Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Gott Vitt Vin Till Räkor?

Gott Vitt Vin Till Räkor?

Gott Vitt Vin Till Räkor
Färska räkor – Mat blir egentligen inte enklare, mer naturlig eller rent av godare, än en skål med nyfångade räkor och ett glas svalt vitt vin. Det klassiska vinvalet till räkor är ett fräscht och friskt vin, som till exempel en väl kyld, ståltankad och krispig Chablis.

Vitt vin där syran nyper lite i kinderna är sällan ett dåligt val. Räkor och andra skaldjur har en hel del umami och går därför särskilt bra tillsammans med viner med liten eller ingen sötma. Friska roséviner eller kan också vara en passande matchning till räkor och andra skaldjur. Det man bör undvika är viner med fatkaraktär och strävhet, som så ofta finns hos de röda vinerna.

Bland druvsorterna så är det främst de vita kungarna chardonnay, riesling och sauvignon blanc som brukar vara skräddarsydda val till räkor. Men en österrikisk grüner veltliner eller en amerikansk chenin, liksom mängder med andra gröna druvor kan också ge svårslagna vinupplevelser vid räktrågen.

När dricker man riesling?

Vad är det som gör det så lätt att föreslå olika typer av mat som passar till Riesling ? Delvis beror det på den otroliga bredden av smaker och stilar som kan göras på denna druva. Från söt till torr och flera olika skördningstider och former – det finns få andra viner görs på en enda druva med en sådan mångfald av smaker. Heta förslag på mat att servera med Riesling :

You might be interested:  Hur Är En Fisk Stjärntecken?

Skaldjur: Servera med Spätlese och Kabinett Rieslings. Asiatiskt, thai och mexikanskt: Dessa kryddstarka rätter passar bra med Kabinett och Spätlese Riesling. Söta desserter, frukt och ost: Det perfekta valet för dessa rätter är Beerenauslese, Trockenbeerenauslese och Eiswein.

Rieslingviner har ofta en krispig eftersmak med en ton av citrus i smakerna. Detta gör att de har fördelen av att kunna rensa paletten. Vinmakarna väljer att inte jäsa vinerna malolaktiskt eller ekfatslagra dem, och de använder inte några andra druvor i vinerna.

Hur smakar Gewurztraminer?

Gewurztraminer – kryddig och blommig Odlas i: Flertalet länder, mest kända är Frankrike, Tyskland, Österrike och Chile. Kända distrikt: Alsace. Smak: Från torra till söta, ofta oljiga med låg fruktsyra och inslag av rosor, litchi, galiamelon, kryddor och honung.

Hur länge står sig en räksmörgås?

Det går tyvärr inte att säga exakt hur länge en burk skagenröra är ätbar efter det att förpackningen har öppnats. Det beror på olika saker. Främst vilken temperatur som den förvaras i, men även livsmedlets sammansättning.

Vilket vin passar till tomatsås?

Matcha tomat och vin? Snart börjar tomatsäsongen på allvar och den kanske redan har börjat för er som har växthus eller tomater inomhus. Denna underbart härliga grönsak, eller frukt som den faktiskt klassas som, är underbar som den är eller i maträtter.

Som med all mat- och vinmatchning så gäller det att balansera syra, fetma, sötma, sälta samt textur. Varför upplever en del då att det är svårt att matcha vin med tomat? Svaret ligger i att tomater inte bara är fullproppade med frukt utan även har mycket syra. Så låt oss säga att ni matchar en tomatbaserad rätt med en fyllig chardonnay med låg syra.

Syran i tomaten kommer då att dämpa alla tydliga smakämnen i vinet och vinet kommer att framstå som lite tråkigt och platt. Sedan bör vi så klart även se till vilka tillbehör och kryddningar, texturer som tomaten tillagas med. Det är nog inte många som äter rå tomat och dricker vin till 😉 Låt oss bryta ner detta ytterligare i fyra riktlinjer gällande tomat och vinmatchning.

You might be interested:  Hur Länge Håller Ansjovis På Burk?

Fundera kring förberedelse och tillagning av tomaten. Färska och råa tomater har oftast högre syra och kräver en vinmatchning med liknande profil. När tomaten tillagas sjunker syrahalten något och fler vinmatchningar blir tillgängliga, inkluderat några lättare röda viner. Vita viner som är lätta, krispigt friska och med hög syra fungerar nästan alltid. Försök att undvika viner med låg syra eller mycket fat. Sancerre, Muscadet, Oekad Chardonnay, Soave Classico, eller viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc är att föredra.Undvik tunga tanninrika röda viner, Tanninet eller garvsyran kommer ta över fullständigt och den härliga frukten i tomaten försvinner. Vill ni dricka rött vin till så leta efter lättare eller medium fylliga röda viner tex en barbera eller Sangiovese utan allt för mycket fat. Rosévin eller mousserande vin är kanske ändå bäst! Roséviner ger lite mer kropp samtidigt som de ofta har en härlig syrlighet som rimmar väl med tomaten.

Det var ett par tips och OBS vi menar inte att ni ska utesluta röda viner så fort det är tomat i en rätt men när dessa härliga solfrukter står i första rummet så är dessa riktlinjer en hjälp! Art.nr.639501

Related Post