Sista förbrukningsdag – Efter att en vara har passerat sista förbrukningsdagen betyder det att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk. Sista förbrukningsdag används för känsliga varor som köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel samt ibland även gravade och rökta produkter.
Contents
Hur länge håller gravad lax efter bäst före-datum?
Hållbarhet för gravlax – Vad du däremot kan tänka på är att gravad fisk fryser inte lika hårt som rå fisk, detta på grund av saltet. Det gör att den inte håller lika längre. Men frysförvaring av gravad fisk i en till två månader brukar inte vara något problem.
Den gravade och upptinade laxen har lika lång hållbarhet som om laxen var nygravad. Detta under förutsättning att den blivit infrusen direkt efter gravningen. Recept: 3 läckra såser som passar till lax Gravad lax håller i upp till en vecka om den förvarats i kylskåp. Men hållbarheten kan förkortas om den får vandra fram och tillbaka från bord till kyl.
Då är det bättre att bara skära och lägga fram så mycket som går åt.
Hur länge håller vakuumförpackad varmrökt lax?
Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.
Hur länge håller mat efter bäst före-datum?
Så länge förpackningen inte har öppnats bör den vara ätbar i flera veckor efter passerat bäst före – datum. Även en öppnad förpackning kan hålla i 7-10 dagar efter bäst före – datumet. Kom ihåg att titta, lukta och smaka för att se om den är okej att äta.
Måste man ha bäst före-datum?
Inte tillåtet att sälja livsmedel efter att sista förbrukningsdagen har passerat – Det är förbjudet att sälja eller ge bort livsmedel när detta datum är passerat. Sista förbrukningsdag används på livsmedel som tillverkaren bedömer kan försämras snabbt och bli en hälsorisk.
Hur länge håller vakuumförpackad mat?
Livsmedel som fungerar att vakuumpacka – De flesta livsmedel går utmärkt att vakuumförpacka och livslängden förlängs oavsett om du förvarar dem i rumstemperatur, kyl eller frys.
Råvara | Hållbarhet vakuumförpackat | Hållbarhet utan packning |
Kött | 2-3 år i frys | 6 mån i frys |
Köttfärs | 1 år i frys | 4 mån i frys |
Fisk | 2 år i frys | 6 mån i frys |
Grönsaker som sparris, broccoli, majs, ärtor | 2-3 år i frys | 8 mån i frys |
Bröd | 1-3 år i frys | 6-12 mån i frys |
Mjöl och socker | 1-2 år rumstempererat | 6 mån rumstempererat |
Kaffepulver | 2 år i frys el 5-6 mån rumstempererat | 6 mån i frys el 1 mån rumstempererat |