koka hummersoppa på.
You might be interested:  Vad Äter Man Till Kokt Hummer?

– Stek skalen i olja tillsammans med tomatpure, gul lök och morot tills det fått färg. Slå på lite vitt vin och vatten tills det täcker röran. Koka upp och låt sjuda en timme. Sila av och använd som fond.5. Det enklaste receptet är oftast det bästa – Det enklaste och kanske godaste är att njuta av en hummer naturell med en nyslagen majonnäs och citron.6.

Slutligen; vad dricker man till hummer? – Champagne är alltid rätt! Så här gör du Sturehofs majonnäs: 2 st äggulor 1 msk dijonsenap 2 msk sherryvinäger 2 1/2 dl matolja en nypa salt Gör så här: Vispa samman äggulor, dijonsenap, sherryvinäger och lite olja. Fortsätt hälla i olja medan du vispar för att majonäsen inte ska skära sig.

Smaka av med salt. Läs också: Gratinerad hummer med fräst grönt

Finns det hummer i Sverige?

Hummer (Homarus gammarus) lever på 10–30 meters djup på klippbotten eller algbevuxna steniga bottnar. Längs svenska kusten förekommer hummer i Skagerrak, Kattegatt och norra delen av Öresund.

Vad heter Hummerns klor?

Hummer Hur Äter Man Hummer Bäst Homarus gamarus Hummer är ett kraftigt kräftdjur med fem par ben. Klorna är kraftiga och olika; en kraftig krossklo och en klenare saxklo. Den kan vara antingen höger- eller vänsterhänt. Färgen är svart eller blåsvart, ibland med orange eller vita toner, särskilt på undersidan.

 • Hummern kan bli 50 cm lång och väga upp till 5 kg men vanligtvis ligger vikten mellan 0,5-1 kg.
 • Hannen har kraftigare klor och smalare bakkropp än honan.
 • Hummern förekommer i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund.
 • Den föredrar hårda bottnar på grunt vatten med sten och grus där den kan bygga en bohåla att gömma sig i under dagen.

Leken sker på sensommaren efter det att honan skiftat skal. Rommen är svart och läggs under bakkroppen. Honan bär på rommen fram till nästa sommar. Larverna som kläcks ut är frisimmande och byter skal ett flertal gånger innan de söker sig ned mot botten.

 1. Det tar 8-10 år innan hummern blir så stor att den får fångas.
 2. Hummern äter musslor, snäckor, borstmask och sjöborrar.
 3. Den drar sig inte heller för att äta död fisk.
 4. Hummern äts gärna kokt/naturell, gratinerad eller används i sallad, soppa eller liknande.
 5. Hummer fångas i tinor.
 6. Tillåten fångstsäsong är första måndagen efter den 20 september.
You might be interested:  Hur Mycket Är 1 Kg Oskalade Räkor?

Fritidsfiskare får fiska med högst 6 hummertinor, till och med den sista november. Yrkesfiskare får fiska med högst 40 hummertinor, till och med den sista december. Hummerns minimimått ska vara 9 centimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

Hummer förekommer i de blåmarkerade områdena. Hummer Eng: Lobster Tys: Hummer Fra: Homard

: Hummer

Vad dricker man till kokt hummer?

Hummer – hur skall jag välja vin? Hur Äter Man Hummer Bäst Hummern är kungen på havets botten. Det finns definitivt inget annat skaldjur, och kanske ingen annan gastronomisk läckerhet överhuvudtaget, som är lika elegant och exklusiv att servera sina gäster. “Havets svarta guld” tillhör utan tvekan det bästa som kan upplevas i matväg.

Den allra förnämsta hummern är den europeiska arten. Den lever utmed hela Atlantkusten från Nordnorge ner till Medelhavet. Allra bästa anses den vara i våra kalla västkustvatten. När den första hummern får fiskas – kl 07.00 första måndagen efter den 20 september – kan priserna bli skyhöga. Prisrekordet är från 2012 då premiärhummern såldes till ett kilopris på 102 000 kr.

Länge var dock hummer vara fattigmansmat, och i amerikanska fängelser ansågs det ovärdigt att ge hummer till fångarna mer än två gånger i veckan. I dag är det annan klang i kristallglasen på de finkalas – särskilt runt nyår – när hummern kommer på bordet.

 • Med en så exklusiv råvara är det såklart viktigt att man ackompanjerar måltiden med ett riktigt bra vin.
 • Till naturell kokt hummer finns egentligen inga alternativ.
 • Det är ett stramt, väl kylt, vitt vin med liten eller ingen sötma som gäller.
 • Dricker du rött vin till hummer riskerar tanninerna i vinet att kollidera med sältan i hummerköttet och smaken kan förvandlas till något oangenämt metalliskt.
You might be interested:  Varför Ska Man Inte Äta Musslor Som Inte Öppnat Sig?

Naturell hummer Chardonnay är en vanlig rekommendation till hummer. En lite bättre chardonnay har ofta lite restsötma och en krispighet som passar väldigt bra till skaldjur. Pinot blanc från Alsace eller en mineralrik Chablis är andra viner som ofta är matchar perfekt till hummer.

Likaså är champagne ett säkert val i alla lägen. I synnerhet till nyår blir det extra festligt med bubblor till glasen. Tänk på att undvika de alltför söta vita vinerna, även eklagrade lite smöriga vita viner kan vara svåra att matcha med den rena fina hummersmaken. Torrt vin eller vin med en liten restsötma är det som gäller.

Gratinerad hummer Gratinerad hummer är en verklig festrätt. För att välja vin till en sådan anrättning är det viktigt att tänka på vilka smaker man tillfört i gratineringen. Är det mycket örter och citron, smält smör och peppar kan det krävas ett mer smakrikt vin.

Då kan en eklagrad chardonnay från Bourgogne, eller en sauvignon blanc från Kalifornien, vara bra val. Även en brödig champagne kan bli synnerligen gott. Är hummern ostgratinerad och ligger under ett täcke av en kraftfull Västerbotten med smör och gräslök kan ett lite sötare vitt vin passa perfekt. Till exempel en halvtorr riesling eller en pinot gris med restsötma.

Hummersoppa Till en krämig hummersoppa är champagne ett förstaval. De pigga syrorna i champagnen fångar upp citronen och syrligheten i soppan. Även andra mousserande viner fungerar bra till skaldjursoppa, undvik dock de söta bubblorna. Crémant är ofta ett prisvärt alternativ till champagne, liksom cava.

 1. Hummersallad En hummersallad med rostade pinjenötter och en kryddig nobissås som dressing har ofta lite sötare toner.
 2. En tysk riesling från Pfalz är ett gott val, eller varför inte ett rosévin med lite högre fruktighet.
 3. Har salladen söta inslag från exempelvis sultanrussin kan eklagrade vita viner fungera mycket bra.

Även här är riesling och chardonnay pålitliga val. Nigab — Org.nummer: 556228-1112 Tel: E-post: Stockholm Gårdsvägen 18 SE-169 70 Solna Göteborg Arendalsvägen 22 SE-434 39 Kungsbacka

Related Post