Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Fiska Gädda I Kallt Vatten?

Fiska Gädda I Kallt Vatten?

Fiska Gädda I Kallt Vatten
23 oktober 2007 15:56 Drömmer du om en storgädda? Varför sitter du då inne i värmen? \”Gäddgalningarna\” Lars Öhman och Richard Persson sätter ihop spöna och knuffar ut båten. Det är 5–6 grader i luften och lika kallt i vattnet. – Storgäddan är som laxen – de gillar inte varmt vatten, säger Lars och knäpper fast en stor jerkbait – en stor vobbler.

De senaste veckorna har Lars Öhman i Sundsvall gått upp vid femtiden på morgonen för att fiska gädda. Richard Persson hade sparat lite ledighet för att spendera den i höst på gäddfiske. De puttrat runt på olika sjöar med sin elsnurra i timme efter timme för att få uppleva, Spänning. Vill man ha kul ska man fiska i vasskanterna och få 1020 stycken smågäddor.

Men åker man runt och fiskar en hel dag med stora beten och vet att man har chansen på en storgädda det är spänning, säger Lars och Richard nickar instämmande. Det är inte speciellt kallt den här dagen tycker de. Däremot gör den kraftiga nordvästen det omöjligt att fiska i den sjö de hade tänkt lura en stor gädda på över åtta kilo.

Därför fick det bli Skatan vid Björköfjärden för att demonstrera lite storgädd-fiskeknep i en smågäddsjö. Små beten små gäddor På ett bord vid bryggan dukar Lars och Richard upp olika kategorier av gäddbeten. Först visar de små beten upp till 40 gram som man kan kasta med ett vanligt haspelspö så kallade \”Svenssonbeten\”.

De fungerar jättebra att trolla med också, säger Richard. Men de mindre betena är egentligen ingenting för storgäddan. Nästa kategori är medelstora beten upp till 70 gram. Då behöver man ett styvare så kallat jerkbaitspö för att kasta dem. Rullen ska vara laddad med grov flätad lina.

  • De här betena ska ofta ryckas och knyckas in för att få rätt gång.
  • Stor fisk gillar kallt vatten Största chansen att fånga en storgädda är på våren och hösten.
  • Den gillar när det är kallt i vattnet, 510 grader.
  • Då är gäddan lättare att få tag på.
  • Och vobblern ska fiskas mycket långsamt.
  • Du kan fiska på morgonen eller eftermiddagen, bara du fiskar i anslutning till gryningen eller skymningen, då har man chansen, säger Lars som håller på den teorin.

Sedan kommer kategorin stora beten. De väger från 80 gram upp till flera 100 gram. Nu pratar vi om beten endast inriktade på stor fisk. Det stämmer att ju större beten desto större gädda. På det sättet sorterar du bort alla småfiskar. Du får färre hugg men ofta är det stor gädda som hugger, säger Lars.

Det är därför som de kan köra runt med båten en hel dag för att få ett hugg. Men då är det någonting stort som biter på betet. Mörkbruna färger och abborrlackade jerkbaits lockar det riktigt stora. De naturliga färgerna känns heta för de gamla gäddmadammerna som har sett allting. Betena ska fiskas riktigt långsamt.

Storgäddorna är långsamma som gamla hundar, förklarar Lars. De åker ut i båten, släpar några stora sillar på sina metspön efter. När de stannar upp kastar de vobbler och jerkbait in mot strandkanterna. Richard gör plötsligt ett hårt mothugg. En mindre gädda.

Den tog när jag vevade mycket långsamt. Men det skiljer inte så mycket på huggen, så man vet inte om det är en mindre eller stor gädda, säger Richard. Gäddorna tar när de får chansen, oftast när betet står stilla. Det är precis som när man pimplar, förklara Lars. Utmaning med fluga Vinden friskar i. Det är inte direkt läge att fiska med fluga, även om det är en fiskemetod som allt fler går över till.

Och det ska stora flugor flera decimeter långa. Det är det roligaste sättet att få gäddor på upp till fem kilo, enligt Lars och Richard. Det kräver lite kraftigare flugspön klass 8 och gärna speciella linor som klarar av de stora, tunga flugorna. Det är en annan utmaning och det är en helt annan känsla att få hugg.

  1. Och fiskarna skadas mindre genom att flugan bara har en krok, säger Lars som sätter tillbaka alla gäddor han får efter vägning och mätning.
  2. Stort på mete En sådan här blåsig dag skulle de båda välja mete för att locka storgäddan.
  3. Samma principer som med jerkbait-fiske gäller stora strömmingar, mört, sillar eller makrill för att fånga stor fisk.

Död fisk funkar lika bra som levande agnmört. När det är kallt vatten, och i vissa sjöar, kan det vara bättre med död fisk. Och faktiskt bättre på stor gädda, säger lars och för medhåll av Richard. Åtta gäddor blev fångsten den här dagen, alla på mindre vobblers. Visst går det att fånga gädda även om det blåser hårt. Richard Persson tog dagens största, av åtta fångade, med en rödingmönstrad 19 centimeter lång 4play-vobbler. Gäddjägaren Lars Öhman gör i ordning ett tackel för att meta gädda. Han sätter fast en död strömming, mört, sill eller makrill i de båda krokarna. Stor gädda föredrar död agnfisk. Små beten – upp till 30 gram som funkar till ett vanligt haspelspö. Så kallade”Svensson-beten”. Medelstora beten – upp till 80 gram som kräver ett styvt jerkbait-spö. Stora beten – från 80 gram och uppåt. Riktiga beten för storgäddan. Gäddflugor ska vara stora – för de stora gäddorna. Den här gäddan var på hugget. Annons Nästa artikel under annonsen

You might be interested:  Hur Mycket Protein Innehåller Fisk?

Contents

Vart hittar man gäddan på vintern?

Spinnfiske på vintern efter gädda – Spinnfiske, med alla ingående beten som jigg, jerkbait, vobbler och så vidare står för en ganska stor andel gäddor, trots att vi håller oss till vinterstatistiken. Isfritt vatten krävs förstås. Finns det så har du statistisk sett ganska goda chanser att kroka en riktig best.

  1. Allt vatten under vinterperioden brukar i regel inte betyda något mängdfiske, men med envishet och kunskap kan du lokalisera stora gäddor.
  2. Under större delen av året brukar fiske i lovart, alltså där vinden ligger på och rör om i vattnet, vara det mest gångbara.
  3. I samband med isläggning och hastigt nerkylda vattenmassor kan ibland djupt skurna vikar med lovartsläge hålla mängder med fisk innan de hunnit sprida ut sig.

Men, det är också så att iskalla vindar och det kalla vattnet gör att du kan ha bättre fiske i lä, eller åtminstone på platser som inte är direkt vindutsatta i det iskalla väderläget. Testa till exempel en djuphåla bakom en udde där vattnet kan vara aningen mindre kallt och där det finns möjlighet för gäddan att stå skyddad och lurpassa.

Vilken temperatur leker gäddan?

Vad påverkar när gäddan börjar leka? – Som nämnt tidigare så har vattnets temperatur visat sig ha stor inverkan på när gäddan börjar leka. Detta betyder att starten på vårleken kommer att bero på hur vädret varit de föregående månaderna. En kall vinter med ett istäcke som ligger kvar lång tid in på våren kommer troligtvis att betyda att gäddan börjar leka sent.

När ska man inte fiska gädda?

Fredningstid för gädda – Fredningstid: 1a April – 31a maj. OBS! Detta gäller särskilda områden och inte i hela Sverige. I de flesta fall går det alltså bra att fiska gädda året om. Fredningstiden gäller vid gäddfiske inom Gotlands kustvatten, Kalmarsund men även runt kustvattnen runt Öland. Se mer detaljerad och uppdaterad information på Hav och Vatten,

När är gäddan som mest aktiv?

Vandringar – Gäddan är som mest aktiv i samband med lek under tidig vår, men även då rör den sig sällan mer än fem km. Övriga tider är den stationär och förflyttar sig främst för att söka föda.

Vad kan man fiska i februari?

Fisketips – Abborren är en typisk rovfisk som ofta jagar i stim. Ser du stim skrämd småfisk som hoppas i ytan kan det vara några större abborrar som jagar upp småfisk! Har du fått en är chansen stor att du får fler, passa på och var snabb innan stimmet drar vidare mot nya jaktmarker.

Fiske under Sommarhalvåret Fiske under Vinterhalvåret

Bästa fisket efter abborre är under högsommaren och tidig höst. Fisken älskar varmt vatten och drar sig ofta till områden där den kan stå och sola sig, t.ex. på relativt grunt vatten nära växtlighet och vass, nedfallna träd och vasar, där det också finns gott om föda.

  1. Dragtips: Jiggar kan vara mycket effektiva på abborrar, men den effektivaste färgkombinationen varierar från sjö till sjö – testa dig fram! Under sommaren fiskar du abborren med mask på mete eller med mindre spinnare, små skeddrag eller mindre vobblers.
  2. Det går även att ta abborre med fluga.
  3. Ett spännande sätt att fånga större abborrar på är via ytgående wobblers, s.k.

Poppers. Dessa dras ryckvis fram på ytan och skvätter upp små skurar av vatten för att efterlikna en skadad fisk. De ofta våldsamma huggen kommer snabbt och oväntat underifrån, så håll hela tiden ett öga på draget. Abborren är utan tvekan även en Sveriges populäraste fisk att pimpla efter på vintern.

På vintern är abborren mindre aktiv och drar sig ofta ned mot djuphålorna, fiska på mellan 3 till 10 meters djup. Framförallt är fisket bra under tidig vår, d.v.s. februari-mars då den blir mer aktiv. Ett tips är att abborren ofta står längst djupbranterna på vintern, så att den kan röra till djupare eller grundare vatten.

Detta gör den eftersom den har en sluten simblåsa och därför inte kan tryckkompensera, utan istället påverkar låg- och högtryck abborren så att den måste röra sig mot grundare eller djupare vatten. Ofta fungerar röda och vita färger bra under vinter. Agna med maggot eller ett utkramat abborreöga så ökar dina chanser att få napp.

You might be interested:  Hur Återvinner Man Kaviar Tuber?

Varför nappar inte gäddan?

Fiska Gädda I Kallt Vatten Leif Engström landar ännu en gädda, en vårmorgon i maj 1973 vid Eriksö sydost om Trosa. Lägg märke till att Leifs lilla båt “Kobben katamaran” är utrustad med både ekolod och frontmonterad elmotor från Minn Kota. (Foto: Leif Engström). L eif “gäddprofessorn” Engströms anteckningar från otaliga fisketurer innefattar över 30 000 fångade gäddor, vilka utgör grunden för en ovärderlig kunskapsbank när vi pratar gäddfiske.

  • I den här serien bjuder Leif på 20 odödliga fisketips som garanterat kommer bättra på fångstkvoten för dig som jagar gäddan.
  • Här har du del 2 av 4 – varsågod! Leif Engström eller “gäddprofessorn” är en legend i gäddsammanhang.
  • Så är det bara.
  • Under åtskilliga decennier har han lagt all sin tid på att klura ut hur man lurar gäddan till hugg.

Tittar vi i backspegeln på Leifs karriär som aktiv gäddfiskare tar det inte lång tid innan vi förstår hur tidig han var med allt från fisketekniker, utrustning och inte minst tänket kring hur gäddan som art fungerar. I den här serien har vi skakat liv i 20 av Leifs allra bästa gäddfisketips.

Trots att tipsen har några år på nacken så är de lika aktuella idag. Inget snack om det, läs och avgör själv! Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 1 till 5 finner du här! 6. Flytande vobbler för grunt vatten Det finns många olika grundgående och flytande vobbler att välja bland och fördelarna med dessa är många.

Utan att förflytta dig kan du fiska av ett mycket större grundområde än med ett djupgående bete då vobblern inte fastnar så ofta i nate och annan vegetation. Du kan också fiska av ett grundflak eller en ytligt belägen grynna där djupet varierar mellan 0,5 och 2,5 meter.

I mycket grunt vatten bör du spinna in din vobbler långsamt utan häftiga ryck, vilka ofta skrämmer mer än det lockar. Över djupare vatten bör du spinna in vobblern snabbt och oregelbundet. Korta, dragningar med spötoppen under inspinningen varvade med spinnstopp brukar här kunna aktivera gäddan, för på djupt vatten är gäddan inte alls lika lättskrämd som på grunt.

Om en gädda hugger eller missar vid hugget, då skall du inte snabbt veva in vobblern och kasta igen, utan största chansen till nytt hugg har du om du helt slutar upp att veva. Rörelsen och motståndet hos vattnet brukar ge vobblern tillräckligt liv för att aktivera gäddan till nytt hugg.

  1. Den metoden går extra fint när det blåser, då vattnet rör på sig lite.
  2. Om en gädda hugger eller missar vid hugget, då skall du inte snabbt veva in vobblern och kasta igen, utan största chansen till nytt hugg har du om du helt slutar upp att veva.7.
  3. Fiska djupt efter storgäddan Får du bara smågäddor på ett ställe, då kan du nästan vara helt säker på att det inte finns några stora där.

Smågäddor kan du hitta överallt i en sjö, speciellt på grunt vatten. Stora gäddor är svårare att hitta. Vill du regelbundet fånga riktigt stora gäddor bör du fiska djupt. Du måste söka storgäddan i de djupare delarna av sjön och fiska vid de djupaste delarna av en brant, grynna eller undervattensås. Kjell Lagergren och Leif Engström (Team Saida) spinnfiskar gädda maj 1983 i Hållsviken Trosa skärgård. Lägg märke till att båten är utrustad med både kastdäck, dubbla ekolod, stolar och frontmonterad elmotor. Snacka om att vara före sin tid. (Foto: Leif Engström).8.

Smyg dig fram till fiskeplatsen Åk aldrig direkt in på grunt vatten där du tänker fiska, utan slå av motorn ett bra bit utanför den tänkta fiskeplatsen. Ro eller ta elmotorn in till fiskeplatsen. Vid fiske från båt, men också vid fiske från land, är det mycket viktigt att du närmar dig gäddan tyst och försiktigt på grunt vatten, för här är hon mer lättskrämd än på djupt.

Detta gäller även om gäddan har goda kamouflagemöjligheter inne på grundvattnet. Hon känner sig ändå aldrig lika trygg som när hon har djupet att simma ner i. Åk aldrig direkt in på grunt vatten där du tänker fiska, utan slå av motorn ett bra bit utanför den tänkta fiskeplatsen.9.

  1. Hitta dagens melodi Misströsta inte när du fiskat några timmar utan hugg.
  2. Du har inget skäl att helt byta område innan du bildat dig ett “mönster”.
  3. Fortsätt att fiska dig framåt samtidigt som du testar olika beten och studerar både ekolod och sjökort.
  4. På detta sätt kan du noggrant studera och fiska av nya, heta platser och gamla favoritställen.

Snart så börjar du hitta fisken. Var då noga med att memorera topografi, växtlighet och andra detaljer på varje ställe där du kommer i kontakt med fisk. Nu, när du vet var fisken uppehåller sig, kan du förflytta dig till andra platser som har samma typ av topografi och andra egenskaper som stämmer överens med de ställen du redan fått fisk på.

  1. Ett “vinnande mönster” består av rätt plats, rätt bete och rätt fisketeknik.
  2. När du söker efter stor gädda och lyckats skapa dig ett mönster för dagen som ger bra resultat då är det bara att fiska på.
  3. Ponera att det är tidig vår och du hittar en monstergädda i en djupbrant utanför en lekvik.
  4. Fiska omsorgsfullt av det närliggande området med ett sjunkande bete.
You might be interested:  Hur Länge Är En Fisk Gravid?

Spinn in betet plågsamt långsamt, tätt utefter botten med varierande långa spinnstopp. Hittar du en stor gädda på en plats, står det i regel flera stora i närheten. Leif Engström med en 14,6 kilos september-gädda fångad på en Rapala Magnum med svärtad sked utanför Askö, Trosa skärgård. (Foto: Leif Engström).10. Sök gäddan på skuggsidan Fiska alltid först på skuggsidan av en grynna eller undervattensklippa. Gäddan brukar ställa sig där för att undvika solljuset.

  • Gäddan kan inte blunda eller dra samman pupillerna och undviker därav direkt solljus.
  • Därför föredrar gäddan att jaga på grunt vatten vid dämpad belysning, och i djupare vatten jagar hon bäst vid fullt dagsljus.
  • Tidigt på morgonen och sent på kvällen jagar gäddan inne vid stränderna i grunda vikar och över strandbundna vegetationsbottnar men också nära ytan runt friliggande grynnor.

Mitt på dagen går hon djupare. Då jagar hon längre ner i branterna vid de friliggande grynnorna, i smala sund och utanför skarpt utskjutande uddar. Tag därför för vana att fiska grunt inne vid stränderna tidigt på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen hittar du ofta gäddan runtom friliggande grundområden, kring sund eller i närheten av öar och vassa uddar.

När vaknar gäddan?

Gädda olika årstider – Gäddan är en kallvattenfisk som kan fiskas året runt, dock finns det perioder som levererar mycket hugg samt vissa perioder som kan vara lite lugnare. Gäddan har sin lektid ca mars-april (beror på var i landet man befinner sig) vilket kan göra fisket trögt eftersom fisken i stort sett endast fokuserar på leken.

Hur djupt står gäddan på hösten?

Höstfiske efter gädda Fiska Gädda I Kallt Vatten Senaste passen har allt fokus lagts på gäddfisket. Nu på hösten blir fisket hetare och hetare ju närmare isläggning vi kommer här i Dalarna. Betesfisken klumpar ihop sig längs branter, längs djupvattenåsar och i djuphålor. Runt dessa stora betesstim har vi sökt gäddorna.

Ofta på djup från 8-14 m beroende på sjö vi fiskat. Jag upplever att gäddan oftast hugger runt dessa stim. Självklart så får man även aktiv fisk som jagar i dessa stim men det är ofta lönt att fiska av områdena runt omkring grundligt. Har man ett bra ekolod så kan man söka “splittrade” betestim. Där har gäddan ofta gjort en attack och detta upplever jag attraherar även andra gäddor som ser sin chans att nypa ett förvirrat byte.

Den stora frågan är hur mycket tid man skall lägga på varje spot om inget händer. Jag upplever att det sena höstfisket ofta har intensiva huggperioder. Dessa kan vara allt från några minuter till en halvtimme. Så frågan man står för inför varje pass är nöta eller söka!? Är gräset grönare på andra sidan? Än så länge har det varit lönt att söka men ju mer betesfiske klumpar sig tror jag man skall nöta en spot man tror på.

Sen kommer vi till den eviga frågan! Hur skall jag fiska hem betet? Djupt eller grunt? Jag brukar oftast börja fiska av de övre vattenlagren för att jobba mig neråt mot botten för att till slut studsa hem betet efter botten om inget finkat innan. Fiskar man “ytligt” först så riskerar man inte att skrämma gäddor som står i frivattnet med sjunkande linor.

De senaste passen har de större gäddorna valt min fiskekompis Caspers beten. Fiska Gädda I Kallt Vatten En 102a tagen på Rapala X-Rap Peto försedd med R.I.P Adapter. Själv har jag bara fått mindre fiskar. Beten som funkat bäst är Storm T-Bone Shad 23cm, Rapala X-Rap Peto och Rapala X-Rap Otus. Fiska Gädda I Kallt Vatten Inte målfisken men alltid kul när det hugger! Kommande veckorna kommer vara bland de hetaste på hela året efter stor gädda här i Dalarna. Förhoppningsvis kommer en rapport inom kort om en bättre fisk. Men fiske är fiske så man vet aldrig. Men jag skall ge det en ärlig chans! Den hetaste perioden är här! Ut och lura en riktigt stor gädda gott folk! Skitfiske!

Vart står gäddan?

Gäddan (Esox lucius) förekommer allmänt i sjöar över hela landet med undantag för högt belägna fjällvatten. I Östersjön, inklusive Bottniska viken, finns gäddan i främst skärgårdsmiljöer. Längs västkusten kan arten förekomma i åmynningar, men påträffas bara undantagsvis i saltvatten.

När är gäddan som mest aktiv?

Gädda olika årstider – Gäddan är en kallvattenfisk som kan fiskas året runt, dock finns det perioder som levererar mycket hugg samt vissa perioder som kan vara lite lugnare. Gäddan har sin lektid ca mars-april (beror på var i landet man befinner sig) vilket kan göra fisket trögt eftersom fisken i stort sett endast fokuserar på leken.

Related Post