Nypon eller grönläppad mussla – vilket ska jag välja? – Ingenting behöver utesluta det andra. Märker du goda effekter av exempelvis nyponpulver – fortsätt med det. Vill du naturligt lindra svårare besvär som smärta, svullnad, inflammation och artros – testa den grönläppade musslan.
- I GLYC Original har vi förstärkt musslan med marint kollagen, som bidrar till nybildning av brosk, samt zink och C-vitamin för att minska trötthet och utmattning.
- Önskar du utnyttja effekterna av både grönläppad mussla och nypon kan du även på ett enkelt sätt kombinera båda ingredienserna med GLYC Boost,
Förutom grönläppad mussla och nypon innehåller GLYC Boost även gurkmeja – som bidrar till att stödja ledernas flexibilitet. Tre olika verkningsmekanismer i en och samma förpackning. LÄS MER: Glyc Boost
Contents
Vad är Grönläppad mussla bra för?
Produktbeskrivning – Svenska DjurApotekets Grönläppad Mussla är en förebyggande ledprodukt för djur från 5 mån. Grönläppad Mussla bidrar till en god ledhälsa på lång sikt och främjar ledernas hälsa, normala funktion och är byggstenar för ledbrosket. Grönläppad Mussla ges förebyggande till valpar, unghundar, vuxna hundar.
- Svenska DjurApotekets Grönläppad Mussla är en naturlig produkt från Nya Zeeland.
- Grönläppad Mussla innehåller många nyttiga näringsämnen som glukosaminoglukaner(GAG), kondroitin, omättade fettsyror, Omega3-6- 9(EPA och ETA), antioxidanter och mineraler.
- Varningstext: Till hundar med känslig mage så rekommenderar vi att man startar med en låg dos och sakta ökar upp, fungerar detta inte så rekommenderar vi att man provar Hyaluron+ istället som är skonsammare mot en känslig mage.
Är din hund allergisk mot skaldjur så rekommenderas inte denna produkt. SAMMANSÄTTNING : Frystorkat Grönläppad musslapulver från Nya Zeeland. tablettbidningsmedel: Micro crystalline cellulose, Dicalcium Phosphate, Mangnesiumstearate, Kiseldioxid Protein 58%, Råfett 7%, Råaska 10%, Råfibrer 5%, resterande är kolhydrater och vatten.
Deklaration per 1 tablett á 0.9 g | Deklaration per 2 tabletter 1,8 g (stor hund) | ||
Grönläppad Mussla | 500 mg | Grönläppad Mussla | 1 g |
DOSERING : 1 tablett per 20 kilo/dag Endast inloggade kunder som köpt den här produkten får lämna en recension.
Kan människor äta Grönläppad mussla?
Fakta – Namn: Ewa Nygren Ålder: 50 plus Bor: Västerås Sysselsättning: Mentalskötare Varför hjälper grönläppad mussla? Kollagen, zink och C-vitamin är tre ämnen som är bra för ledbrosket. Det är däremot musselextraktet från den grönläppade musslan som är den mest intressanta ingrediensen i Glyc, ett tillskott som hjälper rörligheten i lederna.
- Det menar apotekaren Dan Magnusson på företaget Octean som tagit fram Glyc.
- Musselextrakt har antiinflammatorisk effekt på grund av fettsyrorna omega-3- och omega-6.
- Man tror också att musslan har leduppbyggande effekt på grund av sitt höga innehåll av glukosamin.
- Amerikanska NIH, National Institute of Health, genomför en stor, kommersiellt opartisk studie på att musslan bygger nytt brosk i en artrosskadad led, ännu är ingen studie publicerad.
Det finns emellertid studier som visar kliniskt goda resultat på att musslan har både kraftig smärtstillande och avsvällande effekt på inflammerade leder. Positiva resultat vid artros Extrakt av hela den grönläppade musslan har visat mycket positiva resultat på lindring av symptom och förbättrad funktionsförmåga vid artros.
- Efter intag av kapslar i sex månader kunde en 70-procentig förbättring av tillstånden utläsas.
- Musselextrakt har också visat positiv effekt på andra inflammatoriska sjukdomar så som exempelvis astma och ledgångsreumatism.
- Det finns även produkter med enbart grönläppad musselolja och de innehåller omega-3 fettsyror men saknar de viktiga glykosaminoglykanerna (GAG).
Näring för lederna Tillskottet innehåller även vitamin C som bidrar till kollagenbildning, som är bra för benstommen och brosket samt zink som bidrar till att behålla en normal benstomme. Ewa Nygren fick värk i leder och muskler efter att ha lyft tungt inom vården i många år.
- Med hjälp av träning, massage hos kiropraktor och grönläppad mussla från Nya Zeeland mår hon i dag bättre än någonsin.
- Efter 25 år inom vården hade Ewa Nygren rejält ont i axlar och nacke på grund av alla tunga lyft.
- I flera år gick hon med smärtan innan hon äntligen fick en magnetröntgen som avslöjade vilka skador hon dragits med.
– När jag till slut fick röntga mig så fick det ju resultat. Det visade sig att jag hade en falsettledsinflammation i höger axel och diskbråck mellan skulderbladen utan rotpåverkan. Är det rotpåverkan så åker man vanligtvis in på operation. Men istället så skrev de ut smärtstillande tabletter, berättar Ewa.
- Läs också: Några bra tips vid ledvärk Fortsatta förslitningsskador Trots att hon fick medicin så fortsatte värken att vara ett problem för Ewa som berättar att hon inte gillade att äta för mycket tabletter eftersom det kan leda till andra problem, oftast med magen.
- Allt vände när hennes kiropraktor introducerade henne för tillskottet Glyc, som främjar rörligheten i kroppens leder.
– Det tog kanske tre veckor innan jag kände skillnad. Jag kände mig rörligare och smidigare i kroppen. Jag visste inte ens att det fanns några såna här tabletter. Jag tog värktabletter och smärtstillande tidigare men nu behöver jag dem inte längre. Mussla från Nya Zeeland Huvudingrediensen i Glyc är grönläppad mussla från Nya Zeelands kust.
Musslan är näringsrik och har fiskats och ätits av ursprungsbefolkningen Maorierna under generationer eftersom den ger naturlig smärtlindring. Musslan hamnade i pulver- och pillerform 1986 och har sen dess blivit populär runt hela världen eftersom dess näringsämnen bygger upp brosk, bindväv, hud och ledvätska.
Musslan innehåller också omega-3 och omega-6 som har inflammationshämmande egenskaper. Studier har visat att ämnena i musslan lindrar symptom vid ledförslitning som oftast visar sig genom värk och stelhet. ► Läs också: Musselolja hjälpte vid artros Gjorde uppehåll Ewa gjorde för ett tag sedan uppehåll med tillskottet när hon fick höra talas om ett nyponpulver som fungerat väldigt bra för en arbetskamrat. Börjat på gym I dag har Ewa ätit musseltillskottet i snart tre år samtidigt som hon går hos sin kiropraktor. Hon har blivit så bra att hon börjat gå på gym, något hon aldrig gjort tidigare och som även det hjälpt henne att bli piggare och rörligare. – Jag var väldigt stel i nackmuskler och axlar tidigare och i dag är jag mycket mjukare.
Det har tagit bort stelheten och jag har inte lika ont. Jag är piggare när jag vaknar, vilket är skönt eftersom jag har hundra saker att göra. Jag orkar med allt på ett annat sätt än tidigare, så jag är helt klart bättre. ► Läs också: Ny studie: Kollagen minskar smärta och stelhet vid artros Rekommenderar det till alla hon tror kan behöver det Vad som hjälpt Ewa är ingen välbevarad hemlighet som hon helst håller för sig själv utan tvärtom rekommenderar hon det gärna till alla som hon tror kan behöva det.
– Jag har sagt till mina jobbarkompisar att testa Glyc. De som provat tycker att det är väldigt bra. Av Jenny Thorell Vill du läsa fler liknande artiklar? Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget! Kategori: Hälsa, Naturlig hälsa, Värk | Etiketter: artros, grönläppad mussla, ledbesvär, ledvärk, värk Skriv ut artikel
Vad är Lyprinol bra för?
Lyprinol 100 kapslar Lyprinol™- musseloljan från Nya Zeeland Den grönläppade musslan vars innehåll utgör råmaterialet till Lyprinol™, odlas utanför Nya Zeelands kust i kalla strömmar från Sydpolen. Den grönläppade musslan är en av Nya Zeelands största exportvaror och alla odlingar kontrolleras rigoröst av Nya Zeelands Fiskeriministerium (MAF).
Ontrollprover tas varje vecka för att analysera att odlingen är fri från miljögifter, pesticider och yttre miljöpåverkan. Detta innebär att Lyprinol™ är den enda omega-3 rika fettsyra från havsriket som ej behöver genomgå en reningsprocess. Fördelen är att alla naturliga fettsyror och antioxidanter därmed bevaras i Lyprinol™.
Lyprinol™ – produktspecifika studier Forskning ** visar att det är den unika fettsyrafraktionen (fettsyror och antioxidanter) som gör Lyprinol höggradigt effektiv. Lyprinol™ har många bevis på sin hälsosamma effekt. Enligt de produktspecifika undersökningar/studier som finns vet man idag att Lyprinol™ är ett kosttillskott med positiv inverkan på luftvägar och andningsorgan.
Undersökningar/studier har även visat att Lyprinol™ ökar kroppens smidighet. Lyprinol kan därför tas dagligen som ett näringstillskott för att må bättre. Lyprinol™ kan tas året runt utan kända biverkningar. Lyprinol ™ – unik fettsyrafraktion Lyprinol™ och dess patenterade stabiliserings- och extraktionsmetod garanterar dig som konsument att alla aktiva ämnen från musslan är intakta.
Extraktionen sker med så kallad Superkritisk Vätske Extraktion (SFE). Med detta menas att framställningen sker under så högt tryck att endast de aktiva ämnena (fettsyror och antioxidanter) som gör Lyprinol™ så effektivt återstår. Därmed tas det överflödiga proteinet i musselköttet bort.
- Tack vare detta visar allergitester* att även fisk- och skaldjursallergiker kan använda Lyprinol™ som ett dagligt tillskott.
- Senaste årens forskning visar att det enbart är fettsyrafraktionen i musslan som ger stabil effekt**.
- Nya Zeelands största exportvara Visste du att den grönläppade musslan är en av Nya Zeelands största exportvara?Alla odlingar kontrolleras rigoröst av Nya Zeelands Fiskeriministerium (MAF).
Kontrollprover på eventuella föroreningar i vattnet tas varje vecka. Detta gör att Lyprinol är den enda Omega-3 rika olja från havsriket som inte behöver genomgå en reningsprocess. Fördelen är att alla naturliga antioxidanter och fettsyror bevaras i Lyprinol.
Det är denna symbios som tros vara svaret till Lyprinol och dess verkningsmekanism. Lyprinol- en historisk bakgrund I gen erationer har de infödda Maorierna vid Nya Zeelands kusterätit råa Grönläppade musslor som en viktig del av sin kosthållning. I många hundra år, har maorierna skördat de Grönläppade musslorna (perna canaliculus) som växer längs de Nya Zeeländska kusterna, och ätit dem råa.
De såg musslan som en viktig del av sin dagliga kost, utan att se den medicinska nyttan med musslorna. Den Grönläppade musslan har en särskild sammansättning av omega-3 fettsyror som gör den unik för sin art. Denna unika och rikliga sammansättning av Omega-3 fettsyror gör att den Grönläppade musslan har en kraftig anti-inflammatorisk verkan.
Denna verkan kan endast fås om musslorna äts färska och råa. Musslan växer och frodas i kustnära områden i närhet till strömmande hav. Den Grönläppade musslan fungerar som ett slags filter och tar in näringsämnen från det friska havsvattnet och filtrerar bort ev onyttigheter. Referenser : *Helsingfors Universitetscentralsjukhus 2003**Compl.Ther.Med.1998;6:122-126, Inflam.Pharmacology.1997;5:236-237**Allergie et Immunologie.2000;32:272-278 **Progress in Nutrition2004;Vol6:No1,17-31 Innehållsdeklaration: Lyprinol ™Lyprinol™ innehåller en unik kombination av fettsyror så som Omega-3, EPA, ETA, Omega-6 och Omega-9 samt naturligt förekommande E-vitaminer, karotenoider, och hydroxytyrosyl.
Dessa naturliga ämnen fungerar som antioxidanter. Tillsammans med fettsyrorna har dessa visat uttalade hälsofrämjande effekter. Fövaras mörkt Dosering: Luftvägar: 4 kapslar per dag i 2-4 veckor, därefter kan dosen minskas till 1-2 per dag. Vid vissa tillfällen ex.vis vår och sommar bör dosen åter ökas till 4 kapslar per dag.
- För ökad smidighet: 4 kapslar per dag i 2-4 veckor, därefter 1-2 kapslar per dag.
- I förebyggande syfte: 1-2 kapslar per dag.
- Lyprinol ™ bör tas tillsammans med eller efter måltid.
- Gravida och barn under 7 år bör endast använda Lyprinol™ efter konsultation med sin läkare.
- Innehållsdeklaration per kapsel: Olivolja 100mgLyprinol™ GLM, patenteratExtrakt med fettsyror ochAntioxidanter 50mg E-vitamin 0.3mg Så här många procent innehåller Lyprinol av de olika fettsyrorna:omega-3 (34.7%), omega-6 (10.0%), omega-7 (5.9%), omega-9 (49.4%) Kapsel: Gelatin, sorbitol, glycerin Det här är de vanligaste frågorna om Lyprinol.1.Vad är Lyprinol? Svar: Lyprinol är en unik grupp av synergistiskt verkande fettsyror extraherade från det stabiliserade frystorkade musselpulvret av NewZeelands Greenshell Mussel, Perna canaliculus.
Greenshell Mussel är patenterat och skiljer sig från andra pulver från den grönläppade musslan.2. Jag är fisk och skaldjursallergiker, kan jag äta Lyprinol ändå? Svar: Proteinet är borttaget ur Lyprinol och kan därför ätas av fisk och skaldjursallergiker.3.
- Finns det produktspecifika kliniska studier gjorda på Lyprinol? Svar: Ja 4.
- Var säljs Lyprinol? Svar: Lyprinol säljs i Asien, Australien, Israel, Nya Zeeland, Skandinavien, USA och i Europa.5.
- Var tillverkas Lyprinol? Svar: Lyprinol har utvecklats och är tillverkat av Mac Lab i Nelson Nya Zeeland i hjärtat av Greenshell Musselodlingarna.6.
Var odlas den grönläppade musslan? Svar: Utanför Nya Zeelands kust odlas den grönläppade musslan i kalla strömmar från sydpolen. Detta skapar naturlig och helt unika växtförhållande, så unika att denna plats är den enda i världen där dessa musslor växer.
Myndigheterna på Nya Zeeland ställer därför extremt stränga krav när det gäller att bibehålla dessa växtområden rena och fria från oönskad påverkan av miljögifter.7. Hur många procent innehåller Lyprinol av de olika fettsyrorna? Svar: omega-3 (34.7%), omega-6 (10.0%), omega-7 (5.9%), omega-9 (49.4%) Innehåll & näringsdeklaration: per 1 kapsel Olivolja: 100 mgLyprino GLM, patenterat extrakt med fettsyror och antioxidanter: 50 mgE-vitamin: 0,3 mgOlivolja, lyprinol GLM, patenterat extrakt med fettsyror och antioxidanter, E-vitamin.
Kapsel: gelatin, sorbitol, glycerin. Fakta om produkten:
Patenterade marina fettsyrorEj tillsatt sockerFri från sötningsmedelGlutenfriLaktosfriMjölkfriSockerfri
Ursprungsland: DK : Lyprinol 100 kapslar
Vilket Kosttillskott är bäst för artros?
Glukosamin, strandnypon och gurkmeja är exempel på naturläkemedel som sägs kunna lindra artrossymptom. Ingefära tros kunna lindra artrossmärta och dämpa inflammation i leden. Det finns en rad olika naturläkemedel och kosttillskott som marknadsförs att kunna lindra artrossymptom.
Några exempel på de allra vanligaste är nyponpulver, gurkmeja, ingefära och grönläppad mussla. Dessa preparat väljs ibland som antiinflammatoriska alternativ till NSAID preparat av patienter som av hälsorelaterade skäl inte kan ta NSAID tabletter. Det finns dock idag inte tillräckligt vetenskapligt underlag som visar att något eller några av dessa preparat skulle ha bättre effekt på artrossymtom än placebo.
Det utesluter dock inte att de kan vara effektiva. Naturläkemedel och kosttillskott är ingenting som rekommenderas av den offentliga sjukvården eftersom enligt svensk lag måste vård bygga på vetenskapliga bevis. Upplever man att preparatet lindrar ens artrosbesvär, kostnaden är acceptabel och det finns det relativt få allvarliga risker kan det finnas skäl att fortsätta använda det.
Vad är det bästa mot artros?
Viktigaste kosttipsen vid artros – dietisterna ger svar Finns det någon kost som är extra bra för den som har artros? Dietisterna Ingrid Keski-Seppälä och Katarina Wikman på Stockholms Sjukhem svarar på frågor och ger sina bästa tips. Vad ska man börja tänka på om man har artros och behöver nya kostvanor? – Sträva efter att nå ett normalt BMI och bli av med eventuell övervikt.
Övervikten är den dominerande faktorn vid artros. Och det är viktigt är att viktnedgången är kontrollerad. För att få en förbättring och effekt krävs det att man går ner 5-10 procent för att minska smärtan vid artros. Kan rätt mat lindra artros? – Idag finns ingen speciell diet vid artros. Den kost som vi rekommenderar är enligt nordiska näringsrekommendationerna och det innebär rikligt med grova grönsaker och rotsaker, fiber och fullkorn, regelbundet intag av fet fisk två till tre gånger per vecka, bra fettkvalitet, vilket innebär högt intag av omättade fetter samt att du äter regelbundet.
Någon kost man ska undvika? – Man bör vara försiktig med ett för högt intag av charkprodukter, mättat fett, söta drycker, kaffebröd och godis.
Att tänka bort bantningsdiet utan istället hitta ett sätt att äta bra mat som man kan fortsätta med resten av livet Bli mer medveten om hur energiintaget ser ut och vilka livsmedel man bör undvika eller äta begränsade mängder av Regelbundet måltidsmönster är en förutsättning för viktnedgång eller att bibehålla ett normalt BMI. Detta gäller även för att tillgodose kroppens behov av energi och näringsämnen på ett optimalt sätt
: Viktigaste kosttipsen vid artros – dietisterna ger svar
Vilka vitaminer är bra för artros?
Vitamin D – Tidigare trodde man att ett ökat intag av vitamin D kunde lindra smärta och förbättra ledfunktion vid artros. Även om nyare studier motsäger detta, så är D-vitamin viktigt för att vårt skelett och våra leder ska må bra överlag. D-vitamin gör bland annat att kroppen absorberar kalcium och behövs för att reglera kalkbalansen i skelett och tänder, och bidra till att hålla skelettet starkt.
Vad ska man undvika att äta när man har artros?
Mat att undvika vid artroskost – En del av de som lider av artros upplever att problemen förvärras i samband med vissa råvaror och ingredienser. Att undvika dessa i så stor mån som möjligt kan därför övervägas. Några exempel på produkter som kan förvärra sjukdomen är: all processeserad mat, spannmål och socker samt mejeriprodukter.
- Det kan även vara bra att minska på intaget av produkter med höga halter av omega 6, såsom margarin och solrosolja.
- Även här saknas dock säkert vetenskapligt stöd.
- Dessa råd är generella för ett hälsosamt liv.
- En annan poäng när det kommer till kost vid artros är att detta är relaterat till övervikt.
- Övervikt kan vara en riskfaktor för artros.
Den som är överviktig och har drabbats av sjukdomen kan därmed vara betjänt av att gå ner i vikt. Detta bör dock ske på ett långsiktigt hälsosamt sätt, gärna i kombination med träning.
Vad hjälper mot Artrosvärk?
Paracetamol – Paracetamol finns receptfritt på apotek och är ett vanligt använt läkemedel mot artrossmärta. Man kan under en tid pröva Paracetamol för att möjligen minska milda till måttliga smärtor och på så sätt göra det enklare att börja röra på sig.
Är gurkmeja och ingefära bra för lederna?
6 fakta om gurkmeja och ingefära –
Gurkmeja tillhör växtfamiljen ingefärsväxter och härstammar från tropiska delar av Asien. Jordstammen är den del av örten som används för att framställa kryddan, den påminner om ingefärsroten till utseendet. Ingefära tillhör även den växtfamiljen ingefärsväxter och härstammar från tropiska delar av Asien. Jordstammen är den del av örten som används och den är en favorit i det asiatiska köket. Gurkmeja har länge använts inom ayurvedisk medicin för att stärka matsmältningen, rena kroppen samt för ledernas hälsa. Kryddan används även flitigt i det indiska köket. Ingefära har lång tradition och ingår i mängder av huskurer, främst vid förkylning, illamående och för hälsosamma leder. Curcumin är det ämne i gurkmeja som ger roten sin orange-gula färg. Ämnet som är en stark antioxidant anses vara det mest verksamma och hälsofrämjande i roten. Hela roten har ett naturligt innehåll om cirka fem procent curcumin. Gingeroler, gingerdioler, shogaoler och andra flyktiga oljor är de som anses mest aktiva i ingefärsroten. Förutom dessa innehåller ingefära även kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och C-vitamin, E-vitamin och vitamin B6.
Zincumin innehåller ingefära, gurkmeja och C-vitamin för lederna. I en nyligen genomförd öppen studie (1) i Belgien med 229 deltagare kunde man se att 9 av 10 var nöjda med Zincumin efter 8 veckor och ville fortsätta med produkten. Redan efter två veckor tyckte de flesta att den var bra för deras ledhälsa.
Är det bra med värme vid artros?
Fysikalisk behandling Behandling med värme och kyla Behandling med värme och kyla kan lindra smärtan och minska muskelspänning vid artros. Behandlingsresultatet varierar från person till person, så det gäller bara att pröva sig fram. Värme stimulerar kroppsfunktionerna och ökar vävnadernas töjbarhet.
- Ytlig värmebehandling (t.ex.
- Värmedyna, varmvattenfl aska, vetekudde, värmeförpackning) kan ges i hemmet t.ex.
- Som förberedande behandling inför rörelseövningar och som smärtlindrande behandling då artrosen är icke-infl ammatorisk.
- Behandling med värme verkar lindra smärtan och öka funktionsförmågan också vid ryggsmärta.
Behandling med kyla minskar ämnesomsättningen och svullnaden. Kylbehandling (t.ex. kylkudde, kylkräm och -gel, isbitar, kall handduk) är en lämplig behandlingsform särskilt då artrosen är i en infl ammatorisk fas. En fysioterapeut kan uppskatta lämpligheten av antingen kyl- eller värmebehandling individuellt och ge personlig handledning så att du klarar dig på egen hand.
- Behandlingen med värme och kyla ska vara ca 5–20 minuter totalt, efter eget omdöme, och behandlingen upprepas beroende på resultatet 2–4 gånger i dagen.
- Yl- och värmeförpackningar fås t.ex.
- I apotek och sportaff ärer.
- TENS – elektrisk nervstimulering TENS, transkutan elektrisk nervstimulering, är också ett behandlingsalternativ vid artros i knä.
Vid TENS lindras smärtan med svaga elektriska impulser som stimulerar nerver via gummiplattor som fästs på huden. Genom att stimulera huden kan man hindra att smärtimpulser når hjärnan. Fysioterapeuter kan ge handledning i hur man använder en TENS-apparat.
Apparaten är ungefär lika stor som en mobiltelefon och kan användas vid egenvård i hemmet. Tiden för TENS-behandlingen bör begränsas till 30–60 minuter per behandling 2–3 gånger i dagen. TENS-apparater kan ibland hyras på hälsocentraler, men man kan också skaff a apparaten själv. Akupunktur Akupunktur är en traditionell kinesisk behandlingsmetod där eff ekten verkar grunda sig på att man stimulerar kroppens egna smärtlindringsmekanismer.
Vid akupunktur sticks en eller fl era tunna nålar in i kroppen på bestämda punkter. Nålarna får vanligen sitta kvar ungefär 30 minuter. Den eventuella eff ekten syns oftast redan efter 3–5 behandlingar. Akupunkturbehandling ges i medeltal 1–2 gånger i veckan.
- Behandlingen ges av läkare och fysioterapeuter med specialutbildning.
- Akupunktur kan ges antingen skilt eller som komplettering till annan behandling för att kortvarigt lindra kronisk ryggsmärta och förbättra funktionsförmågan.
- Vid artros i knä har det visats att akupunktur kan minska smärtan och förbättra funktionsförmågan åtminstone kortvarigt.
: Fysikalisk behandling
Vad triggar artros?
MYT: Artros och ledgångsreumatism är samma sak – Nej, ledgångsreumatism är en autoimmun sjukdom där inflammation i lederna bland annat orsakar smärta och stelhet. Artros beror på att ledbrosket har minskat eller blivit sämre. Det kan till exempel bero på ärftlighet eller idrottsskador. Ledgångsreumatism kan också påskynda artrosen.