Marina produkter och rätter Fisk och skaldjur Den Kan Ostron Hämtas På?

Den Kan Ostron Hämtas På?

Svenska ostron – lyxiga doldisar Pressmeddelande – 1 Februari 2008 09:10 Känsliga, mytomspunna och sensuella. Krävande och måste absolut ha det på sitt sätt. Man skulle kunna tro att det handlar om operadivor eller filmskådisar men det är beskrivningen av våra svenska ostron Ostrea edulis.

 1. Många anser att de är världens bästa, men få vet om dess existens.
 2. Frankrike är det land som förknippas mest med ostron.
 3. Ostronkulturen är väl utbredd och man njuter av denna urtidsmollusk till både vardags och fest, företrädelsevis nersköljd med champagne.
 4. Ca 90% av marknaden i Europa består av ostronet Crassostrea gigas, ett ostron som ursprungligen kommer från Stilla havet.

I ca 100 år har detta ostron odlats runt Europas kuster och det är framför allt från Frankrike och Holland som vi importerar detta ostron idag. Crassostrea gigas trivs inte uppe i våra vatten, det är helt enkelt för kallt. Man har endast påträffat enstaka exemplar i den svenska delen av västerhavet.

 • Det är förbjudet att importera denna art till Sverige för utsättning, på grund av parasitsjukdomar som riskerar att slå ut vårt eget ostron.
 • Det var precis det som hände i Europa som tidigare hade gott om Ostrea edulis, den art som förekommer på Bohuskusten.
 • Gammal ostronkultur även i Sverige Trots att det inte är många som vet om att vi har ett ostron av världskvalitet utmed västkusten så har vi njutit denna delikatess i många hundra år.

Men det var i första hand hovet, både det svenska och danska, som försåg sig och det redan på 1600 och 1700-talet. Fisket blev så kraftigt att man i mitten av 1800-talet befarade att bestånden skulle försvinna helt. Känsliga varelser Det är endast längs kuststräckan Marstrand – Strömstad som vårt ostron förekommer.

 • Det är en mängd förutsättningar som krävs för att ostronet skall trivas; vattnet måste ha en salthalt på över 25 promille, något som varierar ganska mycket utmed kusten.
 • De är känsliga för grumligt vatten och föredrar därför sand- eller klippbottnar.
 • Tillgången på ostronyngel varierar från år till år beroende på sommar- och vintertemperaturer samt tillgång på föda.
You might be interested:  Får Man Äta Sill När Man Är Gravid?

Under sommaren, när de fortplantar sig, måste vattentemperaturen vara över 16 grader under en längre period. Med andra ord blir det liten eller ingen nyrekrytering alls under kalla somrar. Man räknar med god nyrekrytering var 6-7 år. Belon är inte ett ostron När man skall beskriva olika ostronarter är det en salig blandning av vetenskapliga namn och allmänt vedertagna begrepp.

 • Bland annat kallas vårt ostron Ostrea edulis för Belon i folkmun.
 • Detta namn kommer från området Belon i Bretagne i Frankrike där detta ostron förekom rikligt innan det slogs ut av parasitinfektioner.
 • Det i Frankrike och i Holland numera odlade ostronet Crassostrea gigas kallas ibland Fines de clair eller marennes-Oléron.

Fine betyder direkt från havet och clair betyder ostronbassäng på franska. Marennes-Oléron ligger på franska västkusten och är Europas största ostronodling. Nu är våra ostron som finast! Under de kalla vintermånaderna är de svenska ostronen som allra bäst eftersom de ätit sig tjocka och feta på växtplankton.

 1. Nu har ostronen samlat på sig en energidepå av glykogen som de skall leva av under de magra vårmånaderna.
 2. Så förutom att ostronköttet är kraftigt och fint, har ostronet nu en sötare och godare smak.
 3. Om har du möjlighet, passa på att njuta nu av de svenska ostronen.
 4. De är inte bara godast de är dessutom mycket nyttiga och rika på protein.

: Svenska ostron – lyxiga doldisar

Vad lever ostron på?

Ostron – Wikipedia Ostron Crassostrea gigas EukaryotaAnimaliaMolluscaBivalvia Ostron Ostreidae, 1815 ‘Ostreidae’ Ett öppnat ostron Hitta fler artiklar om djur med Målning med ostron av Martinus Nellius, 1693. Ostron (Ostreidae) är namnet på olika typer av (blötdjur) som lever på hårt underlag i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten.

 1. I familjen ingår släktena,, och,
 2. Skalet består mest av, och innanför detta finns en mjuk kropp.
 3. Dessa djur livnär sig av plankton som de filtrerar från vatten genom och har en stark, som används för att hålla skalet stängt.
 4. Ostronet är tvåkönat, det börjar sitt liv som men genomgår en flerårig process där könet byts.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det För Lax Att Tina?

Ett ostron kan bli över 30 år gammalt, dess skaldiameter kan då överstiga 30 centimeter. Några arter i denna grupp är högt prissatta som, både råa och tillagade. Om ostronet äts färskt är det i regel levande när man öppnar skalet,

Hur plockar man ostron?

Skip to content VILDA OSTRON ShantiF 2020-10-17T07:38:12+00:00 Den Kan Ostron Hämtas På Som ett komplement till odlingen plockar vi även vilda platta ostron (Ostrea edulis) från naturligt förekommande ostronbankar. Detta är det traditionella sättet att skörda ostron i Sverige. Ostronen kan plockas för hand vid lågvatten genom snorkling, eller med speciella håvar från djupare vatten.

Idag plockas ofta ostron på djupare vatten av dykare. Ostronen kan hittas ända upp till strandkanten, men de större ostronbankarna ligger på mellan 2-15 meters djup. Rättigheten att plocka ostron ägs av markägaren från strandkanten till 200 meter ut i havet och man måste ha tillstånd av dessa för att få plocka ostron och yrkesfiskelicens för att få sälja ostron.

Regelbunden gallring av ostronbankar är nödvändigt för att ostronen skall må bra och inte konkurrera om ytan. När man skördar vilda platta ostron får man tänka lite som en bonde som ser efter sina fält, genom att gallra på rätt sätt, vid rätt tid och att inte plocka för mycket.

Hur förvarar jag ostron?

Ostron Den Kan Ostron Hämtas På Foto Ilar Gunilla Persson Ostron är ett gemensamt namn för en rad olika arter. De äts vanligtvis råa naturella eller med lite vinägrett. De kan också gratineras eller användas som smaksättare i fiskrätter. Den platta sidan är ovansidan på ett ostron. Om ett ostron “gäspar”, knacka på skalet, tänger sig ostronet så lever det, om inte kassera.

 1. Ett friskt ostron är vätskefyllt och doftar hav.
 2. Ostron skall förvaras fuktigt och inte kallare än +4°.
 3. Öppnade ostron skall förvaras kylda och bör ätas inom några timmar.
 4. Att öppna ostron handlar mer om teknik än styrka.
 5. Hemligheten är att komma åt muskelfästet som håller ihop skalen.
 6. Använd helst en ostronkniv, annars en morakniv.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Är Det I Lax?

Använd skyddshandske t ex en trädgårdshandske i skinn.

Var lever ostron?

Ostron, Stillahavsostron/Japanskt jätteostron – Världsnaturfonden WWF I Sverige hittar man ostron på grunda bankar och ned till 180 meters djup i Skagerrak och Kattegatt. Ostron trivs bäst på hårda underlag i tempererat, salt, rent vatten. Som många andra blötdjur är ostronet en vattenfiltrerare, och intar sin föda genom gälarna.

Ostron är tvåkönade och tillhör den grupp som kallas protandriska hermafroditer. De tillbringar större delen av sina liv som hanar, men beroende på vattnets temperatur kan de genomgå en tillfällig förvandling till honor. Vid vattentemperaturer som överstiger 16 °C börjar ostronet fungera som en hona vartannat år.

Vid vattentemperaturer på mellan 15-16 °C sker denna förvandling från hane till hona endast vart fjärde år.

Related Post