roe oeufs de poisson uova di pesci Rogen hueva de pescado Rom r fiskarnas ggsamlingar. Kaviar (caviar) r ett begrepp fr bearbetad rom. Rom tvttas, avvattnas och saltas, eller bearbetats p annat stt. Rom r hos de flesta fiskar r naturligt blekgul, laxfiskars rom r rd-orange. Rom kan ndra frg vid bearbetning, till exempel svartnar strrommen efter saltning.
Strrom (caviar) r den mest exklusiva romsorten och en av vrldens dyraste varor. Det finns mnga olika sorter och “the top of the top” benmns beluga, sevruga och oscietre. Man talar ocks ofta om “rysk kaviar” eller “iransk kaviar”. Ls mer > Strkaviar. Ljrom (nordens rda guld) r en annan delikatess, frn laxfisken siklja. Ls mer > Ljrom. Forellrom r ocks en delikatess, frn olika strre laxfiskar. Ls mer > Forellrom. Stenbitsrom r rom frn fiskarten sjurygg. Frekommer frgad rd eller svart. Rknas inte som en delikatess utan r en “budgetkaviar”. Ls mer > Stenbitsrom. Annan rom som salufrs kan vara frn torsk, lodda (“islandsrom”), sill (“avruga”), tonfiskktt (“borttaga”), sniglar och skaldjur. Ls mer > vrig rom. Tubkaviar bestr frmst av rkt torskrom. Ls mer > Tubkaviar.
Caviar var ursprungligen ett namn fr strfiskens bearbetade rom. Eftersom strrom r den finaste mest exklusiva rommen, har begreppet kaviar kommit att beteckna rom ven frn annan fisk. Fr att hja imagen p till exempel stenbitsrom frgar man den svart och skriver “caviar” p burken fr att associera till den svarta lyxrommen. Stenbitsrom frgas ocks rd fr att i detta fall efterlikna den finare laxrommen. Kaviar stavat med K betecknar i Sverige vanligen enklare kaviar till exempel tubkaviar. Hlsa : Fiskrom har hgt nringsvrde med hg halt av protein och fett. Halten av kolesterol r ocks hg (ls mer > Kolesterol i livsmedel). Rom frgas ofta med syntetiska AZO-frger (E102, E110, E122-124, E129, E151, E180, se respektive), till exempel stenbitsrom och strkaviar, men inte forell-/laxrom som r naturligt rd. AZO-frgerna r ifrgasatta som frgmne av livsmedel. De kan ge verknslighetsreaktioner som nsselutslag, astmaanfall, rinnande gon och nsa. Misstnks ven kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Undvik att servera frgad rom till barn. Ls mer > Frgtillsatser. S ANVNDS ROM Strkaviar serveras i iskylda sklar. Den kan tas naturell med sked eller placeras p ett fint (rostat) brd och ngra droppar citron. P lyxiga rtter kan den anvndas som garnityr. Ett minne blott fr ldre svenskar, numera nstintill en omjlighet p grund av det astronomiska priset till fljd av att stren allmnt r utrotningshotad. Vi fr i stllet nja oss med de svenska delikatesserna lj- och forellrom p rostat brd med grddfil och hackad lk, eller som tillbehr i och garnering p olika rtter. Enklare rom anvnds p samma stt. Rom som frekommer i fisk br man inte kasta utan lttsteka i smr vilket r utskt gott. Ls mer om olika romsorter, se hgerkolumnen. Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Contents
Vilken fisk kommer rom?
Rom kallas de obefruktade äggen hos fisk och skaldjur. Oftast ligger romkornen tätt sammanklibbade för att spara plats och de består till största delen av fett och protein. Den mesta rommen kan ätas som den är men bereds oftast på olika sätt. Den rom som är intressant för beredning är från sik, siklöja, lodda, torks, sill, sjurygg, lax, simpa, gädda och regnbåge.
Vilken fisk kommer rommen till rysk kaviar?
Kaviarens namn beror på vilken störart den tillhör – Beluga-kaviar kommer från fisken belugastör ( Huso huso ) – B-listad. Sevruga-kaviar kommer från fisken sevrugastör, stjärnstör ( Acipenser stellatus ) – B-listad. Ossietra-kaviar kommer från fiskarna rysk stör ( Acipenser gueldenstaedtii ) och sibirisk stör ( Acipenser baeri ) – B-listade.
Vilken fisk kommer rysk rom ifrån?
Rom från stör eller sterlett Acipencer transmontanus Den mest kända kaviaren kommer från olika stör- och sterlettarter. Denna är naturligt svart (grå-grönskimrande) och kommer vanligtvis från Ryssland, Iran eller andra länder runt Svarta Havet och Persiska viken. Den svarta kaviaren räknas som den mest exklusiva och finns i olika storlekar, 3-5 mm stora korn, beroende på art och mognadsgrad. : Rom från stör eller sterlett
Vilken fisk finns det mest av i Sverige?
Abborren är Sveriges kanske vanligaste fiskart.
Hur länge håller fiskrom i frysen?
Förvaring
Temperatur (°C): | Min: -25 °C Max: -18 °C |
---|---|
Total hållbarhet (dagar): | 720 |
Vilken är den godaste romen?
Plantation Xaymaca Special Dry – jamaicansk rom när den är som bäst Plantation Xaymaca Special Dry är verkligen jamaicansk rom när den är som bäst. Tack vare potstilldestillering och dubbellagring är den ett skolboksexempel på jamaicansk stil och Plantations hantverksarbete. Den är komplex, smakrik och fantastisk att avnjuta bara som den är, men även perfekt i drinkar.
- Vi tipsar om vilka! PLANTATION XAYMACA SPECIAL DRY Smakrika Xaymaca (uttalas za-may-kuh’) är en fatlagrad rom från Jamaica och har sitt ursprung i två destillerier; det anrika 1700-talsdestilleriet Long Pond och Clarendon, som har den största potstillpannan i hela Karibien.
- De två destillerierna är kända för sin pikanta och kraftfulla karaktär, som är ursprungstypiskt för jamaicansk rom.
Xaymaca är gjord på melass och destillerades på pot still (enkel panna), vilket också är typiskt för Jamaica. Efter destillering lagrades den först i tre år på bourbonfat och fick därefter sin slutlagring i ett år på Ferrands konjaksfat i Frankrike. För slutgiltig perfektion adderades slutligen en del 17-årig jamaicansk rom.
- Xaymaca har en esterhalt på hela 156 g/hl, vilket gör att den klassificeras som en så kallad Plummer i enlighet med det jamaicanska klassificeringssystemet.
- JAMAICANSK ROM Rom brukar delas in i tre olika ursprungsstilar: brittisk, spansk och fransk stil.
- Som du kanske kan gissa är det här något som hänger kvar efter koloniseringen, när olika europeiska länder koloniserade olika västindiska öar.
Jamaicansk rom räknas till den brittiska stilen, i likhet med exempelvis Barbados. Rom i brittisk stil görs på melass, får en längre jäsningstid och destilleras i potstill (enkelpanna), vilket brukar bidra till en smakrik och komplex karaktär. Den brittiska stilen karaktäriseras även av lagring på begagnade bourbonfat, vilket också bidrar till en djup och rik karaktär.
Rom i den brittiska stilen är oftare torrare än exempelvis spansk stil. Arommässigt brukar den brittiska domineras av kakao, torkad banan och citrus, det vill säga stramare toner än exempelvis arrak. SMAKPROFIL är en oerhört komplex och smakrik rom. Den är fantastisk att avnjuta bara som den är, men är även perfekt i en romdrink när man vill ha det lilla extra – eller snarare mycket extra.
Doften har komplexa och lätt rökiga toner med fruktiga och grönörtiga inslag. Det finns underbara undertoner av ugnsbakad vanilj, citrus, flamberad banan och ananas. Även smaken är mycket mångfacetterad; den är både torr och fruktig, med toner av mogna päron, grapefrukt och aprikos, samt brödiga inslag av mandel och stråk av kokosmjölk.
GULDMEDALJÖREN Xaymaca Special Dry är en av de senare årens mest prisbelönta och omtalade romsorter. “Hur bra kan en rom bli?” frågade sig exempelvis USAs ledande spritexpert 2018. Xaymaca Special Dry har plockat hem guldmedaljer vid flera av världens största dryckestävlingar i både Asien, USA och Europa.
Den har även hyllats i bland annat Wine Enthusiast, där den tilldelades hela 97 (av 100) poäng. I maj 2020 utsågs Plantation Xaymaca till vinnare i klassen mörk rom i tävlingen, Det är en av de mest ansedda dryckestävlingarna i världen, där ledande expertis provar flera tusentals drycker i vad man kan säga är spritvärldens Champions League-final.
- Såhär svarar Hugo på frågan om varför han tror att rom bara tycks öka i popularitet: – Rom är världens vanligaste spritsort, variationen gällande smakprofil, ursprung och användningsområde är (nästan) oändlig.
- Det är därför en tacksam sprit att nörda in sig på, det finns så otroligt mycket kvalitativ rom.
Samtidigt är det också en tacksam sprit för nybörjaren, både som drinkbas eller att avnjuta som den är. VÅR PRODUCENT Vi är stolt importör av kvalitetsproducenten Plantation Rum som drivs av Alexandre Gabriel. Alexandre och hans tre märken Ferrand Cognac, Plantation och Citadelle har fått en oerhört aktad ställning i dryckesbranschen.
Vilken rom är dyrast?
Är receptet hemligt? – Ja, receptet är hemligt – men de rom, de tunnor och den processen som användes är så pass unik att Legacy by Angostura aldrig kommer att kunna replikeras! Det som avslöjats är att alla rom i blandningen är från Trinidad och den yngsta rommen är 17 år gammal, och att en rom är gjord av den allra sista melassen som producerades på Trinidad.
Vad kommer rom ifrån?
Rom är en spritsort som görs på sockerrör. Den är en av världens vanligaste sprittyper och kommer ursprungligen från Västindien.
Vilken fisk ger Stenbitsrom?
Stenbitsrom – Kommer från arten sjurygg, där honan heter kvabbso och hannen stenbit. Rommen är naturligt beige eller svagt violett, men säljs färgad orangeröd eller svart. Smakar milt av fisk och salt. Stenbitsrommen har en kornstorlek på cirka 1,5–2 mm.
Vilken fisk kommer svart rom från?
Vad är skillnaden på röd och svart rom? – Rom finns även i olika färger och du kan exempelvis köpa både röd och svart rom i butiken, men vad är skillnaden mellan dem? Skillnaden är att svart rom kommer från fiskar som tillhör familjen Acipenseridae, vilket är olika störar.
Medan röd rom vanligtvis kommer från familjen Salmonidae vilket är laxfiskar. Den svarta kaviaren eller romen är i genomsnitt dyrare eftersom stören är rödlistad. Det är också vanligt att färga rom för att den skall få antingen en svart eller rödorange färg. Det är vanligt att man färgar romen från fiskarten sjurygg, och romen kallas för stenbitsrom när den blivit processad.
Romen färgas ofta röd med azofärger, för att den ska likna löjrom, eller svart för att den ska likna störkaviar.